Temat: Jakie to ciasto? Pomocy :)

Mam wspomnienie z dzieciństwa ciasta, które robiła moja prababcia. Chciałabym je upiec, ale nie mam pojęcia, jak mogłoby się nazywać, przez co nie mam jak znaleźć przepisu. Może Wy skojarzycie i pomożecie :)

Ciasto z kruchą górą, z białą pianą z białek, na górze na tej pianie jest polewa czekoladowa chyba na kruszonce. Nie pamiętam, czy spód był kruchy, czy nie.

Ktoś, coś?

Plesniak z jak nic, tak? 

Skubaniec, pleśniak,zapleśniałe piekło się u nas 100 lat temu.ciasto dzieliło się na 3 części do jednej dodawało się łyżkę gorzkiego kakao. Koniecznie aromat arakowy a moja bratowa robiła z owocami agrestu odcedzonymi z kompotu. Chyba zrobię 😀

Pasek wagi

Pewnie z powidlami śliwkowych, kruchy spod ;)

Noir_Madame napisał(a):

Skubaniec, pleśniak,zapleśniałe piekło się u nas 100 lat temu.ciasto dzieliło się na 3 części do jednej dodawało się łyżkę gorzkiego kakao. Koniecznie aromat arakowy a moja bratowa robiła z owocami agrestu odcedzonymi z kompotu. Chyba zrobię ?

Mniam, u nas sie tak właśnie robi, 3 ciasta, środkowe ciemne i właśnie z powidłami sliwkowymi.

awokdas napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Skubaniec, pleśniak,zapleśniałe piekło się u nas 100 lat temu.ciasto dzieliło się na 3 części do jednej dodawało się łyżkę gorzkiego kakao. Koniecznie aromat arakowy a moja bratowa robiła z owocami agrestu odcedzonymi z kompotu. Chyba zrobię ?
Mniam, u nas sie tak właśnie robi, 3 ciasta, środkowe ciemne i właśnie z powidłami sliwkowymi.
u mnie mama robi ze śliwką ja wolę porzeczkę, więcej kwasku ma :d

Tiramisusu napisał(a):

ANULA51 napisał(a):

pleśniak
To ciasto wyglada obłędnie. Robicie ochote na noc ?

już zwykła szarlotka wygląda bardziej "obłędnie" (smiech) chyba jesteś głodna ;-)

jesli z dzemem to tzw pleśniak, zapleśniak

Kurczę przy okazji świątecznych porządków znalazłam kilka słoików agrestu, będzie dziś zaplesniak😀

Pasek wagi

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, jesteście cudowne :) Miałyście rację, to jest jedna z wersji pleśniaka, znalazłam ją w końcu - jeśli kogoś to interesuje, to chodziło o to:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-plesniak-z-orzechami-402997

Nie wszystko się zgadza w 100%, proporcje w tym cieście z mojego dzieciństwa były trochę inne, piany dużo więcej, polewy też, ciasta pewnie trochę mniej, ale to jest i tak właśnie to ciasto ze zdjęcia :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.