Temat: olej w serniku

Witam!

Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)

Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).

Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/

Pozdrawiam :)
fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p 
poszukaj sobie w necie przepis na sernik dukanowski. Tam nie ma dodawanego żadnego tłuszczu, a zamiast cukru słodzik. Przepis jak najbardziej dietetyczny.
poza tym ja w swoim życiu upiekłam kilkanaście serników, ale nigdy do masy nie dodawałam tłuszczu. ani margaryny, ani oliwy ... poza olejkiem aromatycznym.
Pasek wagi
Dla mnie mało apetycznie brzmi margaryna. A olej rzepakowy nie ma jakiegoś mocnego, charakterystycznego smaku, żeby zepsuć smak ciasta. Czy macie Panie doświadczenie w takim eksperymentowaniu?
Oba tłuszcze mają inne właściwości fizyczne i chemiczne, dlatego wolę spytać o radę :)
zastępowałam, z powodzeniem, margarynę olejem ale w ciastach ucieranych, z sernikiem nie mam takich doświadczeń.
Pasek wagi

Wydaje mi się, że jest różnica - masło czy margaryna są twarde, więc wpłyną na konsystencję ciasta - usztywnią je po ostygnięciu. Jeśli nie chcesz dodawac margaryny to ja nie dawałabym niczego. Możesz też spróbować z bardziej tłustym twarogiem. Nie sądzę, żeby ten olej był w serniku do czegokolwiek potrzebny.

ja do innych ciast dodawałam olej. np, do pleśniaka, babeczek czy drożdżowych
nie lubię margaryny, poza tym jakbyś poszukała przepisów w necie to byś znalazła notki, że można używać oleju
Pasek wagi
> fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p 

a co powiesz na to że w cukierniach używa się smalcu? cisto jest wtedy bardziej chrupiące
Pasek wagi
wiesz, ja nigdy nie dodawałam żadnego tłuszczu do serników a napiekłam się ich już sporo:
Jeśli jesteś na diecie to może poszukaj na vitalii przepisów dukanowskich,ja osobiście stosowałam i wiele razy już piekłam dernik dukana dez dodatku tłuszczu, a do tego jak najbardziej możesz się nim zajadać w czasie diety:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.