- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
25 kwietnia 2010, 20:37
ZAPIEKANKA
1 podwójna pierś
1 duża cebulka
1 pomidorek
0,5 papryki czerwonej
10 pieczarek
6 łyżek serka homogenizowanego
3 jaja
Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Piersi kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) gdy są już gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy, gdy są gotowe wykładamy na piersi, pomidorka kroimy w plasterki i układamy na wierzch, posypujemy pokrojoną papryczką;) jajka i serek mieszamy na gładką masę i wylewamy na wierzch – zapiekamy 15 minut w mikrofali;)
- Dołączył: 2009-08-23
- Miasto: Kbb
- Liczba postów: 13
26 kwietnia 2010, 18:40
A ja dziś zrobiłam "owsiankę"
Zagotować szklankę mleka 0% (ja dałam 0,5%)
Do wrzącego wsypałam dwie łyżki otrąb
Następnie dodałam żółtko (zakłócić)
2-3 tabletki słodzika
Bardzo dobre i pożywne śniadanie w fazie P
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
26 kwietnia 2010, 20:50
ROLADKI1 podwójna pierś
1 jajo
1 mała cebulka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Odrobinka szczypioru
Przyprawy do smaku: pieprz, sól
Odkroić kawałek piersi i posiekać w drobną kostkę podsmażyć, dodać jajo i cebulkę (farsz)-w fazie PW można zrobić z pieczarkami;) resztę mięsa pofiletować i rozbić jak na kotlety, gdy farsz przestygnie nakładać na filety i zwijać w rulon na koniec zapinać wykałaczką. Roladki podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu), gdy już podsmażymy podlewamy wodą i dokładamy sos sojowy – dusimy 15 min.
Wykładamy roladki na talerz a do sosu dokładamy jogurt. Gotowe roladki polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem smacznego U mnie został farsz więc wyłożyłam go również na talerz.
- Dołączył: 2010-01-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 49
27 kwietnia 2010, 11:11
PLACKI TUŃCZYKOWE:
puszka tuńczyka,
3 białka
2 łyżki mleka,
łyżka płatków,
łyzka mąki kukurydzianej,
4 łyżki serka wiejskiego light,
szczypiorek, koperek i zioła (ja dodałam bazylię i czosnek)
i smazone bez tłuszczu na teflonie
28 kwietnia 2010, 20:58
deser z sera ricotta (2porcje)
opakowanie (250g) serka ricotta,
2łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
100ml mleka
3 białka jaj (ubite),
słodzik, aromat śmietankowy
3 łyżeczki kakao (faza PW)
Mleko, mleko w proszku i ricottę lekko zmiksować lub wymieszać ze słodzikiem i kakao. Ubić białka i wymieszać delikatnie z masą serową. Można polać jogurtem lub podać z domową bitą śmietaną.
smacznego! ;)
ja nie jestem na diecie dukana, ale stosuje co poniektóre przepisy.
Edytowany przez PannaZuzanna 28 kwietnia 2010, 21:04
28 kwietnia 2010, 23:55
pomysł zaczerpnięty z forum dieta.pl od użytkownika "fatsia"
Rolada szpinakowo-lososiowa na faze proteiny+warzywa
Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Znam dwie wersje - jedną chrzanową,
drugą czosnkową. Obie są super.
Przepis:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
- łosoś w plastrach 400g
- czosnek lub chrzan
Na patelni dusimy szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
29 kwietnia 2010, 10:51
TOSTY
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogorek, pieczary, szynka )
Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10 minut. Tost zrobi się pulchny. Smacznego!
Edytowany przez PannaZuzanna 29 kwietnia 2010, 10:53
- Dołączył: 2010-04-27
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 20
30 kwietnia 2010, 13:41
> PTASIE MLECZKO
>
> Składniki:
> 3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie
> miałam)
> 4 jaja
> 1 szklanka mleka
> 4 łyżeczki żelatyny
> 10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało
> więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
> trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
> ew. jakiś aromat
>
> Wykonanie:
> Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą
> pianę. Dodajemy aromat
> (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka
> ciągle ubijając masę.
> Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko
> studzimy i dodajemy
> również stopniowo do masy nadal ubijając. Na
> koniec dodajemy ubitą na
> sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do
> pucharków. Wkładamy do
> lodówki i za moment deser gotowy.
>
> Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku
> możemy, przed dodaniem
> ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną
> (rozpuszczoną w
> odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy
> odrobiną gorącej wody,
> wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie
> mieszamy na gładką, lekko
> płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).
>
w której fazie można to ptasie mleczko ? dzięki z góry ;))
- Dołączył: 2007-04-07
- Miasto: Bedford
- Liczba postów: 1682
30 kwietnia 2010, 14:47
w I można :) bo jak widzę to to są same proteiny ;]
- Dołączył: 2010-04-30
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 2
30 kwietnia 2010, 15:34
Cześć, Czy ma ktoś te wszystkie przepisy z tego forum zebrane w jednym pliku (w wordzie albo w pdf)??
Byłabym wdzięczna o przesłanie mi ich na maila: anuska238@wp.pl