- Dołączył: 2010-04-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 12136
18 kwietnia 2010, 12:44
Bardzo ciężko jest odnaleźć na forum szukanego przez nas przepisu, postanowiłam załozyć wątek z przepisami sprawdzonymi przez nas wraz ze zdjęciami.
Na pierwszej stronie będzie spis przepisów, będę ja wraz z dodaniem nowego przepisu uaktualniać.
Bedziemy wtedy wiedziały który przepis jest na jakiej stronie.
Bardzo Was prosze o podawanie tylko przepisów, wszelkie pytania i sugestie piszemy w wątku "dieta proteinowa od 6.04.2010...." założonego przez Balbinkę
Dopisek ( zdjęcia były ale przez akcję z facebookiem część zdjęć została przez nas usunięta)
Spis treści
Strona 1
1.Placki proteinowe
2.Pieczeń rzymska
3.Sałatka z tuńczyka i serka
4.Gołąbki w pomidorach
5.Pasztet z kurczaka
6.Beziki czekoladowe
7.Chlebek kukurydziano-otrębowy
8.Sznycle z indyka w sosie curry
9. Galaretka z kurczaka
Strona 2
10. Omlet
11. Nutella- chałwa
12. Kotleciki mielone "knutki"
13. Pasztet proteinowy
14. Sernik za zimno
15 Pierś w imbirze i curry
16 Jajecznica po bałkańsku
Strona 3
17 kotlety z jajek
18 Kanapka omletowa z piersią i serem
19 Zupa orientalna
20 Babeczki serowe
21 Ryba po grecku P+W
22 Sernik dukanowski
23 Serek "delicje pomarańczowe"
24 Lody
Strona 4
25 Tortilla
26 Chlebek kukurydziany
27 Ptasie mleczko
28 Zapiekanka
29 Roladki
30 Bułeczki drożdżowe
31 Babeczki migdałowe
32 Naleśniki z cukinii
33 Piankowe śnieżki
Strona 5
34 Leniwe kluski
35 Ciasto naleśnikowe
36 Placuszki serowe
37 Galaretkowe pyszności
38 Delicje na nutelli
39 Nadziany filet
40 Zupa ogórkowa
41 Ciasteczka cappuccino
42 bakłażany zapiekane
43 Oszukane gołabki
44 sernik przekładany
Strona 6
45 Tiramisu
46 Chleb jak prawdziwy
47 Kakaowe placuszki z otrębami
48 Pyszny deser z otrębami
49 Kotlet pysznie otulony
50 Zapiekanka, faszerowana pierś z kurczaka
51. Kotlet z piersi kurczaka w otrębach
52. Mus cytrynowy
53. Zupa krem
54. Bigos z młodej kapusty
Strona 7
55. Pizza
56. Gulasz wołowy Pycha!!!!
57. Racuchy z marchewki
58. Czekoladowe ptasie mleczko
59. Sernik 2 kolorowy
60. Fasolka Zanetki
61. Cynamonki
Strona 8
62. Ryba zapiekana
63. Mielonka drobiowa w słoiku
64. Papryka faszerowana
65. Piersi z kurczaka w cieście z kokosem
66. Bigosik
67. Ryba w cieście
68.Boeuf Strogonow
69. Kanapki panini
70. Pycha placuszki z piersi
71. Ciasto jogurtowe
Strona 9
72. Tiramisu
73. Placki z kalafiora
74. Pulpeciki
75. Zawijane fileciki
76. Chłodnik litewski
77.Zupa gulaszowa
78.babeczki serowo-truskawkowe
79. Roladki z kurczaka
80. Tost Dukana
81. kotlety mielone
83. Chleb kukurydziany
Strona 10
84. Ciasto jogurtowo-serowe
85. Bajaderki
86. Tortilla
87. Chlebek Surimi
88. Otrębowy chlebek
89. Kajzerki
90. Sałatka z tuńczyka
91. Leniwe gołabki
Strona 11
92. Torcik
93. Placki-kotlety
94. Jagodowy deser
95. Sernik pieczony w kąpieli wodnej
96. Mielone z kalafiorem i marchewką
97. Pasta figielka
98. Pulpeciki z pieczarkami
99. Paluszki serowo kukurydziane
100. Kluski serowe
101. Sernik na zimno "Rewelacja"
Strona 12
102. Serniczek
103. Pieczarki z grilla
104. Kalafior z grilla
105. Szpinakowe naleśniki
106. Placuszki otrębowe z tuńczykiem
107. Chlebek
108. Knedle serowe
Strona 13
109. Ptasie mleczko
110. Schabowe z papryka duszoną
111.Dip na zimno
112 Szybki sernik
113 Mufinki jogurtowe
114 Rolada z nutellą
115 Pizza
116 Sernik
117 Gołabki bez zawijania
Strona 14
118 Chlebek otrębowy
119 Ciastka z otrębów
120 Piernik
121 Placuszki z cukini
122 Drożdżówki z pieczarkami
123 Rybne pulpeciki
124 Babka pomarańczowa
125 Śledź "Japończyk"
Strona 15
126 Kurczak w majeranku i czosnku
127 Sałatka Surimi
128 Zupa z surimii
129 Wędlina drobiowa
130 Talerz kalafiorowo-brokułowy
131 ryba pieczona z warzywami
132 Sałatka brokułowa
133 Pianka pomarańczowa
134 Gofry
135 Zapiekane naleśniki z mięsem
136 Sałatka z kurczaka
Strona 16
137 Kuleczki zbożowe musli
138 Biała kiełbasa
139 Chlebek z ziołami
140 kinder mleczna czekolada
.
Edytowany przez Mea43 11 grudnia 2010, 13:23
- Dołączył: 2009-01-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 31614
1 czerwca 2010, 22:05
TIRAMISU
biszkopt
-3 jajka(+białka z kremu)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki skrobi
-5 łyżek słodziku(ja dałam mniej,zależy jaki słodzik)
-1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Żółtka utrzeć ze słodzikiem,dodać pozostałe składniki,na końcu ubite białka.Piec w 160 st około 20 minut.Wyjąć,ostudzić,przekroić wzdłuż na pół.(naciąć brzegi nożem,resztę pociągnąć żyłką)
Krem
-3 żółtka
-4 łyżki słodzika(ja dałam mniej,zależy jaki macie słodzik,więc uważać z tym)
-0,5 kg serka homo
-0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
Żółtka utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę.Dodać serek i aromaty.ja dodałam jeszcze trochę żelatyny,rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Przed podaniem schłodzić ok.3 godziny.
MEA,do ciebie ta uwaga!Nie jemy odrazu!
biszkopt suchy
a tu już z masą!Smacznego!
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
2 czerwca 2010, 09:49
PLACKI Z KALAFIORA- kalafior (450g - paczka mrożonek)
- pół dużej cebuli
- 4 duże pieczarki
- 2 łyżki otrębów owsianych ( zmielić na pył)
- 1 łyżka otrębów pszennych ( zmielić na pył)
- szczypta soli, majeranek, tymianek i bazylia (suszone)
- 1 jajko
Kalafiora gotujemy ok 10 min na parze (w garnku ok 5 min). Kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu), jak tylko zaczyna się przysmażać dolewamy wody, aby się nie przypaliła. Do cebulki dodajemy starte na tarce (duże oczka) pieczarki, solimy odrobinkę i dusimy jakieś 5 min, żeby woda wyparowała. Trzemy ostudzonego (wiadomo ) kalafiora na tarce (duże oczka) i dodajemy do niego podduszoną cebulkę i pieczarki, roztarte w młynku na pył otręby, suszone zioła, dodajemy jajko i wszystko mieszamy.
Jeśli kalafior nie był zbyt wilgotny (gotowany na parze nie ma tyle wody) dolewamy odrobinkę wody.
Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną patelnię i smażymy. Przewrócić dopiero kiedy brzegi się zarumienią.
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:23
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
2 czerwca 2010, 09:56
PULPECIKI
ok 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
4-5 łyżek płatków owsianych
wszystko ugnieść , formować małe kulki i opiec na patelni teflonowej z dwóch stron, po chwili podlać szklanką wody, posypać wegetą i dusić ok 15 min, podawać z warzywkami - palce lizać,
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:25
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
2 czerwca 2010, 10:00
ZAWIJANE FILECIKI
filet z indyka
polędwica sopocka (lub inne chude mięsko)
kawałek papryki
ogórek kwaszony lub konserwowy
cebula
kostka rosołowa
indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli, zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. lekko podsmażamy ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Podawać z warzywami;)
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:25
- Dołączył: 2010-04-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 12136
12 czerwca 2010, 20:12
Chłodnik litewski
Pęczek botwinki pokroić, buraczki zetrzeć na tarce i wszystko razem wrzucić do garnka i pogotowac 15 min i ostudzić.
Ogórek świeży i rzodkiewki zetrzeć na tarce, pokroić szczypior i dołozyc do chłodnej botwinki. Wycisnąc sok z cytryny, dołozyć jogurty, posolić, popieprzyć i posłodzikować wedle uznania. Wsadzic do lodówki zeby się dobrze schłodził. Idealny na upalne dni:) Acha...gdy chłodnik juz wlany na miseczke,dorzucić jajko gotowane.
aaa i nie zapomnieć o koperku!!!! Edytowany przez Mea43 12 czerwca 2010, 20:13
- Dołączył: 2010-02-23
- Miasto: Swarzędz
- Liczba postów: 734
14 czerwca 2010, 15:55
ZUPA GULASZOWA PO MOJEMU (P+W) Składniki:
1/2 cebuli
udko z indyka bez skóey i kości
1/2 czerwonej papryki
4 pieczarki
majernek, ząbek czosnku, pieprz i wegeta (nie wiem czy jest dozwolona, ale ja urzyłam)
Mięsko pokroić na drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową, opruszyć wegetą i pieprzem, smażyć aż się dobrze nie zarumieni, dodać zmierzdrzony czosnek. Następnie zalać wodą tak by przykryła cale mięso. Dusić ok 20 min, aż mięso nie będzie miękkie, opruszyć majerankiem i poddusić jeszcze 5 min. Dodać pokrojoną cebulkę, ja pokroiłam w półkrążki, pokrojoną paprykę i pokrojone pieczarki. Przykryć, podusić ok 10 min. aż pieczarki i cebula zmięknną, w razie potrzeby dolewać wody, by mięso cały czas było przykryte. Na koniec dodać ok 1/2 małego jogurtu 0%, wymieszać i doprawićdo smaku wg uznania. Palaszować. Mnie i mężowi smakowała BARDZO, a przepis wymyśliłam w trakcie gotowania
Smacznego
Edytowany przez krusia83 18 czerwca 2010, 19:47
- Dołączył: 2010-04-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 12136
14 czerwca 2010, 16:46
Babeczki serowo-truskawkowe
----------------------------------------
Pół kg sera homo 3%
3 jajka
1łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka budyniu bez cukru
pare kropel aromatu
słodzik 10 tabletek
Ubijamy
pianę. W drugiej miseczce ubijamy żółtka z proszkiem, dodajemy mąke
kuku, budyń, aromat, ser homo i słodzik rozpuszczony w odrobinie wody.
Na koniec dodajemy pianę i nakładamy do papierowych foremek
babeczkowych:)
N wierzch kazdej babeczki kładziemy pół truskawki. Pieczemy 30 min w temperaturze 180st.
Polecam!!!!
Edytowany przez Mea43 15 czerwca 2010, 20:59
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: pokój bez klamek
- Liczba postów: 923
15 czerwca 2010, 22:28
Roladki z kurczaka
* 1 pojedyncza pierś z kurczaka
* 2 plasterki ulubionej chudej szynki
*
ogórek świeży
* papryka świeża
* 2 płaskie łyżeczki koncentratu
pomidorowego
* przyprawy (ja dałam zioła prowansalskie i ostrą
przyprawę do kurczaka)
* jajko do posmarowania
- pierś
dzielimy w poprzek na dwie części. Każdą z nich rozbijamy cieniutko (jak
na kotleta)
- ogórek i paprykę kroimy w paski (ja użyłam po 4 paski
na każdą część piersi)
- każdego "kotleta" smarujemy około łyżeczką
koncentratu (cieniutko, ilość zależy od wielkości filetów) i posypujemy
ziołami (ja prowansalskimi)
- na to kładziemy: plaster szynki, w
poprzek paski warzyw
- zawijamy i spinamy wykałaczką, żeby nam się
nie rozleciało w trakcie pieczenia
- smarujemy rozbełtanym jajkiem,
posypujemy papryką słodką dla koloru
- wkładamy do:
a) naczynia
żaroodpornego i podlewamy wodą (tak ja zrobiłam)
b) zawijamy w folię i
tak do piekarnika
c) dusimy pod przykryciem na teflonie
ja
piekłam ok 30 minut w temperaturze 180 st. bez termoobiegu, następnie na
10 minut podkręciłam temperaturę do 200st, włączyłam termoobieg i górną
grzałkę (żeby mi się ładnie zarumieniło i było chrupiące)
zdjęcia
nie zdążyłam zrobić. Zrobię następnym razem :)
16 czerwca 2010, 18:50
fajnie by było gdybyście pisały do której fazy to jest.
np.lody,albo ciasteczka cappucino i czy kakao mozna?
TOST DUKANA z sosem ( faza I )
Składniki:
-1 jajko + 1 żółtko z drugiego jajka.
-2 płaskie łyżki otrąb pszennych i jakich jeszcze chcecie
-serek wiejski 0%
-plasterek szynki chudej
-jogurt naturalny
-chrzan
+ sandwicher
mieszamy jajka , otręby , serek razem. wytworzy się papka .
Nalewamy do sandwichera połowę masy i kładziemy plasterek szynki.
Następnie wylewamy na nią resztę masy.
Czekamy przynajmniej 9-10 minut
Sos:
wlewany do naczynia 2 łyżki jogurtu naturalnego i dodajemy 1/3 łyżeczki chrzanu + pieprz i sól jak kto chce. ja dodałam jeszcze szczyptę słodzika zeby nei było az tak ostre.
Polewamy tosta sosem.
i gotowe!
(zdjęcie nie moje)
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
18 czerwca 2010, 09:17
MIELONE
0,5 kg mięska mielonego drobiowego ( u mnie mielonka indycza z biedronki)
szczypiorek ( wedle uznania, jak kto lubi)
koperek ( wedle uznania, jak kto lubi)
sól, pieprz
mąka kukurydziana bądź skrobia ( u mnie mąka, skrobi nie posiadam)
ja dodałam też kurki ale jak nie macie to nic nie szkodzi;)
Na patelni podduszamy kurki w międzyczasie kroimy drobniutko szczypiorek i koperek, wszystkie składniki dodajemy do mięska, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i wrzucamy na patelnię, smażymy z obu stron.
Smacznego:)
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:25