- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 listopada 2013, 11:11
Tydzień trzeci
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE 410 kcal. Opakowanie serka wiejskiego light, średni ogórek, duża grachamka lub 2 małe (100g)
II ŚNIADANIE 200 kcal Opakowanie jogurtu owocowego light (150g), batonik zbożowy (25g)
OBIAD 490 kcal Sałatka z niełuskanym ryżem, kurczakiem i groszkiem
PODWIECZOREK 120 kcal Szklanka (300ml) soku wyciśniętego z grejpfruta
KOLACJA 280 kcal Omlet z zielonym groszkiem
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE 430 kcal Jogurt z grejpfrutem i płatkami
II ŚNIADANIE 190 kcal Kanapka z rybą i warzywami
OBIAD 460 kcal Sałatka z indykiem i pesto
PODWIECZOREK 120 kcal Banan
KOLACJA 300 kcal Kanapki z serkiem i warzywami
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 370 kcal Kanapka z szynką i jogurt
II ŚNIADANIE 150 kcal Sałatka owocowa (kiwi, 3 mandarynki)
OBIAD 490 kcal Ekspresowa sałatka z fasolki, groszku i tuńczyka
PODWIECZOREK 150 kcal Małe opakowanie serka homogenizowanego (150g), posypanego cynamonem
KOLACJA 340 kcal Dietetyczna ryba w stylu greckim
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 430 kcal Tosty z mozzarellą, pomidorami i bazylią
II ŚNIADANIE 180 kcal Małe opakowanie deseru sojowego o smaku waniliowym (125g), śliwek
OBIAD 530 kcal Sałatka z ryżem, kurczakiem i brukselką
PODWIECZOREK 140 kcal mała kiść winogron (200g)
KOLACJA 220 kcal Gęsta zupa grzybowa z chlebem
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE 460 kcal Płatki z owocami suszonymi i bananem
II ŚNIADANIE 160 kcal Kanapki z serkiem wiejskim i papryką
OBIAD 460 kcal Sałatka makaronowa z fasolą i szynką
PODWIECZOREK 130 kcal 2 pomarańcze (300g - masa bez skórki)
KOLACJA 290 kcal Ryba pieczona w folii z grecką sałatką
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 430 kcal Kanapki na słodko i słono
II ŚNIADANIE 170 kcal Opakowanie kefiru naturalnego (150g), średnia gruszka (150g)
OBIAD 460 kcal Sałatka z zielonej soczewicy i moreli
PODWIECZOREK 140 kcal 2 średnie jabłka (300g)
KOLACJA 300 kcal Papryka faszerowana kaszą gryczaną
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE 410 kcal Jogurt z mieszanką płatków i ananasem
II ŚNIADANIE 180 kcal Kanapka z serkiem i rzodkiewkami
OBIAD 470 kcal Sałatka z wędzoną rybą i pestkami dyni
PODWIECZOREK 140 kcal 1/3 średniego melona (400g miąższu)
KOLACJA 300 kcal Sałatka z brokułami
DZIEŃ 8.
Śniadanie - grahamka cienko posmarowana miękką margaryną, 2 plasterki polędwicy drobiowej, sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy i świeżymi ziołami, kawa zbożowa na mleku 2% bez cukru
Drugie śniadanie - chudy twarożek zmiksowany z jagodami lub truskawkami (mogą być mrożone) i płatkami owsianymi
Obiad - miseczka zupy pomidorowej zabielana jogurtem naturalnym z brązowym ryżem, filet z dorsza w sosie jogurtowo- paprykowym, ziemniaki w mundurkach, gotowane brokuły, kompot bez cukru
Podwieczorek - kisiel owocowy, duża brzoskwinia lub jabłko
Kolacja - sałatka z kurczakiem, kromka chleba razowego, zielona herbata bez cukru
Przepisy do diety
Jogurt z grejpfrutem i płatkami
kubek jogurtu naturalnego (150 g)
pół grejpfruta czerwonego
4 płaskie łyżki płatków owsianych (40g)
2 łyżki nasion słonecznika (20g)
Podane składniki zalać jogurtem.
Kanapka z rybą i warzywami
2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego
pół małej puszki sardynek w pomidorach
pół papryki
liście sałaty
Przygotować kanapki.
Omlet z zielonym groszkiem
całe jajko + 2 dodatkowe białka
łyżka mąki pszennej (10g)
2 łyżki mleka 2-proc.
100g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
łyżeczka oliwy
odrobina soli i pieprzu
Żółtko oddziel od białka. Wszystkie białka ubij na pianę z odrobiną soli. Do piany dodaj przesianą mąkę, żółtko i mleko. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wlej masę jajeczną. Na wierzchu połóż groszek. Smaż, aż omlet się zetnie.
Kanapki z serkiem i warzywami
mała grahamka (50g)
pomidor
opakowanie serka wiejskiego light
plasterek chudej wędliny drobiowej
Przygotować kanapki.
Sałatka z indykiem i pesto
50g suchego makaronu pełnoziarnistego
100g mięsa z piersi indyka
pół papryki
łyżka pestek dyni (15 g)
2 łyżeczki pesto z bazylii (20g)
zioła,
sól,
pieprz
Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z ugotowanym i pokrojonym w drobną kostkę mięsem z piersi indyka, kawałkami papryki oraz z pesto. Dopraw i posyp pestkami dyni.
Kanapka z szynką i jogurt
mała grahamka (50g)
50g serka twarogowego light do sma¬rowania pieczywa
2 plasterki wędliny drobiowej
ogórek, liście sałaty
małe opakowanie jogurtu owocowego light
Przygotować kanapki. Jogurt wypić.
Ekspresowa sałatka z fasolki, groszku i tuńczyka
pół puszki czerwonej fasolki
100g fasolki szparagowej konserwowej
3 łyżki zielonego groszku z puszki
puszka tuńczyka w sosie własnym
łyżeczka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
ocet winny ‚przyprawy
2 cienkie kromki chleba żytniego razowego
Składniki wymieszać.
Kanapka z szynką i jogurt
mała grahamka (50g)
50g serka twarogowego light do smarowania pieczywa
2 plasterki wędliny drobiowej
ogórek, liście sałaty
małe opakowanie jogurtu owocowego light
Przygotować kanapki. Jogurt wypić.
Dietetyczna ryba w stylu greckim
30g suchego ryżu brązowego
120g fileta z chudej ryby, np. dorsza lub mintaja
łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
2 marchewki (200g)
średnia pietruszka
pół małej cebuli
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z cytryny
sól, pieprz
ulubione przyprawy
Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie obsmaż ją na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy Zdejmij rybę z patelni i podsmaż warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, ułóż na nich rybę, dodaj trochę wody, przykryj pokrywką i duś kilka minut na małym ogniu. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i dopraw. Podawaj z ryżem.
Tosty z mozzarellą, pomidorami i bazylią
2 tosty pełnoziarniste (60 g)
100 g sera mozzarellą
duży pomidor (200g)
listki bazylii albo bazylia suszona
Przygotować tosty.
Sałatka z ryżem, kurczakiem i brukselką
50 g suchego niełuskanego ryżu
l00g fileta z piersi kurczaka
150g brukselki (może być mrożona)
pomidor
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżeczki łuskanych pestek dyni (20g)
łyżeczka oliwy z oliwek
zielenina
* sól, pieprz
Brukselkę i kurczaka ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Brukselki pokrój na połówki, a mięso na małe kawałki. Wymieszaj z ugotowanym ryżem, ćwiartkami pomidora, kukurydzą, pestkami dyni, oliwą i dopraw.
Gęsta zupa grzybowa z chlebem
* 200g mrożonej zupy grzybowej
* 300 ml bulionu (może być z kostki)
* zielenina
* sól, pieprz, zioła
* 2 kromki chleba żytniego razowego (80g)
Przygotować zupę, podawać z chlebem.
Płatki z owocami suszonymi i bananem
* szklanka mleka 2-proc. tłuszczu
* 3 łyżki płatków owsianych (30g)
* banan
* 2 morele suszone
* łyżeczka rodzynek
* 2 łyżeczki otrębów pszennych
Składniki wymieszać i zalać mlekiem.
Kanapki z serkiem wiejskim i papryką
* 2 kromki chleba chrupkiego żytniego
* 1/3 opakowania serka wiejskiego light
* 200g czerwonej papryki
* 2 liście sałaty Przygotować kanapki.
Sałatka makaronowa z fasolą i szynką
* 50g suchego makaronu razowego
* pół puszki czerwonej fasolki konserwowej
* 3 plasterki szynki drobiowej pokrojone w paski
* 4 ogórki konserwowe
* 4 cząstki papryki konserwowej
* łyżeczka oliwy z oliwek
* zielenina
* sól, pieprz
Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z fasolką, pokrojoną szynką, kawałkami warzyw, oliwą, zieleniną i dopraw.
Kanapki na słodko i słono
* 2 cienkie kromki chleba razowego (80g)
Na pierwszej: * jajko na twardo i średni ogórek kwaszony
Na drugiej: * 120g chudego twarogu * 3 łyżeczki dżemu niskosłodzonego (30g, najlepiej słodzonego fruktozą
Sałatka z zielonej soczewicy i moreli
* 50g suchej zielonej soczewicy
* 2 średnie pomidory
* 4 morele suszone
* łyżeczka oliwy z oliwek
* 2 ząbki czosnku
* odrobina soli, pieprzu
* świeże lub suszone zioła
* 1 kromka chleba razowego ze słonecznikiem (40g)
Soczewicę ugotuj, dodaj kawałki pomidorów, ćwiartki moreli i polej sosem z oliwy, czosnku, zieleniny i przypraw. Podawaj z pieczywem.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną
* 2 małe papryki (300g po usunięciu pestek)
* 25g suchej kaszy gryczanej
* średni pomidor
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym
* łyżeczka oliwy z oliwek
* odrobina soli, pieprzu
* świeże lub suszone zioła
Każdej papryce odetnij czapeczkę i starannie usuń nasiona z wnętrza strąka. Ugotowaną kaszę wymieszaj z tuńczykiem, kawałkami pomidora, oliwą, zieleniną i dopraw. Nadzieniem wypełnij papryki, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 160 st. C przez 15-20 minut.
Jogurt z mieszanką płatków i ananasem
* kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
* 3 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki płatków żytnich
* 2 plastry ananasa z puszki
* łyżka rodzynek (15g)
*2 łyżeczki nasion słonecznika (10g)
Składniki zlać jogurtem.
Kanapka z serkiem i rzodkiewkami
*2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego
* opakowanie serka twarogowego 3-proc. tłuszczu (150g)
* 6-8 rzodkiewek,
* liście sałaty
Z podanych składnikówi) przygotować kanapki.
Sałatka z wędzoną rybą i pestkami dyni
* 35g suchego ryżu niełuskanego
* 80g fileta z chudej ryby, np. morszczuka, mintaja, dorsza, soli
* 2 łodygi selera naciowego
* pół średniej papryki
* 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego
* łyżeczka musztardy
* 2 łyżki pestek dyni (30g)
* sok z cytryny
* odrobina soli, pieprzu
* świeże lub suszone zioła
Ugotowany ryż wymieszaj z kawałkami warzyw i rybą upieczoną w folii lub grillowaną. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos, polej nim sałatkę. Na końcu wsyp pestki dyni.
Sałatka z brokułami
* 150g brokułów (mogą być mrożone)
* duży pomidor
* jajko na twardo
* 2/3 małego opakowania jogurtu naturalnego
* łyżeczka musztardy
* odrobina soli, pieprzu
* świeże lub suszone zioła
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego
Brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody, dodaj kawałki pomidora, posiekane jajko. Jogurt wymieszaj z musztardą i przyprawami, polej nim sałatkę. Zjedz z chrupkim pieczywem.
Sałatka z niełuskanym ryżem, kurczakiem i groszkiem
* 50g suchego niełuskanego ryżu
* 100g fileta z piersi kurczaka
* 2 ogórki konserwowe
* 4 łyżki groszku (z puszki lub mrożonego)
* 2 płaskie łyżki nasion słonecznika (20g)
* łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
* sól,
* pieprz,
* zioła
Ugotowany ryż wymieszaj z kawałkami ugotowanego kurczaka, pokrojonym drobno górkami i groszkiem. Dodaj sos z oliwy i przypraw. Posyp nasionami słonecznika.
3 listopada 2013, 11:12
Tydzień czwarty
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE: omlet z jednego jajka z plastrem szynki
II ŚNIADANIE: kromka grahama z niskosłodzonym dżemem
OBIAD: zupa pomidorowa, sałatka ze szklanki makaronu, papryki, ogórka i sosu winegret
PODWIECZOREK: pieczone jabłko
KOLACJA: warzywa (w sumie 40 dag) gotowane na parze
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE: kanapki - 2 kromki razowca, 2 plastry polędwicy, łyżeczka margaryny, sałata
II ŚNIADANIE: 15 dag galaretki owocowej
OBIAD: 20 dag pieczonego dorsza, 2 pieczone ziemniaki, sałatka z pomidora
PODWIECZOREK: filiżanka bulionu z warzywami
KOLACJA: grahamka z twarożkiem z rzodkiewkami
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE: parówka drobiowa, 2 kromki razowca, musztarda
II ŚNIADANIE: jajko na miękko, sucharek, ogórek lub pomidor
OBIAD: szklanka gotowanego ryżu, mus z owoców (np. jabłek lub truskawek)
PODWIECZOREK: salaterka sałatki z dowolnych cytrusów
KOLACJA: kromka grahama, tuńczyk w sosie własnym, pomidor
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE: chudy twarożek (15 dag) ze szczypiorkiem i z ogórkiem, 1/2 grahamki
II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi
OBIAD: zrazik z piersi kurczaka i brukselka
PODWIECZOREK: grejpfrut
KOLACJA: 2 kromki pieczywa chrupkiego z majonezem light, 2 plastry półtłustego żółtego sera, sałata
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE: 2 łyżki muesli, kubeczek jogurtu naturalnego 0%
II ŚNIADANIE: kromka razowca z margaryną, plaster szynki, sałata
OBIAD: dzwonko grillowanego łososia, sałatka. z pomidora i cebuli
PODWIECZOREK: kisiel wiśniowy
KOLACJA: mizeria (zamiast śmietany jogurt naturalny light), 1/2 grahamki
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE: 2 kromki razowca z twarogiem i łyżeczką niskosłodzonego dżemu
II ŚNIADANIE: 3 mandarynki
OBIAD: 20 dag pieczonego pstrąga, ziemniak, surówka z kiszonej kapusty
PODWIECZOREK: 20 dag gotowanych na parze brokułów
KOLACJA: grahamka z pastą jajeczną, pomidor
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE: zapiekanka z kromki razowca, plastra żółtego sera i pieczarek
II ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego
OBIAD: niezabielana zupa jarzynowa, potrawka z kurczaka, szklanka kaszy gryczanej
PODWIECZOREK: 15 orzechów lub migdałów
KOLACJA: talerz gotowanej na parze fasolki szparagowej
3 listopada 2013, 11:15