Temat: Przepisy Dieta Dukan Faza I i II

Witam Serdecznie :)
Postanowiłam założyć nowy temat który będzie poświęcony tylko i wyłącznie zamieszczaniu przepisów.
Wiem, że przepisy na tym forum są... ale są porozrzucane po różnych tematach i w różnych grupach...
Ten temat ma służyć do zamieszczania i korzystania... ma być pomocny dla osób "urzędujących" na diecie... i ma byc inspiracją do przygotowywania różnorodnych dań... bo jak wiadomo dieta nie jest wcale taka ograniczona :)

dlatego proszę do zastosowania się do pewnych zasad :

1. ZAMIESZCZAMY TYLKO PRZEPISY
2. nie komentujemy przepisu... w razie takowej potrzeby proszę napisać bezpośrednio do autora :) ew. można podać swoją wersje... ale w taki sposób aby nie zaśmiecać tematu.
3. potrawa powinna być przyporządkowana do fazy I lub II najlepiej na początku przepisu zaznaczyć rzucającym się kolorem fazę której przepis dotyczy.
4. nie dublujmy przepisów... jeżeli Twój przepis już jest nie dodawaj go ponownie.
5.  w miarę możliwości zamieść zdjecie posiłku :) - dla zachęty
6. podaj czas przygotowania ew. przybliżoną cenę za zużyte produkty

SPAGHETTI  Faza I P

SKŁADNIKI
-1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych
-2 cebule
kilka ząbków czosnku
wegeta sól pieprz.
ok. łyżki koncentratu pomidorowego
-bazylia, oregano

Piersi kurczaka zmielić w maszynce. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć (można podlać wodą żeby się nie przypaliła). Do cebuli dodać przeciśniety czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do cebulki i czosnku wrzucamy mięso i smażymy ciągle mieszając żeby się nie posklejało.Doprawiamy wegetą pieprzem i solą. W osobnym naczyniu podgotowujemy pomidory w puszce. Doprawiamy do smaku solą bazylią oregano. Mięso wrzucamy do pasty pomidorowej mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy.

MAKARON
2 jajka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
0.5 szklanki mleka 0% ewentualnie 0.5%
szczypta soli
wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, smażymy naleśniki na teflonie. Potem naleśniki zwijamy i kroimy w paseczki. Kładziemy na talerz polewamy sosem i gotowe!


TORCIK Z PTASIM MLECZKIEM I GALARETKA FAZA I P

BISZKOPT:
-5 jajek
-ok. 8 łyżeczek słodzika w proszku
-szczypta soli
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-10 łyżeczek skrobi kukurydzianej
-aromat waniliowy lub śmietankowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodać słodzik.
Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i skrobią. Dodać ze dwie łyżki piany żeby łatwiej było ubijać. Powstanie pulchna masa, do której dodajemy resztę piany i aromat i ostrożnie mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło. Wylewamy na tortownicę o średnicy 20 cm. Pieczemy 20 min w temperaturze 160 stopni.

PTASIE MLECZKO:
-0.5 litra mleka
-słodzik ok. 15 tabletek (najlepiej spróbować i dopasować do swojego podniebienia)
-ok. 5 łyżeczek żelatyny
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Pół szklanki mleka zagotować, dodać słodzik i żelatynę, dokładnie wymieszać. Połączyć z resztą mleka i ubijać mikserem  żeby stało się puszyste. Wstawiamy do lodówki i co kilka minut miksujemy żeby nie straciło puszystości. Kiedy zacznie tężeć wylać na biszkopt.

GALARETKA:
-ok. 8 torebek herbaty owocowej (malinowa ,owoce leśne itp)
-0.5 litra wody
-ok. 5 łyżeczek żelatyny
-słodzik

Herbatę zalać wrzątkiem zaparzyć parę minut. wyjąć torebki, dodać słodzik i żelatynę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Torcik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

 
ZUPA JARZYNOWA  FAZA II P+W

SKŁADNIKI:
-2 udka z kurczaka bez skóry (może też być golonka z indyka również bez skóry)
-opakowanie zupy jarzynowej mrożonej
-opakowanie mrożonego kalafiora.
-1 pietruszka
-kawałek selera
-1 cebula
- rosołek jarzynowy
- jogurt naturalny
- koncentrat pomidorowy
-wegeta sól pieprz do smaku

Udka zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną ma mniejsze cząstki pietruszkę. cebulę i seler. gotujemy do miękkości udek. Udka wyjmujemy. Dodajemy połowę opakowania zupy jarzynowej i połowę opakowania kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość miksujemy blenderem ( w celu zagęszczenia naszej zupy).
Dodajemy resztę zupy jarzynowej i kalafiora, rosołki (ok. 2 sztuk). Gotujemy do miękkości. Następnie ja dodaję o.k łyżki koncentratu pomidorowego ( ale to nie jest konieczne. Kwestia gustu). Doprawiamy do smaku wegetą ,solą i pieprzem. Na końcu po wyłączeniu zupy zaprawiamy jogurtem naturalnym. Obieramy udka i mięsko dodajemy do zupki.
Można też dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni (bez tłuszczu)

 
KOPYTKA Z SOSEM  FAZA II P+W

SKŁADNIKI:
ok. 50-70 dag chudego mięsa wołowego
jedna pierś z kurczaka
-ok. 2-3 marchewki
-1 pietruszka
-2 cebule
o.k 50 dag pieczarek
1 papryka
-rosołek
wegeta sól pieprz,
jogurt naturalny
1 łyżka skrobi kukurydzianej

Mięso wołowe ugotować do miekkości pokroić w kosteczkę. Pierś pokroić w kostke i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.Można dodać przyprawę do gyrosa lub inną jaką kto lubi. Cebulkę posiekac drobno, podsmażyć. Pieczarki pokroić w mniejsze cząstki i również podsmażyć. Paprykę kroimy w paski, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystko wkł adamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy rosołki. Kiedy wszystko zmięknie rozrabiamy w szklance skrobię z wodą i po troszku dodajemy w celu zagęszczenia sosu. Następnie zaprawiamy jogurtem naturalnym.

KOPYTKA
-200 gram chudego twarogu
-6 łyżek otrębów zmielonych ( mogą być 4 łyżki owsianych i 2 łyżki pszennych)
-1 łyżka skrobi kukurydzianej
-1 jajko
-sól

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą by powstało ciasto. Ulepić wałeczek kroić z niego kopytka.
Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować chwilke od wypłynięcia.


ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI P+W

SKŁADNIKI
2 golonki z indyka lub udka kurze bez skóry lub inne dozwolone mięso na wywar
2 puszki pomidorów krojonych
rosołek
włoszczyzna
koncentrat pomidorowy
jogurt naturalny.
wegeta sól

Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny. Ja po ugotowaniu wyjmuję włoszczyznę podlewam trochę wywaru i miksuje blenderem a potem wlewam z powrotem do zupy. Mięso obieram i też wrzucam. Pomidory przekładamy do innego garnka i podduszamy do miękkości a porem przecieramy przez sitko do zupy. Mozna też dodać bezpośrednio ale ja nie lubię bo czasem są w nich takie zielone głąbie. Gotujemy doprawiamy do smaku.
Teraz lane kluseczki:
2 jajka
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
8 łyżeczek zmielonych otrębów.
Wszystko mieszamy w jeśli będzie za rzadkie można dodać jeszcze skrobi i otrębów. Na gotującą się zupe kładziemy łyżeczką ( a własciwie wlewamy) małe porcyjki ciasta. Chwilkę pogotować.
Kiedy zupa nieco ostygnie zaprawiamy jogurtem naturalnym. I gotowe. W smaku niczym nie różni się od zwykłej pomidorowej. Moje dziecko nie poczuło różnicy.


SZYBKA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
-1puszka tuńczyka w sosie własnym
-2 jajka na twardo
-1 mały ogórek konserwowy
-ćwiartka cebuli
-protomajonez lub chudy serek(1 łyżka)
-przyprawy do smaku
SMACZNEGO!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.