Temat: czy ma ktos skan przepisow dukana?

ksiazke wyslala mi mila pani kolezanka ale poszukuje jeszcze przepisow dukana Widzialam kiedys w ksiegarni osobna ksiazke z samymi przepisami. Poczytala bym zanim przyjade do pl. 
NALESNIKI bez maki

na 1 nalesnik:
1 jajko
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzeczka chudego mleka w plynie
ewentualnie pol lyzeczki slodzika

na 6-7 nalesnikow:
3 jajka
10 czubatych lyzek odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzka chudego mleka w plynie
ewentualnie lyzka slodzika

Jajka ubic jak na omlet, dodac mleko w proszku, slodzik. Jezeli masa jest opowiednio gesta nie nalezy dodawac mleka w plynie. Mleko w proszku nie powinno sie calkowicie rozpuscic (to trzyma ciasto).
Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (mozna przetrzec recznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)

NALESNIKI Z SEREM

12 nalesnikow
4 jajka
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
7 lyzek chudego mleka w plynie
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki fromage frais (serek jak jogurt naturalny, moze troche gestszy, do dostania w lidlu podobno)
6 lyzek proszku bialkowego (koktajl proteinowy, zagesci ciasto, bez niego pewnie tez mozna tylko trzeba dac mniej mleka w plynie)

Wymieszac wszystko i smazyc na goracej patelni.

te proteiny w proszku to nie glupi pomysl, bialko w czystej postaci, zero wgli, czy tluszczu w formie maki i smakuje lepiej niz skrobia.

LEKKIE NALESNIKI

2 jajka
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
lyzeczka slodzika

Jajka ubic, dodac restze skladnikow i smazyc na bardzo goracej patelni

SNIADANIOWY KOKTAIL PROTEINOWY
pol kostki chudego twarogu
1/3szkl chudego mleka
2 lyzki otrab pszennych
lyzka otrab owsianych
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
male opakowanie jogurtu naturalnego
slodzik, aromat

Wszystko zmiksowac blenderem. Bardzo sycace

Troche slodkosci z francuskich forum

Biszkopt

3 jajka
6 lyzek aspartame
Zapach waniliowy, cytrynowy
70 gr skrobii (7 lyzek)
1/2 torebki proszku do pieczenia
Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5).

A la PIERNIK

2 duze jajka
2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu
2 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrab pszennych
1 layzka
1 szczypta cynamonu
Aromat cytrynowy
Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke

Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C

OSZUKANA BITA SMIETANA

250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu)
2 bialka
Aromat waniliowy
Slodzik do smaku

Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami.

FLAN

500 ml chudego mleka
4 duze jajka
Aromat waniliowy
5/8 lyzek slodzika

Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine.

CIASTKA CZEKOLADOWE

2 lyzki kakao
3 jajka
Slodzik
Odrobina galki muszkatalowej

Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C

CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE

4 jajka
1 maly jogurt naturalny
4 lyzki skrobii kukurydzianej
2 lyzki kakao
1 lyzka slodzika
Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka)

Skladniki wymieszac, przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C

LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE

2/3 opakowania jogurtu
1 jajko
30g skrobii kukurydzianej
Lyzeczka slodzika
Aromat waniliowy
4 lyzeczki kakao
½ lyzeczki proszuk do pieczenia
Szczypta soli

Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej papierem do pieczenia I piec 20min w 180C.

CIASTO CYTRYNOWE

400g chudego utartego sera
2 male jogurty naturalne
100g skrobii kukurydzianej
100g slodzika do pieczenia
3 jajka
1 bialko
Aromat waniliowy
Skorka z cytryny

Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic.
Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut

SZYBKIE CISTO Z MIKROFALI

Male opakowanie gestego jogurtu
1 jajko
Lyzka skrobii kukurydzianej
Lyzceczka proszku do pieczenia
Kilka szczypt slodzika

Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki


GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA

500ml cieplej kawy
Slodzik do smaku
Lyzeczka cynamonu
3 ziarna kardamonu

Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine

MUS WANILIOWY

2 serki homogenizowane
2 bialka ubite na sztywno
aspartam)
aromat waniliowy

Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic.

MUS CZEKOLADOWO-SEROWY

6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych
3 jajka
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto)
Slodzik do smaku

Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic.
PYSZNA MAKRELA w 3min (P+W)
~filet z makreli w sosie pomidorowym
~ogórki konserwowe
~papryka

Makrelę razem z sosem przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Pycha!
_________________________________________
TUŃCZYK Z JAJKAMI W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM (P)
~tuńczyk w sosie własnym
~2jajka ugotowane na twardo

SOS: 0,5op. jogurtu, 1ząbek czosnku, 1rozkruszona tabletka słodziku, pieprz, sól, koperek, kwasek cytrynowy.

Odsączonego tuńczyka przełożyć do miseczki (rozdrobnić widelcem), dodać pokrojone w kostkę jajka, zalać sosem, wymieszać, smacznego!
zrobilam sie glodna dziekuje bardzo za tak liczne przepisy
mysle ze zdecyduje sie na diete Zaczne jak bede w domu na wolnym 14 dni tylko boje sie co bedzie dalej jak pojade na statek bede miala do dyspozycji jajka twarog i kurczaka z rozna i warzywa swieze Patrzac na przepisy to w domu mozna jesc jak krol gorzej jak pojade na statek bez dostepu do piekarnika i kuchenki boje sie jak dam rade
Powiem Ci ze jeszcze nie pieklam chlebka dukanowego ale mysle ze tak do 4-5 dni bedzie swiezy !!!
A gdybys chciala jeszcze wieciej przepisow dukanowych to mozesz poszukac sobie w googlach tam jest pelno takich przepisow :)

musze poszukac  i pomyslec co moge zrobic przed samym wyjzdem zeby miec takie zapasy zeby wystarczylo mi na jak najdluzej bo na statku jestem miesiac
musze poszukac  i pomyslec co moge zrobic przed samym wyjzdem zeby miec takie zapasy zeby wystarczylo mi na jak najdluzej bo na statku jestem miesiac
trudność: łatwe
czas: >60 min


SKŁADNIKI:
  • 3szkl.wody
  • 2szkl.zaprawy do napojów(dostępna o smaku malin i wiśni w lidlu)
  • 5 łyżek stołowych żelatyny
PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać zaprawę i wymieszać,Przelać do foremki lub do salaterek.Pozostawić do wystudzenia po czym wstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać samą lub polaną jogurtem naturalnym.

Dukanowa galaretka
ciasteczka powinny ci postac dluzej wystarczy ze je wsadzisz do blaszanej puszki i bedziesz trzynac w suchym miejscu :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.