- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 kwietnia 2010, 12:44
Edytowany przez Mea43 11 grudnia 2010, 13:23
3 lutego 2011, 19:03
BUŁECZKI KUKURYDZIANE
250 g sera białego chudego ( 1 kostka )
250 g mąki kukurydzianej / skrobi
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i czosnek granulowany do smaku
Przyotowanie:
1. Twaróg ucieramy (najlepiej w malakserze) z jajkiem i solą, czosnkiem granulowanym
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy, dodajemy jogurt, zagniatamy gładkie ciasto.
3. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożnonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 min w temp 180°C
uwaga!!! Bułeczki są bardzo suche i tak naprawdę nadają się do jedzenia tylko z białym MOKRYM SEREM! Z WĘDLINĄ..RACZEJ NIE DA RADY:/
Edytowany przez majeczka35 9 lutego 2011, 12:35
3 lutego 2011, 19:10
"DROŻDŻÓWKA" Z SEREM
Ciasto :
5 czubatych łyżek otrąb owsianych (zmielonych)
4czubate łyżi otrąb pszennych (zmielonych)
1/3 szkl mleka
50g drożdży
1 jajko
5 tab. Słodzika
Wszystko wymieszać i odstawic na około 20 min .
Masa serowa :
200g chudego twarogu
8 tab słodzika
1 jajko
2 łyżki skrobi
olejek waniliowy i cytrynowy
Wszystko wymieszać. Ciasto nakładac do foremek delikatnie rozgarnąc na boki i nałożyć masę serową .
Piec w 180 st 15-20 min
Po wyciągnięciu podważyć wykałaczą drożdzówki wyciągnąc i posypac słodzikiem
Wyszły mi dwie blaszki o wymiarach 17x8 ( można kupić takie blaszki - tzw pasztetówki)
3 lutego 2011, 19:16
TOSTY
2 łyżki otrąb owsianych (zmielić na puch)
1 łyżka otrąb pszennych (zmielić na puch)
0,5 serka wiejskiego lekkiego
2 łyżki mąki kukurydzianej / skrobi
1 jajko
2 plastry chudej wędliny
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, powstałą masę nakładać łyżką na sandwich na to wędlinka i znowu masa:)
po 10 minutkach jedzonko gotowe:)
4 lutego 2011, 19:50
5 lutego 2011, 13:18
NALEŚNIKI Z SEREM ( NAJLEPSZE JAKIE DOTĄD JADŁAM NA DUKANIE)
2 jajka
1 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
1/4 szkl mleka
1/4 szkl wody gazowanej
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składnikówy zrobić ciasto naleśnikowe. Uwaga wyjdzie rzadkie. Wlewać na BARDZO dobrze rozgrzany teflon. Przewracać dopiero, kiedy masa się zetnie a brzegi się zarumienią. Z podanego przepisu wyszły mi 2 duże naleśniki.
MASA SEROWA:
2 łyżki sera białego gładkiego ( u mnie PRESIDENT twaróg gładki kupiony nw biedronce;)
słodzik do samku ( u mnie 4 tabletki )
aromat np. śmietankowy
Wszystko razem wymieszać, posmarować naleśniczki i wcinać! Smacznego!!!
Edytowany przez majeczka35 12 lutego 2011, 09:30
8 lutego 2011, 14:42
Kotlety z fasolki szparagowej zielonej
Składniki:
O,5 kg fasolki szparagowej
4 jajka ugotowane na twardo
1 surowe białko
3/4 szkl.mazeiny/ mąki kukurydzianej
1 łyżka posiekanej naki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
sól
majeranek
Wykonanie:
Fasolkę ugotować / nie solić/ i odcedzić. Ugotawane na twardo jajka obrać,cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, pod koniec dodać roztarty czosnek.
Fasolke i jajka przepuścić przez maszynkę dodać białko ,cebulę i 3/4 szkl. mazeiny,natkę, doprawić solą i majerankiem,formować kotlety i smarzyć na rumiano na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej:)
Smacznego:)
Edytowany przez majeczka35 9 lutego 2011, 12:21
9 lutego 2011, 12:29
CYTRYNOWE CIASTO
SKŁADNIKI
Na ciacho biszkoptowe (według przepisu Wujcia Dukana):
3 jajka
3 kopiaste łychy otrębów owsianych ( zmielić )
2 kopiaste łychy skrobi kukurydzianej
łyżeczkę aromatu waniliowego
2 łychy dość czubate słodziku w proszku
łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
300 gram serka homogenizowanego
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubijamy osobno, pozostałe składniki miksujemy w osobnej misce aż do uzyskania jednolitej masy.
Białka przekładamy do pozostałych składników (uwaga, nie odwrotnie, nigdy nie przekładamy pozostałych składników do białek, bo piana się niszczy).
Wlewamy to na dużą blachę(25cmx42cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 30 minut w 160 stopniach (tak naprawde czas pieczenia zależy od piekarnika).
MASA SEROWA:
twaróg trzykrotnie mielony ( 700g -na mniejszą blaszkę mniej)
słodzik do smaku
2 łychy serka homogenizowanego
olejek cytrynowy ( łyżeczka)
otarta skórka ze sparzonej cytryny
łyżka soku z cytryny
Wszystko zmiksować mikserem na puszystą masę ,można dodać rozpuszczona żelatynę ( 3-4g) żeby masa była bardziej zwarta
Galaretka:
zaparzyć 2 torebki herbaty -u mnie limonkowo-cytrynowa.z herbapol
7 tabletek słodziku
rozpuścić 12g żelatyny w odrobinie wrzątku
dodać łyżke soku z cytryny
Połączyć wszystko i dopełnić wodą do 500ml
Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową ,na mase serową wylać tężejąca galaretkę.Wstawić do lodowki do przegryzienia i stężenia.
SMACZNEGO! CIASTO JEST SUPEROWE:)
9 lutego 2011, 20:05
CHLEBEK KOLEJNE WYDANIE
Składniki
- 3 łyzki otrąb przennych
- 6 łyzki otrąb owsianych
- 4 łyżki srobii kukurydzianej
- 2 całe jaja
- 5 dkg drożdży (polowa malej paczki_
- 0,5 łyzeczki soli
- 2 duże łyzki serka twarogowego
- mleko na dnie szklanki (ok 5 łyżek)
WYKONANIE:
szykujemy miske i sitko, takie wieksze,wsypujemy na sitko i przesiewamy skrobie kukurydzIana,
mielimy otreby (w zwyklym mlynku do kawy) na sitko i przesiewamy, dodajemy jaja, sól, i ser biały, mieszamy to wszystko łyzka na jednolitą masę, teraz podgrzwamy mleko , dodajemy do mleka drożdze i szczypte cukru, odstawiamy na chwilę dowyrośnięcia.
Drożdze mieszamy z przygotowana wczesniej masą, wylewamy na małą prostokotna foremkę ( u mnie keksówka) wstawiamy do pieca na 40 minut 45 min temp 180 °C
12 lutego 2011, 18:01
GĘSTA I BARDZO SMACZNA OWSIANKA
Do ¾ szklanki chudego mleka dolewamy do pełna wody. Wlewamy do rondelka i dodajemy 2 łyżki otrębów np.1- owsianych i1- pszennych. Najlepiej odstawić je na pół godzinki albo dłużej, aby już napęczniały. Dodajemy słodzik i sól, polecam też cynamon. Następnie gotujemy. Zdejmujemy z gazu i dodajemy bardzo dokładnie roztrzepane jajko, porządnie mieszamy. Stawiamy na gaz, dalej mieszamy aż zgęstnieje. UWAGA! Nie można zagotować bo białko się nam zetnie!. I Gotowe !!
Smacznego!
13 lutego 2011, 22:18
TRUFLE PRALINY
8 czubatych łyżeczek mleka w proszku
1 łyżeczka kakao
4 łyżeczki mleka
2 łyżeczki słodziku
aromat pasujący do koloru np, pomarańczowy, nugatowy, orzechowy, , śmietankowy
kakao i mleko w proszku do obsypania lub polewy ciemna i jasna.
W 2 kubeczkach nasypać po równo mleka i słodziku, do jednego dodać kakao. Rozdzielić mleko po 2 łyżeczki i wymieszać z aromatem, dodać do kubeczków. Odstawić kubeczki do lodówki, w tym czasie nasypać do miseczki kakao a w drugiej mleko w proszku. Masę wyjąć gdy lekko stwardnieje i zwilżyć dłonie. Nabierać łyżeczką i toczyć w rękach kuleczki, ciemne wrzucać do mleka, jasne do kakao.
ŁASUCHOM ŻYCZĘ SMACZNEGO;)