- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
25 września 2009, 20:49
PIERŚ Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CURRY
-PIERŚ Z KURCZAKA POKROIC W KOSTKĘ NIE ZA CIEŃKO
-PAPRYKA CZERWONA I ŻOŁTA WYSTARCZY PO PÓŁ
-POMIDOR POKROIC W KOSTKĘ NIE DROBNO BO I TAK SIĘ USMAŻY
-CURRY
-PIEPRZ
(ODROBINY MAGII DODAŁAM)
-JOGURT 0%
-1 łyżka lub dwie małe koncentratu pomidorowego
PIERŚ USMAŻYC PODLEWAC WODĄ,DODAC PAPRYKI,POMIDORKA.CURRY PLUS PRZYPRAWY
WSZYTSKO RAZEM SMAŻYC NA KONIEC DODAJCIE JOGURTU I JAK CHCECIE ZIELONEJ
CEBULKI(doda trzeba koncentratu przed jogurtem!)
jajko
3 łyżki zmielonych otrą
łyżka serka homo+mleko.
-Podwójna pierś(zemleć)
-Cebula
-4 bakłażany
-ząbek czosnku
-łyżka koncentratu pomidorowego
-kilka listków świeżej bazylii
-przyprawy wg uznania (ja daję:sól ziołowa Kamisa,ciut wegety,bazylii
suszonej,papryka ostra)
Wykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż,wydrążyć.Z 2 lub 3 środek pokroić w kostkę.Zmieloną
pierś podsmażyć z czosnkiem,dodać cebulę w kostkę,przyprawy,koncentrat,środek
bakłażana w kostkę,pociętą bazylię i dusić chwilę.Podlewać wodą oczywiście
jeżeli jest potrzeba
Gorącym farszem napełniać wydrążone bakłażany.Na wierzch polożyć: dla rodziny
żółty ser sobie albo figę albo mozarellę light,jak kto woli Zapiekać ok.40 min.
w 180.
Zagotowac ok. 800ml wody, wrzucic garsc swiezej natki pietruszki, garsc lisci
selera, dodac nieco sosu sojowego, sol, pieprz i ewentualnie dobry bulion w
proszku. Generalnie wywar ma byc chudy i ma Wam smakowac, wiec z przyprawami
mozna szalec.
Do gotujacego sie wywaru wrzucic piers kurczaka lub kawalek indyka pokrojonego
w
kostke. Gotowac 5 minut, odstawic z ognia. Nastepnie odcedzic na gestym sicie,
dodac tyle zelatyny, aby sciela plyn i dokladnie ja wymieszac. (te informacje
znajdziecie na opakowaniu; trzeba pamietac, aby zelatyne dodawac do cieplego
bulionu, nigdy bulionem nie zalewac zelatyny).
W foremkach ulozyc kawalki miesa, jajka ugotowanego na twardo, korniszony lub
kapary, posiekana natke pietruszki. Zalac wywarem z zelatyna (czekam, az
ostygnie), wstawic do lodowki na pare godzin, a najlepiej na noc.
Serwowac z cwiartka cytryny lub octem, np. jablkowym.
PIERŚ Z PIECZRKAMI A'LA ZUPA
1 pierś z kurczaka ,
2 marchewki,
1 por,
1cebulke,
20szt. pieczarek, 1
kostke rosołową,
pół szklanki wrzącej wody,
2 patelnie
Kurczaka kroimy w kostki (małe duże jak kto woli) i wrzucamy na patelnie aż
stanie sie nasz kurczak biały z każdej strony.
Na drugiej patelni wrzucamy pokrojoną w talarki cebulke , czekamy aż się
zeszkli , dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone , ja je kroje na 4 cześci) i
dodajemy troche pieprzu (oczywiscie wszystko na małym ogniu robie, mozna dodac
sól ale ja nie używam, powiem ze eksperymentuje ostatnio z chili mieloną ale
jeszcze odpowiedniej proporcji nie ustalilem tak żeby Misiowej smakowało)
Jak juz mamy pieczarki z cebulka gotowe dodajemy marchewke(pokrojona w talarki)
i czekamy aż marchewka stanie sie miękka nastepnie dodaje pora drobno pokrojonego
(ja go kroje w kółka i rozwalam jego strukture ) oczywiscie co jakis czas
mieszamy naszą potrawę .
Teraz robimy na środku patelni troche miejsca i kladziemy 1 kostke
rosołową(używam knorra ) zalewamy kosteczke wrzącą wodą i dokladnie mieszamy czeakmy
aż nasz sosik zacznie sie gotować i na chwile odstawiamy go z gazu i
podgrzewamy kurczaka.
Do szklanki bierzemy 2-3łyżki oczywiscie jogurtu 0% (w orginalnym przepisie
była śmietana ale z racji diety używam jogurtu) do jogurtu dodajemy pare
łyżeczek naszego wywaru z patelni i mieszamy .
Zawartość szklanki wlewamy na patelnie i mieszamy żeby nam sie jogurt nie
zważył ( najlepiej jak troche potrawa ostygnie ) i z naszą potrawą wracamy z
powrotem na gaz dodajemy 2 ząbki czosnku drobno posiekanego i naszego kurczaka
i czekamy az wszystko sie zagotuję .
Uwagi :
to co wycieknie nam z grzybków część odlać cześć zostawić posłuży nam to do
sosiku
od początku do końca z wyjatkiem dodania jogurtu cały czas potrawę trzymamy na
małym ogniu i mieszamy
trzy duże piersi z kurczaka
* 6-8 ząbków czosnku
* dwie garście liści szałwii
* trzy cebulki dymki, wraz z częścią zieloną
* sól
* 1 ostra papryczka czerwona
* troszkę oleju do smażenia
* 2 jajka
* sól
* pieprz
* 2 łyżki majonezu
* można użyć bułki tartej do obtaczania kulek, ja tego nie robię
* dowolne sosy jako dodatek do kuleczek
W robocie kuchennym szatkuję czosnek z liśćmi szałwii, następnie dokładam pocięte na kilka kawałków piersi z kurczaka i przez chwilę pozwalam robotowi działać. Następnie w mice mieszam ręką naszą masę, która już przepięknie pachnie, z dwoma surowymi jajkami, pociętą w plasterki cebulką dymką, ostrą papryczką, solą, pieprzem i dwoma łyżkami majonezu. Pozwalam masie odpocząć jakieś 10-15 minut, wtedy stanie się suchsza, a mięso wchłonie smaki i aromaty. Z masy lepię 20 kulek takiej wielkości, aby po usmażeniu weszły w dołki od mini muffinek. Nasze kuleczki szałwiowe smażę na łyżce oleju na patelni teflonowej, wtedy nie przywierają, często je odwracam, aby równomiernie się przysmażyły. Można je również upiec w formie, ale ja wolę zrobić to na patelni. Papier do pieczenia tnę na małe kwadraciki, które będą pasowały do dołków. Każdą kulkę wkładam w papierek i ląduje z przeznaczonym dla siebie dołku. Jeżeli chcę podać je na ciepło, podgrzewam kulki w piekarniku chwilkę przed podaniem, jeżeli mają zostać podane w temperaturze pokojowej, od razu pozostałe cztery dołki zapełniam dowolnymi sosami.
Dzwonko łososia, lekko osolić (lub nie jak kto woli),
wycisnąć ząbek czosnku, obsypać majerankiem. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia upiec w temperaturze 200'C ok 30 minut (zależy od piekarnika).
Po upieczeniu polać sosem jogurtowym, który robię tak: jogurt mieszam z 2-3
kroplami słodzika w płynie, z roztartym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi
i pieprzem kolorowym.
250 g sera chudego
250g serka homo
4 jajka
3-4 lyzki slodzika
3 lyzeczki maki kukurydzianej,
czubata lyzeczka proszku do pieczenia
aromaty
Miksuje najpierw ser zwykly, potem dodaje homo i reszte. Nie ubijam piany.
Wychodzi pyszn
160-180 stopni. 45 minut.
(jej piekarnik nagrzewa sie do 300 st ;/ i w tym piecze 45 min, wiec trzeba
obserwowac)
Nie pamiętam czyj to przepis, ale wyszło pyszne ! no .... może ciut więcej
słodzika bym dała. Pierwszy raz mi wyszedł. Najlepsze, że robiłam w naczyniu
żaroodpornym - widać czy jest dobry i nie przywiera
250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
1 łyżeczka do kawy zapachu waniliowego
1 łyżeczka do kawy zapachu rumowego (lub 1 łyżka do zupy rumu)
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
roztartego ręczniczkiem papierowym.
Dodatki zgodne z aktualnie dozwolonymi produktami w okreslonej fazie diety.
Składniki ciasta naleśnikowego Dukana
zmiksować. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne (zazwyczaj okrągłe) napełnić płynnym ciastem do wysokości
ok. 0,6 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 5 min, aż zetnie się
skórka. Na zapieczonym spodzie rozłożyć jedną warstwę owoców lub pomidorków
koktajlowych obranych ze skórki. Zalać ciastem i ponownie wstawić do
piekarnika. Piec ok. 30 min. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem (w wersji
na słodko) lub świeżymi ziołami (w wersji na słono).
Można też piec Clafoutis w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych. Czas
pieczenia jest wówczas ca 20 minut. MOzna tez nie bawić się z podpiekaniem 1-ej
warstwy ciasta, tylko wszystko piec za jednym zamachem. W przypadku
"mokrych" składników trzeba pamietać , aby przed włożeniem do formy
osuszyc je, by nie rozwodniły ciasta
0,5 kg chudego serka homo
4 jaja
2 łyżki słodziku w płynie
2 płaskie łyżki żelatyny
olejek kokosowy
cynamon
Żelatynę namoczyć w o,5 szklanki zimnej wody. Odstawić na 30 minut. Podgrzać do
stanu płynnego (ja to robię w mikrofali, 1 minuta na max. mocy). Jaja sparzyć.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować ze
słodzikiem, dodać ser, gorącą żelatynę. Zmiksować. Delikatnie wymieszać z
pianą. Podzielić masę na 2 części (1/3 i 2/3). Tą mniejszą wymieszać z
cynamonem, do pozostałej dodać aromat kokosowy.
Szklaną formę (do tarty) wypełnić masą cynamonową, na nią wylać warstwę
kokosową. Schłodzić około godziny
SZASZŁYKI
4 piersi z kurczaka
2 papryki
4 małe cebulki
przyprawa do kurczaka albo do grilla
Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
Posypać przyprawą, odstawić na 30 minut.
Paprykę pokroić w bardzo grubą kostkę.
Cebulki pokroić na ćwiartki.
Nadziewać na patyczki od szaszłyków na przemian: mięso, cebula, mięso ,papryka
itd.
Piec około 30 minut w temp. 180 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
SAŁATKA PIECZARKOWO - JAJECZNA
3 JAJA - ugotowane na twardo
30 DAG PIECZAREK - ugotowane do miękkości w osolonej wodzie,
SAŁATA LODOWA
CZERWONA PAPRYKA
SOSY KNORR - CZOSNKOWY I CEBULOWO ZIOŁOWY - zrobione wg przepisu na opakowaniu
( z tym, że zamiast majonezu używamy jogurt naturalny, a zamiast oleju
parafinę)
PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA
*25dkg twarogu chudego
*4-5 jajek ugotowanych na twardo
*1 pęczek rzodkiewek
*1 pęczek szczypioru
*jogurt naturalny
*sól,pieprz
Ser rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o
dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do
smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa.
WĄTRÓBKA W SOSIE CZOSNKOWO
MUSZTARDOWYM:
1. watróbka drobiowa 3 całe sztuki,
2. jogurt naturalny 1 szklanka
3. czosnek do smaku, moze byc granulowany
4. dwie łyżeczki musztardy
5. inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.
Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie
składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać
sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc.
Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod
przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzieki temu, że nie była
krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb)
Jak juz watróbka miękka, odkrywamy i usimy do zgęstnienia sosu
TORCIK KAWOWY
Biszkopt:
4 jajka,
szczypta soli
8 lyzeczek slodzika Sussina Gold
10 lyzeczek maki kukurydzianej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
aromat-smietankowy lub waniliowy
Bialka ubic z sola na sztywno,dodac slodzik, dodac po 1 zoltku, make, proszek i
aromat. Piec w malej tortownicy-u mnie srednicy 20cm ok 20 minut w temp 160
stopni-trzeba go przypilnowac, szybko sie piecze.
Krem to znany wszystkim deser jogurtowo-kawowy czyli
1 opakowanie duzego jogurtu( 400g)
2 lyzki slodzika Sussina Gold
pol lyzki kawy rozpuszczalnej
zapach pomaranczowy, rozany, rumowy-kto co lubi
zelatyna( porcja na pol litra) rozpuszczona w niewielkiej ilosci goracej wody
Jogurt ubic ze slodzikiem, kawa, zapachem, mozna reczna ubijaczka lub mikserem.
Dodac zelatyne i dalej ubijac.
Biszkopt przekroic, przygotowac z tekturki rant, ciasno obejmujac biszkopt.
Nasaczyc dolna wartwe rozpuszczona kawa lub herbata, dac krem, wlozyc do
lodowki. Za pare minut polozyc druga czesc biszkoptu, nasaczyc i dac krem. Wlozyc
do lodowki do zastygniecia.
RYBA W FOLII Z KOPERKIEM,
MARCHEWKĄ I SELEREM
filecik z rybki (dowolna ryba np. mintaj, mały sandacz w całości)
cytryna
przyprawy :
pieprz cytrynowy, chili, vegeta, przyprawy do
ryb Fittness kamisa, koperek (świeży lub suszony)
Rybę kladziemy na foli aluminiowej, obsypujemy przyprawami, kladziemy na nią
kawałki cytryny bez skórki i dodajemy startą na tarce marchewkę i seler. Nie
zapominamy o sporej gałązce koperku.
Zawijamy rybkę w folie i wkladamy do piekarnika na 20min
FILETY ZAWIJANE W CIEŚCIE
kilka filetów (np mintaj)
mąka kukurydziana
jajko
przprawa do ryb, sól i pieprz
kilka mniejszych filetów posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
W miseczce rozbełtać jajko i dodać mąkę kukurydzianą tak aby powstało ciasto
(konsystencja jak na naleśniki).
Przyprawioną rybkę zamoczyć w cieście i kłaść na patelni teflonowej z odrobiną
oleju (ledwo posmarowaną). Można jeszcze polać ciastem już leżącą rybkę,
utworzy się grubsza "panierka".
Skład :
4 jaja
filet z kurczaka (ja użyłem małego ok 120g)
0.5 cebulki
pieprz
chili
szczypiorek
Cebulke kroimy na talarki/kostke jak kto lubi. kurczaka drobno kroimy w
kosteczke. Na patelnie wrzucamy cebulke z kurczakiem posypujemy pieprzem i
chili (dzisiaj znowu dałem sobie od serca pieprzu i chili, więc troche za ostr
mi wyszło)Smażymy tak długo aż cebulka ładnie się nam zarumieni i oczywiście
kurczaczek też musi być odpowiednio przysmażony .Jak juz cebulka i kurczak są
gotowe dodajemy 4 jaja (ja wbijam odrazu na patelnie. Wiem że są osoby , które
najpierw roztrzepują jajka i dolewają mleka) Ciągle mieszamy nasza jajecznice i
cały czas wszystko robimy na małym ogniu. Jak już danie będzie gotowe
posypujemy świeżym szczypiorkiem drobno posiekanym. Ja dodałem koperek z braku
szczypiorku i również danie było smaczne . Polecam danie tym którzy nie maja
zbyt dużo czasu na zabawy w kuchni mi to zajeło ok.15-20min
FLAKI
1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy,
płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy
wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki
do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę.
Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku,
majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej
rozmieszanej w zimnej wodzie.
FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW
żołądki kurze
warzywa jak do rosołu
rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo
majeranek
koncentrat pomidorowy
Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w
plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według
własnego uznania
PIERSIĄTKA Z PIECZRKAMI I ZIÓŁKAMI
Duża pierś kurczaka
pieczarki
kostka ziołowa Knorra
opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar
papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym
ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne
warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa
lekko zmiękną.
GULASZ
Pierś kurczaka / indyka
marchewka
por
cebula
kapusta chińska
jak kto lubi bambus
kostka rosołowa
sos sojowy
Wszystko prócz
kapusty chińskiej podsmażam osobno. Dusze mięso na rosole, potem dodaje lekko
podsmażone warzywa (staram się żeby nie były rozgotowane) na koniec wsypuje
kapustę chińską i doprawiam sosem sojowym.
kule
faszerowane
Na teflonie na odrobinie wody udusiałam
starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprem, papryką. Do miski
poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszke chudej szynki i odrobine
mozzarelli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam
piersi zkurczaka, posoliłam. Wyciągłam zimny farsz uformowałam kule,oblepiłam
piersiami i spiełam na wszelki wypadek by sie nie rozwaliły. Wrzuciłam do
gotującej osolonej wody na jakies 6-7 minut. Pyszne, mięciutkie . Super. Farszu
mi zostało to zamroziłam na za pare dni jak bede miała znów warzywka.
25 września 2009, 20:50
składniki jak na placek Dukana
Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby
"wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień,
a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może
stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.
Sałatka z cykorią i serkiem wiejskim lekkim Piątnicy
500g serka wiejskiego lekkiego
3 cykorie
3 pomidory
1 por
2 łyżki majonezu dr Dukana
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz - do smaku
Cykorię poszatkować, dodać pokrojone w kostkę pomidora i pora - wymieszać z
serkiem, doprawić majonezem, octem winnym, solą i pieprzem.
500g serka wiejskiego lekkiego
250g wędzonego łososia
natka pietruszki
sól,pieprz - do smaku
zmiksować serek i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać posiekaną
natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Z 5 białek ubiłam pianę.
5 żółtek, 6 łyżek słodzika w pudrze(można mniej), pół aromatu cytrynowego i 2
łychy jogurtu Pilos 125 zmiksowałam, dołożyłam 3 łyżki do zupy mąki
kukurydzianej, dodałam 4 serki Pilos. Na koniec wymieszałam z pianą z białek i
wyłożyłam do formy wyłożonej papierem. 10 minut roboty. Piekłam godzinkę(180
stopni), nie smarowałam niczego tłuszczem. Masa sernikowa jest dość luźna - jak
śmietana ale spoko szybko się ścina
Składniki:
1 wędzona makrela bez ości
2 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 świeży ogórek
5 zielonych oliwek nadziewanych papryką
Sos:
30 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Jajka opłukać w zimnej wodzie i po
obraniu również pokroić w kostkę tej samej wielkości. Paprykę i ogórka pokroić
w paski. Oliwki skroić, a makrelę podzielić na małe części. Wszystkie składniki
wymieszać razem. SOS: Do soku z cytryny dolać łyżkę przegotowanej wody.
Musztardę utrzeć z dodawaną porcjami oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać z
drobno posiekanym czosnkiem doprawić do smaku solą i pieprzem.
ŚLEDZIE W ZALEWIE Z OCTU
JABŁKOWGO
1 kg sledzi swiezych lub matjasow z beczki( z takiego plynu, nie z oleju)
1 cebula
Zalewa:
11/2 szklanki octu jablkowego
2 szklanki wody
sol- 1 lyzka( jesli sledzie swieze, jesli matjasy-pominac)
3 ziela angielskie, lisc laurowy, 3 ziarna pieprzu,
Matjasy wymoczyc w kilku wodach( ok 2 godzin), pokroic w kawalki.
Skladniki zalewy zagotowac, ostudzic.
Cebule pokroic w krazki, ulozyc na dnie sloika, dac sledzie, znow cebule. Zalac
zalewa, zamknac sloik i odstawic w chlodne miejsce( lodowka) na minimum 24
godziny.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
płaty śledzia z octu
por
papryka konserwowa (lub świeża)
cebula
czosnek
jogurt naturalny
przyprawy - sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie
Śledzia, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, surowego pora w talarki (bądź
drobniej - wedle upodobań) - wrzucamy do miski, wyciskamy czosnek, przyprawiamy
i zalewamy jogurtem.
Im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze...
Ilości dodatków dowolna - zależy od tego ile chcecie wszamać .
Zamiast papryki może być ogórek konserwowy/kiszony - pokombinujcie ze smakami
ka".
"SERNIK SZPINAKOWY"
2 kostki chudego twarogu
1 op. mrożonego szpinaku (450 g)
2 jajka
gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
Szpinak rozmrozić, ser zmielić. Wymieszać z żółtkami, przyprawić solą, gałką i
pieprzem. Na koniec wymieszać z pianą z białek.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 30-45 min.
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA
4 udka
otręby
zioła prowansalskie
papryka ostra w proszku
sól, pieprz
Udka umyć, usunąć z nich skórę. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na
30 minut do lodówki. Obtoczyć w otrębach, docisnąć je dłonią.
Piec w piekarniku foliowym w temp. 180 st. około godziny.
SAŁĄTKA Z CYKORIĄ I SERKIEM
PIĄTNICA
500g serka wiejskiego lekkiego
3 cykorie
3 pomidory
1 por
2 łyżki majonezu dr Dukana
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz - do smaku
Cykorię poszatkować, dodać pokrojone w kostkę pomidora i pora - wymieszać z
serkiem, doprawić majonezem, octem winnym, solą i pieprzem. Pasta z łososia i
serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy
500g serka wiejskiego lekkiego
250g wędzonego łososia
natka pietruszki
sól,pieprz - do smaku
zmiksować serek i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać posiekaną
natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
FASOLKA SZPARAGOWA Z
PIECZARKAMI
200g fasolki szparagowej żółtej
200g fasolki szparagowej zielonej
200g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko
osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki
kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy
zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do
smaku.
ŚWIEŻA SAŁATKA
4 porcje
1/4 kapusty pekinskiej
1/4 sredniego ogorka
1/2 bulwy kopru wloskiego (fenkul)
300g paluszkow krabowych (surimi)
200g obranych krewetek
majonez Dukanowy
Poszatkowac kapuste i koper. Posiekac ogorka na plasterki. Krewetki i paluszki
pokroic na male kawalki. Wymieszac z majonezem i odstawic do lodowki.
kroimy brokuła całego, razem z "nóżką", wrzucamy do wrzątku, można
posolić
gotujemy ile kto uważa, jeszcze gorący przekładamy do miksera i miksujemy na
puree,
gęstość i konsystencję puree regulujemy dolewając wody z gotowania
Pysznie zastępuje ziemniaki do ryby i kurczaka! Je to cała moja rodzina-mąż i
dzieci jako sałatkę do obiadu.
ZUPKA BROKUŁOWA
polecam jak marzniecie.Wszystko tak samo jak puree tylko dajemy więcej wody z
gotowania
w czasie miksowania
i jeszcze
ja w tej wodzie-po gotowaniu brokuła- gotuję dzwonka łososia lub filety z
mintaja.
Po max.5 minutach są gotowe do jedzenia.
POTRAWKA KREMOWA Z POMIDORKÓW,
CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWAĄ I KURCZAKIEM
* 8 - 10 średniej wielkości pomidorów
* 6 - 8 ząbków czosnku
* jogurt 0%
* przyprawy - zioła prowansalskie
* sól ziołowa
* pieprz
* papryka słodka
* curry .
* piersi z kuraka ile chcecie
* fasolki żółtej szparagowej ile chcecie
1. Obciąć końcówki fasolki, duże na pół przekroić, ugotować w lekko osolonej
wodzie. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry,
usmażyć na teflonie. Pomidory sparzyć , zdjąć skórkę.
2. Pokrojone wrzucić do garnka
3. Dodać pokrojony czosnek i delikatnie przyprawić
4. Gotować ok. 10 min.
5. Całość ostudzić i zmiksować na jednolitą konsystencję6. Ponownie przelać do
garnka, dolać jogurt z curry, fasolkę, kurczaka i pozostałe przyprawy.
7. Gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 5 min.
600 g kapusty włoskiej pokrojonej w paseczki ja uzylam pakinskiej
1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr-nie uzywam za duzo chemii
sól
2 czerwone papryczki chili
1 limonka
600 g polędwiczek wieprzowych
40 g smalcu -wiadomo ze nie dalalm
1 posiekany ząbek czosnku
Jak przygotować:
1. Kapustę wrzuć na gorącą wodę i gotuj bez przykrycia 3 minuty. Zahartuj pod
zimną wodą.
2. Chili pokrój w talarki. Z limonki zetrzyj skórkę.
3. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem.
( W dużym garnku rozgrzej smalec-zamianiamy na kropelke oliwy). Ułóż na nim
polędwiczki, po minucie odwróć na drugą stronę, smaż jeszcze 30 sekund i zdejmij
z patelni. Wrzuć 1 ząbek czosnku, dodaj kapustę, chili i sok wyciśnięty z
limonki.
4. Dopraw solą. Dodaj do kapusty polędwiczki, przykryj i duś przez chwilę.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na. 20 minut.
6. Polędwiczki podawaj na poduszeczce z kapusty.
Nie ukrywam jeste zmudzona dieta więc szukam i modyfikuje jesli ktos uwaza ze
cos nie tak robie prosze pisac na priva,z góry dziekuje za uwagi .
ajko, bądź 2 ugotować na twardo. lekko ostudzone, obrać ze skorupki, rozmielić widelcem na gładką masę. dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homo 0%. Następnie przez praske przecisnąć ząbek czosnku i pokroić troszkę szczypiorku. wymieszać, położyć na wędlinie drobiowej albo z indyka i zawinąć! Można też tym posmarować placek
25 września 2009, 20:54
25 września 2009, 20:55
25 września 2009, 20:56
25 września 2009, 20:57
25 września 2009, 20:57
25 września 2009, 20:57
25 września 2009, 20:58