Temat: Wiarygodne i porządne tabele z zaufanego źródła

Witam wszystkich! :)
Zaczynam swoja przygodę z dietą. Mam problemy z gospodarką hormonalną, insuliną, cukrem itd. i niestety sporą nadwagę, która z tego wszystkiego wyrosła. Polecano mi tą dietę w szpitalu jako idealnie dopasowaną do moich potrzeb.
Staram się powoli zorientować w temacie, ale już na samym początku znajduję sprzeczności.
Znalazłam kilka tabel i wykresów dotyczących IG danych produktów i w wielu miejscach wszystko jest na odwrót.
Weźmy na przykład kaszę jęczmienną - jedne źródła podają, że ma bardzo wysokie IG, bo 70, inne zaś, że jest to produkt bardzo bezpieczny z bardzo niskim IG.
To samo okazuje się w przypadku różnych rodzajów ryżu.
Niestety nie tylko to!
Znalazłam już multum niezgodności , gdzie dany produkt ma diametralnie inną wartość w każdej z tabel.
Wstałam dziś ze wspaniałym nastawieniem , chciałabym zrobić sobie obiad i niestety staję z tymi wszystkimi kartkami kompletnie zdezorientowana i nie wiem co jeść, a czego nie.
Czy ktoś może mi polecić wiarygodne źródło takich tabel?
Dobrze byłoby mieć świadomość, ze została stworzona przez kogoś kompetentnego.
Temat trochę przygasł, ale może komuś się to przyda. Ja korzystam ze strony www.fitwit.pl Mają tam nie tylko info o ig, ale też o innych składnikach, kaloriach itd. No i rozróżniają produkty na surowe, ugotowane, smażone itp., bo obróbka też przecież ma wpływ na ig i z czego coś jest zrobione, bo makaron z białej mąki i makaron z pełnego ziarna inaczej wpływają na organizm. Tabele nie są doskonałe, niektórych informacji brak, ale dotychczas nie znalazłam niczego lepszego i nie będącego kopią tabel Montignaca.
Gdyby ktoś znalazł coś podobnego, to chętnie się dowiem, bo brak drugiej podobnej strony utrudnia weryfikację.

Moje ostatnie odkrycie, jesli ktoś by potrzebował. www.bodybuilding.com/fun/gifoods.htm Strona jest po angielsku, ale kliknięcie googlowego tłumaczenia pozwala uzyskać w miarę sensowną wersję polską.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.