Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Roladki z szynką

4 piersi z kurczaka lub filet z indyka
4 plasterki szynki drobiowej
cebula
musztarda
sól, pieprz
kostka rosołowa

Przygotować mięso jak na rolady, rozbić. Cebulkę pokroić drobno w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i całość wymieszać. Posmarować tą masą mięso, na to położyć po plasterku szynki i zawinąć jak rolady. Do naczynia żaroodpornego nalać trochę wody dodać kostkę rosołowa i poukładać rolady. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)
Sernik owocowy

300 ml owocowego jogurtu 0% (smak jaki kto lubi)
2 jajka
50 g mąki kukurydzianej (lepiej skrobi kukurydzianej)
odrobina słodziku

Jogurt wymieszać z żółtkami i słodzikiem, do tego dodać białka ubite na pianę. Całość piec 20 minut w 180 stopniach.
przepis na musli ze strony dukan.blox.pl

Składniki:

  • 21 łyżek otrąb owsianych
  • 300g serka wanilowego
  • 200g kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka słodzika w płynie*


Otręby wymieszać z serkiem i kefirem, dodać słodzik i odstawić do nasiąknięcia (zostawiłam na całą noc w lodówce). Następnie porcję podzielić na pół, pierwszą połówkę rozsmarować cienko na blaszce wyłożonej paperem do pieczena, do drugiej dodać kakao i również rozsmarować. Ja robiłam to na jednej blaszce z pieca standardowych wymiarów. Wsadzić na dół piekarnika nagrzanego do 120st na 30min. Następnie wyjąć i przestudzić (ok.10min). Połamać na kawałki. Piekarnik nagrzać do 140st. Wsadzić muesli do piekarnka i suszyć w piecu 1h (ja suszyłam 1h i 10 min) i zostawić w piecu z lekko uchylonymi drziwczkami do wystudzenia. Jeśli muesli za bardzo by się przypalało, można przykryć folią alumniową. Trzymać w szczelnym pojemniku**. Podawać z mlekiem, serkiem homogenizowanym lub jeść na sucho.


Witaj Alida80 !!!

Twoje przepisy będą bardzo przydatne,ja natomiast zdecydowałam się na dietę proteinową i wiem że trzeba ją stosowac już do końca życia. Moje pytanie jest takie: jaka jest twoja opinia na temat tej diety i czy te wszystkie przepisy w jakiej fazie można stosowac. Masz może jakiś plan diety powiedzmy na 1 tydzień? Ponieważ jeszcze ją nie zastosowałam to nawet nie mam skąd wziąśc przykładowego tygodniowego jadłospisu. Ja natomiast znalazłam pare przepisów do fazy I i II,które mogę podac. Jeśli to możliwe to napisz do mnie w Vitalii (wiktoria2007) lub na maila  monia.gorzow@poczta.fm

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że mogę liczyc na twoją odpowiedź w jakikolwiek sposób :)))))

Nie wiem, czy było, ale podaję przepis na Dukanowego paprykarza:)

1 wędzona makrela
cebula
przecier pomidorowy

Z makreli wyrzucamy ości, rozgniatamy, cebulkę podsmażamy aż się zarumieni, mieszamy z przecierem pomidorowym i wcześniej przygotowaną makrelą, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę i włala!

Ja właśnie zrobiłam, wyszło pysznie:) 
Witajcie . Od poczatku tego etapu diety prowadzę stronke ze swoimi przepisami . Może komus się przyda ;) 
Serdecznie zapraszam . 

www.dietadukanaprzepisy.blogspot.com 
Pasek wagi
Śledź typu "Japończyk"

2 płaty śledziowe matias w sosie własnym (ja dałam 3)
2 jajka
1 mała cebula
opakowanie jogurtu nat. 180 g
1 mały korniszon
mleko o niskiej zawartości tł. do moczenia śledzi (ja dałam mleko 0,5%)
sól, pieprz, papryka mielona

Jajka ugotować. Posiekaną w półplasterki cebulę sparzyć wrzątkiem, wrzucić do miseczki (troszkę zachować do dekoracji), dodać pokrojonego w drobną kostkę korniszona, trochę jogurtu (całość ma być gęsta) doprawić solą i pieprzem. Śledzie moczyć pół godziny w mleku, po wyjęciu odsączyć.
Na talerzyk nałożyć nieco sosu jogurtowego, położyć na nim jajko owinięte śledziem, na to nałożyć znowu trochę sosu i położyć cebulę. Potrawa ma ułożyć wieżę. na koniec całość posypać odrobiną papryki ....
i tu pojawia się moja modyfikacja.Nie owijałam jajka śledziem itp tylko pokroiłam jajko w grubsze plasterki śledzia również .... na talerzyk nałożyłam nieco sosu jogurtowego, potem kawałek jajka, kawałek śledzia i znów troszkę sosu potem cebulkę i posypałam papryką
A potrawa ta wygląda tak:




kurczak w majeranku i czosnku
2 nogi z kurczaka
2 ząbki czosnku
ćwierć kostki rosołowej
mały jogurt nat.
sól, pieprz
majeranek suszony

Posiekany czosnek utrzeć z solą i natrzeć nim pozbawione skóry nogi kurczaka, obsypać je obficie suszonym majerankiem i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ćwiartkę kostki rosołowej rozpuścić w 100 ml wrzącej wody.
Kurczaka wrzucić na natłuszczoną patelnię i lekko przesmażyć (ja tego nie robiłam) i dolać wodę z rosołem i dusić pod przykryciem, aż płyn częściowo wyparuje, a kurczak przestanie być surowy. Pod sam koniec dodac osolony jogurt uważając by się nie ściął :)

Na prawdę smaczna i miła odmiana na diecie proteinowej
KINDER MLECZNA KANAPKA

Ciasto skład :
1 jajko
1 łyżka otrąb owsianych ,
1 łyżka otrab pszennych
1 łyzka otrąb żytnich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzka kakao
słodzik do smaku
1/4 szkl mleka


Składniki wymieszać podzielić na dwie porcje i upiec najlepiej w prostokatnej foremce w mikrofali czas 4 min.


Masa:
200g sera bialego chudego zmiksowac ze słodzikiem i olejkiem śmietankowym do smaku.
Mleko okolo 1/3 szkl podgrzac i rozpuścić w nim 2-3 łyżeczki żelatyny . Połaczyc z masą.


Ciasto przesmarowac masą serową nałożyć drugą część biszkoptu i całośc wtawić na 1/2-1h do zamrazarki.
Wyciągnąć pokroić i albo zjeśc albo wstawic do lodówki jeśli oczywiście cos zostanie . Smacznego.

przepis pochodzi za stronki Niki (Dieta Dukana . Moje przepisy i moje poczynania)


DŻEM MALINOWY

6 torebek herbaty malinowej (lub innej)

1/2 szkl widy

10-15 tabletek słodzikaw ( w zależności jak kto słodkie lubi)

1 łyżka mazeiny/mąki kukurydzanej

1 łyżeczka żelatyny



Herbatę zalewamy 1/2 wrzącej wody, parzymy około 10 min. Po tym czasie wyciskamy i wyrzucamy torebki, a uzyskaną esencję przelewamy do rondelka, po czym wstawiamy na ogień. Gdy nasza "herbata" zacznie się gotować, dodajemy łyżkę maizeny i mieszamy. (powstaną grudki i tak ma być to będzie nasza imitacja owoców) gotujemy jeszcze przez 2 minutki, wyłączamy gas i dodajemy łyżeczkę żelatyny, dokładnie mieszamy. gdy nasz dżemik trochę przestygnie mieszamy go ponownie aby nie stężał za nadto. Dżem można przechowywać w lodówce, podawać z naleśnikami, chlebkiem i czym tam jeszcze chcecie;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.