Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

mini pizze z patelni

1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej,skrobii kukur. lub mielonych otrębów

dodatki:
może być parówka, chuda wędlina - jak kto woli ..., pieczarki,cebula,papryka,pomidory, ogórek. przyprawy

Składniki ciasta zmiksować,dodać pokrojone w większą kostkę dodatki i wymieszać łyżką.Doprawić solą,pieprzem i przyprawą do pizzy oraz oregano. Dodałam też troszkę koncentratu pomidorowego. Smażyć pod przykryciem na teflonie aż ciasto się zetnie.Podawać z sosem czosnkowym.
Czekoladowe pianki

Składniki:
- 3 białka jajka
- łyżka żelatyny i pół szklanki wody
- 2 łyżeczki kakao, słodzik i aromat waniliowy
- mały jogurt naturalny.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody, poczekać aż przestygnie. W międzyczasie ubić 3 białka na sztywno. Na gotową pianę wsypać słodzik, kakao, wlać jogurt, żelatynę i 3 krople aromatu. Miksować jeszcze przez chwilę. Po rozlaniu na porcje, wstawić do lodówki i za 2-3h wychodzą takie cudeńka:


dawaj jedną
Pasek wagi
Oooo cholipcia .... ale one cudnie wyglądaja :DDD a ja dzisiaj poszczę :(((((
MIELONE
0,5 kg mięska mielonego drobiowego ( u mnie mielonka indycza z biedronki)
szczypiorek ( wedle uznania, jak kto lubi)
koperek
( wedle uznania, jak kto lubi)
sól, pieprz
mąka kukurydziana bądź skrobia ( u mnie mąka, skrobi nie posiadam)
ja dodałam też kurki ale jak nie macie to nic nie szkodzi;)

Na patelni podduszamy kurki w międzyczasie
kroimy drobniutko szczypiorek i koperek, wszystkie składniki   dodajemy do mięska, mieszamy i doprawiamy solą i  pieprzem.
Formujemy kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i wrzucamy na patelnię, smażymy z obu stron.
Smacznego:)

SUPER KALAREPKI Z MIĘSKIEM I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

250 g mielonego drobiowego do 10% tłuszczu
cztery kalarepki
200 g pieczarek
pół papryki
1 cebula
pół kostki rosołku drobiowego
100 ml jogurtu 0%
natka pietruszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepkę obrać i odciąć z góry czapeczki. Warzywa wydrążyć pozostawiając ok 0,5 cm brzeg. Resztę miąższu pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę razem z cebulką. Wrzucić na patelnię cebulę i podsmażyć bez tłuszczu na małym ogniu, dodać pieczarki i poczekać aż puszczą sok. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i miąższ z kalarepki. Wszystko podsmażyć ok 5 minut. W międzyczasie usmażyć mielone na suchej patelni z dodatkiem przypraw i ziół- wedle uznania. Dodać mięso do warzyw, i podlać je bulionem rozpuszczonym w 100 ml wrzątku. Dusić 10 minut. Dodać jogurt 0% i posiekaną natkę, doprawić do smaku. W żaroodpornym naczyniu postawić kalarepki, nałożyć farsz i przykryć kapeluszami. Podlać wodą i piec 20 minut w 180-200 C.
SMACZNEGO!!!

Jeżeli komuś nie chce się bawić w wydrążanie i faszerowanie to polecam po prostu pokroić wszystkie kalarepki w kostkę i zjeść sam "farsz" jest przepyszne!!!
hej wam, mam pytanko.........czy ktoś ma sposób na to by babeczki te serowe czy też inne łatwiej odchodziły od papierków muffinkowych????? bo wcale nie chca odchodzić
Pasek wagi
Potrawka jogurtowo-kapuściana - czyli pyszny obiad na szybko.
1 opakowanie warzyw Hortexu 'Zupa prezydencka'
1 bulionetka
pierś z kurczaka pokrojona w paseczki
200g jogurtu naturalnego
curry, czerwona papryka, zioła, sól, pieprz i dużo pietruszki
0,5l wody
Wszystko poza jogurtem (on idzie na końcu) wrzucić do garnka i dusić do skutku - dobre, sycące i przede wszystkim: szybkie i proste :)



Pyszny szpinak

250g szpinaku
serek wiejski 200g
2-3 jajka na twardo
sól, pieprz


Szpinak wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy. wrzucamy do miski z posiekanymi jajkami i dodajemy serek wiejski. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Bardzo to lubię!!!


Surówka z białej kapusty
Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić na 10-15 minut.
Dodać pieprz, ewntualnie przyprawy ziołowe
Dodać wg uznania dowolna warzywa: papryka, ogórek małosolny, marchewka, czerwona cebula, ewentualnie zostawić samą kapustę
Całą tajemnicą jest dressing: kubek jogurtu, łyżka octu balsamicznego, 2-3 ząbki czosnku.

Kapustę, która puściła sok, odsączyć, połączyć z sosem

Doskonale pasuje do grilowanej piersi kurczaka lub pstrąga

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.