- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 11:39
Witam!
Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)
Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).
Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/
Pozdrawiam :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
6 kwietnia 2011, 17:59
Pianka serowaciasto można pominąć, masa serowa jest na bazie oleju
1. Ciasto
Składniki:
30 dag mąki,
12 dag margaryny,
6 łyżek cukru,
1 jajka,
1 łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zagnieść i ułożyć na blasze, pozostawiając jedynie
małą część do pokruszenia na wierzch (najlepiej włożyć ją do
zamrażalki).
2. Masa
Składniki:
1 szklanka cukru,
6 jajek,
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym,
0,5 szklanki oleju,
85 dag sera twarogowego,
2 szklanki zimnego mleka.
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić dwukrotnie. Cukier, 5 żółtek i 1 jajko utrzeć. Dodać do tego
budyń olej, ser i mleko. Wszystkie składniki wymieszać. Ubić pianę z 5
białek i dodać ją do
masy serowej. Wymieszaną masę wlać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostawione ciemne ciasto i upiec.
- Dołączył: 2008-04-24
- Miasto: Nowy Wiśnicz
- Liczba postów: 26349
6 kwietnia 2011, 18:38
> Witam!Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam
> ;)Czy przygotowując sernik mogę do białego sera
> zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką
> masę już na cieście wstawić do piekarnika?
> Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i
> gdzieś przeczytałam, że można go używać do
> pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w
> wysokich T nie utlenia się).Muszę się jakoś
> ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż
> :/Pozdrawiam :)
mówisz i masz :)
dietetyczny to on nie jest ale SMACZNY !!!
1szkl. cukru
2 całe jaja
4 żółtka
ucieramy mikserem nastepnie dodajemy cały czas miksujac
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 duzy budyn i nastepnie dodajemy po trochu 1.2kg zmielonego sera i ew.jakis olejek jak ktos lubi.
wylewamy na tortownice (ja mam o sr. 25cm) i podpiekamy w temp. ok.180 st.
pieczemyrn ok. 40min. a nastepnie wyjmujemy z piekarnika i dajemy na wierzch ubitąrn w miedzyczasie piane z 5 białek +ok. 1 szkl. cukru i pieczemy jeszcze rnok. 30 min.
6 kwietnia 2011, 19:30
Ja mam przepis na sernik do którego dodaje się własnie olej. Nie wiem czy do każdego sernika się nadaje - może nie eksperymentuj, po prostu znajdź w internecie przepis gdzie zamiast masła/ margaryny dodaje się olej.
- Dołączył: 2011-04-06
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 22
6 kwietnia 2011, 19:40
Dzięki dziewczyny za przepisy :) Super pomysł z tą pianką na wierzchu, może nowa wersja będzie lepsza od oryginału :D
- Dołączył: 2010-09-14
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 198
6 kwietnia 2011, 19:49
Ja robię sernik bez masła i margaryny ,I wychodzi świetny i bardzo smaczny.