- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 stycznia 2011, 16:40
31 stycznia 2011, 17:07
Przepis na dukanowa "Zebrę":
Masa ciemna (kawowa/cynamonowam):
do
kubka wsypujemy kawę (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą,
chwilkę czekamy aż się zaparzy, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość
odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec
mieszania dodajemy połowę słodzika. Powoli wlewamy do garnka/miski, do 1
opakowania joghurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego
stężenia.
Masa jasna (waniliowa)
kubek napełniamy do połowy
gorącą wodą, dodajemy żelatynę, pozostałą część słodzika i niepełną
łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Roztwór wlewamy do drugiego garnka/miski, w którym jest już drugi
jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Po
jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję gęstej
śmietany... do szklanek (ok. 4 z tej porcji wychodzą) albo opakowania po
zużytych joghurtach nakładamy warstwami obie masy uważając, żeby nie
zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite
stężenie. Smacznego :)
31 stycznia 2011, 19:15
31 stycznia 2011, 22:15
31 stycznia 2011, 22:58