31 stycznia 2011, 16:40
ksiazke wyslala mi mila pani kolezanka ale poszukuje jeszcze przepisow dukana Widzialam kiedys w ksiegarni osobna ksiazke z samymi przepisami. Poczytala bym zanim przyjade do pl.
31 stycznia 2011, 16:51
NALESNIKI bez maki
na 1 nalesnik:
1 jajko
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzeczka chudego mleka w plynie
ewentualnie pol lyzeczki slodzika
na 6-7 nalesnikow:
3 jajka
10 czubatych lyzek odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzka chudego mleka w plynie
ewentualnie lyzka slodzika
Jajka ubic jak na omlet, dodac mleko w proszku, slodzik. Jezeli masa
jest opowiednio gesta nie nalezy dodawac mleka w plynie. Mleko w proszku
nie powinno sie calkowicie rozpuscic (to trzyma ciasto).
Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (mozna przetrzec recznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)
NALESNIKI Z SEREM
12 nalesnikow
4 jajka
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
7 lyzek chudego mleka w plynie
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki fromage frais (serek jak jogurt naturalny, moze troche gestszy, do dostania w lidlu podobno)
6 lyzek proszku bialkowego (koktajl proteinowy, zagesci ciasto, bez
niego pewnie tez mozna tylko trzeba dac mniej mleka w plynie)
Wymieszac wszystko i smazyc na goracej patelni.
te proteiny w proszku to nie glupi pomysl, bialko w czystej postaci,
zero wgli, czy tluszczu w formie maki i smakuje lepiej niz skrobia.
LEKKIE NALESNIKI
2 jajka
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
lyzeczka slodzika
Jajka ubic, dodac restze skladnikow i smazyc na bardzo goracej patelni
SNIADANIOWY KOKTAIL PROTEINOWY
pol kostki chudego twarogu
1/3szkl chudego mleka
2 lyzki otrab pszennych
lyzka otrab owsianych
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
male opakowanie jogurtu naturalnego
slodzik, aromat
Wszystko zmiksowac blenderem. Bardzo sycace
Troche slodkosci z francuskich forum
Biszkopt
3 jajka
6 lyzek aspartame
Zapach waniliowy, cytrynowy
70 gr skrobii (7 lyzek)
1/2 torebki proszku do pieczenia
Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce
maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie.
Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5).
A la PIERNIK
2 duze jajka
2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu
2 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrab pszennych
1 layzka
1 szczypta cynamonu
Aromat cytrynowy
Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke
Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C
OSZUKANA BITA SMIETANA
250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu)
2 bialka
Aromat waniliowy
Slodzik do smaku
Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami.
FLAN
500 ml chudego mleka
4 duze jajka
Aromat waniliowy
5/8 lyzek slodzika
Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine.
CIASTKA CZEKOLADOWE
2 lyzki kakao
3 jajka
Slodzik
Odrobina galki muszkatalowej
Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C
CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
4 jajka
1 maly jogurt naturalny
4 lyzki skrobii kukurydzianej
2 lyzki kakao
1 lyzka slodzika
Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka)
Skladniki wymieszac, przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C
LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE
2/3 opakowania jogurtu
1 jajko
30g skrobii kukurydzianej
Lyzeczka slodzika
Aromat waniliowy
4 lyzeczki kakao
½ lyzeczki proszuk do pieczenia
Szczypta soli
Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi
skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej
papierem do pieczenia I piec 20min w 180C.
CIASTO CYTRYNOWE
400g chudego utartego sera
2 male jogurty naturalne
100g skrobii kukurydzianej
100g slodzika do pieczenia
3 jajka
1 bialko
Aromat waniliowy
Skorka z cytryny
Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu.
Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka.
Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser
ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka
ubic.
Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym
ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite
bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko
zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta.
Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut
SZYBKIE CISTO Z MIKROFALI
Male opakowanie gestego jogurtu
1 jajko
Lyzka skrobii kukurydzianej
Lyzceczka proszku do pieczenia
Kilka szczypt slodzika
Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej
mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy
(aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki
GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA
500ml cieplej kawy
Slodzik do smaku
Lyzeczka cynamonu
3 ziarna kardamonu
Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i
wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine
MUS WANILIOWY
2 serki homogenizowane
2 bialka ubite na sztywno
aspartam)
aromat waniliowy
Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic.
MUS CZEKOLADOWO-SEROWY
6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych
3 jajka
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto)
Slodzik do smaku
Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem,
dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie
ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic.
31 stycznia 2011, 16:53
PYSZNA MAKRELA w 3min (P+W)
~filet z makreli w sosie pomidorowym
~ogórki konserwowe
~papryka
Makrelę razem z sosem przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Pycha!
_________________________________________
TUŃCZYK Z JAJKAMI W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM (P)
~tuńczyk w sosie własnym
~2jajka ugotowane na twardo
SOS: 0,5op. jogurtu, 1ząbek czosnku, 1rozkruszona tabletka słodziku, pieprz, sól, koperek, kwasek cytrynowy.
Odsączonego tuńczyka przełożyć do miseczki (rozdrobnić widelcem), dodać
pokrojone w kostkę jajka, zalać sosem, wymieszać, smacznego!
31 stycznia 2011, 16:56
zrobilam sie glodna dziekuje bardzo za tak liczne przepisy
31 stycznia 2011, 16:58
mysle ze zdecyduje sie na diete Zaczne jak bede w domu na wolnym 14 dni tylko boje sie co bedzie dalej jak pojade na statek bede miala do dyspozycji jajka twarog i kurczaka z rozna i warzywa swieze Patrzac na przepisy to w domu mozna jesc jak krol gorzej jak pojade na statek bez dostepu do piekarnika i kuchenki boje sie jak dam rade
31 stycznia 2011, 16:59
Powiem Ci ze jeszcze nie pieklam chlebka dukanowego ale mysle ze tak do 4-5 dni bedzie swiezy !!!
31 stycznia 2011, 17:00
A gdybys chciala jeszcze wieciej przepisow dukanowych to mozesz poszukac sobie w googlach tam jest pelno takich przepisow :)
31 stycznia 2011, 17:02
musze poszukac i pomyslec co moge zrobic przed samym wyjzdem zeby miec takie zapasy zeby wystarczylo mi na jak najdluzej bo na statku jestem miesiac
31 stycznia 2011, 17:02
musze poszukac i pomyslec co moge zrobic przed samym wyjzdem zeby miec takie zapasy zeby wystarczylo mi na jak najdluzej bo na statku jestem miesiac
31 stycznia 2011, 17:04
ciasteczka powinny ci postac dluzej wystarczy ze je wsadzisz do blaszanej puszki i bedziesz trzynac w suchym miejscu :)