- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
19 kwietnia 2010, 21:39
Ciasto drożdżowe:
zaczyn-25g drożdży, 0,5 szkl mleka, 5 tabletek słodzika (rozkruszyć), 1 płaska łyżka skrobi/mąki kukurydzianej.
ciasto: 6 łyżek skrobi/mąki kukurydzianej, 8 łyżek zmielonych otrębów, 5 tabletek słodzika, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka.
Mleko delikatnie podgrzać. Z podanych składników zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W
osobnej misce połączyć ze sobą składniki na ciasto plus wyrośnięty zaczyn. W radzie, gdyby ciasto było za gęste, dolać ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piekarnik nagrzać do 220 st. Wsadzić wyrośnięte ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. Piec ok.25min.
Edytowany przez Pinacoladaaa 19 kwietnia 2010, 21:39
- Dołączył: 2008-04-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 7939
19 kwietnia 2010, 21:54
Fajne przepisy, ja kiedyś byłam na Dunkanie, ale było strasznie monotonnie, szybko skończyłam, teraz żałuję :(
mam tylko pytanie, jak jest ciasto drożdżowe lub pizza to ile na dzień można zjeść?
19 kwietnia 2010, 22:21
skoro na całe ciasto przypada 8łyżek otrębów, a dziennie można zjeść 2-3, to wychodzi całe ciasto na ok 3-4dni
a w przypadku pizzy-myślę że tak 1/3 jak zjesz (tego co ci wyjdzie z podanych proporcji) to będzie wystarczająco.
19 kwietnia 2010, 22:55
Słodki placekŁasuchy spragnione łakoci na pewno docenią słodkość tego placka... :)
Podstawa to oczywiście placek wg przepisu Dukana.
Składniki:2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego
słodzik
Otręby mieszamy razem z jajkiem i
serkiem homogenizowanym. Dodajemy słodzik wg uznania. Całą masę
wylewamy na patelnię teflonową i smażymy na nie za wielkim ogniu, by
uniknąć przypalenia. Jako iż jestem twierdzę, że trochę węglowodanów
jeszcze nikomu nie zaszkodziło, to podczas fazy PW do środka placka (gdy
jedna strona smaży się już na patelni) dodaję odrobinę mrożonych śliwek
(są to może 2 śliwki ,a każda połówka przekrojona dodatkowo na 6
części) - o owocach i Dukanie (dlaczego CZASEM, w NIEWIELKIEJ ilości je
stosuje) już pisałam na tym forum, w dodatku w tym temacie (o
tutaj dokładnie), więc powtarzać się nie będę... :) Wracając do placka - jak
widzimy, że placek jest na tyle dobrze zbity, że da się przerzucić go
na drugą stronę, to znak, że właśnie należy to zrobić. Gotowy wyrób
wykładamy na talerz.
Ja podaję z, posłodzonym
słodzikiem, jogurtem (jeśli gęsty to z odrobiną mleka) ubitym trzepaczką
do mleka - jego konsystencja jest wtedy lekka, a na koniec posypuję
cynamonem... :)
Edytowany przez banny 19 kwietnia 2010, 23:02
19 kwietnia 2010, 22:57
Kotlety mielone z indykaSkładniki:0,5kg mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżka serka homogenizowanego
przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy do niej resztę składników i dobrze mieszamy (najlepiej ręką).
Najlepiej smażyć na patelni teflonowej typu grill, bez dodatku tłuszczu.
Edytowany przez banny 19 kwietnia 2010, 23:02
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
22 kwietnia 2010, 20:45
„ALA MIELONE” W SOSIE SOJOWYM0,5 KG mięsa mielonego drobiowego (miałam z indyka)
¼ średniej kapusty pekińskiej
1 jajo
6 dużych pieczarek
1 duża cebulka
Przyprawy do smaku: Sól, pieprz
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ( bez tłuszczu) i dodajemy starte na tarce
(duże oczka) pieczarki, dusimy je około 5 min. Pokrojoną kapustę dokładamy do mięska mielonego, wbijamy jajo, dokładamy pieczarki z cebulką (wystygnięte). Przyprawiamy i mieszamy;) Z powstałej masy formujemy kotlety i obsmażamy je z obu stron ( bez tłuszczu), po obsmażeniu podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze około 10 mintek żeby w środku doszły;)
Sos
2 łyżki sosu sojowego
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Ja wrzuciłam na patelkę 3 duże pieczarki skrojone w plasterki, cebulkę i to poddusiłam w wodzie z sosem sojowym. Przelałam sos z patelni do miseczki, dołożyłam jogurt ( inaczej zawsze mi się waży na patelce..) i dopiero wtedy wyłożyłam na kotlety, posypałam pieczarkami z cebulką i na wierzch trochę szczypiorku;) Smacznego
- Dołączył: 2010-03-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 149
23 kwietnia 2010, 22:25
Panga w pieprzu cytrynowym
- dowolna ilość filetów z pangi
- pieprz cytrynowy
Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.
- Dołączył: 2010-03-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 149
23 kwietnia 2010, 22:26
Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu
-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.
- Dołączył: 2010-03-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 149
25 kwietnia 2010, 09:29
Tort serowy na zimno Faza I
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao (dodac tylko na II fazie)
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.
Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.
25 kwietnia 2010, 16:57
PIEROGI: Szklanka otrąb (1/2 owsianych i
1/2 pszennych), jajko, ciepła woda.
Otręby mielimy na mąkę, dodajemy
jajko, wodę, mieszamy, ugniatamy i ciasto gotowe. Dalej postępujemy jak
ze zwykłymi pierogami-moje były ze szpinakiem. Można zjeść ok. 6, żeby nie przekroczyć dziennej
dawki otrębów. Można również dodać mąkę kukurydzianą (tudzież
skrobię)-wszystko wedle uznania (ja dodałam po łyżce mąki i skrobi).
Edytowany przez Pinacoladaaa 25 kwietnia 2010, 17:00