Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

PIERSI Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

-Duża pierś kurczaka
-pieczarki
-kostka ziołowa Knorra
-opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokroić w ćwiartki (większe w ósemki)
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.

 

 

SERNIK NA ZIMNO

-250 g sera chudego,
-100 ml mleka
- jajka
-5 aspartamów 1 łyżeczka kakao (albo kawy)
-2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)
ewentualnie otręby według uznania
Na teflonele wrzuciłam 250 g serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu, niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a jajko było ścięte, przestudziłam i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam na 2 porcje jedną wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste proteinki. Ponieważ mam protowarzywa, to ugotowałam szklankę wody i dodałam do niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody odparowało dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę. Po zastygnięciu pokroiłam na kawałki, które dzieci targają ze sobą na uczelnie i do pracy.


PTASIE MLECZKO

-szklanka mleka 0.01
-2 jajka
-żelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)
-kakao
-serek "kulkowy"
-aspartam (używam Stevie)
Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!). Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie. Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby

OMLET NA SŁODKO

-2 jajka
-3 łyżki serka homogenizowanego
-słodzik
-cynamon
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na talerz, posmarować przygotowanym serkiem.

 

 

PIERŚ Z KURCZAKA DUSZONA

-pierś z kurczaka
-musztarda.
-pieprz
-curry
-zioła
Wieczorem posmarowałam mięsko musztardą, posypałam przyprawami i ziołami (dobierać według siebie jakościowo i ilościowo). Wstawiłam na pare godzin do lodówki. Żeby nie były suche podsmażyłam na mocno nagrzanej patelni (jakby przywierały, a nie powinny, dzięki musztardzie, to podlewać wodą). Jak się przyrumieniły dodałam trochę wody i dusiłam pod przykryciem. Żadnej filozofii w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.

 

 

DESER ZEBRA

-2 duże jogurty naturalne Zott
-Żelatyna (porcja na 1 litr)
-Aromat waniliowy lub wanilia
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kawy mielonej
-20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
-(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

 

Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.


Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.


Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie

 

 

PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE
- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka
Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej) odciskamy wodę mocno, aby jak najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego jaja, otręby i przyprawy, melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na mocno nagrzeną patelnię i od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się nie rozwaliło. Gaz malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac do woli, aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.

 

CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników)
wersja na słono
-250 gr mąki kukurydzianej
-4 jaja
-1/2 litra odtłuszczonego mleka
-1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym
UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych

 

LENIWE KLUSKI

-ok. 500g serka homogenizowanego
-6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
-2 jaja
-sól
-słodzik i kakao odtłuszczone
Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao.

 

 

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA

-1 nieduży kalafior
-1 cebula
-5-6 większych pieczarek
-100 gr szynki z indyka lub innej chudej
-150 gr jogurtu
-1 łyzka koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz czosnek
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy na kawałki pokrojoną cebule i pieczarki podsmażamy na teflonie, szynkę kroimy w kosteczkę.
Jogurt mieszamy z przyprawami i koncentratem.
Wszystko razem mieszamy (ja jeszcze dosoliłam, bo lubię) i wkładamy w formie żaroodpornej na 30 min do piekarnika 200 stopni.

FLAKI

-1 kg flaków wołowych(ja kupiłam parzone,krojone)
-włoszczyzna
-2 kostki rosołowe
-papryka ostra
-papryka słodka
-gałka muszkatołowa
-majeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.

 

 

KURCZAK PO CHIŃSKU
-1 podwójna pierś z kurczaka
-mieszanka chińska mrożona
-kostka rosołowa
-koncentrat pomidorowy
piersi kroimy na drobne kawałeczki, obsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. kiedy się zrumienią wlewamy tyle wody żeby sięgała kawałeczkom kurczaka do połowy. wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż się rozpuści. potem dodajemy mieszankę chińską mrożoną i przykrywamy pokrywką. tak dusimy aż warzywka będą miękkie. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. mieszamy.
jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i SMACZNEGO !!

 

 

PLACUSZKI SEROWE
-
10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
-3 białka
-0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego
-1 łyżka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt średniej wielkości.

 

 

STROGONOFF Z WĄTRÓBKI INDYCZEJ

-8 wątróbek z indyka
-duża cebula
-8pieczarek
-4 ogórki konserwowe
-garść fasoli szparagowej
-kostka rosołowa
szklankę wody zagotować z kostką rosołową, dodać cebulę, pieczarki i fasolę. gotować 10 minut. dodać pokrojoną w cienkie plastry wątróbkę. gotować kolejne 10 minut. ogórki konserwowe pokroić w "zapałkę"- wrzucić, zamieszać i można gotować jeszcze kilka minutek.
całość doprawić wg uznania.
powinno mieć kwaśny smak.
w normalnej wersji dodaje się jeszcze śmietanę na koniec, ale nie jest to konieczne.
pycha.

 

PASTA RYBNA

-twaróg ok. 250 g
-jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki)
-ryba wędzona (nieduży kawałek)
-przyprawy dowolne, ew. koperek
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na puszystą, bez grudek masę. Konsystencja zależy od ilości dodanego jogurtu. Jak na razie robiłam z ryby maślanej (pasta wyszła delikatna) i z łososia (bardziej wytrawna).
Świetna do chlebka Dukana, jajek, omleta. Można posmarować wędlinę i zwinąć w rulonik. Można maczać w tym paski papryki lub po prostu wyjadać z miseczki łyżką

 

 

KLOPSY DROBIOWE Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

-pierś kurczaka
- cebulka
- 5-6 pieczarek
-poł papryki
- 2 ząbki czosnku
- jajko
Mielimy mięso. Dodajemy jajo. cebulke posmazyc z pierczarkami i papryka a nastepnie dodac do miesa. Wycisnac czosnek i przyprawic wg gustu. Formować duże płaskie klopsy i klaśc na rozdrzana patelnie.


GALARETKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ
-40dkg serduszek
-2 jajka
-1 marchewka
-4 listki laurowe
-5-7ziela angielskiego
-1 łyżeczka do herbaty przyprawy np.delikat
-4 łyżeczki do herbaty żelatyny
Obieramy marchew i kroimy w kostkę serduszek odkrawamy tłuste i kroimy na paski.
Wszystko wrzucamy do wody, dodajemy ziele, liść i przyprawę. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Szykujemy 4 salaterki małe, albo jak ja filiżanki, na dno wrzucamy pokrojone jajko w kostkę, serduszka i marchew.
Na pół litra bulionu rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do wrzenia.
Zalewamy żelatyną i odstawiamy filiżanki do ostygnięcia, a następnie na 3 godzinki do lodówki.

 

 

PURE Z KALAFIORA

-kalafior
-jajko
-otreby
-parafina
przyprawy w/g gustu
Ugotowanego kalafiora zmiksować, dodać jajko (będzie bardziej zwarta masa) na osobę 3 łyżki otrąb i po łyżce parafiny (jeśli problemy z zaparciami, w innym wypadku mniej), dosmakowac przyprawami (ja dodaje zmielony pietrz, kminek i gorczyce) podgrzewać mieszając, aż się jajko zetnie. Idealny dodatek do mies, świetnie zastępuje ziemniaki.

PASZTET PROTEINOWY

-2 podwójne piersi
-kawałek wołowiny (ja miałam ok 200 gr)
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-4 białka
-kilka łyzek otrąb
-troche mleka 0%
Ugotować piersi i wołowinę w wywarze z jarzyn (ewentualnie na kostkach rosołowych). Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na teflonie. Otręby namoczyć w mleku. Zemleć wszystko w maszynce, do masy dodać jajka i tyle wody, żeby masa była spoista, ale dość rzadka. Dodać przyprawy, ja dodałam sól, pieprz, czosnek granulowany, troche przyprawy do mięsa mielonego i gałkę muszkatołową. Z białek ubić sztywną piane. Rozmieszać (reką) z masa mięsną. Foremkę wysmarować parafiną i oprószyć mąka kukurydzianą. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni.

GĘSTA ZUPA GULASZOWA

-3/4 kg wołowiny
-1 cebula
-1 papryka
-6 duzych pieczarek
-10 dkg grzybów suszonych
-papryczka chili lub pepperoni
-przyprawa do gulaszu
-papryka słodka
-czosnek
-2 łyżki koncentratu
mięsko pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na teflonie i odrobiną oliwy, przerzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam czosnek granulowany, sól, pieprz, przyprawę i dusiłam do miękkości. W międezyczasie podziabałam cebulę i obsmażyłam, podziabałam (dosyć drobno) papryki i pieczarki, namoczyłam grzyby. Jak mięso było miękkie dodałam koncentrat, wszystkie warzywa, grzyby razem z wodą, w której sie moczyły i paprykę słodką i poddusiłam wszystko razem jeszcze z pół godziny.

SUFLET Z KURCZAKA :
Posiekać piersi z kurczaka,dodać sól,pieprz i zieleninę.
Podgrzać małą filiżankę chudego mleka i zalać nią 2 surowe żółtka.
Wymieszać wszystko z posiekanym kurczakiem, następnie ubić na sztywno pianę z 2 białek i dodać ją delikatnie do farszu ( suflet lepiej wyrośnie ).
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ( ja wstawiłam na 170 stopni ) na 1,5 godziny ( ja piekłam 1,15, bo suflet nieźle się zrumienił z wierzchu ).

UDKA KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:
-udka kurczaka
-mały jogurt 0 %
-świeży koperek
-kostka rosołowa

Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy, ściągamy skórę. Wrzucamy do rondla (głęboką patelnie) i dusimy do miękkości w rozrobionej kostce rosołowej (ilość zależy od liczby udek ;p tyle, ile chcemy sosu) gdy mięso będzie miękkie wrzucamy posiekany koperek i wlewamy jogurt. Mi zawsze się ścina dlatego dodaje jogurt po wyłączeniu wywaru ;/ ale smakuje bosko więc i tak zjadam. Można spróbować z odrobiną mąki kukurydzianej może to coś da ....

WĄTRÓBKA W „ŚMIETANIE”

składniki:
-1 cebula
-1-2 ząbki czosnku
-2-3 podwójne wątróbki
-1/2 kostki bulionu grzybowego
-liść laurowy, ziele angielskie
-mały jogurt naturalny
Drobno posiekaną cebule i czosnek wrzucic na teflon, podlać wodą, dodać przyprawyi dusic chwilę. Nastepnie dodac wątróbkę(ja ja kroję na kawałeczki),
czekamy aż się zetnie, po chwili dolewamy jogurt naturalny. Dusimy na małym ogniu do momentu aż wątróbka nie będzie krwista. Polecam .

 

 

PANGA KOPERKOWA W PANIERCE Z OTRĘBÓW

skladniki:
-filet z pangi
-jajko
-przyprawa do ryb
-otręby owsiane
-koperek
Rybę oproszamy przyprawą do ryb, koperek beltamy z jajkiem i wrzucamy rybkę do jajka ,obsypujemy rybkę z obu stron otrebami. Smazymy na patelni posmarowaną kapką oliwy.
ja trzymałam rybe w jajku dobre 2 godziny wiec wyszla bardzo koperkowa pycha

 

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

-płaty śledzia z octu
-por
-papryka konserwowa (lub świeża)
-cebula
-czosnek
-jogurt naturalny
-przyprawy - sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie
Śledzia, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, surowego pora w talarki (bądź drobniej - wedle upodobań) - wrzucamy do miski, wyciskamy czosnek, przyprawiamy i zalewamy jogurtem.
Im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze...

 

 

WĄTRÓBKA W SOSIE CZOSNKOWO MUSZTARDOWYM:
1. watróbka drobiowa 3 całe sztuki,
2. jogurt naturalny 1 szklanka
3. czosnek do smaku, moze byc granulowany
4. dwie łyżeczki musztardy
5. inne przyprawy do smaku, np mieszanka do gyros grilla itp.
Z jogurtu, przypraw, czosnku i musztardy robimy sos mieszając wszystkie składniki w proporcjach do smaku. Watróbkę umyć, w całości , bez krojenia zalać sosem, zostawić na kilka godzin, żeby przeszło smakiem, ja zostawiłam na noc. Na teflonową patelnię, bez tłuszczu wylewamy watróbke z sosem i dusimy pod przykryciem kilka minut, do miekkości watróbki. Dzieki temu, że nie była krojona powstanie nam kilka sporych "konkretnych" kawałków na ząb) Jak juz watróbka miękka, odkrywamy i usimy do zgęstnienia sosu. Smacznego

FASOLKA SZPARAGOWA Z PIECZARKAMI

-200g fasolki szparagowej żółtej
-200g fasolki szparagowej zielonej
-200g pieczarek
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.

PLACUSZKI Z CUKINII

-50 dag cukinii (lub tyle cukinii ile, kto lubi)
-2 jajka
-4 łyżki mąki kukurydzianej
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanej bazylii
-tacka łososia wędzonego na zimno
-pieprz
-ostra papryka
-olej (tylko do posmarowania patelni - papierowym ręcznikiem lub pędzelkiem)
Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Płaty łososia drobno posiekać. Odcisnąć nadmiar wody ze startej masy. Cukinię i posiekanego łososia przełożyć do miski, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Przyprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Teflonową patelnię przesmarować olejem, rozgrzać i można już smażyć placuszki. Najlepiej robić placki nie za grube, aby w środku masa się ładnie ścięła. Z powodu obecności mąki kukurydzianej i braku startych ziemniaków (jak to przy zwykłych plackach bywa), kolor placków nie będzie złocisto-żółty, a raczej z domieszka brązu. Na zdjęciu poniżej widać co i jak wygląda

 

PIERNIK

-6 jajek,
-3 łyżki mąki kukurydzianej,
-4 łyżki słodzika do pieczenia,
-2 łyżeczki kakao,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (Kamis najlepsza jak dla mnie )
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (następnym razem upiekę bez-też powinno się udać)
Ubijamy białka "na sztywno", dosypujemy słodzik i dalej miksujemy. Następnie dokładamy żółtka, mąkę, kakao, przyprawę i proszek i mieszamy ale już łyżką.
Wykładamy łyżką do tortownicy i pieczemy ok. pół godziny. Ja włożyłam do zimnego piekarnika i powoli się nagrzewał a ciasto wraz z nim - wyszło puchate jak pierzynka


PULPETY W SOSIE WARZYWNYM
Ugotować wywar warzywny lub na chudym mięsie. Zetrzeć na tarce warzywa co kto lubi, u mnie standard to marchewka, seler, por, pietruszka (czyli włoszczyzna). Warzyw tyle żeby było gęste. Wrzucić do wywaru, pogotować ok 10 minut.
Mięso mielone doprawić wg uznania. Robić kuleczki i wrzucać na gorący wywar. Gotować jeszcze ok. 15 minut, zaprawić jogurtem

 

 

PLACUSZKI TWAROGOWE

-kostka twarogu chudego (250gr)
-2 jaja
-słodzik wg uznania
-cynamon
Twaróg i jaja mieszamy widelcem, żeby stworzyły masę bez dużych grudek. dodajemy słodzik, cynamon, jak ktoś ma i chce można dodać aromat i inne przyprawy. Nakładać łyżką na patelnię leciutko posmarowaną tłuszczem.
Ja dodałam jeszcze trochę sody i nakładałam małą łyżeczką na patelnię, na którą wylałam kroplę oleju i rozsmarowałam papierowym ręcznikiem. Na talerzu posypywałam jeszcze słodzikiem.

 

 

PASZTET Z KURCZĄT

-1,5 kg mięsa kurczaka (ja daję mieszane: piersi, udka bez skór, żołądki)
-0,5 kg wątróbki drobiowej
-2 duże marchewki
-1 duża pietruszka
-1 duża cebula
-2 listki laurowe, 4 ziela angielskie
-4 łyżki otrębów owsianych zmielonych
-6 jaj
-2 kostki rosołowe
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso bez wątróbki ugotować z warzywami i kostkami rosołowymi. Ja gotuję 1,5 godziny na malusieńkim ogniu. Dodaję do tego wątróbkę i gotuję jeszcze 0,5 godziny. Jak przestygnie zemleć 2 razy (łącznie z cebulą, marchewką i pietruszką gotowaną). Wymieszać dobrze rękoma. Dodać otręby, jaja i pozostałe przyprawy do smaku. Wg. uznania dodawać pozostały wywar, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 200 stopni. Piec godzinkę z kawałeczkiem.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.