- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 września 2013, 10:44
17 września 2013, 12:09
Edytowany przez VenetianMask 17 września 2013, 12:09
17 września 2013, 12:14
Od 2 tygodni jem ok 1500 kcal (wszystko byle było zdrowe i jak najmniej przetworzone), na razie bez aktywności fizycznej i już straciłam 2 kilogramy i po 3-5 cm w okolicy brzucha, talii i ud.
17 października 2013, 19:52
25 października 2013, 18:01
3 listopada 2013, 11:10
3 listopada 2013, 11:11
Pierwszy tydzień
DIETA BŁONNIKOWA
TRWA: 8 dni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: raz w miesiącu.
ODCHUDZA: 1,5 kg w 8 dni.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i matek karmiących.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik, białko, witaminę C, witamy z grupy B, witaminę PP, witaminę E i beta-karoten
DZIENNA DAWKA KALORII: około 1500.
Przykładowy jadłospis:
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE 405 kcal
Pomidory z mozzarellą, pół kromki chleba żytniego, pół szklanki soku grejpfrutowego.
II ŚNIADANIE 200 kcal
Kromka pieczywa razowego z łyżeczką margaryny posypana łyżeczką zarodków pszennych, pomidor.
OBIAD 345 kcal
Sałatka kalafiorowa, szklanka soku pomarańczowego.
PODWIECZOREK 215 kcal
Sałatka szpinakowa, szklanka soku marchewkowo-jabłkowego.
KOLACJA 260 kcal
3 łyżki musli z jogurtem naturalnym (120 g), kiwi, 2 mandarynki, herbata zielona bez cukru.
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE 370 kcal
3 łyżki musli z maślanką 0,5%, kromka pieczywa pełnoziarnistego, plasterek polędwicy drobiowej, 3 rzodkiewki, herbata zielona bez cukru.
II ŚNIADANIE 250 kcal
4 mandarynki, pół banana 3 wafle ryżowe, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 300 kcal
Sałatka z pieczarek i winogron, sok marchwiowo-selerowy.
PODWIECZOREK 200 kcal
Kefir, pomarańcza.
KOLACJA 295 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko.
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 315 kcal
3 plastry sera białego, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 pomidory, 2 rzodkiewki, szklanka herbaty bez cukru.
II ŚNIADANIE 255 kcal
2 jabłka tarte z rodzynkami (1 łyżka) i 3 łyżkami musli, herbata zielona bez cukru.
OBIAD 430 kcal
150 g pieczonego w folii mintaja, surówka z tartej marchewki z łyżką jogurtu, gotowane brokuły (150 g), ryż brązowy (100 g ugotowanego), szklanka wody mineralnej.
PODWIECZOREK 240 kcal
Sałatka owocowa (gruszka, 1/5 banana, jabłko, 2 kiwi, 2 plastry ananasa), szklanka wody mineralnej.
KOLACJA 260 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi z szklanką mleka sojowego.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 310 kcal
3 łyżki musli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko, pół kromki chleba wieloziarnistego.
II ŚNIADANIE 200 kcal
Jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g), szklanka soku pomidorowego.
OBIAD 300 kcal
Chudy twarożek (50 g) ze startymi rzodkiewkami (6 sztuk), 2 kromki pieczywa graham, szklanka soku pomidorowego.
PODWIECZOREK 270 kcal
2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami szynki z indyka, szklanka soku wielowarzywnego.
KOLACJA 210 kcal
Przypieczona pełnoziarnista bułka, posmarowana łyżeczką oliwy lub miękkiej margaryny, kiełki rzodkiewki (50 g), pomidor, herbata czerwona bez cukru.
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE 330 kcal
3 łyżki musli z owocami suszonymi ze szklanką maślanki , szklanka soku grejpfrutowego.
II ŚNIADANIE 270 kcal
Jabłko, 2 wafle ryżowe, 150 g chudego twarożku, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 335 kcal
Sałatka z pomarańczy i brokułów, kromka chleba razowego, szklanka soku porzeczkowego.
PODWIECZOREK 195 kcal
5 kotlecików sojowych gotowane, 150 g fasolki szparagowej gotowanej, szklanka herbaty z dzikiej róży bez cukru.
KOLACJA 240 kcal
3 łyżki musli ze szklanką mleka 0,5%, starta marchewka, szklanka wody mineralnej.
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 205 kcal
3 łyżki musli owocowego z jogurtem morelowym (130 g).
II ŚNIADANIE 150 kcal
Grejpfrut czerwony, serek waniliowy, szklanka wody mineralnej.
OBIAD 450 kcal
Pierś indyka z grilla, 2 ziemniaki gotowane na parze, surówka kapusty kwaszonej i marchewki (100 g).
PODWIECZOREK 210 kcal
2 łyżki musli z sezamem wymieszane z 2 pokrojonymi brzoskwiniami.
KOLACJA 210 kcal
Kromka razowego chleba z szynką z indyka, pomidor, paryka.
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE 370 kcal
3 łyżki musli sezamowego ze szklanką truskawkowego jogurtu pitnego, 5 suszonych moreli.
II ŚNIADANIE 240 kcal
Kromka pieczywa wieloziarnistego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, pół szklanki soku pomarańczowego.
OBIAD 420 kcal
150 g gotowanego ryżu brązowego, warzywa z grilla (brokuły, marchew, cukinia, papryka), szklanka soku porzeczkowego.
PODWIECZOREK 200 kcal
Talerz surowych warzyw pokrojonych na małe kawałki (papryka, pomidor, 3 rzodkiewki, marchew, ogórek), szklanka jogurtu naturalnego.
KOLACJA 250 kcal
3 łyżki musli czekoladowego ze szklanką mleka sojowego, 3 plastry ananasa.
DZIEŃ 8.
ŚNIADANIE 395 kcal
Sałatka ze świeżego szpinaku, bułka pełnoziarnista opiekana na łyżce oliwy, szklanka herbaty bez cukru.
II ŚNIADANIE 140 kcal
200 g ciemnych winogron, szklanka wody mineralnej z cyrtyną.
OBIAD 380 kcal
2 ziemniaki gotowane w mundurkach, zapiekany ser tofu, szklanka soku wielowarzywnego.
PODWIECZOREK 100 kcal
Jabłko, kiwi, szklanka herbaty malinowej bez cukru.
KOLACJA 305 kcal
Tarta marchew z tartym jabłkiem i 3 łyżkami musli owocowego, szklanka soku pomarańczowego.
3 listopada 2013, 11:11
Tydzień drugi (Dieta 1500 kcal)
ZESTAW 1:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Twarożek wiejski 200 g, chleb żytni razowy 2 kromki 60 g, mandarynki 3 małe sztuki 150 g, kawa zbożowa na mleku
II śniadanie: ( 112 kcal )
Surówka: seler korzeniowy 120 g, jabłko 1 średnia sztuka 150 g, olej sojowy ½ łyżeczki, herbata bez cukru
Obiad: ( 525 kcal )
Zupa jarzynowa 375 g,
Makaron rurki 3-4 łyżki 50g, pieczarki 100 g, szynka wieprzowa gotowana 2 plastry, jogurt naturalny 2 % tł. 150 g, herbata bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Sałatka owocowa: pomarańcza, suszone śliwki 15 g, kefir 2 % tł. 3 łyżki
Kolacja ( 300 kcal )
Sałatka ryżowa z tuńczykiem: ryż 3 łyżki, tuńczyk w sosie własnym 50 g, ogórek zielony 100 g, papryka czerwona 50 g, kukurydza konserwowa 40 g, majonez 1 łyżeczka, herbata owocowa bez cukru
ZESTAW 2:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Kanapka z szynką i warzywami:
Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, Margaryna 2 płaskie łyżeczki, szynka z piersi kurczaka 6 plasterków, cykoria 75 g, pomidor 130 g, kakao na mleku nektarynka
II śniadanie: ( 112 kcal )
Brokuł gotowany 200 g, chleb pytlowy 1 cienka kromka, herbata owocowa bez cukru
Obiad: ( 525 kcal )
Pieczeń cielęca duszona 120 g, kasza jęczmienna perłowa 4 łyżki 55 g, surówka: kapusta pekińska 150 g, papryka czerwona 100 g, kukurydza konserwowa 40 gram, kawa zbożowa bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Kefir 2 % tł. 100 g, śliwki 150 g
Kolacja ( 300 kcal )
Ser twarogowy chudy 2 plastry, jogurt naturalny 2 tł. 30 g, płatki pszenne 20 g, płatki żytnie 20 g, sok marchwiowo - brzoskwiniowy
ZESTAW 3:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Kanapka z wędliną i warzywami: chleb graham 2 cienkie kromki, margaryna 5 g, kiełbasa krakowska sucha 20 g, sałata, ogórek zielony 100 g, papryka konserwowa 45 g
Owsianka na mleku: mleko 0,5 % tł. 1 szklanka, płatki owsiane 40 g
II śniadanie: ( 112 kcal )
Koktajl: maślanka 200 g, brzoskwinia 100 g
Obiad: ( 525 kcal )
Zupa pomidorowa z makaronem, morszczuk smażony saute 200 g, oliwa z oliwek 1 łyżka, ziemniaki gotowane 150 g, surówka: cykoria 100 g, jabłko 50 g, jogurt naturalny 2 5 tł. 50 g, herbata bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Chleb żytni razowy 1 cienka kromka, serek twarogowy ziarnisty 20 g, papryka czerwona 150 g, woda mineralna 250 g
Kolacja ( 300 kcal )
Duszone warzywa z mięsem i kaszą: mięso z piersi kurczaka 50 g, kasza jęczmienna 45 g, brokuły 100 g, kalafior 200 g, cebula 50 g, papryka czerwona 100 g, herbata owocowa bez cukru
ZESTAW 4:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Jaja w sosie jogurtowym: jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, jogurt naturalny 2 % tł. 150 g, szczypiorek, inne dowolne przyprawy, chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, sok wielowarzywny 250 g, brzoskwinia
II śniadanie: ( 112 kcal )
Chleb chrupki pełnoziarnisty 1 kromka, polędwica z indyka 1 plaster, cykoria 50 g, kiełki soczewicy 20 g, woda mineralna 250 g
Obiad: ( 525 kcal )
Paprykarz mrożony (mieszanka warzyw) 300 g, mięso z udźca indyka bez skóry 100 g, ryż brązowy 55 g, oliwa z oliwek 15 g, sok jabłkowy 150 g
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Jogurt truskawkowy 150 g, płatki kukurydziane 10 g
Kolacja ( 300 kcal )
Sałatka: kapusta pekińska 230 g, papryka czerwona 150 g, ogórek kiszony 100 g, cebula 60 g, kukurydza konserwowa 40 g, groszek konserwowy 40 g, olej sojowy 2,5 g, ocet winny 2,5 g, chleb mieszany słonecznikowy 1,5 kromki, herbata owocowa bez cukru
ZESTAW 5:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Płatki jęczmienne na mleku: mleko 1.5 % tł. 250 g, płatki jęczmienne 20 g. kanapka z polędwicą: chleb mieszany słonecznikowy 1 kromka, margaryna 5 g, polędwica sopocka 3 plasterki, sałata, ogórek kiszony, sok marchwiowo pomarańczowy
II śniadanie: ( 112 kcal )
Jogurt naturalny 2 % tł. 100 g, jabłko 150 g
Obiad: ( 525 kcal )
Zupa grzybowa zabielana 300 g, pierogi z mięsem 4 sztuki 160 g, surówka: marchew 200 g, jabłko 100 g, olej słonecznikowy 5 g, kawa zbożowa bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Kanapka z białym serem: chleb chrupki pełnoziarnisty 2 kromki, ser twarogowy chudy 2 cienkie plastry 30 g, dżem morelowy niskosłodzony 1 czubata łyżka, herbata owocowa bez cukru
Kolacja ( 300 kcal )
Kasza jęczmienna duszona z warzywami: kasza jęczmienna perłowa 50 g, cukinia 200 g, cebula 100 g, papryka zielona 100 g, pieczarki 100 g, koncentrat pomidorowy 10 g, oliwa z oliwek 1 łyżeczka, woda mineralna 250 g
ZESTAW 6:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Sardynka w pomidorach 100 g, pumpernikiel 2 kromki, sałata, seler naciowy 50 g, cykoria 100 g, sok pomarańczowy
II śniadanie: ( 112 kcal )
Jogurt z płatkami i kiwi: jogurt naturalny 2 % tł. 100 g, płatki żytnie 5 g, płatki jęczmienne 5 g, kiwi 50 g
Obiad: ( 525 kcal )
Zupa ogórkowa 250 g, naleśniki z serem 2 sztuki 160 g, truskawki 160 g, herbata bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Kanapka z wędliną: chleb chrupki pełnoziarnisty 1 kromka, szynka wołowa 1 plaster, sok wielowarzywny 250 g
Kolacja ( 300 kcal )
Chili bezmięsne: fasola czerwona sucha 60 g, cebula 100 g, pomidor 130 g, papryka zielona 100 g, koncentrat pomidorowy 10 g, przyprawy (ostra papryka) 10 g, herbata owocowa bez cukru 250
ZESTAW 7:
Śniadanie: ( 450 kcal )
Kefir z płatkami zbożowymi i owocami: kefir 2 % tł. 250 g, płatki kukurydziane 10 g, płatki owsiane 10 g, płatki żytnie 10 g, otręby pszenne 10 g, pół banana 50 g, truskawki 50 g. kanapka z szynką: chleb graham 1 cienka kromka, margaryna 5 g, szynka z indyka 3 cienkie plastry, herbata owocowa bez cukru
II śniadanie: ( 112 kcal )
Koktajl: mleko 0,5 % tł. 150 g, morele 110 g
Obiad: ( 525 kcal )
Filet z dorsza po grecku 150 g, kasza jęczmienna 45 g, surówka: kapusta biała 100 g, marchew 50 g, jabłko 50 g, cebula 10 g, olej słonecznikowy 1 łyżeczka 5 g. mandarynki 100 g, kawa zbożowa bez cukru
Podwieczorek: ( 112 kcal )
Kanapka z serkiem: chleb graham ½ dużej kromki, serek typu fromage naturalny 5 g, sok wielowarzywny
Kolacja ( 300 kcal )
Duszone danie jednogarnkowe: mięso z piersi indyka bez skóry 40 g, kalarepa 100 g, marchew 150 g, papryka czerwona 100 g, por 100 g, ziemniaki 150 g, oliwa z oliwek 5 g, woda mineralna 250 g