Temat: Przepisy Dieta Dukan Faza I i II

Witam Serdecznie :)
Postanowiłam założyć nowy temat który będzie poświęcony tylko i wyłącznie zamieszczaniu przepisów.
Wiem, że przepisy na tym forum są... ale są porozrzucane po różnych tematach i w różnych grupach...
Ten temat ma służyć do zamieszczania i korzystania... ma być pomocny dla osób "urzędujących" na diecie... i ma byc inspiracją do przygotowywania różnorodnych dań... bo jak wiadomo dieta nie jest wcale taka ograniczona :)

dlatego proszę do zastosowania się do pewnych zasad :

1. ZAMIESZCZAMY TYLKO PRZEPISY
2. nie komentujemy przepisu... w razie takowej potrzeby proszę napisać bezpośrednio do autora :) ew. można podać swoją wersje... ale w taki sposób aby nie zaśmiecać tematu.
3. potrawa powinna być przyporządkowana do fazy I lub II najlepiej na początku przepisu zaznaczyć rzucającym się kolorem fazę której przepis dotyczy.
4. nie dublujmy przepisów... jeżeli Twój przepis już jest nie dodawaj go ponownie.
5.  w miarę możliwości zamieść zdjecie posiłku :) - dla zachęty
6. podaj czas przygotowania ew. przybliżoną cenę za zużyte produkty

Ptasie mleczko faza I, II 


- 1 litr mleka niskotłuszczowego
- słodzik wg uznania
- dwie krople aromatu również jaki kto lubi;-)
- kakao (dozwolone w II fazie)
- żelatyna

Mleko wlewamy do garnka i na małym ogniu podgrzewamy. Gdy jest juz gorące (ale się nie gotuje!!!) odlewamy szklankę i w niej rozprowadzamy żelatynę i słodzik tak by się rozpuścił bez grudek.
Rozpuszczoną żelatynę z cukrem dolewamy do reszty mleka, dodajemy aromat, mieszamy.
Wylewamy mase na blaszkę (ja dałam szeroką). Druga połowe mieszamy z kakao (1-2 łyżeczki). Czekamy aż pierwsza masa zgęstnieje i się zetnie i powoli wtedy wylewamy drugą kakaową ;-) wstawiamy do lodówki i gotowe.
Można również zrobić w mniejszych pojemniczkach czy szklaneczkach, napewno efektownie wyglada. ja niestety nie miałam tyle miejsca w mojej "lodóweczce".

Smacznego!!!

Marynata do indyka/kurczaka pieczonego w rękawie foliowym

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka octu

- kilka łyżek chudego mleka

- woda

- czosnek granulowany

- rozmaryn

- pieprz

 

Składniki marynaty mieszamy, dodając kilka łyżek ciepłej wody. Polewamy nią pierś z indyka/kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Pieczemy w rękawie foliowym. Kilkanaście godzin przed wyjęciem rozcinamy rękaw w celu przyrumienienia mięsa.

Zupa Szpinakowa PW

Potrzebne do przyrządzenia produkty :

ja robiłam na 1 piersi z kurczaka... która później zjadłam naśniadanie :)

8-9 brykietów szpinaka = 200g
1 pomidor (lub troche pomidorów z puszki)
2-3 ząbki czosnku
pieprz

1 pierś kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
0,5 seler
1 mały por
1 cała cebula z łuskami
1,5l wody
sól pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie

Wszystko powyższe wrzucamy do garnka i gotujemy... powstaje bulion :) czyli podstawa zupki.
Jak bulion będzie już dobry (ilość soli wedle uznania, ja sole na oko) wyjmujemy mięso i części cebuli gdzie widać skórkę... w miarę możliwości wyławiamy takze liść laurowy.

Do garnka wrzucamy zamrożony szpinak - gotujemy w miedzyczasie dodajemy przeciśnięty czosnek... Jak wszystko ładnie "dojdzie" miksujemy całość :) powstaje krem szpinakowy :))

Nalewamy do tależa i dodajemy na środeczek 2 łyżki pokrojonych/z puszki pomidorków



Ryba Po Grecku PW

Potrzebne będzie:

4 filety ryby (taką jaką lubisz u mnie mintaj)
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
0,5 selera
2 cebule
1 puszka pomidorow

Sposób przygotowania.

Posolone filety (rozmrożone) podsmażamy na teflonowej patelni (bez tłuszczu) po 2min na każdą ze stron.
W międzyczasie cebulkę kroimy (wedle uznania u mnie półksiężyce).
Rybkę zdejmujemy do jakiegoś naczynka a na patelnie wrzucamy cebulę (sok po smażeniu ryby jeśli powstał możemy wylać lub na nim usmażyć cebulę) Solimy cebulę i w razie potrzeby dolewamy troche wody żeby się nie spaliła.
Reszte warzyw trzemy na tarce - duże oczka, dodajemy do cebuli, dodajemy puszkę pomidorów i trzeba zdecydować czy wody jest na tyle że warzywa się nie spalą, czy ewentualnie trzeba trochę dodać, solimy pieprzymy i przykrywamy na ok 5min

Jak warzywa będą miękkie można je przełożyć na ułożoną wcześniej rybę :]

Smacznego!

mi calość zajeła 20-25 minut


                                                                                               Bigos po mojemu:-) Faza II P+W


Składniki:  (ilości w zależności od tego kto ile chce tego bigosu ugotować. Mnie wyszło duuużo bo na dwie osoby i na dwa dni)
1kg kapusty kiszonej
3/4 małej glówki kapusty białej
Pieczarki  ok. 70 dag
3 duże marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 mały seler
Pierś z kurczaka (jedna podwójna)
o.k 20 dag chudej wędliny drobiowej
papryka ( ja dałam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej)
rosołki 2szt  liść laurowy ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
wegeta
przyprawa do bigosu papryka ostra i co tam kto lubi

Kapustę kiszoną obgotowac do miękkości odcisnąć pokroić i do garnka. Kapustę białą poszatkować dodać do kiszonej. Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski i to wszystko dodać do kapusty. Teraz smazymy (oczywiście bez tłuszczu) pierś i wędlinę pokrojoną w kostkę, następnie pieczarki pokrojone wedle uznania. Dodajemy do reszty. Teraz wszystko wymieszać wrzucić rosołki ziele angielskie liść laurowy, podlać wodą żeby się nie przypaliło i dusić do miekkości. Potem dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy , doprawiamy wegetą przyprawą do bigosu,papryką ( i tym co kto lubi). Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli mamy nadmiar wody można trochę odlać albo zdjąć pokrywkę żeby odparowała.
(Ja osobiście na koniec posypałam bigos dwiema łyżkami skrobii kukurydzianej żeby wszystko ładnie sie skleiło.
Mnie bardzo smakowało zresztą mojemu dziecku też:-))

A oto efekt:



        
A'la PLACEK PO WĘGIERSKU FAZA II (P+W)

SKŁADNIKI PLACEK

-2op. kalafiora mrożonego
-2 jajka
-2-3 łyżki skrobii kukurydzianej
sól wegeta do smaku

SKŁADNIKI GULASZ

ok. 30 dag mięsa wołowego (może być ligawa)
jedna pojedyncza pierś z kurczaka
ok. 50 dag pieczarek
1 cebula
1 większa marchewka
1 papryka
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka jogurtu naturalnego
wegeta sól pieprz do smaku

PLACEK
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Dodajemy jajka skrobię kukurydzianą mieszamy. W razie potrzeby można doprawić wegetą. Smazymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

GULASZ
Pierś kroimy w kosteczkę smażymy na patelni bez tłuszczu. Mięso wołowe obgotowujemy do miekkości i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w cząstki smażymy oczywiście bez tłuszczu. Tak samo smażymy posiekaną drobno cebulę. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach a paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Podlać trochę wody ( nie musi przykrywać składników powiedzmy że do ich połowy). Dusimy ok. 15 min. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ok. łyżki skrobii kukurydzianej. Mieszamy aby wszystko się połączyło i lekko zageściło. Chwile dusimy (ok.2 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku wegetą solą i pieprzem.

Placki układamy na talerzu, polewamy gulaszem. Można udekorować jogurtem.
Jak dla mnie rewelacja!!! Mojemu małżonkowi też bardzo smakowały:-)) Miła odmiana po samych proteinkach.
Życzę smacznego!!

A oto efekt końcowy:


Naleśniki z serem  Faza I P

Składniki na 3 naleśniki
2 jajka
pół szklanki mleka 0%
1 łyżka skrobi kukurydzianej
słodzik (najlepiej sypki ale wydaje mi się że ten w tabletkach też może być trzeba go tylko pokruszyć)

Farsz serowy
ok. pół kostki sera białego chudego
jogurt naturalny
słodzik (jak wyżej)

Jajka skrobię i mleko rozmieszać dokładnie dodać słodzik do smaku. Wyjdzie dosyć rzadkie ciasto wyglądające jak roztrzepane jajka ale takie właśnie ma być. Smażymy najlepiej na teflonowej patelni.

ser pokruszyć, dodać jogurt naturalny w ilości takiej  żeby wyszła masa dająca się rozsmarować. Doprawić słodzikiem wedle uznania.
Naleśniki smarujemy serem składamy jak komu pasuje. Na wierzch można polać jogurtem light z jogobelli albo (moja wersja- polać jogurtem naturalnym doprawionym słodzikiem i cynamonem)
SMACZNEGO!!



COŚ ZAMIAST CHLEBA A'la BUŁECZKI FAZA I i II (P)

Mnie wyszły cztery
SKŁADNIKI:
- 9 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ja dałam łyżke skrobii i łyżkę mąki kukurydzianej)
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

5 łyżek otrąb zmielić, a pozostałe 4 zalać jogurtem. Dodać dwa jajka, proszek do pieczenia skrobię i otręby z jogurtem.Ciasto takie trochę rzadkawe jest. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wykładać ciasto ( Ja zrobiłam 4 placki z tego)
Myślałam że urosną, a one są płaskie i wyglądają jak kromka .........na zdjęciu wyglądają jak przekrojona bułka ale to tylko tak wygląda. W rzeczywistości przylepiły sie do papieru i je ścinałam nożem. W smaku są super!!


KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE  faza I i II (p) później można dołączyć warzywka (p+w)

- 2 podwójne piersi z kurczaka (mnie wyszło ok. 8 kotletów)
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej (może być maka)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- sól pieprz

Otręby zmielić, wsypać do miski, dodać jajka, skrobię, proszek do pieczenia i mleko troszeczkę posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać. Powstanie gęste ciasto. Kotlety rozbić oprószyć ulubionymi przyprawami. moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym teflonie.


FAZA I
   SERNIK WANILIOWY
 Porcja dla 4 osób :
0,5 kg chudego twarogu
4 jajka
2-3 łyżki słodziku w proszku 3 łyżki zmielonych otrąb owsianych 
3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
aromat waniliowy
Białka ubić na twardą pianę. Ser , żółtka , słodzik , aromat , otręby zmiksować z mlekiem na rzadką masę . Dodać ubitą pianę. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około 1 godz. w temp 160 -180- stopni. Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce   w fazie  III można udekorować sernik owocami np truskawkami  :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.