24 września 2012, 12:30
Witam wszystkich! :)
Zaczynam swoja przygodę z dietą. Mam problemy z gospodarką hormonalną, insuliną, cukrem itd. i niestety sporą nadwagę, która z tego wszystkiego wyrosła. Polecano mi tą dietę w szpitalu jako idealnie dopasowaną do moich potrzeb.
Staram się powoli zorientować w temacie, ale już na samym początku znajduję sprzeczności.
Znalazłam kilka tabel i wykresów dotyczących IG danych produktów i w wielu miejscach wszystko jest na odwrót.
Weźmy na przykład kaszę jęczmienną - jedne źródła podają, że ma bardzo wysokie IG, bo 70, inne zaś, że jest to produkt bardzo bezpieczny z bardzo niskim IG.
To samo okazuje się w przypadku różnych rodzajów ryżu.
Niestety nie tylko to!
Znalazłam już multum niezgodności , gdzie dany produkt ma diametralnie inną wartość w każdej z tabel.
Wstałam dziś ze wspaniałym nastawieniem , chciałabym zrobić sobie obiad i niestety staję z tymi wszystkimi kartkami kompletnie zdezorientowana i nie wiem co jeść, a czego nie.
Czy ktoś może mi polecić wiarygodne źródło takich tabel?
Dobrze byłoby mieć świadomość, ze została stworzona przez kogoś kompetentnego.
Edytowany przez siganne 24 września 2012, 12:32
19 listopada 2013, 19:21
Temat trochę przygasł, ale może komuś się to przyda. Ja korzystam ze strony www.fitwit.pl Mają tam nie tylko info o ig, ale też o innych składnikach, kaloriach itd. No i rozróżniają produkty na surowe, ugotowane, smażone itp., bo obróbka też przecież ma wpływ na ig i z czego coś jest zrobione, bo makaron z białej mąki i makaron z pełnego ziarna inaczej wpływają na organizm. Tabele nie są doskonałe, niektórych informacji brak, ale dotychczas nie znalazłam niczego lepszego i nie będącego kopią tabel Montignaca.
Gdyby ktoś znalazł coś podobnego, to chętnie się dowiem, bo brak drugiej podobnej strony utrudnia weryfikację.
12 maja 2014, 23:50
Moje ostatnie odkrycie, jesli ktoś by potrzebował. www.bodybuilding.com/fun/gifoods.htm Strona jest po angielsku, ale kliknięcie googlowego tłumaczenia pozwala uzyskać w miarę sensowną wersję polską.