Temat: Przepisy Dukan

Wszystkie dodawajcie przepisy na coś pysznego i dukanowego, a kilogramy niech spadają!
Nutella

7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie
MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka

1.Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni
i jak smakuje ta nutella, pierwsze słyszę?
dukanowe chipsy 
Cienko pokrojoną wędlinę drobiową wkładamy do mikrofalówki i wysuszamy, ok 4-5 min w zależności od ustawienia mikrofali, w połowie można przewrócić wędlinkę na druga stronę. 
Wędlina sama w sobie jest słona, ale dla rządnych wrażeń można ją posypać papryką ostrą, czosnkiem granulowanym lub inną przyprawą do smaku.
CHLEBEK DUKANA
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 jajko
1 łyżka serka wiejskiego odtłuszczonego(tego 3% tłuszczu)

wszystko zmiksować i przelać na dobrze rozgrzaną patelnię. i posolić. i smażyć z obu stron (przewrócić, jak się jajko zetnie od góry)
pyszny jest wgl 
PIANKA
2 duże jogurty naturalne
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
słodzik
aromat

jogurt ubić(albo chociaż trochę pomiksować) ze słodzikiem. rozpuścić żelatynę we wrzątku i lekko ostudzoną dodawać stopniowo do głównie jogurtów cały czas miksując. aha i jeszcze aromat dodać, żeby pachniało:) i włożyć do lodówki, bo lepiej smakuje na zimno. nie jest to może najwspanialsza potrawa, ale do podjadania ok:)

Jest już taki temat. Poszukaj.
http://vitalia.pl/forum1,94604,0_Przepisolandia__obiady_desery_ciasta__itp.html
tu sa przepisu ale nie wiem czy dukanowe ;D ale tez fajne ;))
a dzisiaj jadłam też dukanowy obiad:

pierś z indyka (pojedyńcza)
przyprawa do gyrosa
łyżka musztardy
duży jogurt naturalny odtłuszczony
oregano, bazylia i przyprawy ogólnie
ząbek czosnku

pierś dusić przez 20 minut bez tłuszczu. kiedy się udusi (będzie miękkie) dodać przyprawę do gyrosa podusić jeszcze minutkę i dodać sos czosnkowy. mnie się to wydawało zbyt wodniste więc dosypałam trochę otrębów owsianych. ale nie trzeba;)

*sos czosnkowy: jogurt, przyprawy, ząbek czosnku, łyżeczka musztardy

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.