Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Ciasto drożdżowe: zaczyn-25g drożdży, 0,5 szkl mleka, 5 tabletek słodzika (rozkruszyć), 1 płaska łyżka skrobi/mąki kukurydzianej. ciasto: 6 łyżek skrobi/mąki kukurydzianej, 8 łyżek zmielonych otrębów, 5 tabletek słodzika, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka.
Mleko delikatnie podgrzać. Z podanych składników zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W osobnej misce połączyć ze sobą składniki na ciasto plus wyrośnięty zaczyn. W radzie, gdyby ciasto było za gęste, dolać ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piekarnik nagrzać do 220 st. Wsadzić wyrośnięte ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. Piec ok.25min.


Fajne przepisy, ja kiedyś byłam na Dunkanie, ale było strasznie monotonnie, szybko skończyłam, teraz żałuję :(
mam tylko pytanie, jak jest ciasto drożdżowe lub pizza to ile na dzień można zjeść?
Pasek wagi
skoro na całe ciasto przypada 8łyżek otrębów, a dziennie można zjeść 2-3, to wychodzi całe ciasto na ok 3-4dni
a w przypadku pizzy-myślę że tak 1/3 jak zjesz (tego co ci wyjdzie z podanych proporcji) to będzie wystarczająco.
Słodki placek

Łasuchy spragnione łakoci na pewno docenią słodkość tego placka... :) Podstawa to oczywiście placek wg przepisu Dukana.

Składniki:
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego
słodzik

Otręby mieszamy razem z jajkiem i serkiem homogenizowanym. Dodajemy słodzik wg uznania. Całą masę wylewamy na patelnię teflonową i smażymy na nie za wielkim ogniu, by uniknąć przypalenia. Jako iż jestem twierdzę, że trochę węglowodanów jeszcze nikomu nie zaszkodziło, to podczas fazy PW do środka placka (gdy jedna strona smaży się już na patelni) dodaję odrobinę mrożonych śliwek (są to może 2 śliwki ,a każda połówka przekrojona dodatkowo na 6 części) - o owocach i Dukanie (dlaczego CZASEM, w NIEWIELKIEJ ilości je stosuje) już pisałam na tym forum, w dodatku w tym temacie (o tutaj  dokładnie), więc powtarzać się nie będę... :) Wracając do placka - jak widzimy, że placek jest na tyle dobrze zbity, że da się przerzucić go na drugą stronę, to znak, że właśnie należy to zrobić. Gotowy wyrób wykładamy na talerz.

Ja podaję z, posłodzonym słodzikiem, jogurtem (jeśli gęsty to z odrobiną mleka) ubitym trzepaczką do mleka - jego konsystencja jest wtedy lekka, a na koniec posypuję cynamonem... :)


Umieszczam też przepisy, które wypróbowałam na nie-potrafie-schudnac.blogspot.com
Kotlety mielone z indyka

Składniki:
0,5kg mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżka serka homogenizowanego
przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do niej resztę składników i dobrze mieszamy (najlepiej ręką). Najlepiej smażyć na patelni teflonowej typu grill, bez dodatku tłuszczu.
Dla urozmaicenia można podawać z sosem, np. czosnkowym (na bazie jogurtu).

Umieszczam też przepisy, które wypróbowałam na nie-potrafie-schudnac.blogspot.com 
„ALA MIELONE” W SOSIE SOJOWYM

0,5 KG mięsa mielonego drobiowego (miałam z indyka)
¼ średniej kapusty pekińskiej
1 jajo
6 dużych pieczarek
1 duża cebulka
Przyprawy do smaku: Sól, pieprz

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ( bez tłuszczu) i dodajemy starte na tarce 
(duże oczka) pieczarki, dusimy je około 5 min. Pokrojoną kapustę dokładamy do mięska mielonego, wbijamy jajo, dokładamy pieczarki z cebulką (wystygnięte). Przyprawiamy i mieszamy;) Z powstałej masy formujemy kotlety i obsmażamy je z obu stron ( bez tłuszczu), po obsmażeniu podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze około 10 mintek żeby w środku doszły;)

Sos
2 łyżki sosu sojowego
0,5 szklanki wody 
2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Ja wrzuciłam na patelkę 3 duże pieczarki skrojone w plasterki, cebulkę i to poddusiłam w wodzie z sosem sojowym. Przelałam sos z patelni do miseczki, dołożyłam jogurt ( inaczej zawsze mi się waży na patelce..) i dopiero wtedy wyłożyłam na kotlety, posypałam pieczarkami z cebulką i na wierzch trochę szczypiorku;) Smacznego
Panga w pieprzu cytrynowym
- dowolna ilość filetów z pangi
- pieprz cytrynowy

Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.

Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu


-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%

Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.

Tort serowy na zimno Faza I
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm


6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao (dodac tylko na II fazie)
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.

Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania

Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.
PIEROGI: Szklanka otrąb (1/2 owsianych i 1/2 pszennych), jajko, ciepła woda.
Otręby mielimy na mąkę, dodajemy jajko, wodę, mieszamy, ugniatamy i ciasto gotowe. Dalej postępujemy jak ze zwykłymi pierogami-moje były ze szpinakiem.  Można zjeść ok. 6, żeby nie przekroczyć dziennej dawki otrębów. Można również dodać mąkę kukurydzianą (tudzież skrobię)-wszystko wedle uznania (ja dodałam po łyżce mąki i skrobi).


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.