24 września 2012, 12:30
Witam wszystkich! :)
Zaczynam swoja przygodę z dietą. Mam problemy z gospodarką hormonalną, insuliną, cukrem itd. i niestety sporą nadwagę, która z tego wszystkiego wyrosła. Polecano mi tą dietę w szpitalu jako idealnie dopasowaną do moich potrzeb.
Staram się powoli zorientować w temacie, ale już na samym początku znajduję sprzeczności.
Znalazłam kilka tabel i wykresów dotyczących IG danych produktów i w wielu miejscach wszystko jest na odwrót.
Weźmy na przykład kaszę jęczmienną - jedne źródła podają, że ma bardzo wysokie IG, bo 70, inne zaś, że jest to produkt bardzo bezpieczny z bardzo niskim IG.
To samo okazuje się w przypadku różnych rodzajów ryżu.
Niestety nie tylko to!
Znalazłam już multum niezgodności , gdzie dany produkt ma diametralnie inną wartość w każdej z tabel.
Wstałam dziś ze wspaniałym nastawieniem , chciałabym zrobić sobie obiad i niestety staję z tymi wszystkimi kartkami kompletnie zdezorientowana i nie wiem co jeść, a czego nie.
Czy ktoś może mi polecić wiarygodne źródło takich tabel?
Dobrze byłoby mieć świadomość, ze została stworzona przez kogoś kompetentnego.
Edytowany przez siganne 24 września 2012, 12:32
24 września 2012, 12:35
http://montignac.prv.pl/ zakładka indeks glikemiczny.
24 września 2012, 13:02
Dziękuję za podpowiedzi. Byłam już na tych stronach, byłam też na wielu innych, np.
http://www.montignac.com/pl/index-glikemiczny/ -- > wygląda wiarygodnie i rzeczowo
http://www.dieta-ig.pl/
Każda podaje co innego. Stąd właśnie moje pytanie. Która jest wiarygodna i dlaczego? Kto jest ich autorami?
Może ktoś ma jakieś info bezpośrednio od lekarza , dietetyka?
24 września 2012, 15:05
http://dietamm.com/indeks-glikemiczny#tabela-niski-indeks-glikemiczny
http://cukrzyca.pl/porady/cukrzyca-dieta/tabela-indeksow-glikemicznych/
---> chociażby tutaj - ryż paraboiled - jeść czy nie jeść?
Dwie kompletnie skrajne informacje!
- Dołączył: 2012-01-03
- Miasto: Harts
- Liczba postów: 114
10 marca 2013, 15:06
Też się nad tym zastanawiałam. Dochodzę jednak do wniosku, że ryż paraboiled jest wysoko przetworzony i raczej powinno się go unikać.
- Dołączył: 2013-01-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 37
12 marca 2013, 00:11
Tak, ja jadam tylko Basmati .
6 kwietnia 2013, 13:03
Invicta777 napisał(a):
http://cukrzyca.pl/porady/cukrzyca-dieta/tabela-indeksow-glikemicznych/
tylko, że według Montignaca 50 to już wysoki IG....
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
10 maja 2013, 17:44
To może ryż brązowy? Ma niższy IG.
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
10 maja 2013, 23:13
oficjalna strona montignaca http://www.montignac.com/pl/