- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 11:39
Witam!
Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)
Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).
Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/
Pozdrawiam :)
- Dołączył: 2011-03-31
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2633
6 kwietnia 2011, 11:43
fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p
- Dołączył: 2011-01-19
- Miasto: Krems
- Liczba postów: 942
6 kwietnia 2011, 11:50
poszukaj sobie w necie przepis na sernik dukanowski. Tam nie ma dodawanego żadnego tłuszczu, a zamiast cukru słodzik. Przepis jak najbardziej dietetyczny.
poza tym ja w swoim życiu upiekłam kilkanaście serników, ale nigdy do masy nie dodawałam tłuszczu. ani margaryny, ani oliwy ... poza olejkiem aromatycznym.
Edytowany przez aschia 6 kwietnia 2011, 11:52
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 11:50
Dla mnie mało apetycznie brzmi margaryna. A olej rzepakowy nie ma jakiegoś mocnego, charakterystycznego smaku, żeby zepsuć smak ciasta. Czy macie Panie doświadczenie w takim eksperymentowaniu?
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 11:55
Oba tłuszcze mają inne właściwości fizyczne i chemiczne, dlatego wolę spytać o radę :)
- Dołączył: 2007-11-24
- Miasto:
- Liczba postów: 9275
6 kwietnia 2011, 11:57
zastępowałam, z powodzeniem, margarynę olejem ale w ciastach ucieranych, z sernikiem nie mam takich doświadczeń.
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
6 kwietnia 2011, 12:30
Wydaje mi się, że jest różnica - masło czy margaryna są twarde, więc wpłyną na konsystencję ciasta - usztywnią je po ostygnięciu. Jeśli nie chcesz dodawac margaryny to ja nie dawałabym niczego. Możesz też spróbować z bardziej tłustym twarogiem. Nie sądzę, żeby ten olej był w serniku do czegokolwiek potrzebny.
Edytowany przez mysz57 6 kwietnia 2011, 12:32
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
6 kwietnia 2011, 12:32
ja do innych ciast dodawałam olej. np, do pleśniaka, babeczek czy drożdżowych
nie lubię margaryny, poza tym jakbyś poszukała przepisów w necie to byś znalazła notki, że można używać oleju
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
6 kwietnia 2011, 12:33
> fuj, nie brzmi to zbyt apetycznie ;p
a co powiesz na to że w cukierniach używa się smalcu? cisto jest wtedy bardziej chrupiące
- Dołączył: 2011-02-20
- Miasto: Wielka Brytania
- Liczba postów: 214
6 kwietnia 2011, 12:53
wiesz, ja nigdy nie dodawałam żadnego tłuszczu do serników a napiekłam się ich już sporo:
Jeśli jesteś na diecie to może poszukaj na vitalii przepisów dukanowskich,ja osobiście stosowałam i wiele razy już piekłam dernik dukana dez dodatku tłuszczu, a do tego jak najbardziej możesz się nim zajadać w czasie diety:)