- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 czerwca 2023, 17:48
Mám z tą dietą jeden malý problém, a to ze soją.
Ponieważ mám Hashimoto, doktorka endo mi zakázala soję, że się źle przyswaja letrox . A w diecie wegań jest dużo soji ew. sosu sojowego . Kiedyś jadłam różne tofu, lubię go.
A teraz nic 🥺
Niestety za bardzo nie ma czym tego zastąpić .
16 czerwca 2023, 22:51
Mám z tą dietą jeden malý problém, a to ze soją. Ponieważ mám Hashimoto, doktorka endo mi zakázala soję, że się źle przyswaja letrox . A w diecie wegań jest dużo soji ew. sosu sojowego . Kiedyś jadłam różne tofu, lubię go.
A teraz nic ?Niestety za bardzo nie ma czym tego zastąpić .
zamiast sosu sojowego zwyczajnie dodawaj sól plus przecier pomidorowy, suszone grzyby - żeby mieć smak umami. Może być też sos tamari.
Tofu w zasadzie nie musisz zastępować, możesz po prostu pomijać, używać toczonych serków z nerkowców, robić serek ze słonecznika etc. Wcale Ci to tofu nie jest potrzebne, jeśli nie możesz go jeść.
16 grudnia 2023, 21:13
Jeśli mówisz o diecie wegańskiej z Vitalii, to podejrzałam przykładowe przepisy i kolacja w postaci kaszy gryczanej z kiszoną kapustą mnie odrzuciła.
A wegańsko jem od wielu lat.
Królowo Margot,mám pytania :Czy przyjmujesz witaminę b12 ? Ile ?inne suplementy też ? Możesz mi napisać o tým wegańskim odżywianiu coś bliższego ? ?bylam kiedyś parę lat wegetarianką, ale to jest coś innego .
Biorę B12 z Solgaru, jedną dziennie. Suplementuję też D3, bo w tej szerokości geograficznej niedobory mają wszyscy. I tyle. Nie wiem, co miałabym CI pisać o wegańskim odżywianiu - jedzenie jak jedzenie, moją podstawą są warzywa, glony, kasza, tofu i pestki plus strączki. Nie kupuję wielu gotowców, typu mrożona pizza, klopsiki, pierogi, czy jakieś sznycle. Jem rzeczy przygotowane w domu albo w restauracji (celowo nie piszę, że gotuję, bo nie gotuję za wiele). Bardzo, bardzo ograniczam cukier na rzecz innych słodziw. Jem dużo zielonego, sałat, szpinaku, kapust. Piję zakwas buraczany, cały rok. Jadam kiszonki. Lubię kuchnię azjatycką. Czytam składy.
A jak na wegańskiej diecie dbasz o odpowiednią podaż cynku, wapnia, kwasów Omega-3 i jodu, skoro ich nie suplementujesz?
Osobiście stosuję dietę w ogólnych zarysach śródziemnomorską, tzn. opartą w ok. 90% na roślinach, a w ok. 10% na produktach odzwierzęcych. Choć dostosowuję ją do lokalnych, polskich warunków.