- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 listopada 2015, 16:08
Cześć! Zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami - zarówno daniami obiadowymi, przekąskami, jak i deserami - wszystko co dukanowe, dla I i II fazy, coby nam się pomysły nie kończyły. Mile widziane zdjęcia jedzonka :-)
19 listopada 2015, 10:52
podrzucę przepis, który w wielu wersjach się już pewnie przewijał, ale warto odświeżyć: chlebek dukanowy
u mnie:
3 łyżki otrębów
jajko (przepiórcze)
łyżka serka homogenizowanego 0%
sól, pieprz, oregano
łyżeczka proszku do pieczenia
mieszamy wszystko ładnie w miseczce do połączenia składników i wrzucamy do mikrofalówki na 3 minuty na maksymalnej mocy
wyjmujemy, odwracamy miseczkę i czekamy aż ostygnie. pozniej mozna uzywac jak normalnego chleba :) warto poczekać, aż ostygnie, łatwiej się wtedy kroi
21 listopada 2015, 00:58
Placuszki mięsno pieczarkowe:
-Mięso mielone (ja dałam pół standardowego opakowania),
-Około 10 dużych pieczarek,
-Duża cebula,
-2 jajka,
-4 łyżki otrębów owiasnych,
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-Ząbek czosnku,
-Sól i pieprz do smaku.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na teflonie, podlewając wodą.
Białka ubić na sztywno.
Resztę składników wymieszać (z pieczarkami również). Do całości dodać pianę z białek.
Nawilżyć teflon olejem- na rozgrzanej patelni kłaść placki (tyle masy co na niekopiatej łyżce).
Smażyć na małym ogniu, ale dosyć długo żeby mięso nie było surowe :-)
Z takiej porcji wyszło mi 19 kotlecików :)
Jak mam, to dodaję szczypiorek z cebuli :-)
Ja zjadałam z pomidorem i ogórkiem na górze, a mój facet standardowo z keczupem :-) O mniam!
Edytowany przez Monik.g.1992 21 listopada 2015, 01:03
23 listopada 2015, 10:58
@monik a ja piekarnika :) w opcji piekarnikowej robilam kiedys w silikonowej foremce, a zamiast proszku do pieczenia dawalam drozdze :)
A kotleciki super, ciekawe czy dalyby rade na parze, czy sie rozpadna
23 listopada 2015, 14:39
Ja robię podobne kotleciki na dni białkowe - sama wołowina mielona + jajko + odrobina skrobii. Do smaku czosnek i cebulka.
Jak się wstawi po wymieszaniu do lodówki na godzinkę to się wszystko lepiej trzyma kupy i nie rozpada. I spokojnie można to smażyć bez tłuszczu na teflonie (w mięsie zawsze pozostaje trochę tłuszczu który się wytopi) lub gotować jak pulpety na wodzie.
23 listopada 2015, 15:29
Mam zawsze problem z iloscia jajek na ilosc miesa i czasem wychodza mi za twarde :(
Dzis zrobilam "make" z otrebow, i placki dukanowe smakuja o niebo lepiej
23 listopada 2015, 22:35
Ja te kotlety robię na patelni bez tłuszczu - nie w piekarniku, chociaż podobne robiłam też w piekarniku, ale z patelni są szybsze :). Dokładnie, sycą i są fajne na PP (wtedy bez pieczarek).
Też często blenderuję otręby na mąkę i też uważam, że omleciki lepiej smakują :)
23 listopada 2015, 22:35
Ja te kotlety robię na patelni bez tłuszczu - nie w piekarniku, chociaż podobne robiłam też w piekarniku, ale z patelni są szybsze :). Dokładnie, sycą i są fajne na PP (wtedy bez pieczarek).
Też często blenderuję otręby na mąkę i też uważam, że omleciki lepiej smakują :)
23 listopada 2015, 22:38
Ciasto mocno zblenderowałam, prawie na wodę.
Wszystko wylałam na małą teflonową patelnię, smazylam pod przykryciem, potem druga strona.
Było tak smaczne, że zapomniałam zrobić zdjęcia i został kawałek...