- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 marca 2011, 17:18
26 marca 2011, 11:56
26 marca 2011, 12:08
Ocet jabłkowy to nie tylko dodatek uatrakcyjniający smak potraw, to również naturalny sposób radzenia sobie z tłuszczykiem. To przyprawa zdobywająca szerokie uznanie jako skuteczna metoda aktywizowania trawienia.
Doskonałe właściwości octu jabłkowego były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie. Kleopatra słynąca ze swojej szczupłej sylwetki zażywała po każdym obfitszym posiłku rozcieńczony w wodzie ocet jabłkowy. Mimo że dzisiaj często zapominamy, jaką moc kryje w sobie ocet jabłkowy, to ciągle wiedza na jego temat jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Rekomendacja – ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest rekomendowany nie tylko przez osoby, które walczą ze swoją tuszą, ale również przez lekarzy i homeopatów. Nic dziwnego, dodatek ten posiada bardzo bogaty skład! Dostarcza do organizmu potasu, wapnia, sodu, fosforu, substancje mineralne, mikroelementy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas octowy. Jest źródłem fermentów, aminokwasów i substancji balastowych.
Zawarta w occie jabłkowym witamina E jest znanym i powszechnie docenianym antyutleniaczem. Dostarczanie jej do organizmu pozwala skutecznie przeciwdziałać negatywnemu wpływowi wolnych rodników. Ocet jabłkowy, dzięki witaminie E, ma wpływ na zwalnianie procesu starzenia, przeciwdziałanie chorobom onkologicznym oraz sercowo-naczyniowym.
Na aktywizowanie prędkości przemiany materii wpływ ma przede wszystkim pektyna, która poza spalaniem tłuszczu, pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zapobiega nadciśnieniu i obniża cholesterol.
Dobre przyswajanie
Ocet jabłkowy nie zawsze jest entuzjastycznie przyjmowany. Przede wszystkim ze względu na swój intensywny zapach i nietypowy smak. Z tego też powodu osoby z wrażliwym żołądkiem mogą mieć problemy z przyswajaniem octu jabłkowego w czystej formie.
Ocet jabłkowy należy pić trzy razy dziennie (na czczo rano, przed obiadem i przed snem), odmierzając dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody. Można również zneutralizować smak (ale nie działanie) octu za pomocą miodu. Wystarczy zagotować wodę, odmierzyć pół szklanki dodać do niej dwie łyżki stołowe miodu, odstawić. Po dwóch godzinach przychodzi czas na dodanie łyżki octu. Po rozpuszczeniu jej w wodzie, należy szybko wypić tak przygotowany napar.
Ocet jabłkowy dostępny jest również w tabletkach. Zażywanie łatwych w połknięciu kapsułek pozwala zneutralizować silny smak i zapach naturalnego octu. Tabletki są ponadto wzbogacone w dodatkowe składniki, które mają dodatkowe korzystne działanie na żołądek.
Jak chudniesz?
Ocet jabłkowy nie daje ekspresowych efektów. Jednak systematyczne go zażywanie pozwala chudnąć przez dłuższy czas. Pozbywanie się pomału zbędnych wałków decyduje ponadto o maksymalnym zminimalizowaniu ryzyka wystąpienia efektu jojo. Aktywne rozbijanie komórek tłuszczowych potwierdza wysoką skuteczność terapii. Taka kuracja ma ponadto tą zaletę, że pozwala odchudzać się zdrowo i skutecznie.
Inne działanie
Ocet jabłkowy oczywiście stosowany jest nie tylko jako naturalny środek odchudzający zażywany w czystej postaci, często wykorzystywany jest również jako dodatek do potraw. Stosowany jest zarówno do sałatek, jak również dań mięsnych.
Ocet jabłkowy poza działaniem odchudzającym ma również dobry wpływ na układ krążenia, układ nerwowy oraz stan skóry. W niektórych przypadkach jest stosowany do leczenia skóry. Ma właściwości antyalergiczne. Dermatolodzy czasami zalecają używanie octu jabłkowego do płukania włosów, co ma przeciwdziałać ich wypadaniu.
26 marca 2011, 12:12
26 marca 2011, 12:33
26 marca 2011, 14:33
26 marca 2011, 14:41
26 marca 2011, 14:51