A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Gotujemy jajka na twardo i kroimy w ćwiertki. Układamy na dnie miski, lekko przyprawiamy, na to kładziemy pokrojone w 8 pomidory i rowniez lekko przyprawiamy. Nastepnie ugotowane na poł-twardo, ostudzone brokuły układamy na wierzch. NAstępnie mały jogurt naturalny (nie musi byc nawet cąły kubeczek) mieszamy z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku-odstawiamy by sos sie przeszedł i polewamy sałatke. Najlepiej smakuje po kilku godzianch od przygotowania:) Pierś z kurczaka z warzywami.
2 piersi 1 opakowanie wloszczyzny lub innych warzyw 3-4 łyzki przecieru pomidorowego 0,5 szklanki wody sol pieprz, inne przyprawy
Rozbijamy piersi z kurczaka posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 mionut, aby przeszło mieso ziolami. Natepnie ukladamy ta piers w naczyniu zaroodpotnym na to nasypujemy warzywa i przykrywamy kolejna piersia z kurczaka. Wszystko zalwamy woda z przecierem pomidorowym i wkladamy do pieraknika az sie ugotuje.
Osobiscie mi smakowalo :) i mam z tego az dwa obiadki albo obiadek i kolacje. :):) SALATKA Z TUNCZYKA (LUB PALUSZKOW KRABOWYCH) same proteiny - tunczyk w sosie wlasnym (lub pokrojone paluszki krabowe) - ogorek konserwowy(slyszalam dopuszczalny w pierwszej fazie) - jajka ugotowane na twardo - serek wiejski - przyprawy - czosnek czerwona papryka koperek pieprz wszystko oprocz soli
tunczyk odcedzamy na sicie(lub kroimy paluszki krabowe na plasterki w sumie mozna na kostke) dodajemy pokrojone ugotowane na twardo jajka, pokrojony w kostki ogorek konserwowy, wszystko mieszamy na sam koniec dodajemy serek wiejski i przyprawy wszystko mieszamy... gramatura wedlug wlasnego uznania
Krewetki wczesniej rozmrazamy, podsmazamy lekko cebule pokrojona w lodeczki kladziemy ja na blasze dodajemy pokrojony w plasterki czosnek na to ukladamy na blasze ukladamy na wierzch krewetki, posypujemy przyprawami zapiekamy az do zrumienienia w piekarniku.
SOS CZOSNKOWY(moje dwie wersje)
1. serek homogenizowany, jogurt naturalny, czosnek swiezy i w proszku, wszystko razem mieszamy
2. serek light czosnkowy, jogurt naturalny, czosnek swiezy i w proszku wszystko razem mieszamy
Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i przyprawy... Gramatura wedlug uznania
sos ravigotte: Zmiksować jajko na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół. Wymieszać wszystko w miseczce z dwoma jogurtami naturalnymi, połową łyżeczki musztardy i soli
Sos z pomidorów: Zeszklić cieńko pokrojoną cebulę, dodać 6-8 świeżych pomidorów bez skórki i pestek (lub 300ml miąższu z pomidorów w puszce) posolić, popieprzyć dusić na wolnym ogniu 20 minut.Ostudzić i zmiksować.
Potrawka z pieczarek do mięs: Zeszklić cebule w rozpuszczonej w małej ilości wody kostce rosołu z kury aż do prawie całkowitego odparowania wody. Dodać pieczarki pokrojone w grube plastry i podgotować bez przykrycia. Dodać czosnek, pietruszkę,sól pieprz.
Zupa: 4 ząbki czosnku 6 dużych cebul 1 lub 2 puszki pomidorów bez skórki 1 duża główka kapusty 2 zielone papryki 1 seler 3 litry wody 3kostki rosołu z kury Warzywa obrać pokroić w małe lub średnie kawałki. Włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe zalać wodą. Gotować we wrzącej wodzie 10minut, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości
Kurczak marengo: Podgotować na małym ogniu cebulę ułożoną na dnie patelni podlaną kostką rosołu z drobiu rozprowadzonej w małej ilości wody. Dodać kilka pokrojonych w kawałki pomidorów, pieprz i sól. Ułożyć na to kawałki kurczaka. Podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem. Pół godziny przed końcem dodać pieczarki. Odparować na ostrym ogniu Leczo Pierś z kurczaka 100 g Bakłażan 1 szt. (ok.250 g) Cukinia 1 szt. (ok. 250 g) Cebula 2 szt. Pomidory 2 szt. Vegeta, majeranek do smaku
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki przecieru bedzie ostrzejszy czerwony:)
Pierś z kurczaka 1 szt Ogórek kiszony 1 szt Grzyby marnowane 4-5 szt zależy jaka wielkość jak kto woli korniszony 1 duży albo 2 male Jogurt naturalny 0% tł 1 szt Przyprawy do woli jakie kto lubi
Pierś z kurczaka rozbić i natrzeć przyprawami, odstawić żeby pierś przeszła przyprawami w miedzy czasie kroimy w kosteczkę ogórki i grzybki, po pokrojeniu dodajemy jogurt i to wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na dodanie przypraw nie ma problemu ale i tak to jest już winna i nie trzeba oddawać czego kolwiek więcej. Pierś smażymy na patelni teflonowej. Można podlać troszeczkę wodą żeby nie przywarła. PRZEPYSZNA PIERS Z KURCZAKA Z JOGURTEM NATURALNYM I ZIOŁAMI
Pierś z kurczaka gotujemy w kostce bulionowej lub dodajemy wegete,gdy sie ugotuje polewany jogurtem naturalnym z dodatkiem majeranku,bazylii,estragony i tymianku Palak panir, czyli szpinak z serem
Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy vegetę, kurkumę i curry, chwilkę podgrzewamy, dodajemy drobno pokrojonego pomidora bez skórki, chwilkę dusimy, dodajemy rozbity na drobno szpinak, dusimy. Po chwili dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę, czosnek, mieszamy i dusimy do miękkości szpinaku. Galaretka z pomidorów
250ml żelatyny wg przepisu 500g dojrzałych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 mały strąk chili (lub w proszku) bazylia (do smaku) sól
Pomidory obrać, pozbawić nasion, zmiksować z czosnkiem, bazylią, chili i solą. (Ewentualnie część pomidorów pozostawić pokrojoną w kostkę) Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Pozwolić jej lekko stężeć w garnku, czasem mieszając. Przelać do foremek (ok 4 szt.) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Fasolka szparagowa z pieczarkami
200g fasolki szparagowej żółtej 200g fasolki szparagowej zielonej 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku. Placki selerowe
duży seler, 2-4 łyżek mąki kukurydzianej, 2 jaja, cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz Seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jaja ubić widelcem, dodać do selera, zamieszać. Stopniowo dodawać mąkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu stron.
300g filetów z dorsza łyżka soku z cytryny nieduża cebula łyżeczka tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 2 szklanki mąki kukurydzianej 20 g drożdży 1/4 łyżeczki cukru (dla drożdży) łyżeczka soli
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce. Drożdże zalać 3-4 łyżkami letniej wody z cukrem. Rybę i cebulę zmielić, dodać tymianek, pieprz, sól i zmiażdżony czosnek. Do przesianej mąki dodać drożdże i szklankę ciepłej, przegotowanej wody i wyrabiać aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodać rybę z dodatkami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nakładać łyżką na patelnię formując placki i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem o wyrazistym, pikantnym smaku i surówką z białej kapusty, marchwi i pora. Racuchy z marchewki
100g marchwi (karotki) 3-4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja sól i pieprz do smaku
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, zamieszać, do tego dodać roztrzepane jajka, sól i pieprz. Zamieszać, dodać marchew, dokładnie wymieszać i łyżką kłaść na patelnię, smażyć z obu stron. Podawać z jogurtem. Makaron
Ja nie testowałam przepisu, ale mąka kukurydziana ewidentnie nie nadaje się do makaronu... Testowane przez Szati01.
400g mąki kukurydzianej; 2-3 jaj; sól Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozmieszane jaja i stopniowo mieszać z mąką, zgarniając ją z boków, dodać sól. Zagnieść lśniące, gładkie, gęste ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać trochę wody, jeśli zbyt miękkie trochę mąki). Podzielić na 3 równe części i każdą z nich ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, lekko przesuszyć, po czym kroić ostrym nożem, radełkiem lub maszynką do makaronu. Najleniwsze leniwe
ok. 500g serka homogenizowanego 6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej 2 jaja sól słodzik i kakao odtłuszczone
Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao. Placuszki z cukinii i pora
Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco.
Składniki: opakowanie 250 g łososia wędzonego w płatach 2-3 ogórki konserwowe 10 pieczarek z octu 1 żółtko
Plastry łososia pokroić w drobniusieńką kosteczkę. Dodać posiekany ogórek konserwowy i posiekane pieczarki. Doprawić masę 1 surowym żółtkiem. MOżna również dodać 1 łyzeczkę posiekanego cieniutkiego szczypiorku.
Ślicznie wygląda na talerzu, jeśli na listku zielonej sałaty położymy kulkę tatara zrobioną przyrządem do robienia lodów... Zapiekanka kalafiorowa
1 nieduży kalafior 1 cebula 5-6 większych pieczarek 100 gr szynki z indyka lub innej chudej 150 gr jogurtu 1 łyzka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czosnek
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem. Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
sparzony por / w półplasterki/ pieczarki obgotowane w wodzie z octem jajka gotowane i jest pyszna sałatka- doprawić jak kto lubi./Jestem tu nowa i nie za bardzo jeszcze wiem jak się mam poruszać ale jakoś dojdę do tego /Pozdrawiam wszystkich Zapiekanka obiadowa
1 pierś z kurczaka kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 20-30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pomidor mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka przyprawy gyros-kebab czosnek granulowany lub surowy
Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!!:mdr:
piers z kurczaka czerwona papryka kilka pieczarek pęczek szczypiorku maggi (oryginalnie sos sojowy, ale sądząc ze składu nie możemy) sól, pieprz, ewentualnie szczypta chili
Piers kroimy w kostke i obsmażamy na teflonie, papryke i pieczarki tez kroimy i dusimy w odrobinie bulionu (np. z kostki), łączymy kurczaka z warzywami, dodajemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy maggi Sernik na zimno
4 serki homo (ok. 500-600 gr.) 4 jajka słodzik 3-4 łyżeczki żelatyny kilka kropli aromatu waniliowego
Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy. Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki Faworki z piersi indyka lub kurczaka
Pierś indyka lub z kurczaka Odrobina oleju do przetarcia patelni (normalnie w głębokim oleju)
Mięso pokroić w cienkie prostokąty wielkości faworków. Naciąć w środku i przewinąć tak jak faworki. Smażyć na patelni przetartej odrobiną oleju do ładnego przyrumienienia.
W okresie warzywno-proteinowym można serwować z dowolnymi warzywami dozwolonymi w tym cyklu Kotleciki gyros 1pierś z kurczaka , 2 białka ,2 płaskie łyżeczki przyprawy do gyrosa(Kamis) , 3 łyżeczki otrąb pszennych .
pierś pokroić w drobną kosteczkę ,białka ubić na sztywno dodać do nich pokrojoną pierś , przyprawę , otręby na patelnie teflonową nalać wody tak aby pokryła dno patelni dodać szczyptę Vegety . Nakładać łyżkom na patelnie nakryć pokrywkom , smażyć z dwóch stron . Podawać posypane natkom pietruszki . SMACZNEGO ! Flaki *
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Tort serowy na zimno * składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
6 serków 0% po 150 g 6 jajek żelatyna kawa rozpuszczalna kakao aromat waniliowy lub rumowy cynamon słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka miksujemy dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, dodajemy serki, dalej miksując, wlewamy letnią żelatynę i aromat, miksujemy. Próbujemy, czy jest dostatecznie słodkie, jesli nie, dodajemy słodziku. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlewamy do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawiamy do lodówki. Jak lekko zastygnie, powtarzamy czynności z pozotałych jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej kawy ( ja dałam 2 łyżeczki kawy i 4 łyzeczki żelatyny). Mozna dodac troche kakao, wówcas nabiera ładniejszego koloru. Aromatu juz nie dodajemy. Wle3wamy masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypujemy cynamonem.
Bardziej wprawione mogą zrobić blat bezowy jako spód. Mnie nie wyszedł, ale podam przepis: 5 białek słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka ubijamy z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy słodzik. Gotową mase możemy wyłożyc do tortownicy na papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego i tu jeden przepis podaje na 120 stopni na 45 min, a drugi na 80 stopni na 2 godziny. JA robiłam wg pierwszego i nie wyszło. Z wierzchu zbrazowiało, a spód był płynny. Moze mam stary piekarnik. Po wystygnięciu, zdejmujemy z papieru i mozemy wykładać na blat masę serową Filet z dorsza pod pierzynką
Rybkę rozmrozic, pokroic na mniejsze kawaleczki tak 5x5cm, osolić. Kawałki dorsza obtoczyć w jajku a następnie w mące kukurydzianej i układać w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek. Na wierzch wylać 2 "rozbełtane" i osolone jaja. Posypać bazylią. Piec w piekarniku w 100stopniach ok pol godziny. Podawac w fazie naprzemiennej z gotowanymi warzywami badź surówka, w fazie proteinowej: z sosem jogurtowym. Kotlety mielone z kurczaka • 2 piersi z kurczaka zmielone • 1 jajko • 1 mala cebula • Troche pietruszki • Przyprawy (sol, pieprz, rosemary) Cebule i pietruszke umyc i drobno posiekac. Wszystko razem dokladnie zagniesc i uformowac w kulki (jak tradycyjne mielone). Gotowac na parze.
Rolada szpinakowo-lososiowa na faze proteiny+warzywa * Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Znam dwie wersje - jedną chrzanową, drugą czosnkową. Obie są super.
Przepis: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku - 4 jajka - dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem - łosoś w plastrach 400g - czosnek lub chrzan
Na patelni dusimy szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego BUŁKI KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne.* podaję przepis na 4 sztuki:
3-4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko 2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia 1 łyżka otrąb pół serka homo zwykłego jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego. kilka słodzików- 5-6-7 - można wanilię lub inny aromat.
wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, formnki do babeczek. piekłam w mikro 6minut.
Serniczek Dukana 250 g serka0% 3 jajka 6 łyżek otrąb (2 pszennych i 4 owsianych) 15 słodzików 1łyżeczka płaska proszku do pieczenia troszkę aromatu śmietanowego Wykonanie Otręby ze słodzikiem zmielić ,ser wyrobić z żółtkami, do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem.Pianę ubić na sztywno i dodawać masę serową na końcu troszkę aromatu i proszek do pieczenia.Piekłam 1/2 godziny w 175 stopniach.Piekłam w miseczkach lecz korzystniej będzie w tortownicy bo miałam problem z wyciągnięciem. Dodam że miałam 3 miseczki zjedliśmy z mężem na ciepło .Pychotka wreszcie coś słodkiego.Polecam 1. ryba - dwa w jednym: pokroic 2 cebule, 1 paprykę czerwoną i 2 pomidory (zamiast pomidora szczególnie zimą można dodac kilka pieczarek grubo pokrojonych) - wrzucic do garnka i zalac niewielką ilościa wrzątku z dodatkiem kostki warzywnej. Wody dodac mało, tak, aby woda NIE przykrywała warzyw. Na małym ogniu gotowac ok. 10 min. Następnie na wierzch położyc kawałki ryby wcześniej posypane szczyptą soli i na malutkim ogniu pogotowac około 10 min. Jest tak na gęsto - moim zdaniem smaczne - a jeśli tęsknicie za ZUPĄ - to dolejcie więcej wody i zupka gotowa.
2. łosoś na parze: filet z łososia lub innej ryby, różyczki kalafiora i brokuła, sok z cytryny, przyprawy. Ja dodaję szczyptę soli już na talerzu.
3. tuńczyk z grilowanymi warzywami: filet z tuńczyka lub innej ryby, cukinia, papryka, cebula, sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Nie mam grila więc taką rybę robię w folii srebrnej ściśle zawiniętej, na głębokiej patelni pod przykryciem.
Mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane) Mleko 0,5% 0,5 szkl. 4 udka z kurczaka wędzone 1 pomidor 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 pieczarek przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat) koncentrat pomidorowy
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie). Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce. Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak orientacyjnie tylko :) ZUPA CEBULOWA KREM 1kg cebuli kostka rosołowa pieprz jogurt naturalny 0%
cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody i kostką rosołową. jak się cebulka ugotuje wyławiamy ją i miksujemy mikserem na papkę. potem dodajemy do wody w której się dotąd gotowała i zabielamy jogurtem. dokładnie mieszamy, doprawiamy i smacznego :) KURCZAK PO CHIŃSKU* 1 podwójna pierś z kurczaka mieszanka chińska mrożona pieprz kostka rosołowa koncentrat pomidorowy
piersi kroimy na drobne kawałeczki, obsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. kiedy się zrumienią wlewamy tyle wody żeby sięgała kawałeczkom kurczaka do połowy. wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż się rozpuści. potem dodajemy mieszankę chińską mrożoną i przykrywamy pokrywką. tak dusimy aż warzywka będą miękkie. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. mieszamy. jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i SMACZNEGO !! PULPECIKI INDYCZE Z PIECZARKAMI* pulpety: 500g opakowanie mielonego mięsa indyczego (można kupić w biedronce lub supermarketach) 1 jajko 1 duża cebula łyzka stołowa mąki kukurydzianej pieprz, sól
wszystko mieszamy razem ja na zwykłe mielone. cebulkę musimy podziabać drobniutko żeby nam sie pulpety nie rozlazły. formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. z 500g mięsa wyjdzie ok 12 pulpecików. smażymy na teflonie bez tłuszczu. pulpeciki mają być zrumienione. przekładamy je do innego naczynia i bierzemy się za sos.
sos pieczarkowy: 500g pieczarek 2 duże cebule 2 kostki rosołowe pieprz odrobina vegety jogurt 0%
pieczarki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. (nie ma co drobno siekać bo one i tak sie potem skurczą:P) obieramy cebulki i kroimy drobno. rozgrzewamy teflonową patelnię i najpierw wrzucamy nań cebulkę. przykrywamy pokrywką, gdy sie trochę "zsika" dorzucamy pieczarki i dalej dusimy. kiedy warzywa puszczą trochę wody wrzucamy kostki rosołowe. jeśli wody jest zbyt mało dolewamy troszkę przegotowanej. i dalej dusimy. potem dosypujemy pieprz i odrobinkę vegety. a na sam koniec zabielamy jogurtem. (pamiętajcie zeby nabrać do kubeczka trochę sosu i w tym kubeczku mieszac go z jogurtem i dopiero potem wlać na patelnię żeby nam sie nie zważyło).
na koniec wrzucamy pulpeciki i dusimy wszystko przez chwilkę na małym ogniu i SMACZNEGO!!:) Sałatko-pasta
-pieczarki-ogórki kiszone-cebulka-jajka
jajka gotujemy na twardo, pieczarki gotujemy na miękko ;), cebulki i ogórków nie gotujemy,ciapiemy wszystko na bardzo drobno i mieszamy, można dodać jakiś przypraw - jakie kto lubi i np. protomajonez pasta jajeczno rzodkiewkowa
Jaja ugotować na twardo pokroić w drobna kostkę, umyte rzodkiewki również w drobna kosteczkę lud zetrzeć na grubej tarce ( ze startych trzeba odlać sok który puszczą), posiekać szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodka papryką, dodać dwie czubate łyżki protomajonezu i wymieszać. Odstawić na chwilkę do lodówki dla przegryzienia się smaku - pychota!! PLACUSZKI SEROWE*
10 dag chudego sera ( ja miałam 0% ) 3 białka 0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego 1 łyzka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt sredniej wielkości. Strogonoff z wątróbki indyczej* 8 wątróbek z indyka duża cebula 8pieczarek 4 ogórki konserwowe garść fasoli szparagowej sól pieprz kostka rosołowa
szklankę wody zagotować z kostą rosołową, dodatć cebulę, pieczarki i fasolę. gotować 10 minut. dodać pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę. gotować kolejne 10 minut. ogórki konserwowe pokroić w "zapałkę"- wrzucic, zamieszac i można gotować jeszcze kilka minutek. całośc doprawić wg uznania. powinno mieć kwaśny smak. w normalnej wersji dodaje się jeszcze śmietanę na koniec, ale nie jest to konieczne. pycha.
CEVAP-CZI-CZI czyli wspomnienie wakacji w Chorwacji
bardzo proste, zaispirowane kotletami Telusi naszej :mdr: wolowiny okolo 70deko 1 cebula 1 przyprawa do cevapcziczi
opcjonalnie jajko, lyzka mąki kukurydzianej lub otrębów (otrąb?)
wolowinę zmiksować z cebulą, dodać cale opakowanie przyprawy i resztę skladników formulować takie podużne male kielbaski i piec w piekarniku Można obrócić to z obu stron zrobi im się skórka chrupiąca
polecam z sosem jogurtowo-czosnkowym Pasta rybna*
twaróg ok. 250 g jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki) ryba wędzona (nieduży kawałek) przyprawy dowolne, ew. koperek
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na puszystą, bez grudek masę. Konsystencja zależy od ilości dodanego jogurtu. Jak na razie robiłam z ryby maślanej (pasta wyszła delikatna) i z łososia (bardziej wytrawna). Świetna do chlebka Dukana, jajek, omleta. Można posmarować wędlinę i zwinąć w rulonik. Można maczać w tym paski papryki lub po prostu wyjadać z miseczki łyżką. :)
Chlebek Dukana lekko modyfikowany:
na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
3 łyżki do zupy otrąb pszennych 6 łyżek do zupy otrąb owsianych 1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0% 1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka 2 całe jajka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej kilka kropli aromatu śmietankowego
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej. Chlebek kukurydziany
175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml chudego jogurtu w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.
Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej. Marchewkowy przecier/dżem
ucieramy marchewkę, dwie na drobnych oczkach dusimy w maleńkiej ilości wody dorzucamy słodzik, marmolada do naleśnikow gotowa, dodać do tego jogutru i na zimno można zalać żelatyną i galaretka gotowa. Gołąbki drobiowe 40dkg żołądków drobiowych 40dkg serduszek drobiowych 1 jajko 1 kapusta sól pieprz 2-4 łyżeczki do herbaty koncentratu pomidorowego 1-2 łtżeczki do herbaty jogurtu naturalnego 0% 1 kromka chlebka protal(niekoniecznie) Kapustę sparzamy,lub lekko podgotowujemy,żeby liście lekko odchodziły w posolonej wodzie. Z serduszek odcinamy tłuste końcówki, mielimy z żołądkami w maszynce,można przemeilić 1 kromkę chlebka protal,żeby wszystko się z maszynki wydostało:) Dodajemy sół,pieprz jajko,mięsko wkłądamy do liści,zawijamy i wkłądamy do garnka z wrząca osoloną wodą i podduszamy jakieś 20-30 minut,na koniec dodajemy koncentrat i jogurt. Smacznego Z tej porcji mięsa wyszło mi 12 gołąbków,zjadłam 2:) Klopsy drobiowe z pieczrkami i papryka
Mielimy mięso. Dodajemy jajo. cebulke posmazyc z pierczarkami i papryka a nastepnie dodac do miesa. Wycisnac czosnek i przyprawic wg gustu. Formować duże płaskie klopsy i klaśc na rozdrzana patelnie. Na proteinach podawac z jajkiem sadzonym na wierzchu- bardzo polecam- super smak na warzywach np z salata lodowa i jogurtem naturalnym. GALARETKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 40dkg serduszek 2 jajka 1 marchewka 4 listki laurowe 5-7ziela angielskiego 1 łyżeczka do herbaty przyprawy np.delikat 4 łyżeczki do herbaty żelatyny
Obieramy marchew i kroimy w kostkę,z serduszek odkrawamy tłuste i kroimy na paski. Wszystko wrzucamy do wody,dodajemy ziele,liść i przyprawę.Gotujemy do miękkości.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Szykujemy 4 salaterki małe,albo jak ja filiżanki,na dno wrzucamy pokrojone jajko w kostkę,serduszka i marchew. Na pół litra bulionu rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do wrzenia. Zalewamy żelatyną i odstawiamy filiżanki do ostygnięcia,a następnie na 3 godzinki do lodówki.