- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 kwietnia 2010, 12:44
Edytowany przez Mea43 11 grudnia 2010, 13:23
30 listopada 2010, 17:06
KULECZKI ZBOŻOWE MUSLI
4 czubate łyzki mleka odłuszczonego w proszku
4 łyżki mleka
5 kropli olejku waniliowego
3 krople olejku migdałowego
2 czubate łyżki otrąb owsianych
1 czybata łyżka otrąb pszennych
Plaska łyżka słodzika w pudrze
Produkty wymieszać zagnieść kulę i uformować z niej walec . Walec pociąć na równe czesci mi wyszło 7 szt i każda część przerobić na kuleczkę .
Żródło: http://dietadukanaprzepisy.blogspot.com/
30 listopada 2010, 17:10
BIAŁA KIEŁBASKA
6 udek kurczaka lub udo indyka
3 zabki czosnku
sol pieprz majeranek zioła prowansalskie
zelatyna
Udka obieramy ze skóry i filetujemy a nastepnie mielimy. Dodajemy przyprawy do smaku i żelatynę. Sypnęłam na oko tak około 2 łyzki .
rozciągamy folie spożywczą i na brzegu układamy mięso wczesniej je formując w rekach. Zawijamy ugniatamy i wiążemy nitką w kiełbaski.
Parzymy we wodzie około 20 min. Woda nie ma sie gotować !!!!
Można użyć piersi kurczaka ale te sa chyba o niebo lepsze i nie są suche.
zisaj ją robiłam:)Jest naperawdę świetna:)
Źródło: http://dietadukanaprzepisy.blogspot.com/
6 grudnia 2010, 21:32
CHLEBEK Z ZIOŁAMI (porcja dla jednej osoby - blaszka o średnicy 9x14)
2 łyżki otrąb pszennych,
3 łyżki otrąb owsianych,
3 łyżki skrobi kukurydzianej,
10 g drożdży świeżych,
1 jajko,
50 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu,
5 łyżek mleka,
sól zwykła
zioła prowansalskie lub każde inne na jakie macie ochotę
Otręby przemielić na puch.. W letnim mleku ze szczyptą szczyptą mąki rozpuścić drożdże. Jajko rozkłucić i wymieszać w miseczce, do chleba dodałć nieco ponad połowę, resztę zostawić do posmarowania. Gdy drożdż podrosły, dodałć je do otrębowej "mąki", skrobi kukurydzianej i wraz z jajkiem, serkiem, sporą szczyptą soli i ziołami dokładnie wymieszałam. Foremkę posmarowć olejem ( tak olejem od kilku kropli nic wam nie będzie;) i wysypać otrębami, włożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po pół godzinie wypełniło foremkę, posmarowałam je wtedy resztą jajka i posypałam słonecznikiem. Chlebek piekłam około kwadransa w temp 200°C
Edytowany przez majeczka35 15 grudnia 2010, 20:28
6 grudnia 2010, 21:44
KINDER MLECZNA KANAPKA
Ciasto skład :
1 jajko
1 łyżka otrąb owsianych ,
1 łyżka otrab pszennych
1 łyzka otrąb żytnich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzka kakao
słodzik do smaku
1/4 szkl mleka
Składniki wymieszać podzielić na dwie porcje i upiec najlepiej w prostokatnej foremce w mikrofali czas 4 min.
Masa:
200g sera bialego chudego zmiksowac ze słodzikiem i olejkiem śmietankowym do smaku.
Mleko okolo 1/3 szkl podgrzac i rozpuścić w nim 2-3 łyżeczki żelatyny . Połaczyc z masą.
Ciasto przesmarowac masą serową nałożyć drugą część biszkoptu i całośc wtawić na 1/2-1h do zamrazarki.
Wyciągnąć pokroić i albo zjeśc albo wstawic do lodówki jeśli oczywiście cos zostanie . Smacznego.
przepis pochodzi za stronki Niki (Dieta Dukana . Moje przepisy i moje poczynania)
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:05
15 grudnia 2010, 20:25
PARÓWKI W CIEŚCIE
Składniki:
Smacznego;p
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:05
16 grudnia 2010, 13:28
A'la spagetti ;)
Składniki:
- naleśniki ( ja używam przepis na naleśniki bez otrębów ze tej stronki http://dietetyczneobzarstwo.blox.pl/2010/09/Przepis-na-Nalesniki-z-samych-jaj.html
- pół kilo mielonego mięsa drobiowego
- jedna duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- zioła, przyprawy
- kostka bulionowa
Sposób przygotowania:
1. Usmaż naleśniki.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dorzuć mięso mielone i smaż przez 3-4 minuty.
3. Zalej mięso rozpuszczoną kostką bulionową i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Duś około 15 minut.
4. W tym czasie pokrój naleśniki na cienkie paseczki.
Naprawdę faja odmiana;) polecam:)
http://dukanforever.blogspot.com/2010/05/spaghetti.html
Edytowany przez majeczka35 20 grudnia 2010, 12:58
20 grudnia 2010, 12:50
ZUPA OGÓRKOWA Z KLUSECZKAMI JAJECZNYMI
0,5 kg ogórków kiszonych
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 selera
1 kostaka rosołowa
liść laurowy
ziele angielskie
sól
jogurt naturalny
Zagotować 1 litr wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową. Do wywaru dodać starte na tarce ( duże oczka) warzywa (bez ogórków), liść laurowy oraz ziele angielskie. Ogórki zetrzeć na tarce ( duże oczka, nie wyciskać ogórków) i podsmażać na patelni aż do zmięknięcia. Gdy ogórki będą miekkie dodać je do wywaru, podgotować chwilę, doprawić solą.
KLUSECZKI JAJECZNE
2 jajka
mazeina/ mąka kukurydziana
słodka papryka
Jajka rozkłucić, zagęścić mazeiną/mąką kukurydzianą i dodać trochę papryki, składniki dokładnie wymieszczać (konsystencja pownna być jak gęsta śmietana). Wlewać do gotującej się zupy cieniutkim strumieniem tak aby utworzyły się długie kluseczki. Po wlaniu porcji na talerz, zupkę zabielić odrobiną jogurtu nauralnego;) Smacznego:)
Edytowany przez majeczka35 20 grudnia 2010, 20:02
20 grudnia 2010, 15:25
Omlet
-2jajka
-2 łyżki otrębów owsianych
-1 łyżka otrębów pszennych
- łyżka jogurtu naturalnego
-5 tabletek słodzika
Otręby zmielić, połączyć z jogurtem, żółtkami. Tabletki rozgnieść i też dodać. Białka ubić i delikatnie dodać. Ja dodałam jeszcze cynamon. Wylać na rozgrzaną patelnię... Upiec i wcinać!!
Można polać jogurtem albo serkiem wiejskim z dodatkami
20 grudnia 2010, 20:10
DŻEM MALINOWY
6 torebek herbaty malinowej (lub innej)
1/2 szkl widy
10-15 tabletek słodzikaw ( w zależności jak kto słodkie lubi)
1 łyżka mazeiny/mąki kukurydzanej
1 łyżeczka żelatyny
Herbatę zalewamy 1/2 wrzącej wody, parzymy około 10 min. Po tym czasie wyciskamy i wyrzucamy torebki, a uzyskaną esencję przelewamy do rondelka, po czym wstawiamy na ogień. Gdy nasza "herbata" zacznie się gotować, dodajemy łyżkę maizeny i mieszamy. (powstaną grudki i tak ma być to będzie nasza imitacja owoców) gotujemy jeszcze przez 2 minutki, wyłączamy gas i dodajemy łyżeczkę żelatyny, dokładnie mieszamy. gdy nasz dżemik trochę przestygnie mieszamy go ponownie aby nie stężał za nadto. Dżem można przechowywać w lodówce, podawać z naleśnikami, chlebkiem i czym tam jeszcze chcecie;)
Edytowany przez majeczka35 30 maja 2012, 22:05
20 grudnia 2010, 20:13
KREM CZEKOLADOWY
- 1 łyżka kakao
- 7-8 łyżek mleka granulowanego w proszku
- około 3 łyżek słodzika (może być mniej lub więcej zależnie od upodobań)
- 4-5 łyżek chudego mleka
- 100g białego serka typu philadelphia light
- kilka kropel aromatu (np pomarańczowego, waniliowego, u mnie śmietankowy:) )
Wszystkie składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać trochę kakao/mleka granulowanego, jeśli jest za gęsta należy ją rozrzedzić niewielką ilością mleka. Gotową masę należy umieścić na co najmniej kilka godzin w lodówce.( ja tam zajadam się nią od razu:)