Temat: Dukanowe przepisy

Cześć! Zapraszam wszystkich do dzielenia się przepisami - zarówno daniami obiadowymi, przekąskami, jak i deserami - wszystko co dukanowe, dla I i II fazy, coby nam się pomysły nie kończyły. Mile widziane zdjęcia jedzonka :-)

Pasek wagi

podrzucę przepis, który w wielu wersjach się już pewnie przewijał, ale warto odświeżyć: chlebek dukanowy

u mnie:

3 łyżki otrębów

jajko (przepiórcze)

łyżka serka homogenizowanego 0%

sól, pieprz, oregano

łyżeczka proszku do pieczenia

mieszamy wszystko ładnie w miseczce do połączenia składników i wrzucamy do mikrofalówki na 3 minuty na maksymalnej mocy

wyjmujemy, odwracamy miseczkę i czekamy aż ostygnie. pozniej mozna uzywac jak normalnego chleba :) warto poczekać, aż ostygnie, łatwiej się wtedy kroi

Pasek wagi

Oh, nie mam mikrofalówki :-)

Pasek wagi

Placuszki mięsno pieczarkowe:

-Mięso mielone (ja dałam pół standardowego opakowania), 
-Około 10 dużych pieczarek, 
-Duża cebula, 
-2 jajka,
-4 łyżki otrębów owiasnych,
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-Ząbek czosnku,
-Sól i pieprz do smaku.

Pieczarki i cebulę  drobno pokroić, podsmażyć na teflonie, podlewając wodą. 
Białka ubić na sztywno.
Resztę składników wymieszać (z pieczarkami również). Do całości dodać pianę z białek. 

Nawilżyć teflon olejem- na rozgrzanej patelni kłaść placki (tyle masy co na niekopiatej łyżce).
Smażyć na małym ogniu, ale dosyć długo żeby mięso nie było surowe :-)

Z takiej porcji wyszło mi 19 kotlecików :)

Jak mam, to dodaję szczypiorek z cebuli :-)
Ja zjadałam z pomidorem i ogórkiem na górze, a mój facet standardowo z keczupem :-) O mniam!

Pasek wagi

@monik a ja piekarnika :) w opcji piekarnikowej robilam kiedys w silikonowej foremce, a zamiast proszku do pieczenia dawalam drozdze :)

A kotleciki super, ciekawe czy dalyby rade na parze, czy sie rozpadna

Pasek wagi

Ja robię podobne kotleciki na dni białkowe - sama wołowina mielona + jajko + odrobina skrobii. Do smaku czosnek i cebulka.

Jak się wstawi po wymieszaniu do lodówki na godzinkę to się wszystko lepiej trzyma kupy i nie rozpada. I spokojnie można to smażyć bez tłuszczu na teflonie (w mięsie zawsze pozostaje trochę tłuszczu który się wytopi) lub gotować jak pulpety na wodzie.

Pasek wagi

Mam zawsze problem z iloscia jajek na ilosc miesa i czasem wychodza mi za twarde :(

Dzis zrobilam "make" z otrebow, i placki dukanowe smakuja o niebo lepiej

Pasek wagi

Ja te kotlety robię na patelni bez tłuszczu - nie w piekarniku, chociaż podobne robiłam też w piekarniku, ale z patelni są szybsze :). Dokładnie, sycą i są fajne na PP (wtedy bez pieczarek).

Też często blenderuję otręby na mąkę i też uważam, że omleciki lepiej smakują :)

Pasek wagi

Ja te kotlety robię na patelni bez tłuszczu - nie w piekarniku, chociaż podobne robiłam też w piekarniku, ale z patelni są szybsze :). Dokładnie, sycą i są fajne na PP (wtedy bez pieczarek).

Też często blenderuję otręby na mąkę i też uważam, że omleciki lepiej smakują :)

Pasek wagi

Dzisiaj zrobiłam coś ala amerykańskie naleśniki - miałam ochotę na coś słodkiego: 
Po kolei do blendera wrzucałam:
2 jajka, potem 3 kostki slodzika, na oko 100 ml mleka, potem łyżkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki otrębów owiasnych, łyżka mąki ziemniaczanej.

Ciasto mocno zblenderowałam, prawie na wodę.
Wszystko wylałam na małą teflonową patelnię, smazylam pod przykryciem, potem druga strona. 
Było tak smaczne, że zapomniałam zrobić zdjęcia i został kawałek...

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.