Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
 
Dietetyczny bigosik
 
- biała lub włoska kapusta
- filet z kurczaka
- mała marchewka
 
Kapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet
z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i
dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i
gałką muszkatałową.
 
Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby)
 
- 1 całe jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka 0% serka homogenizowanego
 
Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w
 
- wędzony łosoś
- serek homogenizowany 0%
 
Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.
Ryba w sosie:)
Filet z dorsza
sól
pieprz
przyprawa do ryb
2 ząbki czosnku
rybę zawinąć w folie , upiec w piekarniku
 
sos:)
jogurt naturalny
czosnek
chudy serek
jajka ugotowane na twardo
pieprz, sól
wszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę :):):)
 
Sos grecki do ryby
 
marchewka, 
por 
seler lub/i pietruszka
cebula 
koncentrat pomidorowy 
ocet / cytryna
rosołek w proszku
pieprz
 
Marchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem
z pokrojonym 
selerem i porem.
Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem.
 
Sos czosnkowy
majonez na bazie parafiny
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
 
Kazdy musi sam sobie dobrać ilość składników, ja wole więcej czosnku, ale jest niewizytowy;)
 
Wołowina gotowana w sosie musztardowym
 
Pokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze.
 
Sos (porcja na 1 osobę):
 
1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura
3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka musztardy
3 posiekane drobno korniszonki
 
Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki.
Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.
 
 
Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym
 
Kilka główek cykorii
Kilka cienkich plasterków szynki
1/4 l chudego mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
sół, pieprz lub curry, gałka muszkatolowa do smaku wg upodobań
 
Cykorię opłukać i wydrążyć cienkim nożem głąby (inaczej będzie gorzka). Ugotować do "prawie" miękkości w
lekko osolonej wodzie. Ułóżyć 2-3 plasterki szynki indyka (zależy od wielkości plastrów) i zawijać w nie
ugotowaną cykorię. Można spiąć wykałaczką, aby szynka nie odchodziła. Tak przygotowane cykorie ułożyć w
naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiekać ca 10 minut.
Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnego mleka na gładką masę. Dodać pozostałe mleko i
przyprawy. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. I tym sosem polać cykorie w plastrach
szynki.
Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette
 
4 liście dowolnej sałaty
1 nieduży pomidor
czerwona cebula (ile kto lubi)
1/4 niedużego strąka żółtej papryki
1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkach
 
 
Do salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody
lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek).
Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki
lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę.
Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki.
 
Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego
0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji
jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego
Faszerowana papryka
- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona
- filet z kurczaka
- cebulka
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól
- koperek
 
Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z
kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska
dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso
lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci
papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody
dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po
wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do
popicia.
 
 
Hamburgery
 
placek wg Dukana
mięso wołowe
jajka
"protomajonez"
koncentrat pomidorowy lub pomidor
ogórek konserwowy
cebula
sałata
 
Placki już były podane. 
Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo
smażyć na "teflonelni".
Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem
Dunkana = protomajonezem;), obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i
pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznego:)
P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.
Kurak nie wiórak
 
- piersi z kurczaka
- cebula zblanszowana na wodzie
- zottarella light
- ajwar (firmy Rolnik - bo bez cukru)
- sól, pieprz
 
Pierś nacinamy poziomo, torząc kieszonkę i wnętrze tej kieszonki sarujemy obficie ajwarem, napychamy
cebulą i mozarellą. z zewnątrz pieprzymy i solimy lekko.
Ukłądamy w folii w taki sposób aby dziurka była u góry i za dużo nie wyciekło. 
Wkładamy do nagzanego piekarnika i pieczemy zawinięte. Ostatnie 5 minut otwieramy i zapiekamy z góry,
wrzucając na wierzch resztę mozarelii.
 
 
Jakby chto nie wiedział co to ajwar ;) - to taka pasta z papryki coś podobnego do koncentratu pomidorowego,
tylko tamto jest z papryki i bakłażanów, ziół itp... Nie zawiera cukru. kosztuje ok 4-5 zł chyba i BARDZO
podnosi samak mięsa. POLECAM.
 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.