Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Kotleciki z jajkiem: zmielona pierś z kurczaka + jajko + przyprawy + łyżka mąki kukurydzianej - zmielić i dodać połowę serka wiejskiego.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką mięso, na to ułożyć plasterek ugotowanego na twardo jajka i pokryć mięsem. Smażyć z dwóch stron. Pod koniec można dodać resztę serka wiejskiego i smażyć aż serek się rozpuści.


Druga wersja: Klopsiki z jajkiem: ugotowane na twardo jajko oblepiamy mięsem, obtaczamy w otrębach. wrzucamy do gotującej się wody i chwilkę gotujemy.


Naleśnikowy kopiec: placki zrobione z kostki białego sera, 2jajek, kubeczka jogobelli light i łyżki skrobi kukurydzianej. przełożone twarożkiem i polane sosem z jogurtu i kakaa (+ew. słodzik).

 

witam wszystkich!!!!

dzisiaj zaczynam dlatego bardzo chętnie będę korzystać z Waszych przepisów i rad.

Bardzo chciałabym schudnąć czytając to forum wierze w to że to mozliwe.

pozdrawiam wszystkich

Pulpeciki z pieczarkami w białym sosiku

250 g mięska  mielonego
4 duże pieczarki
szczypiorek
koperek
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej ( u mnie mąka kuku)
sól, pierz
0,5 kostki rosołowej ( możecie pominąć i tylko osolić wodę)
1/4 szkl. mleka 0%

Do miski wykładamy mięsko mielone do niego ścieramy na tarce ( duże oczka) pieczarki ( surowe), kroimy drobno szczypiorek i koperek dokładamy do mięska, wsypujemy łyżkę mąki kuku, wbijamy jajo doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy pulpeciki które wrzucamy na wrzącą wodę połączoną z 0,5 kostki rosołowej - gotujemy około 15 minut na średnim ogniu.
Gdy pulpeciki już są ugotowane w 1/4 szkl mleka rozprowadzamy 1 łyżkę mąki kuku ( zabielamy wodę w której gotowaliśmy pulpeciki) i dokładamy trochę pokrojonego szczypiorku i koperku:) mniam:) Nie trzeba już sosu doprawiać bo kostka daje smaczek:D

> Podpatrzone w TVN Style - Kuchenne Rewolucje
> SERNIK pieczony w kąpieli wodnej     800 g twarogu
> śmietankowego (4% tłuszczu) 3 jaja 1/2 szklanki
> cukru. 1 laska wanilii truskawki Rozkroić laskę
> wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać
> cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać
> po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do
> pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną
> ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na
> blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek.
> Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć
> piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim
> ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by
> ciasto nam nie opadło. Uchylić drzwiczki
> piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć
> ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy
> wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka
> godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. porcja
> tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150
> kcal
ale to raczej na przepis dukana sie nie nadaje-cukier, truskawki, twaróg 4%
cukier można zastąpić słodzikiem, twaróg 4% i tak jest chyba najchudszy jaki się da, a do serników Dukana się go stosuje, truskawki są jako dekoracja, więc można je odpuścić
Pasek wagi
do sernika Dukana jest serek 3 % dr Oetker'a

> do sernika Dukana jest serek 3 % dr Oetker'a

tu ma być tylko o przepisach, więc kończmy dyskusje o serku, przecież można wziąć 3% do tego przepisu, a można i 10% jeśli ktoś ma taką fantazje... ;)

Pasek wagi

Muffinki pasztecikowe

4 połówki piersi z kurczaka
1 cebula (można spokojnie dać więcej)
2 ząbku czosnku
troszkę wody
4 jajka
1,5 łyżki skrobii kukurydzianej
1,5 łyżki otrąb
przyprawa do kurczaka do natarcia: np. papryka, curry, gotowe mieszanki
przyprawy do masy: natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia - co kto lubi

 

Pierś nacieramy przyprawą do kurczaka (wedle uznania, ja nacieram papryką i curry) obsmażamy bez tłuszczu, dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek, gdy się podsmażą, dodajemy trochę wody i tuszymy pod przykryciem przez jakiś czas. Gdy się podsmaży rozdrabniamy mięso - ja najpierw rozdrobniłam same kawałki kurczaka w robocie w dużej kuli z ostrzami, a następnie przerzucilam do dużej miski, dodalam wywar z patelni wrac z cebulą i rodrobniłam blenderem na papkę. Dodajemy jajka, skrobię, otręby i przyprawy. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych i pieczemy. Ja piekłam w temperaturze 180st. C. przez około 40 minut.  Można nałożyc prawie całą foremke, ponieważ ciasto nie rosnie. Ja nakładam po pół i może dlatego tak dużo ich wyszło (aż 18 foremek). Smacznego!!!

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.