Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
ZAPIEKANKA 
1 podwójna pierś
1 duża cebulka
1 pomidorek
0,5 papryki czerwonej
10 pieczarek
6 łyżek serka homogenizowanego
3 jaja
Przyprawy do smaku: sól, pieprz 

Piersi kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) gdy są już gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy, gdy są gotowe wykładamy na piersi, pomidorka kroimy w plasterki i układamy na wierzch, posypujemy pokrojoną papryczką;) jajka i serek mieszamy na gładką masę i wylewamy na wierzch – zapiekamy 15 minut w mikrofali;)


A ja dziś zrobiłam "owsiankę"
Zagotować szklankę mleka 0% (ja dałam 0,5%)
Do wrzącego wsypałam dwie łyżki otrąb
Następnie dodałam żółtko (zakłócić)
2-3 tabletki słodzika

Bardzo dobre i pożywne śniadanie w fazie P
ROLADKI
1 podwójna pierś
1 jajo
1 mała cebulka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Odrobinka szczypioru
Przyprawy do smaku: pieprz, sól

Odkroić kawałek piersi i posiekać w drobną kostkę podsmażyć, dodać jajo i cebulkę (farsz)-w fazie PW można zrobić z pieczarkami;) resztę mięsa pofiletować i rozbić jak na kotlety, gdy farsz przestygnie nakładać na filety i zwijać w rulon na koniec zapinać wykałaczką. Roladki podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu), gdy już podsmażymy podlewamy wodą i dokładamy sos sojowy – dusimy 15 min.
Wykładamy roladki na talerz a do sosu dokładamy jogurt. Gotowe roladki polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem smacznego U mnie został farsz więc wyłożyłam go również na talerz.



PLACKI TUŃCZYKOWE:

puszka tuńczyka,

3 białka

 2 łyżki mleka,

łyżka płatków,

łyzka mąki kukurydzianej,

4 łyżki serka wiejskiego light,

szczypiorek, koperek i zioła (ja dodałam bazylię i czosnek)

i smazone bez tłuszczu na teflonie

deser z sera ricotta (2porcje)

opakowanie (250g) serka ricotta,

2łyżki mleka odtłuszczonego w proszku

100ml mleka

3 białka jaj (ubite),

słodzik, aromat śmietankowy

3 łyżeczki kakao (faza PW)

 

Mleko, mleko w proszku i ricottę lekko zmiksować lub wymieszać ze słodzikiem i kakao. Ubić białka i wymieszać delikatnie z masą serową. Można polać jogurtem lub podać z domową bitą śmietaną.

smacznego! ;)

ja nie jestem na diecie dukana, ale stosuje co poniektóre przepisy.

pomysł zaczerpnięty z forum dieta.pl od użytkownika "fatsia"

Rolada szpinakowo-lososiowa na faze proteiny+warzywa
Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Znam dwie wersje - jedną chrzanową,
drugą czosnkową. Obie są super.

Przepis:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
- łosoś w plastrach 400g
- czosnek lub chrzan

Na patelni dusimy szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
TOSTY
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogorek, pieczary, szynka )
 
 


Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10 minut. Tost zrobi się pulchny. Smacznego!
> PTASIE MLECZKO
>
> Składniki:
> 3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie
> miałam)
> 4 jaja
> 1 szklanka mleka
> 4 łyżeczki żelatyny
> 10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało
> więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
> trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
> ew. jakiś aromat
>
> Wykonanie:
> Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą
> pianę. Dodajemy aromat
> (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka
> ciągle ubijając masę.
> Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko
> studzimy i dodajemy
> również stopniowo do masy nadal ubijając. Na
> koniec dodajemy ubitą na
> sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do
> pucharków. Wkładamy do
> lodówki i za moment deser gotowy.
>
> Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku
> możemy, przed dodaniem
> ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną
> (rozpuszczoną w
> odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy
> odrobiną gorącej wody,
> wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie
> mieszamy na gładką, lekko
> płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).
>

 w której fazie można to ptasie mleczko ? dzięki z góry ;))
w I  można :) bo jak widzę to to są same proteiny ;]

Cześć, Czy ma ktoś te wszystkie przepisy z tego forum zebrane w jednym pliku (w wordzie albo w pdf)?? 

Byłabym wdzięczna o przesłanie mi ich na maila: anuska238@wp.pl

 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.