- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 11:39
Witam!
Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)
Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).
Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/
Pozdrawiam :)
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
6 kwietnia 2011, 13:01
> > fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p a co
> powiesz na to że w cukierniach używa się smalcu?
> cisto jest wtedy bardziej chrupiące
wszak nie od dziś wiadomo, że najlepsze pączki i faworki koniecznie smaży się na smalcu!
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
6 kwietnia 2011, 13:24
oczywiście, że można
sama czasami robię sernik z waniliowego twarogu, jajek i budyniu + właśnie olej
przecudny w smaku - na wszelkich imprezach znika błyskawicznie
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 13:49
@sayonara, a mogłabyś podać proporcje?
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
6 kwietnia 2011, 13:56
kruchy spód: 1/2 kostki masła, 2 szkl. mąki, łyżeczka proszku, 2 jajka, pół szkl. cukru - posiekać składniki, zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę
masa serowa: 1 kg sera waniliowego, 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, 3 szkl. mleka, 4 jajka, 1/2 szkl. oleju, 3 cukry waniliowe
utrzeć cukier z jajkami, dodać ser, budynie rozmieszane w mleku, olej i porządnie zmiksować - wylać na kruchy spód
piec w 170 st. około 80 - 90 minut - musisz sprawdzać patyczkiem, czy masa zgęstniała - czasami piekę go nawet 1. 45 h
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 14:04
Dzięki, takiej odpowiedzi potrzebowałam :)
A czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie skrobii (budyniu) inuliną? Jako polimer fruktozy ma pewnie niższy IG.
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
6 kwietnia 2011, 14:36
a tego to już nie wiem
ale myślę, że jak zjesz kawałek sernika a nie10 to nawet z budyniem ci nie zaszkodzi :)
Edytowany przez sayonara 6 kwietnia 2011, 14:36
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 14:47
Heh, jeden kawałek? U mnie na jednym się nie kończy ;) Spróbuję z tą inuliną, powinno być O.K.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
6 kwietnia 2011, 15:25
ja robię sernik bez tłuszczu....1kg mielonego twarogu, jajka, słodzik
- Dołączył: 2011-03-17
- Miasto:
- Liczba postów: 36
6 kwietnia 2011, 17:01
Myślę, że możesz zastąpić olejem, są przecież takie przepisy, w których daje się właśnie olej, ponoć dobre i przepis prosty :P chociaż sama nigdy takiego nie robiłam :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
6 kwietnia 2011, 17:52
Sernik z dodatkiem oleju
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Składniki
- twaróg mielony 1 kg
- cukier puder 1 szklanka
- jajka 6 sztuk
- cukier waniliowy 2 opakowania
- budyń śmietankowy 1 opakowanie
- kasza manna 2 łyżki
- olej 0,5 szklanki
Sposób przyrządzenia
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo twaróg,
budyń, kaszę mannę, olej i na końcu pianę ubitą z białek. Jeżeli jest za
gęste można dolać nieco mleka.
Sernik można upiec na półkruchym spodzie lub bez spodu. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopni, do zrumienienia.