Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

 

 

PIERŚ Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CURRY


-PIERŚ Z KURCZAKA POKROIC W KOSTKĘ NIE ZA CIEŃKO
-PAPRYKA CZERWONA I ŻOŁTA WYSTARCZY PO PÓŁ
-POMIDOR POKROIC W KOSTKĘ NIE DROBNO BO I TAK SIĘ USMAŻY
-CURRY
-PIEPRZ
(ODROBINY MAGII DODAŁAM)
-JOGURT 0%
-1 łyżka lub dwie małe koncentratu pomidorowego
PIERŚ USMAŻYC PODLEWAC WODĄ,DODAC PAPRYKI,POMIDORKA.CURRY PLUS PRZYPRAWY WSZYTSKO RAZEM SMAŻYC NA KONIEC DODAJCIE JOGURTU I JAK CHCECIE ZIELONEJ CEBULKI(doda trzeba koncentratu przed jogurtem!)

NALEŚNIKI BEZ MĄKI KUKURYDZINEJ

jajko

3 łyżki zmielonych otrą

łyżka serka homo+mleko.

 

FASZEROWANE BAKŁAŻANY

-Podwójna pierś(zemleć)
-Cebula
-4 bakłażany
-ząbek czosnku
-łyżka koncentratu pomidorowego
-kilka listków świeżej bazylii
-przyprawy wg uznania (ja daję:sól ziołowa Kamisa,ciut wegety,bazylii suszonej,papryka ostra)

Wykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż,wydrążyć.Z 2 lub 3 środek pokroić w kostkę.Zmieloną pierś podsmażyć z czosnkiem,dodać cebulę w kostkę,przyprawy,koncentrat,środek bakłażana w kostkę,pociętą bazylię i dusić chwilę.Podlewać wodą oczywiście jeżeli jest potrzeba
Gorącym farszem napełniać wydrążone bakłażany.Na wierzch polożyć: dla rodziny żółty ser sobie albo figę albo mozarellę light,jak kto woli Zapiekać ok.40 min. w 180.

 

TYMBALIKI DROBIOWE


Zagotowac ok. 800ml wody, wrzucic garsc swiezej natki pietruszki, garsc lisci
selera, dodac nieco sosu sojowego, sol, pieprz i ewentualnie dobry bulion w
proszku. Generalnie wywar ma byc chudy i ma Wam smakowac, wiec z przyprawami
mozna szalec.
Do gotujacego sie wywaru wrzucic piers kurczaka lub kawalek indyka pokrojonego w
kostke. Gotowac 5 minut, odstawic z ognia. Nastepnie odcedzic na gestym sicie,
dodac tyle zelatyny, aby sciela plyn i dokladnie ja wymieszac. (te informacje
znajdziecie na opakowaniu; trzeba pamietac, aby zelatyne dodawac do cieplego
bulionu, nigdy bulionem nie zalewac zelatyny).
W foremkach ulozyc kawalki miesa, jajka ugotowanego na twardo, korniszony lub
kapary, posiekana natke pietruszki. Zalac wywarem z zelatyna (czekam, az
ostygnie), wstawic do lodowki na pare godzin, a najlepiej na noc.
Serwowac z cwiartka cytryny lub octem, np. jablkowym.

 

PIERŚ Z PIECZRKAMI A'LA ZUPA

1 pierś z kurczaka ,

2 marchewki,

1 por,

1cebulke,

20szt. pieczarek, 1

kostke rosołową,

pół szklanki wrzącej wody,

2 patelnie

Kurczaka kroimy w kostki (małe duże jak kto woli) i wrzucamy na patelnie aż stanie sie nasz kurczak biały z każdej strony.
Na drugiej patelni wrzucamy pokrojoną w talarki cebulke , czekamy aż się zeszkli , dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone , ja je kroje na 4 cześci) i dodajemy troche pieprzu (oczywiscie wszystko na małym ogniu robie, mozna dodac sól ale ja nie używam, powiem ze eksperymentuje ostatnio z chili mieloną ale jeszcze odpowiedniej proporcji nie ustalilem tak żeby Misiowej smakowało)
Jak juz mamy pieczarki z cebulka gotowe dodajemy marchewke(pokrojona w talarki) i czekamy aż marchewka stanie sie miękka nastepnie dodaje pora drobno pokrojonego (ja go kroje w kółka i rozwalam jego strukture ) oczywiscie co jakis czas mieszamy naszą potrawę .
Teraz robimy na środku patelni troche miejsca i kladziemy 1 kostke rosołową(używam knorra ) zalewamy kosteczke wrzącą wodą i dokladnie mieszamy czeakmy aż nasz sosik zacznie sie gotować i na chwile odstawiamy go z gazu i podgrzewamy kurczaka.
Do szklanki bierzemy 2-3łyżki oczywiscie jogurtu 0% (w orginalnym przepisie była śmietana ale z racji diety używam jogurtu) do jogurtu dodajemy pare łyżeczek naszego wywaru z patelni i mieszamy .
Zawartość szklanki wlewamy na patelnie i mieszamy żeby nam sie jogurt nie zważył ( najlepiej jak troche potrawa ostygnie ) i z naszą potrawą wracamy z powrotem na gaz dodajemy 2 ząbki czosnku drobno posiekanego i naszego kurczaka i czekamy az wszystko sie zagotuję .

Uwagi :
to co wycieknie nam z grzybków część odlać cześć zostawić posłuży nam to do sosiku
od początku do końca z wyjatkiem dodania jogurtu cały czas potrawę trzymamy na małym ogniu i mieszamy

SZAŁWIOWE KULECZKI DORBIOWE

 

trzy duże piersi z kurczaka
* 6-8 ząbków czosnku
* dwie garście liści szałwii
* trzy cebulki dymki, wraz z częścią zieloną
* sól
* 1 ostra papryczka czerwona
* troszkę oleju do smażenia
* 2 jajka
* sól
* pieprz
* 2 łyżki majonezu
* można użyć bułki tartej do obtaczania kulek, ja tego nie robię
* dowolne sosy jako dodatek do kuleczek

W robocie kuchennym szatkuję czosnek z liśćmi szałwii, następnie dokładam pocięte na kilka kawałków piersi z kurczaka i przez chwilę pozwalam robotowi działać. Następnie w mice mieszam ręką naszą masę, która już przepięknie pachnie, z dwoma surowymi jajkami, pociętą w plasterki cebulką dymką, ostrą papryczką, solą, pieprzem i dwoma łyżkami majonezu. Pozwalam masie odpocząć jakieś 10-15 minut, wtedy stanie się suchsza, a mięso wchłonie smaki i aromaty. Z masy lepię 20 kulek takiej wielkości, aby po usmażeniu weszły w dołki od mini muffinek. Nasze kuleczki szałwiowe smażę na łyżce oleju na patelni teflonowej, wtedy nie przywierają, często je odwracam, aby równomiernie się przysmażyły. Można je również upiec w formie, ale ja wolę zrobić to na patelni. Papier do pieczenia tnę na małe kwadraciki, które będą pasowały do dołków. Każdą kulkę wkładam w papierek i ląduje z przeznaczonym dla siebie dołku. Jeżeli chcę podać je na ciepło, podgrzewam kulki w piekarniku chwilkę przed podaniem, jeżeli mają zostać podane w temperaturze pokojowej, od razu pozostałe cztery dołki zapełniam dowolnymi sosami.

 

ŁOSOŚ

 

Dzwonko łososia, lekko osolić (lub nie jak kto woli), wycisnąć ząbek czosnku, obsypać majerankiem. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia upiec w temperaturze 200'C ok 30 minut (zależy od piekarnika).
Po upieczeniu polać sosem jogurtowym, który robię tak: jogurt mieszam z 2-3 kroplami słodzika w płynie, z roztartym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi i pieprzem kolorowym.

SERNIK

 

250 g sera chudego
250g serka homo
4 jajka
3-4 lyzki slodzika
3 lyzeczki maki kukurydzianej,
czubata lyzeczka proszku do pieczenia
aromaty

Miksuje najpierw ser zwykly, potem dodaje homo i reszte. Nie ubijam piany. Wychodzi pyszn

160-180 stopni. 45 minut.
(jej piekarnik nagrzewa sie do 300 st ;/ i w tym piecze 45 min, wiec trzeba obserwowac)
Nie pamiętam czyj to przepis, ale wyszło pyszne ! no .... może ciut więcej słodzika bym dała. Pierwszy raz mi wyszedł. Najlepsze, że robiłam w naczyniu żaroodpornym - widać czy jest dobry i nie przywiera

CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA NA SŁODKO

 

250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
1 łyżeczka do kawy zapachu waniliowego
1 łyżeczka do kawy zapachu rumowego (lub 1 łyżka do zupy rumu)

Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Dodatki zgodne z aktualnie dozwolonymi produktami w okreslonej fazie diety.

CLAFOUTIS

 

Składniki ciasta naleśnikowego Dukana zmiksować. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne (zazwyczaj okrągłe) napełnić płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 5 min, aż zetnie się skórka. Na zapieczonym spodzie rozłożyć jedną warstwę owoców lub pomidorków koktajlowych obranych ze skórki. Zalać ciastem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem (w wersji na słodko) lub świeżymi ziołami (w wersji na słono).
Można też piec Clafoutis w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych. Czas pieczenia jest wówczas ca 20 minut. MOzna tez nie bawić się z podpiekaniem 1-ej warstwy ciasta, tylko wszystko piec za jednym zamachem. W przypadku "mokrych" składników trzeba pamietać , aby przed włożeniem do formy osuszyc je, by nie rozwodniły ciasta

SERNIK KOKOSOWY NA ZIMNO


0,5 kg chudego serka homo
4 jaja
2 łyżki słodziku w płynie
2 płaskie łyżki żelatyny
olejek kokosowy
cynamon

Żelatynę namoczyć w o,5 szklanki zimnej wody. Odstawić na 30 minut. Podgrzać do stanu płynnego (ja to robię w mikrofali, 1 minuta na max. mocy). Jaja sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować ze słodzikiem, dodać ser, gorącą żelatynę. Zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą. Podzielić masę na 2 części (1/3 i 2/3). Tą mniejszą wymieszać z cynamonem, do pozostałej dodać aromat kokosowy.
Szklaną formę (do tarty) wypełnić masą cynamonową, na nią wylać warstwę
kokosową. Schłodzić około godziny

 

SZASZŁYKI

4 piersi z kurczaka
2 papryki
4 małe cebulki
przyprawa do kurczaka albo do grilla

Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Posypać przyprawą, odstawić na 30 minut.
Paprykę pokroić w bardzo grubą kostkę.
Cebulki pokroić na ćwiartki.
Nadziewać na patyczki od szaszłyków na przemian: mięso, cebula, mięso ,papryka itd.
Piec około 30 minut w temp. 180 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

SAŁATKA PIECZARKOWO - JAJECZNA

3 JAJA - ugotowane na twardo
30 DAG PIECZAREK - ugotowane do miękkości w osolonej wodzie,
SAŁATA LODOWA
CZERWONA PAPRYKA
SOSY KNORR - CZOSNKOWY I CEBULOWO ZIOŁOWY - zrobione wg przepisu na opakowaniu ( z tym, że zamiast majonezu używamy jogurt naturalny, a zamiast oleju parafinę)

 

PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA

*25dkg twarogu chudego
*4-5 jajek ugotowanych na twardo
*1 pęczek rzodkiewek
*1 pęczek szczypioru
*jogurt naturalny
*sól,pieprz

Ser rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa.

 

WĄTRÓBKA W SOSIE CZOSNKOWO MUSZTARDOWYM:

1. watróbka drobiowa 3 całe sztuki,
2. jogurt naturalny 1 szklanka
3. czosnek do smaku, moze byc granulowany
4. dwie łyżeczki musztardy
5. inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.

Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc. Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzieki temu, że nie była krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb) Jak juz watróbka miękka, odkrywamy i usimy do zgęstnienia sosu

 

TORCIK KAWOWY

Biszkopt:
4 jajka,
szczypta soli
8 lyzeczek slodzika Sussina Gold
10 lyzeczek maki kukurydzianej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
aromat-smietankowy lub waniliowy

Bialka ubic z sola na sztywno,dodac slodzik, dodac po 1 zoltku, make, proszek i aromat. Piec w malej tortownicy-u mnie srednicy 20cm ok 20 minut w temp 160 stopni-trzeba go przypilnowac, szybko sie piecze.

Krem to znany wszystkim deser jogurtowo-kawowy czyli
1 opakowanie duzego jogurtu( 400g)
2 lyzki slodzika Sussina Gold
pol lyzki kawy rozpuszczalnej
zapach pomaranczowy, rozany, rumowy-kto co lubi
zelatyna( porcja na pol litra) rozpuszczona w niewielkiej ilosci goracej wody

Jogurt ubic ze slodzikiem, kawa, zapachem, mozna reczna ubijaczka lub mikserem. Dodac zelatyne i dalej ubijac.
Biszkopt przekroic, przygotowac z tekturki rant, ciasno obejmujac biszkopt. Nasaczyc dolna wartwe rozpuszczona kawa lub herbata, dac krem, wlozyc do lodowki. Za pare minut polozyc druga czesc biszkoptu, nasaczyc i dac krem. Wlozyc do lodowki do zastygniecia.

 

RYBA W FOLII Z KOPERKIEM, MARCHEWKĄ I SELEREM

filecik z rybki (dowolna ryba np. mintaj, mały sandacz w całości)
cytryna
przyprawy :

pieprz cytrynowy, chili, vegeta, przyprawy do ryb Fittness kamisa, koperek (świeży lub suszony)

Rybę kladziemy na foli aluminiowej, obsypujemy przyprawami, kladziemy na nią kawałki cytryny bez skórki i dodajemy startą na tarce marchewkę i seler. Nie zapominamy o sporej gałązce koperku.
Zawijamy rybkę w folie i wkladamy do piekarnika na 20min

 

FILETY ZAWIJANE W CIEŚCIE

kilka filetów (np mintaj)
mąka kukurydziana
jajko
przprawa do ryb, sól i pieprz

kilka mniejszych filetów posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
W miseczce rozbełtać jajko i dodać mąkę kukurydzianą tak aby powstało ciasto (konsystencja jak na naleśniki).
Przyprawioną rybkę zamoczyć w cieście i kłaść na patelni teflonowej z odrobiną oleju (ledwo posmarowaną). Można jeszcze polać ciastem już leżącą rybkę, utworzy się grubsza "panierka".

JAJECZNICA Z KURCZAKIEM

 

Skład :
4 jaja
filet z kurczaka (ja użyłem małego ok 120g)
0.5 cebulki
pieprz
chili
szczypiorek


Cebulke kroimy na talarki/kostke jak kto lubi. kurczaka drobno kroimy w kosteczke. Na patelnie wrzucamy cebulke z kurczakiem posypujemy pieprzem i chili (dzisiaj znowu dałem sobie od serca pieprzu i chili, więc troche za ostr mi wyszło)Smażymy tak długo aż cebulka ładnie się nam zarumieni i oczywiście kurczaczek też musi być odpowiednio przysmażony .Jak juz cebulka i kurczak są gotowe dodajemy 4 jaja (ja wbijam odrazu na patelnie. Wiem że są osoby , które najpierw roztrzepują jajka i dolewają mleka) Ciągle mieszamy nasza jajecznice i cały czas wszystko robimy na małym ogniu. Jak już danie będzie gotowe posypujemy świeżym szczypiorkiem drobno posiekanym. Ja dodałem koperek z braku szczypiorku i również danie było smaczne . Polecam danie tym którzy nie maja zbyt dużo czasu na zabawy w kuchni mi to zajeło ok.15-20min

 

FLAKI

1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek

Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.

 

FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW

żołądki kurze
warzywa jak do rosołu
rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo
majeranek
koncentrat pomidorowy

Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania

PIERSIĄTKA Z PIECZRKAMI I ZIÓŁKAMI


Duża pierś kurczaka
pieczarki
kostka ziołowa Knorra
opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie

Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)

opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób

na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.

 

GULASZ

Pierś kurczaka / indyka
marchewka
por
cebula
kapusta chińska
jak kto lubi bambus
kostka rosołowa
sos sojowy

Wszystko prócz kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym.

 

kule faszerowane    
Na teflonie na odrobinie wody udusiałam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka.

 

 

MAKARON / KLUSKI


składniki jak na placek Dukana

Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.

 

Sałatka z cykorią i serkiem wiejskim lekkim Piątnicy

 

500g serka wiejskiego lekkiego
3 cykorie
3 pomidory
1 por
2 łyżki majonezu dr Dukana
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz - do smaku

Cykorię poszatkować, dodać pokrojone w kostkę pomidora i pora - wymieszać z serkiem, doprawić majonezem, octem winnym, solą i pieprzem.

 

PASTA Z ŁOSOSIA I SERKA LEKKIEGO

 

500g serka wiejskiego lekkiego
250g wędzonego łososia
natka pietruszki
sól,pieprz - do smaku

zmiksować serek i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

 

SERNIK

 

Z 5 białek ubiłam pianę.
5 żółtek, 6 łyżek słodzika w pudrze(można mniej), pół aromatu cytrynowego i 2 łychy jogurtu Pilos 125 zmiksowałam, dołożyłam 3 łyżki do zupy mąki kukurydzianej, dodałam 4 serki Pilos. Na koniec wymieszałam z pianą z białek i wyłożyłam do formy wyłożonej papierem. 10 minut roboty. Piekłam godzinkę(180 stopni), nie smarowałam niczego tłuszczem. Masa sernikowa jest dość luźna - jak śmietana ale spoko szybko się ścina

SAŁATKA Z MAKRELĄ WĘDZONĄ

 

Składniki:
1 wędzona makrela bez ości
2 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 świeży ogórek
5 zielonych oliwek nadziewanych papryką
Sos:
30 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Jajka opłukać w zimnej wodzie i po obraniu również pokroić w kostkę tej samej wielkości. Paprykę i ogórka pokroić w paski. Oliwki skroić, a makrelę podzielić na małe części. Wszystkie składniki wymieszać razem. SOS: Do soku z cytryny dolać łyżkę przegotowanej wody. Musztardę utrzeć z dodawaną porcjami oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

ŚLEDZIE W ZALEWIE Z OCTU JABŁKOWGO

1 kg sledzi swiezych lub matjasow z beczki( z takiego plynu, nie z oleju)
1 cebula
Zalewa:
11/2 szklanki octu jablkowego
2 szklanki wody
sol- 1 lyzka( jesli sledzie swieze, jesli matjasy-pominac)
3 ziela angielskie, lisc laurowy, 3 ziarna pieprzu,

Matjasy wymoczyc w kilku wodach( ok 2 godzin), pokroic w kawalki.
Skladniki zalewy zagotowac, ostudzic.
Cebule pokroic w krazki, ulozyc na dnie sloika, dac sledzie, znow cebule. Zalac zalewa, zamknac sloik i odstawic w chlodne miejsce( lodowka) na minimum 24 godziny.

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

płaty śledzia z octu
por
papryka konserwowa (lub świeża)
cebula
czosnek
jogurt naturalny
przyprawy - sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie

Śledzia, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, surowego pora w talarki (bądź drobniej - wedle upodobań) - wrzucamy do miski, wyciskamy czosnek, przyprawiamy i zalewamy jogurtem.
Im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze...

Ilości dodatków dowolna - zależy od tego ile chcecie wszamać .

Zamiast papryki może być ogórek konserwowy/kiszony - pokombinujcie ze smakami

ka".

 

"SERNIK SZPINAKOWY"

2 kostki chudego twarogu
1 op. mrożonego szpinaku (450 g)
2 jajka
gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól


Szpinak rozmrozić, ser zmielić. Wymieszać z żółtkami, przyprawić solą, gałką i pieprzem. Na koniec wymieszać z pianą z białek.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 30-45 min.

 

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA

4 udka
otręby
zioła prowansalskie
papryka ostra w proszku
sól, pieprz

Udka umyć, usunąć z nich skórę. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 30 minut do lodówki. Obtoczyć w otrębach, docisnąć je dłonią.
Piec w piekarniku foliowym w temp. 180 st. około godziny.

 

SAŁĄTKA Z CYKORIĄ I SERKIEM PIĄTNICA

500g serka wiejskiego lekkiego
3 cykorie
3 pomidory
1 por
2 łyżki majonezu dr Dukana
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz - do smaku

Cykorię poszatkować, dodać pokrojone w kostkę pomidora i pora - wymieszać z serkiem, doprawić majonezem, octem winnym, solą i pieprzem. Pasta z łososia i serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy

500g serka wiejskiego lekkiego
250g wędzonego łososia
natka pietruszki
sól,pieprz - do smaku

zmiksować serek i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

 

FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI

200g fasolki szparagowej żółtej
200g fasolki szparagowej zielonej
200g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku


Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.

 

ŚWIEŻA SAŁATKA

4 porcje
1/4 kapusty pekinskiej
1/4 sredniego ogorka
1/2 bulwy kopru wloskiego (fenkul)
300g paluszkow krabowych (surimi)
200g obranych krewetek
majonez Dukanowy

Poszatkowac kapuste i koper. Posiekac ogorka na plasterki. Krewetki i paluszki pokroic na male kawalki. Wymieszac z majonezem i odstawic do lodowki.

 

PUREE Z BROKUŁA


kroimy brokuła całego, razem z "nóżką", wrzucamy do wrzątku, można posolić
gotujemy ile kto uważa, jeszcze gorący przekładamy do miksera i miksujemy na puree,
gęstość i konsystencję puree regulujemy dolewając wody z gotowania
Pysznie zastępuje ziemniaki do ryby i kurczaka! Je to cała moja rodzina-mąż i dzieci jako sałatkę do obiadu.

ZUPKA BROKUŁOWA

 
polecam jak marzniecie.Wszystko tak samo jak puree tylko dajemy więcej wody z gotowania
w czasie miksowania
i jeszcze
ja w tej wodzie-po gotowaniu brokuła- gotuję dzwonka łososia lub filety z mintaja.
Po max.5 minutach są gotowe do jedzenia.

 

POTRAWKA KREMOWA Z POMIDORKÓW, CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWAĄ I KURCZAKIEM

* 8 - 10 średniej wielkości pomidorów
* 6 - 8 ząbków czosnku
* jogurt 0%
* przyprawy - zioła prowansalskie
* sól ziołowa
* pieprz
* papryka słodka
* curry .
* piersi z kuraka ile chcecie
* fasolki żółtej szparagowej ile chcecie

1. Obciąć końcówki fasolki, duże na pół przekroić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, usmażyć na teflonie. Pomidory sparzyć , zdjąć skórkę.
2. Pokrojone wrzucić do garnka
3. Dodać pokrojony czosnek i delikatnie przyprawić
4. Gotować ok. 10 min.
5. Całość ostudzić i zmiksować na jednolitą konsystencję6. Ponownie przelać do garnka, dolać jogurt z curry, fasolkę, kurczaka i pozostałe przyprawy.
7. Gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 5 min.

POLĘDWICZKI DROBIOWE NA ŁOŻU Z KARBOWANEJ KAPUSTY


600 g kapusty włoskiej pokrojonej w paseczki ja uzylam pakinskiej
1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr-nie uzywam za duzo chemii
sól
2 czerwone papryczki chili
1 limonka
600 g polędwiczek wieprzowych
40 g smalcu -wiadomo ze nie dalalm
1 posiekany ząbek czosnku

Jak przygotować:
1. Kapustę wrzuć na gorącą wodę i gotuj bez przykrycia 3 minuty. Zahartuj pod zimną wodą.
2. Chili pokrój w talarki. Z limonki zetrzyj skórkę.
3. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem.
( W dużym garnku rozgrzej smalec-zamianiamy na kropelke oliwy). Ułóż na nim polędwiczki, po minucie odwróć na drugą stronę, smaż jeszcze 30 sekund i zdejmij z patelni. Wrzuć 1 ząbek czosnku, dodaj kapustę, chili i sok wyciśnięty z limonki.
4. Dopraw solą. Dodaj do kapusty polędwiczki, przykryj i duś przez chwilę.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na. 20 minut.
6. Polędwiczki podawaj na poduszeczce z kapusty.
Nie ukrywam jeste zmudzona dieta więc szukam i modyfikuje jesli ktos uwaza ze cos nie tak robie prosze pisac na priva,z góry dziekuje za uwagi .

ajko, bądź 2 ugotować na twardo. lekko ostudzone, obrać ze skorupki, rozmielić widelcem na gładką masę. dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homo 0%. Następnie przez praske przecisnąć ząbek czosnku i pokroić troszkę szczypiorku. wymieszać, położyć na wędlinie drobiowej albo z indyka i zawinąć! Można też tym posmarować placek

za wszystkie przepisy dziękuję PROTEINCE

http://proteinkach.blogspot.com/
Pstrąg w ziołach
 
Filet z pstrąga
Zioła prowansalskie
Pieprz ziołowy
Sól (minimalnie)
 
Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu!
 
Smacznego :)
Wariacje na temat serka białego 
 
Chudy twaróg
Odrobina mleka (w razie potrzeby)
 
 
Opcjonalnie:
Pieprz ziołowy
Szczypiorek
Chrzan
Cebula drobno siekana
Cynamon i pokruszona tabletka słodzika
 
Wszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację ;)
Szybka sałatka z tuńczyka
 
Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
Jajka (2 szt.)
Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)
 
Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa :)
Krem warzywny
 
Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso
Cebula
Kostka rosołowa
Przyprawy do smaku
 
Do wyboru:
Brokuły
Pieczarki
Por
Cebula (więcej)
 
Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką
rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle
żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą
kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
 
Smacznego :)
I. Panga w pieprzu cytrynowym
- dowolna ilość filetów z pangi
- pieprz cytrynowy
 
Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.
 
II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu
-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%
 
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie
dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier
pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.
 
 
III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka,
- 4 wątróbki drobiowe
- cebulka
- przyprawy, pieprz sól do smaku
 
Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i
przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w
kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan
upieczenia.
 
 
IV. Zupa krem pieczarkowa
-pieczarki
-kostka rosołowa
-cebulka
-jogurt 0%
 
Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy
pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma
łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
 
Smacznego!:)
Sałatka z surimi
 
-paluszki surimi
-mała kapusta pekińska
-2 ząbki czosnku
-jogurt 0%
 
Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi.
Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i
pieprzem).
 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.