Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
 
Sałatka nie-śniadaniowa ;)
 
składniki:
-poł opakowania mrożonych brokułów lub głowka świezego
-2 jajka
-1 pomidor
sos:
-jogurt naturalny
-ząbek czosnku
-sol, pieprz
 
Gotujemy jajka na twardo i kroimy w ćwiertki. Układamy na dnie miski, lekko przyprawiamy, na to kładziemy
pokrojone w 8 pomidory i rowniez lekko przyprawiamy. Nastepnie ugotowane na poł-twardo, ostudzone
brokuły układamy na wierzch. NAstępnie mały jogurt naturalny (nie musi byc nawet cąły kubeczek)
mieszamy z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku-odstawiamy by sos sie przeszedł i polewamy
sałatke. Najlepiej smakuje po kilku godzianch od przygotowania:)
Pierś z kurczaka z warzywami.
 
2 piersi 
1 opakowanie wloszczyzny lub innych warzyw
3-4 łyzki przecieru pomidorowego 
0,5 szklanki wody 
sol pieprz, inne przyprawy
 
Rozbijamy piersi z kurczaka posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 mionut, aby przeszło mieso
ziolami. Natepnie ukladamy ta piers w naczyniu zaroodpotnym na to nasypujemy warzywa i przykrywamy
kolejna piersia z kurczaka. Wszystko zalwamy woda z przecierem pomidorowym i wkladamy do pieraknika az
sie ugotuje. 
 
Osobiscie mi smakowalo :) i mam z tego az dwa obiadki albo obiadek i kolacje. :):)
SALATKA Z TUNCZYKA (LUB PALUSZKOW KRABOWYCH) same proteiny
- tunczyk w sosie wlasnym (lub pokrojone paluszki krabowe)
- ogorek konserwowy(slyszalam dopuszczalny w pierwszej fazie)
- jajka ugotowane na twardo
- serek wiejski
- przyprawy - czosnek czerwona papryka koperek pieprz wszystko oprocz soli
 
tunczyk odcedzamy na sicie(lub kroimy paluszki krabowe na plasterki w sumie mozna na kostke) dodajemy
pokrojone ugotowane na twardo jajka, pokrojony w kostki ogorek konserwowy, wszystko mieszamy na sam
koniec dodajemy serek wiejski i przyprawy wszystko mieszamy... gramatura wedlug wlasnego uznania
 
KREWETKI CZOSNKIEM PACHNACE
- duze krewetki 
- swiezy czosnek 
- cebula
- przyprawy
 
Krewetki wczesniej rozmrazamy, podsmazamy lekko cebule pokrojona w lodeczki kladziemy ja na blasze
dodajemy pokrojony w plasterki czosnek na to ukladamy na blasze ukladamy na wierzch krewetki,
posypujemy przyprawami zapiekamy az do zrumienienia w piekarniku.
 
SOS CZOSNKOWY(moje dwie wersje)
 
1. serek homogenizowany, jogurt naturalny, czosnek swiezy i w proszku, wszystko razem mieszamy
 
2. serek light czosnkowy, jogurt naturalny,  czosnek swiezy i w proszku
wszystko razem mieszamy
 
 
 
 
SALATKA ALA KURCZAKOWA
- kurczak wedzony(bez skorki)
- brokuly
- marchew
- ogorek konserwowy
- serek wiejski
- przyprawy
 
Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na
rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na
surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i
przyprawy...
Gramatura wedlug uznania
 
sos ravigotte:
Zmiksować jajko na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet
ziół. Wymieszać wszystko w miseczce z dwoma jogurtami naturalnymi, połową
łyżeczki musztardy i soli
 
 
Sos z pomidorów:
Zeszklić cieńko pokrojoną cebulę, dodać 6-8 świeżych pomidorów bez skórki i pestek
(lub 300ml miąższu z pomidorów w puszce) posolić, popieprzyć dusić na wolnym ogniu
20 minut.Ostudzić i zmiksować.
 
Potrawka z pieczarek do mięs:
Zeszklić cebule w rozpuszczonej w małej ilości wody kostce rosołu z kury aż do prawie
całkowitego odparowania wody. Dodać pieczarki pokrojone w grube plastry i podgotować
bez przykrycia. Dodać czosnek, pietruszkę,sól pieprz.
 
Zupa:
4 ząbki czosnku
6 dużych cebul
1 lub 2 puszki pomidorów bez skórki
1 duża główka kapusty
2 zielone papryki
1 seler
3 litry wody
3kostki rosołu z kury
Warzywa obrać pokroić w małe lub średnie kawałki.
Włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe zalać wodą.
Gotować we wrzącej wodzie 10minut, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości
 
Kurczak marengo:
Podgotować na małym ogniu cebulę ułożoną na dnie patelni podlaną kostką rosołu
z drobiu rozprowadzonej w małej ilości wody. Dodać kilka pokrojonych w kawałki
pomidorów, pieprz i sól. Ułożyć na to kawałki kurczaka. Podlać połową szklanki
wody i dusić pod przykryciem. Pół godziny przed końcem dodać pieczarki.
Odparować na ostrym ogniu
Leczo 
Pierś z kurczaka 100 g 
Bakłażan 1 szt. (ok.250 g) 
Cukinia 1 szt. (ok. 250 g) 
Cebula 2 szt. 
Pomidory 2 szt. 
Vegeta, majeranek do smaku 
 
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w
międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka
podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i
bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej
przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki
przecieru bedzie ostrzejszy czerwony:)
Pierś z kurczaka z sosem tatarskim.
 
Pierś z kurczaka 1 szt
Ogórek kiszony 1 szt 
Grzyby marnowane 4-5 szt zależy jaka wielkość
jak kto woli korniszony 1 duży albo 2 male
Jogurt naturalny 0% tł 1 szt
Przyprawy do woli jakie kto lubi
 
Pierś z kurczaka rozbić i natrzeć przyprawami, odstawić żeby pierś przeszła przyprawami w miedzy czasie
kroimy w kosteczkę ogórki i grzybki, po pokrojeniu dodajemy jogurt i to wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na
dodanie przypraw nie ma problemu ale i tak to jest już winna i nie trzeba oddawać czego kolwiek więcej.
Pierś smażymy na patelni teflonowej. Można podlać troszeczkę wodą żeby nie przywarła.
PRZEPYSZNA PIERS Z KURCZAKA Z JOGURTEM NATURALNYM I ZIOŁAMI
 
Pierś z kurczaka gotujemy w kostce bulionowej lub dodajemy wegete,gdy sie ugotuje polewany jogurtem
naturalnym z dodatkiem majeranku,bazylii,estragony i tymianku
Palak panir, czyli szpinak z serem
 
500g szpinaku mrożonego
100g sera białego
1 pomidor
łyżeczka vegety
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
czosnek (wg upodobań)
 
Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy vegetę, kurkumę i curry, chwilkę podgrzewamy, dodajemy
drobno pokrojonego pomidora bez skórki, chwilkę dusimy, dodajemy rozbity na drobno szpinak, dusimy. Po
chwili dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę, czosnek, mieszamy i dusimy do miękkości szpinaku.
Galaretka z pomidorów
 
250ml żelatyny wg przepisu
500g dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mały strąk chili (lub w proszku)
bazylia (do smaku)
sól
 
Pomidory obrać, pozbawić nasion, zmiksować z czosnkiem, bazylią, chili i solą. (Ewentualnie część pomidorów
pozostawić pokrojoną w kostkę) Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Pozwolić jej lekko stężeć w garnku,
czasem mieszając. Przelać do foremek (ok 4 szt.) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Fasolka szparagowa z pieczarkami
 
200g fasolki szparagowej żółtej
200g fasolki szparagowej zielonej
200g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
 
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy
(można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na
koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.
Placki selerowe
 
duży seler, 2-4 łyżek mąki kukurydzianej, 2 jaja, cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz 
Seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jaja ubić widelcem, dodać do selera, zamieszać. Stopniowo
dodawać mąkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu
stron.
Racuszki rybne
 
300g filetów z dorsza
łyżka soku z cytryny
nieduża cebula
łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szklanki mąki kukurydzianej
20 g drożdży
1/4 łyżeczki cukru (dla drożdży)
łyżeczka soli
 
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce. Drożdże zalać 3-4 łyżkami letniej wody z
cukrem. Rybę i cebulę zmielić, dodać tymianek, pieprz, sól i zmiażdżony czosnek. Do przesianej mąki dodać
drożdże i szklankę ciepłej, przegotowanej wody i wyrabiać aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
Dodać rybę z dodatkami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nakładać
łyżką na patelnię formując placki i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem o wyrazistym,
pikantnym smaku i surówką z białej kapusty, marchwi i pora.
Racuchy z marchewki
 
100g marchwi (karotki)
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
sól i pieprz do smaku
 
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mąki dodać proszek do pieczenia i sodę, zamieszać,
do tego dodać roztrzepane jajka, sól i pieprz. Zamieszać, dodać marchew, dokładnie wymieszać i łyżką kłaść
na patelnię, smażyć z obu stron. Podawać z jogurtem.
Makaron
 
Ja nie testowałam przepisu, ale mąka kukurydziana ewidentnie nie nadaje się do makaronu... Testowane
przez Szati01.
 
400g mąki kukurydzianej; 2-3 jaj; sól Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozmieszane jaja i
stopniowo mieszać z mąką, zgarniając ją z boków, dodać sól. Zagnieść lśniące, gładkie, gęste ciasto (jeśli jest
zbyt suche dodać trochę wody, jeśli zbyt miękkie trochę mąki). Podzielić na 3 równe części i każdą z nich
ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować
ciasto, lekko przesuszyć, po czym kroić ostrym nożem, radełkiem lub maszynką do makaronu.
Najleniwsze leniwe
 
ok. 500g serka homogenizowanego
6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
2 jaja
sól
słodzik i kakao odtłuszczone
 
Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy
woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i
kakao.
Placuszki z cukinii i pora
 
1 cukinia, 1 por, 4-5 łyżek maki kukurydzianej, 2 jajka, pęczek koperku, 2-3 łyżek mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, vegeta do smaku
 
Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora
i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy,
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo
rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na
gorąco.
Tatar z wędzonego łososia
 
Składniki:
opakowanie 250 g łososia wędzonego w płatach
2-3 ogórki konserwowe
10 pieczarek z octu
1 żółtko
 
Plastry łososia pokroić w drobniusieńką kosteczkę. Dodać posiekany ogórek konserwowy i posiekane
pieczarki. Doprawić masę 1 surowym żółtkiem. MOżna również dodać 1 łyzeczkę posiekanego cieniutkiego
szczypiorku.
 
Ślicznie wygląda na talerzu, jeśli na listku zielonej sałaty położymy kulkę tatara zrobioną przyrządem do
robienia lodów...
Zapiekanka kalafiorowa
 
1 nieduży kalafior
1 cebula
5-6 większych pieczarek
100 gr szynki z indyka lub innej chudej
150 gr jogurtu
1 łyzka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czosnek
 
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki
podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę. 
Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.
Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do
piekarnika 200 stopni.
 
sparzony por / w półplasterki/ pieczarki obgotowane w wodzie z octem jajka gotowane i jest pyszna sałatka-
doprawić jak kto lubi./Jestem tu nowa i nie za bardzo jeszcze wiem jak się mam poruszać ale jakoś dojdę do
tego /Pozdrawiam wszystkich
Zapiekanka obiadowa
 
1 pierś z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
20-30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 pomidor
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy gyros-kebab
czosnek granulowany lub surowy
 
Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie.
Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z
przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej
formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch
ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!!:mdr:
 
Kurczak po chińsku
 
piers z kurczaka
czerwona papryka
kilka pieczarek
pęczek szczypiorku
maggi (oryginalnie sos sojowy, ale sądząc ze składu nie możemy)
sól, pieprz, ewentualnie szczypta chili
 
Piers kroimy w kostke i obsmażamy na teflonie, papryke i pieczarki tez kroimy i dusimy w odrobinie bulionu
(np. z kostki), łączymy kurczaka z warzywami, dodajemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy maggi
Sernik na zimno
 
4 serki homo (ok. 500-600 gr.)
4 jajka
słodzik
3-4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego
 
Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół
szklanki gorącej wody i studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do
lodówki
 Faworki z piersi indyka lub kurczaka
 
Pierś indyka lub z kurczaka
Odrobina oleju do przetarcia patelni (normalnie w głębokim oleju)
 
Mięso pokroić w cienkie prostokąty wielkości faworków.
Naciąć w środku i przewinąć tak jak faworki.
Smażyć na patelni przetartej odrobiną oleju do ładnego przyrumienienia.
 
W okresie warzywno-proteinowym można serwować z dowolnymi warzywami dozwolonymi w tym cyklu
Kotleciki gyros 
1pierś z kurczaka , 2 białka ,2 płaskie łyżeczki przyprawy do gyrosa(Kamis) , 3 łyżeczki otrąb pszennych . 
 
pierś pokroić w drobną kosteczkę ,białka ubić na sztywno dodać do nich pokrojoną pierś , przyprawę , otręby 
na patelnie teflonową nalać wody tak aby pokryła dno patelni dodać szczyptę Vegety . Nakładać łyżkom na
patelnie nakryć pokrywkom , smażyć z dwóch stron . Podawać posypane natkom pietruszki . SMACZNEGO !
Flaki *
 
1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek
 
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą
wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych.
Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny)
uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku,
majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej
wodzie.
 
Tort serowy na zimno *
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
 
6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
 
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia
Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka miksujemy
dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, dodajemy serki, dalej miksując, wlewamy letnią żelatynę i aromat, miksujemy.
Próbujemy, czy jest dostatecznie słodkie, jesli nie, dodajemy słodziku. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką, tak
aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlewamy do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawiamy do lodówki. Jak
lekko zastygnie, powtarzamy czynności z pozotałych jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuszczamy w pół
szklanki gorącej kawy ( ja dałam 2 łyżeczki kawy i 4 łyzeczki żelatyny). Mozna dodac troche kakao, wówcas
nabiera ładniejszego koloru. Aromatu juz nie dodajemy. Wle3wamy masę do tortownicy, na wierzch
poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypujemy cynamonem.
 
Bardziej wprawione mogą zrobić blat bezowy jako spód. Mnie nie wyszedł, ale podam przepis:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
 
Białka ubijamy z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W
trakcie ubijania stopniowo dodajemy słodzik. Gotową mase możemy wyłożyc do tortownicy na papier do
pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego i tu jeden przepis podaje na 120 stopni na 45 min, a drugi
na 80 stopni na 2 godziny. JA robiłam wg pierwszego i nie wyszło. Z wierzchu zbrazowiało, a spód był płynny.
Moze mam stary piekarnik.
Po wystygnięciu, zdejmujemy z papieru i mozemy wykładać na blat masę serową
Filet z dorsza pod pierzynką
 
Rybkę rozmrozic, pokroic na mniejsze kawaleczki tak 5x5cm, osolić.
Kawałki dorsza obtoczyć w jajku a następnie w mące kukurydzianej i układać w zaroodpornym naczyniu
wysmarowanym oliwą z oliwek. Na wierzch wylać 2 "rozbełtane" i osolone jaja. Posypać bazylią. Piec w piekarniku
w 100stopniach ok pol godziny. Podawac w fazie naprzemiennej z gotowanymi warzywami badź surówka, w fazie
proteinowej: z sosem jogurtowym.
Kotlety mielone z kurczaka 
•  2 piersi z kurczaka zmielone 
•  1 jajko 
•  1 mala cebula 
•  Troche pietruszki 
•  Przyprawy (sol, pieprz, rosemary) 
Cebule i pietruszke umyc i drobno posiekac. Wszystko razem dokladnie zagniesc i uformowac w kulki (jak
tradycyjne mielone).
Gotowac na parze.
 
Rolada szpinakowo-lososiowa na faze proteiny+warzywa *
Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Znam dwie wersje - jedną chrzanową, 
drugą czosnkową. Obie są super.
 
Przepis:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
- łosoś w plastrach 400g
- czosnek lub chrzan
 
Na patelni dusimy szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy
do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na
dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do
żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
BUŁKI KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne.*
podaję przepis na 4 sztuki:
 
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homo zwykłego
jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego. 
kilka słodzików- 5-6-7
- można wanilię lub inny aromat.
 
wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek,
filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, formnki do babeczek.
piekłam w mikro 6minut.
 
Serniczek Dukana
250 g serka0%
3 jajka
6 łyżek otrąb (2 pszennych i 4 owsianych)
15 słodzików
1łyżeczka płaska proszku do pieczenia
troszkę aromatu śmietanowego 
Wykonanie
Otręby ze słodzikiem zmielić ,ser wyrobić z żółtkami, do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem.Pianę
ubić na sztywno i dodawać masę serową na końcu troszkę aromatu i proszek do pieczenia.Piekłam 1/2
godziny w 175 stopniach.Piekłam w miseczkach lecz korzystniej będzie w tortownicy bo miałam problem z
wyciągnięciem. Dodam że miałam 3 miseczki zjedliśmy z mężem na ciepło .Pychotka wreszcie coś
słodkiego.Polecam
1. ryba - dwa w jednym: pokroic 2 cebule, 1 paprykę czerwoną i 2 pomidory (zamiast pomidora szczególnie
zimą można dodac kilka pieczarek grubo pokrojonych) - wrzucic do garnka i zalac niewielką ilościa wrzątku z
dodatkiem kostki warzywnej. Wody dodac mało, tak, aby woda NIE przykrywała warzyw. Na małym ogniu
gotowac ok. 10 min. Następnie na wierzch położyc kawałki ryby wcześniej posypane szczyptą soli i na
malutkim ogniu pogotowac około 10 min. Jest tak na gęsto - moim zdaniem smaczne - a jeśli tęsknicie za
ZUPĄ - to dolejcie więcej wody i zupka gotowa.
 
2. łosoś na parze: filet z łososia lub innej ryby, różyczki kalafiora i brokuła, sok z cytryny, przyprawy. Ja
dodaję szczyptę soli już na talerzu.
 
3. tuńczyk z grilowanymi warzywami: filet z tuńczyka lub innej ryby, cukinia, papryka, cebula, sok z
cytryny, zielenina, przyprawy.
Nie mam grila więc taką rybę robię w folii srebrnej ściśle zawiniętej, na głębokiej patelni pod przykryciem.
PIZZA*
 
Mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących)
ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków
Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)
Mleko 0,5% 0,5 szkl.
4 udka z kurczaka wędzone
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)
koncentrat pomidorowy
 
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze
wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski,
dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani
rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę
urośnie).
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości,
również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem
pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i
ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak
orientacyjnie tylko :)
ZUPA CEBULOWA KREM
1kg cebuli
kostka rosołowa
pieprz
jogurt naturalny 0%
 
cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody i kostką rosołową. jak się cebulka
ugotuje wyławiamy ją i miksujemy mikserem na papkę. potem dodajemy do wody w której się dotąd
gotowała i zabielamy jogurtem. dokładnie mieszamy, doprawiamy i smacznego :)
KURCZAK PO CHIŃSKU*
1 podwójna pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
 
piersi kroimy na drobne kawałeczki, obsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. kiedy się zrumienią
wlewamy tyle wody żeby sięgała kawałeczkom kurczaka do połowy. wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż
się rozpuści. potem dodajemy mieszankę chińską mrożoną i przykrywamy pokrywką. tak dusimy aż
warzywka będą miękkie. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz
ewentualnie zioła prowansalskie. mieszamy.
jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i SMACZNEGO !!
PULPECIKI INDYCZE Z PIECZARKAMI*
pulpety:
500g opakowanie mielonego mięsa indyczego (można kupić w biedronce lub supermarketach)
1 jajko
1 duża cebula
łyzka stołowa mąki kukurydzianej
pieprz, sól
 
wszystko mieszamy razem ja na zwykłe mielone. cebulkę musimy podziabać drobniutko żeby nam sie pulpety
nie rozlazły. formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. z 500g mięsa wyjdzie ok 12 pulpecików.
smażymy na teflonie bez tłuszczu. pulpeciki mają być zrumienione.
przekładamy je do innego naczynia i bierzemy się za sos.
 
sos pieczarkowy:
500g pieczarek
2 duże cebule
2 kostki rosołowe
pieprz
odrobina vegety
jogurt 0% 
 
pieczarki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. (nie ma co drobno siekać bo one i tak sie potem
skurczą:P) obieramy cebulki i kroimy drobno. rozgrzewamy teflonową patelnię i najpierw wrzucamy nań
cebulkę. przykrywamy pokrywką, gdy sie trochę "zsika" dorzucamy pieczarki i dalej dusimy. kiedy warzywa
puszczą trochę wody wrzucamy kostki rosołowe. jeśli wody jest zbyt mało dolewamy troszkę przegotowanej. i
dalej dusimy. potem dosypujemy pieprz i odrobinkę vegety. a na sam koniec zabielamy jogurtem.
(pamiętajcie zeby nabrać do kubeczka trochę sosu i w tym kubeczku mieszac go z jogurtem i dopiero potem
wlać na patelnię żeby nam sie nie zważyło).
 
na koniec wrzucamy pulpeciki i dusimy wszystko przez chwilkę na małym ogniu i SMACZNEGO!!:)
Sałatko-pasta
 
-pieczarki-ogórki kiszone-cebulka-jajka
 
jajka gotujemy na twardo, pieczarki gotujemy na miękko ;), cebulki i ogórków nie gotujemy,ciapiemy
wszystko na bardzo drobno i mieszamy, można dodać jakiś przypraw - jakie kto lubi i np. protomajonez
pasta jajeczno rzodkiewkowa
 
10 jaj, 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, słodka paprika, protomajonez
 
Jaja ugotować na twardo pokroić w drobna kostkę, umyte rzodkiewki również w drobna kosteczkę lud zetrzeć
na grubej tarce ( ze startych trzeba odlać sok który puszczą), posiekać szczypiorek. Doprawić do smaku solą,
pieprzem i słodka papryką, dodać dwie czubate łyżki protomajonezu i wymieszać. Odstawić na chwilkę do
lodówki dla przegryzienia się smaku - pychota!!
PLACUSZKI SEROWE*
 
10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
3 białka
0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego 
1 łyzka mąki kukurydzianej
 
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ja kładłam placuszki łyżką .
Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt sredniej
wielkości.
Strogonoff z wątróbki indyczej*
8 wątróbek z indyka
duża cebula
8pieczarek
4 ogórki konserwowe
garść fasoli szparagowej
sól
pieprz
kostka rosołowa
 
szklankę wody zagotować z kostą rosołową, dodatć cebulę, pieczarki i fasolę. gotować 10 minut. dodać
pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę. gotować kolejne 10 minut. ogórki konserwowe pokroić w "zapałkę"-
wrzucic, zamieszac i można gotować jeszcze kilka minutek. 
całośc doprawić wg uznania.
powinno mieć kwaśny smak. 
w normalnej wersji dodaje się jeszcze śmietanę na koniec, ale nie jest to konieczne.
pycha.
 
CEVAP-CZI-CZI czyli wspomnienie wakacji w Chorwacji
 
bardzo proste, zaispirowane kotletami Telusi naszej :mdr:
wolowiny okolo 70deko
1 cebula
1 przyprawa do cevapcziczi
 
opcjonalnie jajko, lyzka mąki kukurydzianej lub otrębów (otrąb?)
 
wolowinę zmiksować z cebulą, dodać cale opakowanie przyprawy i resztę skladników
formulować takie podużne male kielbaski i piec w piekarniku
Można obrócić to z obu stron zrobi im się skórka chrupiąca
 
polecam z sosem jogurtowo-czosnkowym 
Pasta rybna*
 
twaróg ok. 250 g
jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki)
ryba wędzona (nieduży kawałek)
przyprawy dowolne, ew. koperek
 
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na puszystą, bez grudek masę. Konsystencja zależy od ilości
dodanego jogurtu. Jak na razie robiłam z ryby maślanej (pasta wyszła delikatna) i z łososia (bardziej
wytrawna).
Świetna do chlebka Dukana, jajek, omleta. Można posmarować wędlinę i zwinąć w rulonik. Można maczać w
tym paski papryki lub po prostu wyjadać z miseczki łyżką. :)
 
Chlebek Dukana lekko modyfikowany:
 
na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
 
3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży 
1/2 szkl. mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego
 
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże,
odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby
przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana
stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja
wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki
bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250
st.C przez 25 minut. 
Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można
zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.
Chlebek kukurydziany
 
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.
 
Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja
mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia
wymagać odrobinę dłużej.
 Marchewkowy przecier/dżem
 
ucieramy marchewkę, dwie na drobnych oczkach
dusimy w maleńkiej ilości wody
dorzucamy słodzik, marmolada do naleśnikow gotowa, dodać do tego jogutru i na zimno można zalać
żelatyną i galaretka gotowa.
Gołąbki drobiowe
40dkg żołądków drobiowych
40dkg serduszek drobiowych
1 jajko
1 kapusta
sól
pieprz
2-4 łyżeczki do herbaty koncentratu pomidorowego
1-2 łtżeczki do herbaty jogurtu naturalnego 0%
1 kromka chlebka protal(niekoniecznie)
Kapustę sparzamy,lub lekko podgotowujemy,żeby liście lekko odchodziły w posolonej wodzie.
Z serduszek odcinamy tłuste końcówki, mielimy z żołądkami w maszynce,można przemeilić 1 kromkę chlebka
protal,żeby wszystko się z maszynki wydostało:)
Dodajemy sół,pieprz jajko,mięsko wkłądamy do liści,zawijamy i wkłądamy do garnka z wrząca osoloną wodą i
podduszamy jakieś 20-30 minut,na koniec dodajemy koncentrat i jogurt.
Smacznego
Z tej porcji mięsa wyszło mi 12 gołąbków,zjadłam 2:)
Klopsy drobiowe z pieczrkami i papryka
 
-pierś kurczaka
- cebulka
- 5-6 pieczarek
-poł papryki
- 2 ząbki czosnku
- jajko
 
Mielimy mięso. Dodajemy jajo. cebulke posmazyc z pierczarkami i papryka a nastepnie dodac do miesa.
Wycisnac czosnek i przyprawic wg gustu. Formować duże płaskie klopsy i klaśc na rozdrzana patelnie.
Na proteinach podawac z jajkiem sadzonym na wierzchu- bardzo polecam- super smak
na warzywach np z salata lodowa i jogurtem naturalnym.
GALARETKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ
40dkg serduszek
2 jajka
1 marchewka
4 listki laurowe
5-7ziela angielskiego
1 łyżeczka do herbaty przyprawy np.delikat
4 łyżeczki do herbaty żelatyny
 
Obieramy marchew i kroimy w kostkę,z serduszek odkrawamy tłuste i kroimy na paski.
Wszystko wrzucamy do wody,dodajemy ziele,liść i przyprawę.Gotujemy do miękkości.W międzyczasie
gotujemy jajka na twardo.
Szykujemy 4 salaterki małe,albo jak ja filiżanki,na dno wrzucamy pokrojone jajko w kostkę,serduszka i
marchew.
Na pół litra bulionu rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do wrzenia.
Zalewamy żelatyną i odstawiamy filiżanki do ostygnięcia,a następnie na 3 godzinki do lodówki.
 
 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.