Temat: Przepisy Dukan

Wszystkie dodawajcie przepisy na coś pysznego i dukanowego, a kilogramy niech spadają!
Placuszki z tuńczyka
2 żółtka, piana z dwóch białek, 20 dag chudego białego sera, puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki otrąb owsianych, łyżka otrąb pszennych, zioła do smaku, sól, pieprz.
Wszystko wymieszać, można dodać nieco proszku do pieczenia, formować placki i piec 20-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Pasek wagi
te przepisy z linku nie sa dukanowe 
te przepisy z linku nie sa dukanowe 
te przepisy z linku nie sa dukanowe 
A ja jakiś czas temu znalazłam taki fajny przepis na dukanowy chlebek;

Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/
  • 4szklanki otrąb owsianych
  • 2szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
  • 8 jajek/białka należy ubić na pianę/
  • O,5l maslanki niskotłuszczowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
  • po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
  • suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
  • 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/


Muszę przyznać że w domu nie tylko ja się nim zajadam,taki jest pyszniutki

BITA SMIETANA-DUKAN
4 jaja
troche mleka
żelatyna 
mały jogurt naturalny (dość gęsty) 
aromat smietankowy

Zelatyne rozpuscic w mleku. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać słodzik i delikatnie wymieszać z żółtkami, jogurtem i żelatyną.dodajemy troche aromatu smietankowego. wymieszane skladniki wstawiamy do lodowki i mamy bita smietanke 

RYBA PO GRECKU-DUKAN (od fazy II)

4 filety z morszczuka (lub inną)
2 marchewki
1 seler mały
1 pietruszka korzeń
2 cebule lub biała część pora
puszka pomidorów lub 3 łyżki koncentratu
pół kostki rosołowej odtłuszczonej np. kucharek
sól, pieprz, sok z cytryny

Rybę oprószyć solą i pieprzem skropić sokiem z cytryny i udusić na patelni lub ugotować na parze, przełożyć do salaterki. Cebulę pokroić w kostkę, resztę warzyw zatrzeć na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na teflonie bez tłuszczu, dodać warzywa, kostkę rosołową i dusić do miękkości. Jak zmiękną dodać pomidory, poddusic jeszcze ok 5 min. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Gorące wykładać na rybę, naczynie przykryć, wystudzić, schłodzić w lodówce.
jajka z lososiem
Składniki:
- dowolna ilość jajek
- łosoś wędzony (na 8 jajek wystarcza paczuszka 100 gram)
- posiekany drobno koperek
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- odrobina soli (zwykłej lub cebulowej)
- natka pietruszki (kilka listków do dekoracji)

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie dzielimy na połówki.
Żółtka wydłubujemy i rozgniatamy razem z bardzo drobno posiekanym łososiem, jogurtem,
koperkiem, pieprzem i solą. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, formujemy kuleczki
i wsadzamy w połówki białek. Dekorujemy pietruszką i przekąska gotowa. Smacznego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.