Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
 
Seler naciowy z tuńczykiem
 
1 laska selera naciowego
puszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach
1/4 twarożku naturalnego Figura
3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0%
łyzka siekanego koperku
sól, pieprz, czosnek, curry do smaku
 
Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z
puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i
przypraw.
 
Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory
 
POMIDOR Z SEREM 0%
1 pomidor
tyle cienkich plasterków białego sera ile plasterków pomidora
posiekana bazylia, pietruszka lub szczypiorek
 
Na plasterki pomidorów kładziemy plasterki sera białego (w oryginalnym przepisie jest mozarella, ale ona
strasznie tłusta, eh...)
Ser solimy lekko, posypujemy ulubionymi przyprawami i posypujemy posiekaną bazylią.
 
W wersji bogatszej, przed posypaniem bazylią polewamy sosem twarozkowo-jogurtowym z posiekanymi
korniszonkami.
 
Mielone z indyka (w oparciu o przepis Telepeters)
 
Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)
Przyprawa do mielonego 1szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Otręby pszenne 
 
Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na
oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.
(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )
 
 
Zupa gęsta kurczakowo-porowa
 
Gotujemy kurczaka,
do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało)
wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jak
będzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki,
dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilość
zupka jest wspaniał, ten smak ... polecam
 
 
Ratatouille
 
Bakłażan 1 średni
Cebula 2szt.
Papryka czerwona 1 średnia
Pomidory (ja mam z puszki bez skórek)
Czosnek
Pieprz ziołowy
Tymianek
Bazylia
 
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy.
Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również
pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek,
pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.
 
Do tego można podać w/w mielone z indyka lub inne mięsko :)
 
SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ
 
1 porcja mieska ( najlepiej piers z kurczaka)
1 jajko sól, pieprz do smaku
 
Ubijamy mieso jak to przy kotlecie schabowym:) kotleta obtaczamy w jajku i rzucamy na rozgrzana patelnie.
Przyprawiamy i gotowe!
Galaretka z kurczaka
 
1 podwójna pierś
pęczek włoszczyzny
kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim)
pieprz
3 łyżeczki żelatyny
ćwiartka cytryny
 
Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i
gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). 
Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w
0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do
lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
Pulpety z wołowiny
 
0,5 kg zmielonej wołowiny
jajko
cebula
pieprz
odrobina soli
Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą,doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki
drobiowej.Wyjmujemy,kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan
wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na
małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego
 
Flaczki
 
żołądki kurze
warzywa jak do rosołu
rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo
majeranek
koncentrat pomidorowy
 
Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i
doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania.
szpinak (-owa zupa) 
 
proste
zdrowe
dietetyczne
smaczne
 
- paczka szpinaku mrożonego
- ząbki czosnku kilka conajmniej
- sól, pieprz
- łyżka jogurtu
 
opcjonalnie:
jajko
gotowany kurczak
 
Kilka ząbków czosnku wrzucam do garnka, nalewam trochę wody i na gaz. Na to wrzucam paczkę szpinaku
razem z folią. No dobra żartuję oczywiście bez. Przykrywam i czekam aż zapyrkoli. Dodaję troche soli i sporo
pieprzu.
I wtedy albo wyjmuję na głęboki talerz taki szpinakowy krem i na to daję kleksa z jogurtu i wkrajam
kurczaka. Ślicznie to wygląda.
Albo do garnka wbijam ostrożnie jajo, nie mieszam, tylko przykrywam i zmiejszam gaz. Jajko się ugotuje na
szpinaku i przenoszę łychą z porcją szpinakową. Też kleksuję jogurtem. 
Dla efektu kleksy jogurtowe posypuję czerwoną papryką w proszku :)
 
Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.
 
Duża pierś kurczaka
pieczarki
kostka ziołowa Knorra
opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
 
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)
 
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
 
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić
kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i
inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.
 
Podawać na talerzu udekorowanym zieloną sałatą, z dodatkiem korniszonków.
 
Wiem, że to nic wielkiego, ale nie lubię pichcenia i szybkie przepisy najbardziej mi odpowiadają.;)
Gulasz
 
Pierś kurczaka / indyka 
marchewka
por
cebula
kapusta chińska
jak kto lubi bambus
kostka rosołowa
sos sojowy
 
Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko
podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i
doprawiam sosem sojowym.
 
kule faszerowane nawet na jakies przyjęcie. 
Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski
poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak
wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz
uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do
gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na
za pare dni jak bede miała znów warzywka.
(pseudo) MAKARON / KLUSKI
składniki jak na placek Dukana
 
Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na
rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod
przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.
Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak
łazanki).
 
Protomajonez na specjalne życzenie:)
 
100 ml oleju parafinowego = OP, 1 żółtko, sol, pieprz, czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być
swierzy) zioła prowansalskie
W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być
dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym "kręciołkiem";)). OP dolewam bardzo powoli,
żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam
protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania.
Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy
przechowuje w lodówce.
Omlet ze szparagami
 
-4 jajka całe
-mały sloiczek szparagów
-przyprawy
-mała cebulka lub szczypiorek
-chuda szynka
 
Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy
przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę
pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do
piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C.
 
Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam
również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy. 
 
kurczak w sosie "curry:
 
jogurt naturalny 200ml
przyprawa curry
pieprz cayenne
świeża natka pietruszki lub koperku
piersi z kurczaka
 
ja osobiście robiłam to tak:
 
trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki
składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej
włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś
1,5-2 godzinki
potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania
w kurczaka
 
smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i
jedną kolację :D
 
Wołowina gotowana z warzywami
 
1/2 kg wołowiny 
1 cukinia średniej wielkości
1 papryka zielona lub żółta
1 laseczka selera naciowego
1 marchewka pokrojona w słupki
kawałek 5 cm pora
 
Wołowinę ugotować w szybkowarze.
 
Warzywa poddusić w wodzie lub w wywarze z gotowanego mięsa (po zebraniu wygotowanego tłuszczu).
Kiedy są miękkie, dorzucić pokrojoną w kostkę wołowinę. Zrobić sos z twarożku Figura 5 % wymieszanego z
jogurtem 0%. Dodać do smaku koncentrat pomidorowy wg upodobań i zioła. 
Następnego dnia mozna wzbogacić danie pieczarkami podduszonymi w wodzie, aby zmienić smak, a nawet
ogórkiem kiszonym pokrojonym w słupki :-)))
Talarki z cukini
 
1 średniej wielkości cukinia 1 jajko otręby pszenne prażone
 
Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła.
Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać
talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem
papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony.
 
Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek.
Zupka z warzywami a'la EvitaVianne :)
 
opakowanie "Bukiet warzyw" (kalafior, brokuły, marchewka) - mrożonka
opakowanie fasolki szparagowej (taka ciemnozielona) - mrożonka
3 łyżki koncentratu pomidorowego (czy ile tam komu będzie pasowało)
pieprz
warzywko
"Kucharek" w płynie
lubczyk
 
-nalałam do garnka średniej wielkości 1/4 wody, wsypałam łyżkę warzywka i zagotowałam
-dodałam mrożonki
-gdy warzywa były miękkie (ok 15-20 min) dodałam koncentrat pomidorowy (ja osobiście używam Dawton)
-poczekałam aż się chwilę pogotuje i dodałam pieprzu, lubczyku i Kucharka
-pogotowałam jeszcze z 5 minutek i już :]
 
Sernik nie bardzo na zimno;) i a`la ptasie mleczko
 
250 g sera chudego, 
100 ml mleka
3 jajka 
5 aspartamów (kto lubi bardzo słodkie to więcej) UWAGA Ponoć tego nie można podgrzewać, także zdanie o
szkodliwości jest bardzo podzielone!!!, a nasz guru zaleca i bądź tu mądry, ja przechodzę na Stevie)
1 łyżeczka kakao (albo kawy)
2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)
ewentualnie otręby według uznania
 
Na teflonele wrzuciłam 250 g serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu,
niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a jajko było ścięte, przestudziłam
i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam
na 2 porcje jedną wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko
podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste proteinki. Ponieważ mam protowarzywa,
to ugotowałam szklankę wody i dodałam do niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody
odparowało dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę. Po zastygnięciu pokroiłam na
kawałki, które dzieci targają ze sobą na uczelnie i do pracy.
 
Ptasie nie ptasie mleczko ale jadalne;)
 
szklanka mleka 0.01
2 jajka
żelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)
kakao
serek "kulkowy"
aspartam (używam Stevie)
 
Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta),
dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak
masa przestygnie!!!). Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min
było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego"
(daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie:). Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu
pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby;)
a`la chińszczyzna
 
mięso wołowe lub/i drobiowe, marchew, por, papryka, cebula, pieczarki lub inne grzybki, bambus, kiełki ,
kapusta chińska, rosołek w proszku / warzywko, sos sojowy, pieprz, czosnek, 
 
Smażę wszystko osobno: mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak I warzywa
(marchew, por, papryka, cebula),pieczarki lub inne grzybki, Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec
dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską.
Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem .
 
Śniadaniowy omlet na słodko
 
2 jajka
3 łyżki serka homogenizowanego
słodzik
cynamon
 
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na rozgrzana patelnie teflonową
posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na talerz, posmarować
przygotowanym serkiem.
 
Befsztyk tatarski
 
150 g polędwicy wołowej (ewentualnie mięsa extra)
po łyżce drobno pokrojonej cebuli, korniszonów, grzybków marynowanych
1 żółtko
sól
pieprz
 
Mieso mielimy w maszynce, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i już
Kotlety rybne
 
1kg mielonego mięsa z ryb (dorsz i /lub panga, albo według uznania) 
2 jajka
cebula
sol i pieprz ewent. jarzynka
otręby, jeśli czyjaś wola
w wersji protowarzywnej można dodać marchewkę, porę, kabaczka, kapustę chińską, paprykę
 
W kraju można kupić tanio mięso na kotlety rybne, u nas trzeba samemu się babrać;). Po dokładnym
wymieszaniu wychodzi 6 dużych lub 9 małych kotlecików (można tez formować sztabki). Patelnie albo
przecieram oliwą, albo podlewam wodą.
Deser zebra *
 
2 duże jogurty naturalne Zott
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
 
(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)
 
Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy
gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l
płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór
powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki,
do lekkiego stężenia.
 
Ten sam kubek (umyty ;) ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i
niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić),
całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi
jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
 
Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne
duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach ;) i nakładamy
warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na
całkowite stężenie :)
 
Kiełbasa biała
 
1,5 kg mięsa z drobiu 
sol
pieprz
kminek
czosnek
majeranek
liść laurowy
owoc jałowca
ziele angielskie
ok. szklanki wody
 
Zmieliłam bardzo drobno przyprawy, mięso przepuściłam przez bardzo grube sito maszynki elektrycznej. 
Wymieszałam aż masa dobrze się kleiła dodając wody, aby nie była za twarda. 
Podzieliłam na dwie części, bo jedna kiełbasa miała być łagodna i wizytowa, czyli bez czosnku:). 
Wepchnęłam do folii i uformowałam kiełbaski 8-10 cm długie i 2-3 cm grube. Ponieważ nie dysponowałam ani
naturalnym, ani sztucznym flakiem, co znacznie ułatwia prace, wykonałam sama a´la flaczki z woreczków
śniadaniowych, które zgrzałam maszynka do foliowania (wyszły 3 szt z woreczka).
Kiełbaski wrzuciłam na wrząca wodę i parzyłam nie dopuszczając do wrzenia ok 15 min.
W smaku przypominają i to nawet bardzo kiełbasę białą, tylko ze są bardzie kruche z wiadomych powodów.
To znów danie, które nadaje się do zabrania ze sobą.
Drobiowe falbanki:
 
2 łyżki przyprawy w płynie maggi (nie ma węglowodanów w tym, bo sprawdzałam)
500g filetów drobiowych, pieprz,, chilli, curry (niby ma być 3 łyżki oleju, ale sądzę, że można się bez tego
obejść)
 
filety pokroić w długie paski, każdy cienko rozbić. Nadziewać dekoracyjnie (w falbanki) na (posmarowane
olejem) patyki. Dodać Maggi, oprószyć pieprzem, chilli i curry. (skropić olejem) i pozostawić na 30 minut.
Piec na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku przez 10-15 minut.
Pasta tuńczykowa *
 
1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz
 
tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą,
pieprzem i magi pastę można zamiast na chleb nakładać na placki z otrębów :]
Omlet a'la EvitaVianne
 
proporcje:
1 jajko - 1 łyżka mąki kukurydzianej
mleko
pieprz cayenne
przyprawa do potraw z jajek
pieprz 
można odrobinę soli
można też dodać jedną łyżeczkę maggi
 
dodatki: piersi z kurczaka oraz kukurydza, papryka, pieczarki, czy co tam kto chce :]
 
w miseczce mieszamy wszystkie składniki oprócz dodatków :] pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę,
doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i podsmażamy razem z którymś z dodatków; zalewamy to masą z
miseczki i smażymy omlet na wolnym ogniu;
przed podaniem można posypać omlet koperkiem
 
Pierś z kurczaka (duszona)
 
pierś z kurczaka 
musztarda. 
pieprz
curry
zioła
 
Wieczorem posmarowałam mięsko musztardą, posypałam przyprawami i ziołami (dobierać według siebie
jakościowo i ilościowo). Wstawiłam na pare godzin do lodówki. Żeby nie były suche podsmażyłam na mocno
nagrzanej patelni (jakby przywierały, a nie powinny, dzięki musztardzie, to podlewać wodą). Jak się
przyrumieniły dodałam trochę wody i dusiłam pod przykryciem. Żadnej filozofii w wykonaniu, a smakuje
wyśmienicie.
 
CHLEB TOSTOWY DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
czyste proteiny (PP)
 
Proporcje na 1 osobę:
1 łyżka do zupy otrąb zbożowych
2 łyżki do zupy otrąb owsianych
1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
1 całe jajko
kilka kropli dowolnego aromatu
 
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i
dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia).
Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia.
Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie
ma potrzeby solenia.
Zrazy zawijane
 
filet z indyka
kawałek papryki
ogórek kwaszony lub konserwowy
cebula
musztarda
jajko
kostka rosołowa
 
indyka kroimy na plastry, lekko rozbijamy, smarujemy musztardą, kładziemy słupek papryki, ogórka i cebuli,
zawijamy jak na zrazy, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Obtaczamy w jajku i lekko podsmażamy
ze wszystkich stron, a potem dusimy w bulionie z kostki. Mozna dodac koncentrat
PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE
 
- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka
 
Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej) odciskamy wodę mocno, aby jak
najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego
jaja, otręby i przyprawy, melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się
uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na mocno nagrzeną patelnię i
od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się
nie rozwaliło. Gaz malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac do woli,
aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.
 
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) 
wersja na słono
 
250 gr mąki kukurydzianej 
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
 
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem
papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc. 
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem
serowym
 
UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek
(placuszków) owsianych
 
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) 
wersja na słodko
 
250 gr mąki kukurydzianej 
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
1 łyżeczka do kawy zapachu waniliowego
1 łyżeczka do kawy zapachu rumowego (lub 1 łyżka do zupy rumu ;))
 
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem
papierowym.
Dodatki zgodne z aktualnie dozwolonymi produktami w okreslonej fazie diety. 
UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek
(placuszków) owsianych
 
CLAFOUTIS - to deser pochodzący z regionu środkowej Francji, Limousin. Pierwotnie były to wiśnie zalewane
ciastem naleśnikowym i zapiekane w żaroodpornym naczyniu, jedzone zazwyczaj na ciepło posypane cukrem
pudrem. Wiśnie można w wersji na słodko zastąpić malinami, mirabelkami, czy pokrojonymi na ćwiartki
węgierkami. Mozna też zastosować posypkę z płatków migdałowych.
Ale można też robić CLAFOUTIS w wersji na słono. Zamiast czereśni można użyć pomidorki koktajlowe, a
ciasto doprawić posiekanym szczypiorkiem, tymiankiem, bazylią, wedle uznania i smaku. Można też zrobić
Clafoutis z usmażonymi pieczarkami lub z cukinią pokrojoną w słupki lub w kostkę.
Sposób przyrządzania Clafoutis:
Składniki ciasta naleśnikowego Dukana zmiksować. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne (zazwyczaj okrągłe) napełnić płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawić do
gorącego piekarnika i piec przez 5 min, aż zetnie się skórka. Na zapieczonym spodzie rozłożyć jedną warstwę
owoców lub pomidorków koktajlowych obranych ze skórki. Zalać ciastem i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec ok. 30 min. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem (w wersji na słodko) lub świeżymi ziołami (w
wersji na słono). 
Można też piec Clafoutis w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych. Czas pieczenia jest wówczas ca 20
minut. MOzna tez nie bawić się z podpiekaniem 1-ej warstwy ciasta, tylko wszystko piec za jednym
zamachem. W przypadku "mokrych" składników trzeba pamietać , aby przed włożeniem do formy osuszyc je,
by nie rozwodniły ciasta.
Uwaga - najlepsze prosto z pieca; pod koniec pieczenia ciasto imponująco rośnie, ale niestety jak postoi, to
opada.
 
Uwaga 2.... dopuszczona ilość, jak w przypadku naleśników. Jeśli serwujemy sobie Clafoutis, to nie możemy
jeść placuszków otrębowych.... oczywiście w 2 fazie diety

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.