- Dołączył: 2010-04-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 12136
18 kwietnia 2010, 12:44
Bardzo ciężko jest odnaleźć na forum szukanego przez nas przepisu, postanowiłam załozyć wątek z przepisami sprawdzonymi przez nas wraz ze zdjęciami.
Na pierwszej stronie będzie spis przepisów, będę ja wraz z dodaniem nowego przepisu uaktualniać.
Bedziemy wtedy wiedziały który przepis jest na jakiej stronie.
Bardzo Was prosze o podawanie tylko przepisów, wszelkie pytania i sugestie piszemy w wątku "dieta proteinowa od 6.04.2010...." założonego przez Balbinkę
Dopisek ( zdjęcia były ale przez akcję z facebookiem część zdjęć została przez nas usunięta)
Spis treści
Strona 1
1.Placki proteinowe
2.Pieczeń rzymska
3.Sałatka z tuńczyka i serka
4.Gołąbki w pomidorach
5.Pasztet z kurczaka
6.Beziki czekoladowe
7.Chlebek kukurydziano-otrębowy
8.Sznycle z indyka w sosie curry
9. Galaretka z kurczaka
Strona 2
10. Omlet
11. Nutella- chałwa
12. Kotleciki mielone "knutki"
13. Pasztet proteinowy
14. Sernik za zimno
15 Pierś w imbirze i curry
16 Jajecznica po bałkańsku
Strona 3
17 kotlety z jajek
18 Kanapka omletowa z piersią i serem
19 Zupa orientalna
20 Babeczki serowe
21 Ryba po grecku P+W
22 Sernik dukanowski
23 Serek "delicje pomarańczowe"
24 Lody
Strona 4
25 Tortilla
26 Chlebek kukurydziany
27 Ptasie mleczko
28 Zapiekanka
29 Roladki
30 Bułeczki drożdżowe
31 Babeczki migdałowe
32 Naleśniki z cukinii
33 Piankowe śnieżki
Strona 5
34 Leniwe kluski
35 Ciasto naleśnikowe
36 Placuszki serowe
37 Galaretkowe pyszności
38 Delicje na nutelli
39 Nadziany filet
40 Zupa ogórkowa
41 Ciasteczka cappuccino
42 bakłażany zapiekane
43 Oszukane gołabki
44 sernik przekładany
Strona 6
45 Tiramisu
46 Chleb jak prawdziwy
47 Kakaowe placuszki z otrębami
48 Pyszny deser z otrębami
49 Kotlet pysznie otulony
50 Zapiekanka, faszerowana pierś z kurczaka
51. Kotlet z piersi kurczaka w otrębach
52. Mus cytrynowy
53. Zupa krem
54. Bigos z młodej kapusty
Strona 7
55. Pizza
56. Gulasz wołowy Pycha!!!!
57. Racuchy z marchewki
58. Czekoladowe ptasie mleczko
59. Sernik 2 kolorowy
60. Fasolka Zanetki
61. Cynamonki
Strona 8
62. Ryba zapiekana
63. Mielonka drobiowa w słoiku
64. Papryka faszerowana
65. Piersi z kurczaka w cieście z kokosem
66. Bigosik
67. Ryba w cieście
68.Boeuf Strogonow
69. Kanapki panini
70. Pycha placuszki z piersi
71. Ciasto jogurtowe
Strona 9
72. Tiramisu
73. Placki z kalafiora
74. Pulpeciki
75. Zawijane fileciki
76. Chłodnik litewski
77.Zupa gulaszowa
78.babeczki serowo-truskawkowe
79. Roladki z kurczaka
80. Tost Dukana
81. kotlety mielone
83. Chleb kukurydziany
Strona 10
84. Ciasto jogurtowo-serowe
85. Bajaderki
86. Tortilla
87. Chlebek Surimi
88. Otrębowy chlebek
89. Kajzerki
90. Sałatka z tuńczyka
91. Leniwe gołabki
Strona 11
92. Torcik
93. Placki-kotlety
94. Jagodowy deser
95. Sernik pieczony w kąpieli wodnej
96. Mielone z kalafiorem i marchewką
97. Pasta figielka
98. Pulpeciki z pieczarkami
99. Paluszki serowo kukurydziane
100. Kluski serowe
101. Sernik na zimno "Rewelacja"
Strona 12
102. Serniczek
103. Pieczarki z grilla
104. Kalafior z grilla
105. Szpinakowe naleśniki
106. Placuszki otrębowe z tuńczykiem
107. Chlebek
108. Knedle serowe
Strona 13
109. Ptasie mleczko
110. Schabowe z papryka duszoną
111.Dip na zimno
112 Szybki sernik
113 Mufinki jogurtowe
114 Rolada z nutellą
115 Pizza
116 Sernik
117 Gołabki bez zawijania
Strona 14
118 Chlebek otrębowy
119 Ciastka z otrębów
120 Piernik
121 Placuszki z cukini
122 Drożdżówki z pieczarkami
123 Rybne pulpeciki
124 Babka pomarańczowa
125 Śledź "Japończyk"
Strona 15
126 Kurczak w majeranku i czosnku
127 Sałatka Surimi
128 Zupa z surimii
129 Wędlina drobiowa
130 Talerz kalafiorowo-brokułowy
131 ryba pieczona z warzywami
132 Sałatka brokułowa
133 Pianka pomarańczowa
134 Gofry
135 Zapiekane naleśniki z mięsem
136 Sałatka z kurczaka
Strona 16
137 Kuleczki zbożowe musli
138 Biała kiełbasa
139 Chlebek z ziołami
140 kinder mleczna czekolada
.
Edytowany przez Mea43 11 grudnia 2010, 13:23
- Dołączył: 2006-02-17
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 112
19 czerwca 2010, 08:53
> Chlebek kukurydzianySkładniki175 g mąki
> kukurydzianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2
> jajka150 ml chudego jogurtuw przepisie jest
> jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i
> też jest smaczny i urósł.Mieszamy składniki, żeby
> wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko
> posmarowanej tłuszczem (ja wykładam papierem do
> pieczenia i super odchodzi) i pieczemy w 200st,
> około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla
> zrumienienia wymagać odrobinę dłużej
Czy w I fazie można jeść taki chlebek?
- Dołączył: 2010-04-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 12136
21 czerwca 2010, 19:15
Ciasto jogurtowo-serowe
5 białek-ubić na pianę
żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia zmiksować, dodać troche aromatu, jogurt 0,5l, ser biały 200g, serek homo 0,5kg, 1 budyń bez cukru, słodzik 25 tabl rozpuszczonych w odrobinie wody. Wszystko to miksujemy a na koniec dodajemy piane z białek.
wlewamy na blaszke wyłożoną papierem bądź masę nakładamy do mufinek. Ja zrobiłam babeczki....a na wierzch połozyłam po 3 porzeczki:)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: pokój bez klamek
- Liczba postów: 923
21 czerwca 2010, 21:23
Kakaowe kulki a'la bajaderki
* pieczemy biszkopt proteinowy (lub inne ciasto). Gdy wystygnie kruszymy (rozdzieramy na bardzo drobne kawałeczki) do jakiegoś garnka. Ugniatamy.
* zalewamy mlekiem z kilkoma kroplami aromatu rumowego (lub innego ulubionego) i taką ilością kakao, żeby miało konsystencję jak na naleśniki. (Mleka ma być tyle, żeby można było coś później uformować z nowego "ciasta"). Ugniatamy.
* sypiemy kakao. Tyle, żeby wyrównać kolor "ciasta". I znów ugniatamy.
* formujemy kulki (ugniatając :)
* na wierzch można dać dukanowską nutellę.
Uwielbiam te kulki i cieszę się, że na dukanie nie muszę z nich rezygnować. Do biszkoptu (bo takie ciasto piekę do nich najczęściej) daję więcej słodzika niż w przepisie (lubię bardzo słodkie, mulące rzeczy). Jeżeli zostało nam ciasto, którego już nie chcemy jeść jest to świetna alternatywa :)
SMACZNEGO!
Edytowany przez aksaburg 21 czerwca 2010, 21:25
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: pokój bez klamek
- Liczba postów: 923
22 czerwca 2010, 15:42
TORTILLA
- PLACKI:
źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21280.html
"* 3 szklanki maki kukurydzianej
* 0,5 łyżeczki soli
* 1,5 do 2 szklanek letniej wody
Składniki wymieszać w misce widelcem, uformować rękoma kule i zagnieść
ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do rak. Przykryć je ściereczka i odstawić na godzinę. Podzielić ciasto na 12-15 części i każda część kłaść miedzy dwa kawałki foli i wałkować ( nadając okrągły kształt). Zdjąć folie i piec placki na rozgrzanej patelni przez 1-2
minuty z każdej strony, aż brzegi się wysusza a na środku powstaną bąble. Zdjąć placki z patelni, wyrównać powierzchnie ( pozbywamy się
wtedy bąbli) i odstawiamy."
Generalnie im krócej smażymy tym są bardziej "plastyczne" (nie kruszą się). Placki powinny być możliwie najcieńsze.
NADZIENIE:
* kurczak smażony na teflonie bez dodatku tłuszczu (używam przyprawy kebab-gyros)
* pomidor
* papryka
* ogórek (do wyboru świeży lub kiszony, mi osobiście z korniszonem nie smakuje)
* kapusta pekińska (może być i sałata)
DODATKI:
sos czosnkowy
przecier pomidorowy/ketchup bez cukru
nadzienie ułożyć na placku i zawinąć:
w rulonik
kopertę
wg. własnego pomysłu :)
jak jem w domu to zawijam w rulonik, jak biorę na miasto robię kopertę, zawijam w sreberko do woreczka i jak zgłodnieje wcinam moją wypasioną "kanapkę" a inni mi zazdroszczą :D
SMACZNEGO!!
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
22 czerwca 2010, 15:54
No to i ja coś dorzucę, nie zauważyłam żeby było:
Chlebek
surimi:- opakowanie paluszków surimi (chyba 250 g),
- 8
jajek,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki twarożku
0% (ja dałam serek homo),
- kilka gałązek pietruszki,
- przyprawy
wg uznania.
Sposób przygotowania: W przepisie było napisane, że
wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ja oddzielnie ubiłam białka, po
doświadczeniach z poprzedniej dietki, nauczyłam się, że białko ubite
lepiej rośnie, paluszki surimi - rozmrożone oczywiście - pokroiłam w
drobną kostkę i wymieszałam z pozostałymi składnikami, następnie
"ciasto" przelać do foremki (keksówki) i piec w piekarniku nagrzanym do
160 st C przez 40 minut.
Smacznego!
P.S. Smakiem mi to przypomina paprykarz szczeciński
- Dołączył: 2008-01-17
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 347
22 czerwca 2010, 15:58
I zdjęcie chlebka:
I dodam, że można jeść w fazie I.
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
23 czerwca 2010, 11:51
OTRĘBOWY CHLEBEK
3 łyżki otrąb pszennych
6 łyżek otrąb owsianych
1 serek homogenizowany 0%
0,5 paczki drożdży
0,5 szklanki mleczka 0%
2 jaja
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej ( ja daję mąkę kukurydzianą)
czosnek granulowany ok 0,5 łyżeczki ( nie jest konieczny, jeśli ktoś nie
lubi można spokojnie pominąć)
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleczku i odstawić do wyrośnięcia.
Otręby zmielić na puch dodać do nich serek, jaja, mąkę i mleczko z
drożdżami. Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. najlepiej pilnować, może wymagać dłuższego czasu do zarumienienia się;)
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:26
- Dołączył: 2010-05-12
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2521
23 czerwca 2010, 13:30
KAJZERKI (zaznaczam, że przepis i zdjęcie nie jest moje, a ze strony www.dukan.blox.pl, ALE SPRAWDZONE-POLECAM)
Składniki (na 5-6 bułeczek):
9 łyżek otrąb owsianych (ja robię pół na pół z pszennymi otrębami)
2,5 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodaję 2 - bardziej rosną, nie czuć posmaku proszku do pieczenia)
sól (ja dodałam sól ziołową) , (ja dodaję dodatkowo : 1czosnek w kostce Knorra, tymianek, oregano, bazylię lub zioła prowansalskie - można jak chcemy w zalezności od tego co lubimy :)
4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, przyprawy, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste. (ja dodaję przyprawy do środka bułeczek - bardziej mi tak smakują) Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą plaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostało upieczonych 6 sztuk)
moje wychodzą takie same :) nie mogę dodać swojego zdjęcia, bo brak kabelka ;/ Smacznego :)