Temat: olej w serniku

Witam!

Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)

Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).

Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/

Pozdrawiam :)
> > fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p a co
> powiesz na to że w cukierniach używa się smalcu?
> cisto jest wtedy bardziej chrupiące

wszak nie od dziś wiadomo, że najlepsze pączki i faworki koniecznie smaży się na smalcu!
oczywiście, że można

sama czasami robię sernik z waniliowego twarogu, jajek i budyniu + właśnie olej

przecudny w smaku - na wszelkich imprezach znika błyskawicznie
@sayonara, a mogłabyś podać proporcje?
kruchy spód: 1/2 kostki masła, 2 szkl. mąki, łyżeczka proszku, 2 jajka, pół szkl. cukru - posiekać składniki, zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę

masa serowa: 1 kg sera waniliowego, 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, 3 szkl. mleka, 4 jajka, 1/2 szkl. oleju, 3 cukry waniliowe

utrzeć cukier z jajkami, dodać ser, budynie rozmieszane w mleku, olej i porządnie zmiksować - wylać na kruchy spód

piec w 170 st. około 80 - 90 minut - musisz sprawdzać patyczkiem, czy masa zgęstniała - czasami piekę go nawet 1. 45 h


Dzięki, takiej odpowiedzi potrzebowałam :)

A czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie skrobii (budyniu) inuliną? Jako polimer fruktozy ma pewnie niższy IG.
a tego to już nie wiem

ale myślę, że jak zjesz kawałek sernika a nie10 to nawet z budyniem ci nie zaszkodzi :)
Heh, jeden kawałek? U mnie na jednym się nie kończy ;) Spróbuję z tą inuliną, powinno być O.K.
ja robię sernik bez tłuszczu....1kg mielonego twarogu, jajka, słodzik
Myślę, że możesz zastąpić olejem, są przecież takie przepisy, w których daje się właśnie olej, ponoć dobre i przepis prosty :P chociaż sama nigdy takiego nie robiłam :)
Pasek wagi

Sernik z dodatkiem oleju

Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min

Składniki

  • twaróg mielony 1 kg
  • cukier puder 1 szklanka
  • jajka 6 sztuk
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • kasza manna 2 łyżki
  • olej 0,5 szklanki

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo twaróg, budyń, kaszę mannę, olej i na końcu pianę ubitą z białek. Jeżeli jest za gęste można dolać nieco mleka.
Sernik można upiec na półkruchym spodzie lub bez spodu. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopni, do zrumienienia.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.