Temat: Jakie to ciasto? Pomocy :)

Mam wspomnienie z dzieciństwa ciasta, które robiła moja prababcia. Chciałabym je upiec, ale nie mam pojęcia, jak mogłoby się nazywać, przez co nie mam jak znaleźć przepisu. Może Wy skojarzycie i pomożecie :)

Ciasto z kruchą górą, z białą pianą z białek, na górze na tej pianie jest polewa czekoladowa chyba na kruszonce. Nie pamiętam, czy spód był kruchy, czy nie.

Ktoś, coś?

ANULA51 napisał(a):

pleśniak

To ciasto wyglada obłędnie. Robicie ochote na noc 🤤

Obstawiam pleśniak :-)

Tak czy tak, polecam, pleśniak jest pyszny! Pokochałam to ciasto na szkolnej wigilii, kiedy z powodu "brzydkiej" nazwy, nikt nie chciał go jeść i dostałam całe do domi. Od tej pory często piekę. Mniam! :-)

Tez mi się wydaje, że pleśniak, bardzo pyszne ciasto, jak byłam dzieckiem, bardzo często się go piekło

plesniak 

Pasek wagi

Po tym wątku upiekę pleśniak nawet jeśli miałoby się okazać, że to nie to :D Ale myślę, że macie rację, że to była jakaś modyfikacja pleśniaka "na czekoladowo". Jeśli kojarzycie przepisy na czekoladowego pleśniaka poza tym, co wkleiłam, to też nie pogardzę ;)

Berchen - dzięki, jak się okaże, że to nie pleśniak, spróbuję z tą bajaderką :)

Kyra. napisał(a):

Po tym wątku upiekę pleśniak nawet jeśli miałoby się okazać, że to nie to :D Ale myślę, że macie rację, że to była jakaś modyfikacja pleśniaka "na czekoladowo". Jeśli kojarzycie przepisy na czekoladowego pleśniaka poza tym, co wkleiłam, to też nie pogardzę ;)Berchen - dzięki, jak się okaże, że to nie pleśniak, spróbuję z tą bajaderką :)

nie pieklam go co najmniej 15 lat, jak znajde przepis to wrzuce:)

pleśniak, piekłam wczoraj ;p tylko koniecznie użyj dzemu porzeczkowego bo w tym ciescie chodzi o to by kwasek przełamać słodyczą

Moze jakas czekoladowa wariacja Pani Walewskiej, tam tez jest warstwa piany z bialek

albo Marysienka https://www.mojewypieki.com/przepis/marysienka

ja też obstawiam, że to pleśniak polany czekoladą

Pasek wagi

U nas nazywało się to skubaniec zamiast plesniak ale też wydaje mi się, że to mógł być on. Często u mnie w domu robiony tylko bez polewy czekoladowej i z agrestem. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.