Temat: olej w serniku

Witam!

Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam ;)

Czy przygotowując sernik mogę do białego sera zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką masę już na cieście wstawić do piekarnika? Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i gdzieś przeczytałam, że można go używać do pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w wysokich T nie utlenia się).

Muszę się jakoś ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż :/

Pozdrawiam :)
Pianka serowa
ciasto można pominąć, masa serowa jest na bazie oleju
1. Ciasto
Składniki:
30 dag mąki,
12 dag margaryny,
6 łyżek cukru,
1 jajka,
1 łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zagnieść i ułożyć na blasze, pozostawiając jedynie małą część do pokruszenia na wierzch (najlepiej włożyć ją do zamrażalki).
2. Masa
Składniki:
1 szklanka cukru,
6 jajek,
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym,
0,5 szklanki oleju,
85 dag sera twarogowego,
2 szklanki zimnego mleka.
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić dwukrotnie. Cukier, 5 żółtek i 1 jajko utrzeć. Dodać do tego budyń olej, ser i mleko. Wszystkie składniki wymieszać. Ubić pianę z 5 białek i dodać ją do masy serowej. Wymieszaną masę wlać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostawione ciemne ciasto i upiec.

Składniki: CIASTO: - 10 dag cukru - 1 jajo - 1/2 kostki margaryny - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli MASA SEROWA: - 1 kg sera białego - 1 szkl. cukru - 3/4 szkl. oleju - 1 cukier waniliowy - 1,5 torebki budyniu śmietankowego - 2 całe jaja + 4 żółtka - 1/2 l mleka PIANKA NA WIERZCH: - 4 białka - 1/2 szkl. cukru

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem (można dosypać trochę mąki, ale ciasto ma być dosyć luźne). Wstawić na kilka minut do lodówki (niekoniecznie, jednak łatwiej potem wykleić nim formę). Wyłożyć d  o dużej tortownicy i wstępnie piec ok.20 minut (do lekkiego zrumienienia). Przygotować masę serową: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń rozprowadzony w mleku na zimno.Wszystko razem dokładnie wymieszać (masa powinna być rzadka), wyłożyć na przygotowany spód i piec 40 minut w temp. ok. 180°C. Ubić pianę z 4 białek i 1/2 szkl. cukru, wyłożyć na sernik i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut.

> Witam!Ponoć nie ma głupich pytań, więc zapytam
> ;)Czy przygotowując sernik mogę do białego sera
> zamiast margaryny dodać olej rzepakowy? I taką
> masę już na cieście wstawić do piekarnika?
> Margaryna jest niezdrowa, olej rzepakowy zdrowy i
> gdzieś przeczytałam, że można go używać do
> pieczenia (pewnie chodziło o pieczenie mięsa, w
> wysokich T nie utlenia się).Muszę się jakoś
> ratować, uwielbiam sernik, a święta tuż tuż
> :/Pozdrawiam :)
mówisz i masz :)
dietetyczny to on nie jest ale SMACZNY !!!

1szkl. cukru
2 całe jaja
4 żółtka
ucieramy mikserem nastepnie dodajemy cały czas miksujac
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 duzy budyn i nastepnie dodajemy po trochu 1.2kg zmielonego sera i ew.jakis olejek jak ktos lubi.
wylewamy na tortownice (ja mam o sr. 25cm) i podpiekamy w temp. ok.180 st.
pieczemyrn ok. 40min. a nastepnie wyjmujemy z piekarnika i dajemy na wierzch ubitąrn w miedzyczasie piane z 5 białek +ok. 1 szkl. cukru i pieczemy jeszcze rnok. 30 min.


Ja mam przepis na sernik do którego dodaje się własnie olej. Nie wiem czy do każdego sernika się nadaje - może nie eksperymentuj, po prostu znajdź w internecie przepis gdzie zamiast masła/ margaryny dodaje się olej. 
Dzięki dziewczyny za przepisy :) Super pomysł z tą pianką na wierzchu, może nowa wersja będzie lepsza od oryginału :D
Ja robię sernik bez masła i margaryny ,I wychodzi świetny i bardzo smaczny.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.