Temat: Dukanowe przepisy

Cześć! Zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami - zarówno daniami obiadowymi, przekąskami, jak i deserami - wszystko co dukanowe, dla I i II fazy, coby nam się pomysły nie kończyły. Mile widziane zdjęcia jedzonka :-)

Pasek wagi

Może to nie przepis, ale często mnie ratuje ten smakołyk - mrożony jogurt z Yogen Früz. Tylko trzeba poprosić o wersję zero cukru (słodzone Splendą) zero tłuszczu :-) 

Są naprawdę przepyszne! (lody)i na naturalnym jogurcie, a nie z proszku. Jak się bierze bez dodatków (odpadają na dukanie) to dostaje się w zamian więcej lodów :-)

Uwaga - nie wszystkie firmy sprzedające mrożone jogurty oferują jogurty bez cukru i tłuszczu i naturalny. Np w Złotych Tarasach mają tylko słodzone.

Lokalizacje Yogen Früz: http://www.yogenfruz.pl/lokalizacje.html ja jadam je w WolaParku :-)

Pasek wagi

Nigdy tego nie jadłam, ale skoro polecasz.. :)

Myślałam, że sama mrozisz jakiś jogurt.. :D

Pasek wagi

Nie mam maszynki do lodów (brak miejsca..) a bez takiej maszynki to bym musiała co chwila wyjmować z zamrażarki i miksować.. a i tak nie wiem czy by się takie dobre zrobiły.. chociaż spróbować pewnie warto!

Pasek wagi

Gdzieś kiedyś widziałam taki przepis, że z jakiegoś serka dziewczyny robiły.. i właście co chwile trzeba było mieszać :) Ale wychodzą ponoć :)

Pasek wagi

Gdzieś kiedyś widziałam taki przepis, że z jakiegoś serka dziewczyny robiły.. i właście co chwile trzeba było mieszać :) Ale wychodzą ponoć :)

Pasek wagi

Ciacho

3 jajka ( można troszkę ubić razem z żółtkiem)

200 gr serka homogenizowanego

1 łyżka słodzika w płynie

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej

Wszystko dodac do ubitych jaj, wymieszać. Masa będzie dość płynna. Przelać do blachy( ja miałam taką 12 cm x 26 cm, ale im mniejsza tym ciasto będzie wyższe, tyle  że trzeba dostosować czas pieczenia żeby upiekło się w środku) Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 200stopni( 5 min przed koncem delikatnie obniżyłam temeraturę i obniżyłam o jeden poziom blachę).

Pasek wagi

Składniki:

Placki twarogowe na słodko.

Sposób przygotowania:

Placki twarogowe na słodko.
Do naczynia wkładamy twaróg, jajko, słodzik i dokładnie rozgniatamy widelcem. Robi się to tylko dla zwykłego pokruszenia kostki twarogu, a nie dla uzyskania gładkiej masy, a więc szkoda brudzić mikser. Na koniec jeszcze mąka lub budyń, zapach i gotowe. Sucha patelnia lub przetarta olejem powinna być ciepła, ale nie gorąca jak to jest zazwyczaj. Placki aby się trzymały w całości i dały dobrze obracać muszą długo się podpiekać. Długo...10 min( jedna strona) to nie jest długo, ale na takie placuszki to kupa czasu. Do przewracania należy używać łopatki...to nam ułatwi pracę.

 robiłam,polecam
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.