Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

oh, oh, oh....nie wyobrażałąm sobie początku dnia, bez miseczki musli z mlekiem sojowym. I tak oto znalazłam na blogu "Lekko Znaczy Pysznie"( http://lekkoznaczypysznie.blogspot.com/2009/12/muesli-dietetyczne.html ) przepis na musli wg. Dukana :

Muesli dietetyczne


Moim ulubionym początkiem dnia zawsze było musli...ach, końcem dnia zresztą też!
Uwielbiam słodkości do chrupania. To nałóg zdradliwy, wciągający, jeszcze nie napiętnowany, a przecież uzależnia najłatwiej! ;)
*Adnotacja do Diety Dukana: pamiętajcie o dozwolonej dziennej dawce otrębów.

Muesli dietetyczne
(na 2 osoby)

6-7 łyżki otrąb owsianych (lub 2 lyzki owsianych 1 łyżka pszennych)
5 łyżeczek slodziku
1 mały jogurt naturalnego 0%
2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do wytworzenia papki zwartej(jeśłi zbyt płynne, dodać otręby).
Najlepiej odstawić mieszankę do lodówki na godzinę lub kilka by otręby dobrze nasiąkły.
Masę wyłożyć na blaszkę pokryta papierem do pieczenia i piec 30min w 130C.
Blaszkę wyjąć I ostudzić przez 5 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150C. rozkruszyć mase tak by przypominała musli (można przykryć folia aluminiowa by sie nie przypaliła). Piec okolo 1h. Mieszać od czasu do czasu tak by pieklo sie równomiernie. Musli powinno byc chrupiące. Ewentualnie zostawić je w wyłączonym piekarniku aby “doschło”.
Można przechowywać w hermetycznym pojemniku, w lodowce lub zamrozic.

Wedle uznania można dodać cynamon, rożne aromaty, kawe rozpuszczalną, inne.

Do jogurtu - Pychota!
 
 
 
ps> czy płatki BranFlakes można jeść w diecie Dukana? Składają się one z otrębów pszennych?
Serek "Delicje pomarańczowe"

Do serka homogenizowanego naturalnego dodajemy 0,5-1 łyżeczki kakao, 2 krople aromatu pomarańczowego oraz słodzik wedle uznania (mi wychodzi jakieś 1-1,5 łyżeczki, a mam sypki). Mieszamy i jemy... CUDOWNE. Osiągnęłam nirwanę .

Zdjęcia nie mam, bo tak szybko zniknęło. 
 ratujcie, ratujcie, ratujcie :(
nie wiem czy ja tak tylko mam, czy Wy też tak macie że brakuje już smaku.. nic mi nie smakuje już.
najbardziej brakuje mi chleba, a te bułeczki Dukana wcale mi nie odpowiadają.. jak sobie pomyślę, że mam to
zjeść to mi nie dobrze, a co dopiero tak zrobić. Na samych rybach i mięsie nie pociągnę długo, ale od jutra
zaczynam 2 fazę.. mam nadzieje, że jakoś wytrzymam.
Cały czas chodzi za mną coś słodkiego.. chciałam sobie zrobić sernik, albo piernik byle bez otrębów bleeee
doradźcie coś proszę.              :)

nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości, więc odpowiem tutaj

wypij herbatę, tyle, że mocno posłodzoną, albo zjedz serek wiejski na słodko z kakao i słodzikiem, albo ubił białka z jaj, dodaj słodzik, aromat, kakao

lub ewentualnie jogurt owocowy bez tłuszczu,(Dukan pozwala na 2 dziennie, przy dobrym spadku wagi)

TORTILLA

Placki:
1 jajko
5 łyżek otrąb owsianych (zmielone)
1/2 szkl mleka

Szczypta soli

Wszystko razem mieszamy, wylewamy na patelnię teflonową I smażymy z obu stron. Wychodzą 2 solidne placki, a nawet I 3 cienkie.

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
Czosnek w proszku, bądź jeden ząbek
Pieprz
Sól

Wkład:
piersi z kurczaka
Przyprawa do grosa
Kapusta pekińska
Pomidor
Ogórek

 Smarujemy placek sosem czosnkowym, układamy pokrojone w paseczki piersi z kurczaka usmażone wcześniej z przyprawą do gyrosa na patelni teflonowej bez tłuszczu (jedynie podlewamy wodą), na to poszatkowana kapusta pekińska, pomidor I ogórek. Placek zawijamy najlepiej w folię aluminiową, żeby nam się nie rozleciał. Ja miałam tylko zwykłą niestety ale też dałam sobie radę;)

smacznego;)


Chlebek kukurydziany


Składniki
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.

Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem (ja wykładam papierem do pieczenia i super odchodzi) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej


Błyskawiczne ptasie mleczko kawowo-migdałowe

150 gr jogurtu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
słodzik
1/4 szklanki gorącej wody
kilka kropli aromatu migdałowego

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy kawę, aromat, słodzik sypię na oko), po przestudzeniu dokładnie mieszamy z jogurtem i wkładamy na godzine do lodówki. Ja robię mleczko w sporym kubku, potem wyjmuję i kroję w kosteczkę, ale  można łyżeczką prosto z kubeczka zjeść


a ja na majówkę zrobiłam taki sernik i wszyscy sie zajadali bo byl naprawde pycha...

jeszcze jedna fotka....mniam...i przepis

 

CIASTO

3 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrębów pszennych
6 tabletek slodzika
1 lyzka mleka w proszku
2 jajka
6 lyzek jogurtu nat
1 lyzeczka proszku do pieczenia
pol lyzeczki zapachu pomaranczowego

Wymieszac i na blache. Piec 25 min w 180C.

 

MASA SERNIKOWA

2 twarogi lekkie 250g

kefir naturalny 300g
6 jajek
3 łyzki żelatyny
aromat waniliowy
słodzik (8 tabletek)

3 łyżki żelatyny rozpuścić z pół szkl wrzącej wody. Połowę białek z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Twaróg zmiksować z kefirem dodając, zółtka, słodzik, letnią żelatynę i aromat - miksować. Dodać pianę i wymieszać delikatnie. Wlać na wystygnięte delikatnie ciasto i wstawić do lodówki.

A na sama górę może byc galaretka, ja zrobiłam polewę czekoladową:

 

7 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
1 czubata łyżeczka kakao odtłuszczonego(np Decomoreno)
4czubate łyżki słodziku
6 łaskich łyżek odtłuszczonego mleka płynnego
1 żółtko

Mieszamy smarujemy na wierzchu i do lodówki....a po godzince uczta:)




Hej! Cieszę się, że znalazłam to forum :) bardzo mi się przyda.

Jeśli chodzi o przepisy to bardzo smaczna jest ryba np. panga.

Filet wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zioła do smaku. Może być też natka pietruszki. Podlewamy całość sosem z jogurtu naturalnego i kostki rosołowej (o mniejszej zawartości tłuszczu) rozpuszczonej w szklance gorącej wody . Pieczemy w piekarniku (ok. 180 st.) przez ok. 20 -30 minut (ryba dość szybko jest gotowa)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.