- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
24 września 2009, 22:55
PIERSI Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI
-Duża pierś kurczaka
-pieczarki
-kostka ziołowa Knorra
-opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokroić w ćwiartki (większe w ósemki)
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar
papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym
ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne
warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa
lekko zmiękną.
SERNIK NA ZIMNO
-250 g
sera chudego,
-100 ml mleka
- jajka
-5 aspartamów 1 łyżeczka kakao (albo kawy)
-2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)
ewentualnie otręby według uznania
Na teflonele wrzuciłam 250 g
serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu,
niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a
jajko było ścięte, przestudziłam i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5
aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam na 2 porcje jedną
wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko
podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste
proteinki. Ponieważ mam protowarzywa, to ugotowałam szklankę wody i dodałam do
niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody odparowało
dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę. Po
zastygnięciu pokroiłam na kawałki, które dzieci targają ze sobą na uczelnie i
do pracy.
PTASIE MLECZKO
-szklanka mleka 0.01
-2 jajka
-żelatyna na 0.5 l
płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się
trzymać)
-kakao
-serek "kulkowy"
-aspartam (używam Stevie)
Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to
masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość)
żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!).
Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po
20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej
części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie
jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie. Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu
pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby
24 września 2009, 22:56
OMLET NA SŁODKO
-2 jajka
-3 łyżki serka homogenizowanego
-słodzik
-cynamon
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na
rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć
na talerz, posmarować przygotowanym serkiem.
PIERŚ Z KURCZAKA DUSZONA
-pierś z kurczaka
-musztarda.
-pieprz
-curry
-zioła
Wieczorem posmarowałam mięsko musztardą, posypałam przyprawami i ziołami
(dobierać według siebie jakościowo i ilościowo). Wstawiłam na pare godzin do
lodówki. Żeby nie były suche podsmażyłam na mocno nagrzanej patelni (jakby
przywierały, a nie powinny, dzięki musztardzie, to podlewać wodą). Jak się
przyrumieniły dodałam trochę wody i dusiłam pod przykryciem. Żadnej filozofii w
wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.
DESER ZEBRA
-2 duże jogurty naturalne Zott
-Żelatyna (porcja na 1 litr)
-Aromat waniliowy lub wanilia
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kawy mielonej
-20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
-(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)
Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy
żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie
wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy
do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje
się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej
śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do
latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby
nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie
PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE
- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka
Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej) odciskamy
wodę mocno, aby jak najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i
rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego jaja, otręby i przyprawy,
melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się
uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na
mocno nagrzeną patelnię i od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie
kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się nie rozwaliło. Gaz
malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac
do woli, aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników)
wersja na słono
-250 gr mąki kukurydzianej
-4 jaja
-1/2 litra odtłuszczonego mleka
-1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam
i zjadłam z sosikiem serowym
UWAGA!!! Można zjeść
wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek
(placuszków) owsianych
LENIWE KLUSKI
-ok. 500g serka homogenizowanego
-6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
-2 jaja
-sól
-słodzik i kakao odtłuszczone
Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać
a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok.
2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao.
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA
-1 nieduży kalafior
-1 cebula
-5-6 większych pieczarek
-100 gr szynki z indyka lub innej chudej
-150 gr jogurtu
-1 łyzka koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz czosnek
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną
cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę.
Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.
Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie
żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.
24 września 2009, 22:57
FLAKI
-1 kg
flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
-włoszczyzna
-2 kostki rosołowe
-papryka ostra
-papryka słodka
-gałka muszkatołowa
-majeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy,
płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy
wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki
do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę.
Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku,
majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej
rozmieszanej w zimnej wodzie.
KURCZAK PO CHIŃSKU
-1 podwójna pierś z kurczaka
-mieszanka chińska mrożona
-kostka rosołowa
-koncentrat pomidorowy
piersi kroimy na drobne kawałeczki, obsmażamy na teflonowej patelni bez
tłuszczu. kiedy się zrumienią wlewamy tyle wody żeby sięgała kawałeczkom
kurczaka do połowy. wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż się rozpuści. potem
dodajemy mieszankę chińską mrożoną i przykrywamy pokrywką. tak dusimy aż
warzywka będą miękkie. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość zależy od
upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. mieszamy.
jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i SMACZNEGO !!
PLACUSZKI SEROWE
-10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
-3 białka
-0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego
-1 łyżka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem
i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt średniej wielkości.
STROGONOFF Z WĄTRÓBKI INDYCZEJ
-8 wątróbek z indyka
-duża cebula
-8pieczarek
-4 ogórki konserwowe
-garść fasoli szparagowej
-kostka rosołowa
szklankę wody zagotować z kostką rosołową, dodać cebulę, pieczarki i fasolę.
gotować 10 minut. dodać pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę. gotować kolejne
10 minut. ogórki konserwowe pokroić w "zapałkę"- wrzucić, zamieszać i
można gotować jeszcze kilka minutek.
całość doprawić wg uznania.
powinno mieć kwaśny smak.
w normalnej wersji dodaje się jeszcze śmietanę na koniec, ale nie jest to
konieczne.
pycha.
PASTA RYBNA
-twaróg ok. 250
g
-jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki)
-ryba wędzona (nieduży kawałek)
-przyprawy dowolne, ew. koperek
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na puszystą, bez grudek masę.
Konsystencja zależy od ilości dodanego jogurtu. Jak na razie robiłam z ryby
maślanej (pasta wyszła delikatna) i z łososia (bardziej wytrawna).
Świetna do chlebka Dukana, jajek, omleta. Można posmarować wędlinę i zwinąć w
rulonik. Można maczać w tym paski papryki lub po prostu wyjadać z miseczki
łyżką
KLOPSY DROBIOWE Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ
-pierś kurczaka
- cebulka
- 5-6 pieczarek
-poł papryki
- 2 ząbki czosnku
- jajko
Mielimy mięso. Dodajemy jajo. cebulke posmazyc z pierczarkami i papryka a
nastepnie dodac do miesa. Wycisnac czosnek i przyprawic wg gustu. Formować duże
płaskie klopsy i klaśc na rozdrzana patelnie.
GALARETKA Z
SERDUSZEK DROBIOWYCH Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ
-40dkg serduszek
-2 jajka
-1 marchewka
-4 listki laurowe
-5-7ziela angielskiego
-1 łyżeczka do herbaty przyprawy np.delikat
-4 łyżeczki do herbaty żelatyny
Obieramy marchew i kroimy w kostkę serduszek odkrawamy tłuste i kroimy na
paski.
Wszystko wrzucamy do wody, dodajemy ziele, liść i przyprawę. Gotujemy do
miękkości. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Szykujemy 4 salaterki małe, albo jak ja filiżanki, na dno wrzucamy pokrojone
jajko w kostkę, serduszka i marchew.
Na pół litra bulionu rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do wrzenia.
Zalewamy żelatyną i odstawiamy filiżanki do ostygnięcia, a następnie na 3
godzinki do lodówki.
PURE Z KALAFIORA
-kalafior
-jajko
-otreby
-parafina
przyprawy w/g gustu
Ugotowanego kalafiora zmiksować, dodać jajko (będzie bardziej zwarta masa) na
osobę 3 łyżki otrąb i po łyżce parafiny (jeśli problemy z zaparciami, w innym
wypadku mniej), dosmakowac przyprawami (ja dodaje zmielony pietrz, kminek i
gorczyce) podgrzewać mieszając, aż się jajko zetnie. Idealny dodatek do mies,
świetnie zastępuje ziemniaki.
24 września 2009, 23:17
PASZTET PROTEINOWY
-2 podwójne
piersi
-kawałek wołowiny (ja miałam ok 200 gr)
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-4 białka
-kilka łyzek otrąb
-troche mleka 0%
Ugotować piersi i wołowinę w wywarze z jarzyn (ewentualnie na kostkach
rosołowych). Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na teflonie. Otręby namoczyć w
mleku. Zemleć wszystko w maszynce, do masy dodać jajka i tyle wody, żeby masa
była spoista, ale dość rzadka. Dodać przyprawy, ja dodałam sól, pieprz, czosnek
granulowany, troche przyprawy do mięsa mielonego i gałkę muszkatołową. Z białek
ubić sztywną piane. Rozmieszać (reką) z masa mięsną. Foremkę wysmarować
parafiną i oprószyć mąka kukurydzianą. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni.
24 września 2009, 23:22
GĘSTA ZUPA GULASZOWA
-3/4 kg wołowiny24 września 2009, 23:23
SUFLET Z KURCZAKA
:
Posiekać piersi z kurczaka,dodać sól,pieprz i zieleninę.
Podgrzać małą filiżankę chudego mleka i zalać nią 2 surowe żółtka.
Wymieszać wszystko z posiekanym kurczakiem, następnie ubić na sztywno pianę z 2
białek i dodać ją delikatnie do farszu ( suflet lepiej wyrośnie ).
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ( ja wstawiłam na 170 stopni ) na 1,5
godziny ( ja piekłam 1,15, bo suflet nieźle się zrumienił z wierzchu ).
24 września 2009, 23:25
UDKA KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki:
-udka kurczaka
-mały jogurt 0 %
-świeży koperek
-kostka rosołowa
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy, ściągamy skórę. Wrzucamy do rondla (głęboką
patelnie) i dusimy do miękkości w rozrobionej kostce rosołowej (ilość zależy od
liczby udek ;p tyle, ile chcemy sosu) gdy mięso będzie miękkie wrzucamy
posiekany koperek i wlewamy jogurt. Mi zawsze się ścina dlatego dodaje jogurt
po wyłączeniu wywaru ;/ ale smakuje bosko więc i tak zjadam. Można spróbować z
odrobiną mąki kukurydzianej może to coś da ....
24 września 2009, 23:27
WĄTRÓBKA W „ŚMIETANIE”
składniki:
-1 cebula
-1-2 ząbki czosnku
-2-3 podwójne wątróbki
-1/2 kostki bulionu grzybowego
-liść laurowy, ziele angielskie
-mały jogurt naturalny
Drobno posiekaną cebule i czosnek wrzucic na teflon, podlać wodą, dodać
przyprawyi dusic chwilę. Nastepnie dodac wątróbkę(ja ja kroję na kawałeczki),
czekamy aż się zetnie, po chwili dolewamy jogurt naturalny. Dusimy na małym
ogniu do momentu aż wątróbka nie będzie krwista. Polecam .
PANGA KOPERKOWA W PANIERCE Z OTRĘBÓW
skladniki:
-filet z pangi
-jajko
-przyprawa do ryb
-otręby owsiane
-koperek
Rybę oproszamy przyprawą do ryb, koperek beltamy z jajkiem i wrzucamy rybkę do
jajka ,obsypujemy rybkę z obu stron otrebami. Smazymy na patelni posmarowaną
kapką oliwy.
ja trzymałam rybe w jajku dobre 2 godziny wiec wyszla bardzo koperkowa pycha
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
-płaty śledzia z
octu
-por
-papryka konserwowa (lub świeża)
-cebula
-czosnek
-jogurt naturalny
-przyprawy - sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie
Śledzia, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, surowego pora w talarki (bądź
drobniej - wedle upodobań) - wrzucamy do miski, wyciskamy czosnek, przyprawiamy
i zalewamy jogurtem.
Im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze...
WĄTRÓBKA W SOSIE
CZOSNKOWO MUSZTARDOWYM:
1. watróbka drobiowa 3 całe sztuki,
2. jogurt naturalny 1 szklanka
3. czosnek do smaku, moze byc granulowany
4. dwie łyżeczki musztardy
5. inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.
Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie
składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać
sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc.
Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod
przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzieki temu, że nie była
krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb) Jak juz watróbka miękka, odkrywamy i usimy
do zgęstnienia sosu. Smacznego
24 września 2009, 23:29
FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI
-200g fasolki
szparagowej żółtej
-200g fasolki szparagowej zielonej
-200g pieczarek
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko
osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki
kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy
zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do
smaku.
24 września 2009, 23:31
PLACUSZKI Z CUKINII
-50 dag cukinii
(lub tyle cukinii ile, kto lubi)
-2 jajka
-4 łyżki mąki kukurydzianej
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanej bazylii
-tacka łososia wędzonego na zimno
-pieprz
-ostra papryka
-olej (tylko do posmarowania patelni - papierowym ręcznikiem lub pędzelkiem)
Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Płaty łososia drobno posiekać.
Odcisnąć nadmiar wody ze startej masy. Cukinię i posiekanego łososia przełożyć
do miski, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki i
bazylię. Przyprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie
wymieszać (najlepiej ręką). Teflonową patelnię przesmarować olejem, rozgrzać i
można już smażyć placuszki. Najlepiej robić placki nie za grube, aby w środku
masa się ładnie ścięła. Z powodu obecności mąki kukurydzianej i braku startych
ziemniaków (jak to przy zwykłych plackach bywa), kolor placków nie będzie
złocisto-żółty, a raczej z domieszka brązu. Na zdjęciu poniżej widać co i jak
wygląda
PIERNIK
-6 jajek,
-3 łyżki mąki kukurydzianej,
-4 łyżki słodzika do pieczenia,
-2 łyżeczki kakao,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (Kamis najlepsza jak dla mnie )
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (następnym razem upiekę bez-też powinno
się udać)
Ubijamy białka "na sztywno", dosypujemy słodzik i dalej miksujemy.
Następnie dokładamy żółtka, mąkę, kakao, przyprawę i proszek i mieszamy ale już
łyżką.
Wykładamy łyżką do tortownicy i pieczemy ok. pół godziny. Ja włożyłam do
zimnego piekarnika i powoli się nagrzewał a ciasto wraz z nim - wyszło puchate
jak pierzynka
PULPETY W SOSIE WARZYWNYM
Ugotować wywar warzywny lub na chudym mięsie. Zetrzeć na tarce warzywa
co kto lubi, u mnie standard to marchewka, seler, por, pietruszka (czyli
włoszczyzna). Warzyw tyle żeby było gęste. Wrzucić do wywaru, pogotować ok 10
minut.
Mięso mielone doprawić wg uznania. Robić kuleczki i wrzucać na gorący wywar.
Gotować jeszcze ok. 15 minut, zaprawić jogurtem
PLACUSZKI TWAROGOWE
-kostka twarogu
chudego (250gr)
-2 jaja
-słodzik wg uznania
-cynamon
Twaróg i jaja mieszamy widelcem, żeby stworzyły masę bez dużych grudek.
dodajemy słodzik, cynamon, jak ktoś ma i chce można dodać aromat i inne
przyprawy. Nakładać łyżką na patelnię leciutko posmarowaną tłuszczem.
Ja dodałam jeszcze trochę sody i nakładałam małą łyżeczką na patelnię, na którą
wylałam kroplę oleju i rozsmarowałam papierowym ręcznikiem. Na talerzu
posypywałam jeszcze słodzikiem.
PASZTET Z KURCZĄT
-1,5 kg mięsa
kurczaka (ja daję mieszane: piersi, udka bez skór, żołądki)
-0,5 kg
wątróbki drobiowej
-2 duże marchewki
-1 duża pietruszka
-1 duża cebula
-2 listki laurowe, 4 ziela angielskie
-4 łyżki otrębów owsianych zmielonych
-6 jaj
-2 kostki rosołowe
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso bez wątróbki ugotować z warzywami i kostkami rosołowymi. Ja gotuję 1,5
godziny na malusieńkim ogniu. Dodaję do tego wątróbkę i gotuję jeszcze 0,5
godziny. Jak przestygnie zemleć 2 razy (łącznie z cebulą, marchewką i
pietruszką gotowaną). Wymieszać dobrze rękoma. Dodać otręby, jaja i pozostałe
przyprawy do smaku. Wg. uznania dodawać pozostały wywar, aż do uzyskania
satysfakcjonującej konsystencji.
Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 200 stopni.
Piec godzinkę z kawałeczkiem.