Temat: Jaka to aktywność?

Biegam na bieżni 6 dni  w tygodniu, przebiegam 5 km w 40 minut. Poza tym mam pracę biurową, pomijam aktywności typu sprzątanie czy spacer. Waszym zdaniem, jaki to rodzaj aktywności - umiarkowana?

na jakiej prędkości przebiegasz ? Ile spalasz mniej więcej kcal ?

Średnia prędkośc to 7km/h, włączam sobie program, który zmienia kąt nachylenia co parę minut. Co do spalania kalorii, to bieżnia twierdzi, że spalam ok. 350 kcal. ;-P Zegarek z pulsometrem uważa, że ok. 450. Wiec powiedzmy, ze 400.

nisko-średnia, ale raczej niska

jak na przecietnego polaka, to jest duza aktywnosc:) 

Niska. Takie truchtanie nie nadrobi niskiej aktywności przez większość dnia w siedzącej pracy. Zdecydowanie niska. 

Dlaczego niska? Ktoś kto biega i ktoś kto się w ogóle nie rusza ma taką samą aktywność? Bez sensu. 

iskra1000 napisał(a):

Średnia prędkośc to 7km/h, włączam sobie program, który zmienia kąt nachylenia co parę minut. Co do spalania kalorii, to bieżnia twierdzi, że spalam ok. 350 kcal. ;-P Zegarek z pulsometrem uważa, że ok. 450. Wiec powiedzmy, ze 400.

A ile ważysz? Bo to baaaardzoooo duże wskazanie. Możliwe tylko wtedy jak masz naprawdę dużą wagę.

Sweetestthing napisał(a):

Dlaczego niska? Ktoś kto biega i ktoś kto się w ogóle nie rusza ma taką samą aktywność? Bez sensu. 

Nie bez sensu. Bez sensu jest  ślepe przywiązywanie ogromnej wagi do internetowych kalkulatorów, które zazwyczaj mają trzy tryby: niska, średnia, wysoka. Tak jakby to była święta wyrocznia. Myślenie nie boli.

Mimo wszystko rozsądek podpowiadał by, że jest umiarkowana... skoro ktoś regularnie truchta 6 x tyg..+ mówi coś tam jeszcze o spacerach. Niska to jak po tej pracy biurowej nie robi nic- tyle co w domu sprzątnie i wyjdzie do osiedlowego sklepu-a znam mnóstwo takich osób-to jest znacząca różnica w aktywności, bo ona ma regularny ruch-lekki ale mimo wszystko. (kalkulatory chyba mają z reg 4-5 stopni aktywności o ile dobrze pamiętam a nie 3?)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.