- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
24 września 2009, 23:41
LODY
- 500g jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 3 jajka
- słodzik (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
- 1-2 krople aromatu waniliowego (nie więcej bo lody wyjdą gorzkie! tym razem
taki smak, spróbuję jeszcze kiedyś z kawą i kakao)
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Jogurt, serek homogenizowany,
żółtka, słodzik i aromat miksujemy przez chwile razem. Dodajemy pianę z białek
i mieszamy (nie miksujemy). Przekładamy do miseczek, wkładamy do zamrażarki na
kilka godzin.
NUTELLA
- 6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka 0%
- 2-3 krople aromatu (najlepiej orzechowy, ale jest mało dostępny w Polsce więc
radzę migdałowy)
ZAPIEKANKA JAJECZNO-KURCZAKOWA
Składniki:
- 2-3 białka
- 1 żółtko
- 2 łyżki chudego twarogu
- pierś z kurczaka
- szczypta soli, pieprzu, przyprawy do pizzy
Sposób przyrządzania:
Ubić pianę z białek (2-3 szt) z dodatkiem soli, dodać 1 zółtko i
jeszcze trochę ubić. Następnie dodać 2 łyzki chudego twarogu, łyżeczkę
musztardy i miksować to jeszcze chwilę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawami
do pizzy. Dodać pieczoną lub duszoną pierś kurczaka pokrojoną w paseczki.
Wykładać do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temp. 220 st. przez ok. 25 min.
wymieszać na jednolitą masę i gotowe
24 września 2009, 23:49
25 września 2009, 20:39
Składniki
* 1 całe jajo + 1 białko /surowe/
* 2 łyżki mielonych otrąb pszennych
* 2 łyżki czubate mięsa indyczego mielonego
* 0,5 niedużej marchewki
* 1 nieduża pieczarka
* 0,5 ogórka kwaszonego
* 2 plastry cebuli
* 1 łyżeczka natki zielonej
* pieprz, sól ,papryka mielona
na sos do ewentualnego polania :
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
* 0,5 łyżeczki ostrej musztardy, czosnek granul., sól
warzywa, które są dodatkiem trzemy na tarce
* mięso indycze podsmażamy na patelni bez tłuszczu
* po przewróceniu mięsa dorzucamy warzywa i podlewamy odrobinką wody
* dusimy ok. 5 min.
pod przykryciem, następnie ściągamy pokrywkę, aby cały płyn odparował ; mięso z
dodatkami ma być suche !
* ubijamy 2 białka z odrobinką soli a kiedy są sztywne dodajemy żółtka,
otręby, przyprawy i ostudzone mięso z warzywami
* wylewamy na teflonową patelnię
* na bardzo delikatnym
ogniu podsmażamy z obu stron ; ja nie jestem biegła w przerzucaniu
omletów, więc przełożyłam go na drugą identyczną, nagrzaną już patelnie.
sos :
* wymienione składniki mieszamy, próbując , czy sos jest odpowiednie
pikantny.
* polewamy omlecik sosem i posypujemy natką
Składniki
* 1 pierś drobiowa
* 1 nieduża pieczarka
* 0,5 marchewki
* 2 łyżki pędów bambusa / ja miałam ze słoiczka /
* 1 łyżeczka poszatkowanej drobno papryki zielonej
* 1 łyżeczka szczypiorku
* 1 maleńka różyczka/ cząstka z ../ brokuła
* 0,5 małej cebulki białej, lub jej część - 3 plastry
* 0,5 łyżeczki przyprawy " do chińszczyzny "
* pieprz ziołowy, szczypta curry, odrobinka soli
Przygotowujemy je
całkowicie bez tłuszczu, na teflonowej patelni.
* pierś kroimy w kostkę ok 1,5 x 1,5 cm
* szczypiorek, cebulę białą, paprykę i pieczarkę kroimy drobno a
marchewkę w malutkie słupki
* kawałki piersi podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu
* przewracamy na drugą stronę, dorzucamy warzywa i przyprawy, zalewamy ok.połową szklanki wody * dusimy pod przykryciem ok 15 minut Podajemy tylko z surówką - ja jadłam z ogóreczkami konserwowymi - bez ziemniaków, ryżu czy makaronu
Składniki
* 35 dkg mięsa drobiowego mielonego
* 1 jajo / uwaga, jeśli mięso jest "lejące " dodać 0,5 jaja ! /
* 2 łyżeczki otrąb
* 6 łyżeczek ugotowanego szpinaku
* 1 plaster chudego białego sera grubości 1 cm
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczka szczypiorku
* pieprz cytrynowy / jest kwaśniejszy /, sól
dodatkowo : forma silikonowa, ew. kilka kropelek parafiny
* mięso łączymy z jajem, otrębami i ulubionymi przyprawami / nie przesadzamy z solą /
* do foremek nakładamy
mięso do 2/3 ich wysokości / wykładamy część mięsa, resztę zostawiamy do
przykrycia /
* małą łyżeczką robimy wgłębienie, przesuwając mięso bliżej ścianek / taki
dołek / i nakładamy do niego farsz
* farsz : szpinak ,
rozdrobniony ser, pieprz , sól i zmiażdżony czosnek mieszamy w miseczce
* po wyłożeniu farszu wykładamy do foremek resztę mięsa i wstawiamy do
nagrzanego do 200 st C piekarnika
* pieczemy ok. 40 min.
25 września 2009, 20:40
Składniki
na ok. 35 bezików :
* 2 białka
* słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że
1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki
słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki
nastawiamy piekarnik
na 130 st C
* sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia
* ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli
gdy białka są sztywne
i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik
* napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki
* pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40 min
Składniki
2,3 kg udek drobiowych
- nalezy obrać z kości i skórek
* 3 kg piersi kurzęcych
* 1,2 kg gulaszu indyczego - usunąć ew. niewielkie ilości tłuszczu
Uwaga ! Po oczyszczeniu, obraniu
zostało mi 5,8 kg czystego mięsa.
* sól peklowa : każdy producent pisze na opakowaniu, ile należy dodać na 1 kg
mięsa , dlatego trudno mi napisać ilość tej przyprawy
Ja miałam taką :
i na opakowaniu jest napisane,że przy peklowaniu na sucho należy dodać
tyle soli, aby stanowiła 2% masy , czyli na 1kg ok. 20g soli
* 5,5 łyzki majeranku
* 5 łyżeczek czosnku granulowanego
* 5 pełnych łyżeczek pieprzu mielonego
Będą niezbędne potrzebne : przegotowana chłodna woda, tzw. flaki, czyli jelita - można kupić zasolone w marketach, oraz maszynka do mielenia z nasadką do nadziewania kiełbas.
* udka drobiowe obieramy ze skórek i kości i kroimy w małe ok.2,5x2,5 cm kawałki
* piersi i mięso
indycze kroimy w takie same kawałeczki
* pokrojone mięso conajmniej 3 godz.przed przystapieniem do wyrobu zaprawiamy
solą peklową ; dobrze mieszamy masę mięsno- solną, aby do wszystkich
kawałeczków przyprawa dotarła
* odstawiamy w chłodne miejsce a po ok. 1,5 godzinie jeszcze raz solidnie
mieszamy
* w tym czasie szykujemy przyprawy, aby wszystko mieć pod ręką, składamy
maszynkę i płuczemy pod bieżącą wodą jelita
* zagotowujemy w czajniku wodę, gdyż mięsku przed włożeniem w jelita trzeba się
dać napić :) moje mięsko pochłonęło 4,5 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody
, zanim nabrało konsystencji umożliwiającej łatwe jej mieszanie i nabijanie w
jelita
* po 3 godz. zauważymy,że sól peklowa spowodowała " zagęszczenie "
mięsa - ciężkawo będzie je oddzielać od siebie.Nie szkodzi, tak ma być.
* przystępujemy do mielenia mięsa - na największych oczkach maszynki
* zmielone mięso mieszamy bardzo dokładnie z przyprawami , dolewając partiami
wodę, aż dość łatwo będzie się mieszało
* nadziewamy na końcówkę do nadziewania kiełbas ok. 1-1,2 m odcinek jelita i dość ciasno, ale nie za bardzo nabijamy ; co ok.12 cm skręcamy jelito, aby otrzymać krótkie odcinki kiełbasek
Należy pamiętać, że białej kiełbaski nie powinno się mocno gotować a raczej parzyć, aby pyrkotała z ew. przyprawami ( ja daję 1 liścia laurowego i z 3 ziarenka ziela angielskiego ), podobnie, jak rosól
* proponuję pierwszą partię natychmiast nastawić do zaparzenia, aby przekonać się, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona - jeśli za mało ,jest jeszcze czas dorzucić do reszty farszu troszkę przypraw
25 września 2009, 20:40
Składniki
* 0,6 kg kapusty
kwaszonej
* 0,4 kg chudej wołowiny
* 0,5 małej marchewki
* 4 kapelusze grzybów suszonych / kto woli, mogą być pieczarki /
* 2 łyżeczki konc. pomidorowego
* przyprawy : liść laurowy, ziele ang., pieprz, sól, sos sojowy / ew.
maggi/
Ja miałam jeszcze nieco chudego drobiowego mięsa z korpusu rosołowego,
więc też dorzuciłam , aby urozmaicić bigosik.
* kapustę kwaszoną z
pokrojoną marchewką gotujemy z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego do półmiękkości,
odcedzamy - chodzi o usunięcie nadmiaru soli
* wołowinę kroimy na 4 kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy połamane
kapelusze grzybów i gotujemy na wolnym ogniu
* kiedy wołowina jest prawie miękka wykładamy na deseczkę i kroimy drobno
* kapustę w garnku zalewamy wywarem z wołowiny / z grzybami/ i nadal
gotujemy na wolnym ogniu dorzuciwszy przyprawy / ja dałam 4 ziela + 2 liście
laurowe /
* kiedy bigos nieco odparuje dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy do
pożądanej konsystencji
* na koniec dosmaczamy wg uznania
Składniki
na blaszkę keksówkę 25x10 cm :
* 6 białek + 4 żółtka
* szczypta soli do bicia białek
* słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam
8 łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby
ocenić słodzycz )
* 12 łyżeczek mąki kukurydzianej
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu waniliowego
także : kilka kropel parafiny i otręby pszenne do formy
* właczamy piekarnik na 180 st.C /
termoobieg/
* smarujemy formę parafiną i wysypujemy otrębami pszennymi
* mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia
* ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli
* dodajemy żóltka i ubijamy na dość sztywną
masę
* dodajemy makę z proszkiem i aromat - krótko miksujemy
* natychmiast przelewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
* pieczemy 20 min. na jasnobrązowy, czy raczej złoty kolor
* wyciągamy ciasto z piekarnika ,odwracamy blaszkę "do góry nogami" i zostawiamy do wystygnieciaCiasto po przestygnięciu mozna przełożyć np." deserem jogurtowym "
25 września 2009, 20:41
CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z MIĘSEM
Składniki
na dwie łodeczki :
* 1 mała cukinia / nie ma pestek /
nastawiamy piekarnik na 180 sy.C
* pieczarkę, cebulkę i paprykę trzemy na grubych oczkach, szczypiorek
szatkujemy drobno
* do miski wkładamy mięso mielone, białko, otręby, sos sojowy i przyprawy wg
gustu - mieszamy dokładnie, jak każde mielone
* 25 dkg mięsa drobiowego
* 1 białko
* 2 łyzeczki otrąb pszennych
* 4 krople sosu sojowego
* 0,5 większej pieczarki
* 0,5 małej cebulki
* 2 plasterki papryki
* 2 łyzeczki szczypiorku ; wystepuje on często w moich przepisach, gdyż
hamuje uczucie głodu
* 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
* przyprawy : sól, pieprz, papryka mielona
Będzie także potrzebny 1 worek do pieczenia / piekarnik foliowy / z
zapinką
* cukinię wydrążamy łyżeczką, uważając, aby nie przeciąć ścianek na wylot / miąższu nie wyrzucamy , zuzyjemy go jutro do papryki faszerowanej
* cukinię wydrążamy łyżeczką, uważając, aby nie przeciąć ścianek na wylot / miąższu nie wyrzucamy , zuzyjemy go jutro do papryki faszerowanej /
dwoma łyzeczkami
jogurtu smarujemy rowki w cukiniach , leciutko przyprawiamy a następnie
wykładamy starte pieczarki
* na pieczarki wykładamy mięso mielone i smarujemy pozostałymi dwoma
łyżkami jogurtu
* wkładamy łódeczki do piekarnika foliowego i zapinamy
pieczemy ok.35 min. w temp.180 st.C / termoob./ ; cukinia ma być wyraźnie miękka, ale nie ma rozmięknąć...na wierzchu polałam troszkę białym sosikiem z jogurtu i przyprawy tzaziki.
Składniki
porcja
na 6 szt.małych porcji
* 0,5 l jogurtu light owocowego / Dukan zezwala na max.2 sztuki dziennie /
* 5 łyżeczekżelatyny bez gotowania / 1łyżeczka na każde 100ml.jogurtu /
* słodzik - wg gustu, bo owocowe jogurciki są słodsze niż naturalne
lub:
* 0,4l jogurtu maturalnego bez cukru, z najmniejszą ilością tłuszczu
* 2 łyżeczki pokrojonych w kostkę, podduszonych owoców / ja dałam kwaśne
jabłka /
* 4 łyżeczki żelatyny b/g
* słodzik - ilość zależy od tego, ile "słodkości " Wam trzeba /ja
dodałam 6 pastylek/
* 3 krople aromatu pomarańczowego
będzie tez potrzebna foremka silikonowa, lub malutkie miseczki * żelatynę
rozpuszczam w malusieńkiej ilości
gorącej wody, dodaję wtedy ew. słodzik
*garnuszek z jogurtem połączonym z owocami i aromatem stawiam na ogniu - jogurt
należy tylko trochę podgrzać, przy wyższej temperaturze zetnie się !
* wlewamy rozpuszczoną żelatynę wraz ze słodzikiem
* mieszamy...i już.Wlewamy do foremeczek silikonowych, lub miseczek - co kto
tam ma i jak mu wygodnie.Wstawiamy do lodówki, aby deserek stężał. deser
zrobiony z ...coli 0%, kardamonu, żelatyny i 2 łyżek jogurtu
DROBIOWA PIECZEŃ NIBY RZYMSKA
Składniki
* 1 kg mięsa chudego
drobiowego / ja miałam indycze i zapeklowałam je lekko poprzedniego dnia /
* 1 + 2 jaja/ te dwa , jako "nadzienie ", ale niekoniecznie
* 1,5 łyżki otrąb pszennych /
* 1 łyżeczka szczypiorku lub natki
* 0,5 małej cebulki
* 3 ząbki czosnku - zmiażdżone
* sól i dowolne przyprawy : pieprz mielony, papryka czerwona itp
* 2 jaja gotujemy na
twardo , obieramy ze skorupek i kroimy na pół
* mięso, resztę składników i przyprawy wyrabiamy dobrze w misce
* mięso wkładamy do blaszki, robimy rowek i wciskamy połówki jaj
* pieczemy ok.35-40 min.
w temp.200 st. C
* gotowa pieczeń powinna być zrumieniona i lekko odchodzić od blaszki
Składniki
na porcję dla dwóch osób / 6 serduszek/
:
* 0,5 piersi drobiowej
* 0, 5 marchewki
* 0,5 pietruszki
* kawałeczek selera
* 2 gałązki natki
* przyprawy : pieprz i sól
* ok. 10 dkg brokuła
* 3 łyżeczki żelatyny / zależy ile chcecie galarety : 1 łyżeczka na 100 -
150 ml. wywaru /
* pierś drobiową płuczemy i nastawiamy w
garnku z zimną wodą / malutki gaz - wywar ma tylko "pyrkotać "/
* dodajemy warzywa i umiarkowanie przyprawy
* gotujemy aż do miękkości piersi
* w osobnym garnku gotujemy kawałki brokuła
* po wyciągnięciu piersi pozostało w garnku ok. 0,4l wywaru , rozrobiłam
więc 4 łyżeczki żelatyny : zebrałam maleńkie ilości tłuszczu, które wytopiły
się w trakcie gotowania
* pierś pokroiłam na maleńkie kawałeczki a brokuła "
podziabałam" widelcem
* mocno ciepły wywar łączymy z rozdrobnioną piersią, brokułami , 1
rozdrobnionym plasterkiem marchewki i żelatyną
* sprawdzamy , czy galaretka jest dostatecznie pikantna i wlewamy do foremek
* gdy przestygnie, wstawiamy do lodówki na ok.1 godz.
Składniki
na danie główne dla 1 osoby :
- 1 porcja pojedynczej piersi drobiowej
- 1,5 łyżeczki przyprawy gyros
- część brokuła ok. 2 małych różyczek
- plasterek czerwonej papryki
- 0,5 niedużej cebuli
- 2 ogórki konserwowe
- pieprz cytrynowy, sól / niezbędne minimum/ - do smaku proponowany
dodatek :
- sałata 0,5 środka - poszarpać
- 0,5 małego opakowania jogurtu naturalnego 0% tł.
- 4 plasterki zielonego ogórka
- 1 łyżeczka przyprawy "tzaziki"
ewentualnie inne przyprawy do smaku wg gustu
25 września 2009, 20:41
Składniki
kieszonki - porcja na 2 osoby :
* 2 pojedyncze piersi drobiowe
* 1 płaska łyżeczka soli peklowej
* 2 łyżeczki przyprawy gyros, sól, pieprz
* 1 mała cebula
* 1 łyżeczka natki zielonej
* 1 pieczarka średnia
* 1/3 marchewki / może być z rosołu/
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
do
duszenia na patelni :
* 1 cebula - dowolna ilość
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* przyprawy : sól, pieprz, woda
* będą tez potrzebne - na 2 porcje- 4 szpilki do rolad , lub nitka
do związania kieszonek ; polecam jednak szpilki, lub z ich braku ,wykałaczki
przygotowanie mięsa :
Dzień wcześniej przed przygotowaniem kieszonek, mięso myjemy, osuszamy i
nacieramy mieszanką 1 płaskiej łyżeczki soli peklowej i przyprawy gyros.
Odstawiamy w chłodne miejsce na noc
kieszonki :
* przygotowujemy farsz : cebulkę, natkę , pieczarkę i marchewką drobno
kroimy ; ja dodałam tez ścinki z piersi, które deformowały jej kształt
* wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu
* podsmażone zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy też przecier pomidorowy i ew, przyprawy, jeśli odparowany farsz nie jest dla nas dostatecznie pikantny
* po odparowaniu odstawiamy do przestygnięcia
* tymczasem piersi płuczemy, osuszamy i przecinamy w połowie tworząc kieszonkę
; uważamy przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot
* po przestygnięciu farszu kieszonki napełniamy farszem i spinamy 2 szpilkami do rolad
* patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy i wkładamy na nią kieszonki
* po odwróceniu na druga stronę, na patelnię
wrzucamy pokrojona cebulę i po chwili podlewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy
koncentrat i delikatnie przyprawy ; mnie zostało trochę farszu z kieszonek , więc
tez dorzuciłam do " sosiku"
* dusimy ok. 25 min., stopniowo doprowadzając do odparowania wody ;
potrawa ma być dość wilgotna, ale nie ma pływać w wodzie
KULECZKI RYBNE Z KWAŚNYM SOSEM
Składniki
na kuleczki :
* 1 płat ryby mrożonej - ja miałam dużego dorsza, ponieważ na diecie są
dwie osoby
* plasterek papryki świeżej
* 0,25 małej cebulki
* 1 ogórek konserwowy
* 1,5 łyżeczki otrąb pszennych
* 1 białko
* kilka gałązek koperku zielonego
* sól, pieprz cytrynowy
na sos :
* 1,5 jogurtu naturalnego o małej zaw. tłuszczu i bez cukru
* 1 łyżeczka ostrej musztardy np. dijon
* 0,5 łyżeczki soku z cytryny
* 0,5 pęczka koperku zielonego bez grubych łodyg
* przyprawy, jak wyżej + ew. odrobinka chilli
* rybę mielimy razem z
cebulą
* warzywa tarkujemy , koper kroimy drobniutko
* do miski wrzucamy rybę, warzywa, koperek ,białko , otręby i przyprawy
* odczekujemy chwilkę, aby otręby nawilgły i wyrabiamy jak każde inne mielone
* formujemy kulki ,
układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem
...ja posypałam jeszcze papryką po wierzchu - dla koloru :
kwaśny sos :
* jogurt mieszamy z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny i koperkiem
- nie przesadzamy z ostrościa, bo sos mimo przykrycia odparuje !
* pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 200st. C z termoobiegiem
Składniki
na 6
sporych pulpecików
* 60 dkg mięsa drobiowego mielonego
* 1 małe jajko , lub 1 białko i część żółtka
* 2 łyżeczki otrąb pszennych
* 2 łodyżki szczypiorku
* przyprawy : sól / ostrożnie /, pieprz mielony
* 1 duża pieczarka / 0,5 do mielonych, 0,5 do sosu /
* 2 nieduże ogóreczki konserwowe
na sos :
* 1,5 małego op. chudego jogurtu
* przyprawy : sól. pieprz
sałata lodowa na winno - słodko :
* 0,5 gł sałaty lodowej
* ok. 100ml jogurtu naturalnego odtł.
* 2 -3 pastylki słodzika / rozgnieść/
* 2 - 3 łyzki octu jabłkowego
Łączymy jogurt, słodzik i ocet jabłkowy , zalewamy sałatę i mieszamy dokładnie.
* włączamy piekarnik na 180 st.C /
termoobieg./
* pieczarkę ścieramy na grubych oczkach, ogórki konserwowe kroimy w ćwiartki a
potem jeszcze na pół / kawałki 1x 2cm/, szczypiorek także rozdrabniamy
* do miski wkładamy mięso, otręby, szczypiorek , przyprawy i jajko : wyrabiamy,
jak każde mielone
* na dłoni rozpłaszczamy 1/6 porcji mięsa, w środek kładziemy ok.łyżeczki
startych pieczarek i kawałek ogórka konserwowego* farsz owijamy mięsem i
toczymy w rękach kulkę
* układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem ; ponieważ zostało mi kilka kawałeczków ogórka, położyłam je na wierzchu kulek
sos :
* jogurty, pozostałe starte pieczarki i przyprawy / nie za dużo, bo sos
odparuje / mieszamy i wylewamy na pulpeciki
* pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 st C
KWAŚNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SURIMI
Składniki
na dwie spore porcje :
* 10 dkg łososia wędzonego
* 0,5 średniej sałaty lodowej / może być pekińska
/
* 5 plastrów ukrojonych z białej
części pora
* 4 kawałki surimi
* 4 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
* 3 małe ogóreczki konserwowe
* 5 ząbków marynowanego czosnku
* 10 marynowanych cebulek szalotek
* 0,5 łyżeczki soku z cytryny
* przyprawy : pieprz, sól / ostrożnie /, papryka słodka mielona
sałatę lodową kroimy w
drobne ok.1x1 cm kawałeczki, por kroimy drobniutko - wrzucamy do miski
* łososia kroimy z nieduże paseczki - do miski
* mieszamy delikatnie i zalewamy sose
sos :
* surimi z dodatkiem 2 łyżek jogurtu miażdżymy odpowiednią końcówką
mixera ew. blenderem
* cebulki i czosnek marynowany kroimy bardzo drobniutko
* ogóreczki konserwowe trzemy na grubych oczkach tarki
* dodajemy pozostałą część jogurtu i drobniutko posiekane szalotki,
czosnek i ogórki konserwowe - sos ma być dość gęsty
* doprawiamy wg gustu przyprawami i odrobiną soku z cytryny
* po dokładnym wymieszaniu,ubijamy lekko w miseczce i odstawiamy na ok.15-30 min. do lodówki, aby sałatka się " przegryzła ".
Składniki
na porcję " makaronu" dla 2-ch osób
* drożdże kosteczka 1x1 cm
* mleko ok. 100 ml
* maka kukurydziana 5 łyzeczek
* 1/2 rozbełtanego jaja
* szczypta soli* 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem
* mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków
* drożdze z odrobinką soli zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy makę
kukurydzianą i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na nalesniki
* wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron
* po wystygnięciu kroimy w paseczki, lub kwadraciki
* dodajemy do ugotowanej i ew. zabielonej łyżką chudego jogurtu zupy
Składniki
na blaszkę keksową 35x10 :
* 1,2 chudego mięsa mielonego drobiowego / ja zapeklowałam poprzedniego
dnia-wtedy mięso ładniej wygląda po upieczeniu/
* 4 łyzeczki otrąb pszennych
* 1 jajo + 1 białko
* 2 łyżki chudego odtłuszczonego jogurtu
* przyprawy : pieprz, sól
na nadzienie :
* 6 szt drobiowych wątróbek
* 6 szt drobiowych żołądków
* 5 gałązek natki zielonej
* 2 małe ogórki konserwowe
* 0,5 sporej cebuli / zetrzeć drobniutko /
* 2 łyżeczki jogurtu jw.
* przyprawy -standardowo
Bedzie też potrzebna : foremka keksówka i kawałek papieru do pieczenia
* żołądki oczyszczamy z ew.tłuszczu i
gotujemy na wolnym ogniu ; gdy są dość miękkie dorzucamy wątróbki i gotujemy
ok.10-15 min na wolnym ogniu
* po ostudzeniu mielimy, lub siekamy podroby drobniutko ,dodajemy natkę
,cebulkę, starte na grubych oczkach ogóreczki kons.i jogurt
* doprawiamy do smaku pieprzem, solą ew. innymi ulubionymi przyprawami
* nastawiamy piekarnik na 180 stC / termoob./
* do miski wkładamy mięso drobiowe, otręby, białko i jajo, oraz jogurt ;
przyprawiamy i wyrabiamy, jak każde inne mielone
* rozkładamy papier do pieczenia / dostosowany wielkością do długości blaszki/
i wykładamy równomiernie mięso mielone
* na mięso wykładamy farsz, czyli podroby, mozna też dać cienkie paski marchewki, lub ogórka konserwowego , aby
"robiły" za kolorowy srodek
* roladę zwijamy unosząc papier do góry i ew. pomagając sobie nożem / mięso
jest lość lepkie i będzie trochę
przywierać
* podkładamy poziomo blaszkę...
...i przerzucamy do niej jednym ruchem mięso...
..i wtedy ściagamy całkowicie papier
* wygładzamy lekko powierzchnię i smarujemy 2 łyzeczkami jogurtu
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.35-40 min.; upieczona rolada
powinna mieć lekko przypieczony wierzch i powinna odchodzić od boków formy
25 września 2009, 20:42
PODUDZIE INDYCZE ZAPIEKANE Z CEBULKĄ
Składniki
* 1 podudzie indycze /
moje ważyło ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego, chudego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / 4 krople/
także : " piekarnik foliowy " z zapinkąściagamy skórę z całości
mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku w stosunku 1 : 1,5 : 3
; odstawiłam na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowegoi majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem ...
...i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że
po ok.40 min. worek z mięsemz odwracamy na drugą stronę / górą do dołu /
- wtedy zmniejszamy temp.do 180 stC
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby
nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosiku
* cebulkę układamy obok, gdyż w czasie fazy pw, mozemy ją spokojnie i ze
smakiem zjeść.
* po wyjęciu rolady z piekarnika delikatnie przechylamy blaszkę i do miseczki
odlewamy płyn, który się zebrał w blaszce w trakcie pieczenia ; u mnie się nie
zmarnował - mąż zjadł z chlebem / zrobiła się z tego galaretka /
* zostawiamy do wystygnięcia, chyba,że zamierzamy kawałek zjeść jako ciepły
posiłek
Składniki
- 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego / najlepiej samemu zmielić, bo wtedy
wiadomo, co w nim faktycznie jest/
- 1 białko surowe
- pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sól
na sosik pomidorowy:
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i
tłuszczu
- 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne
przyprawy do smaku; uwaga na sól
na kapustkę kwaszoną "zasmażaną" z tymiankiem :
- ok.15 dkg kapusty na osobę
- tymianek, pieprz , sól itp
Uwaga dotycząca zbyt luźnego / płynącego / mięsa :
dodać tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki.
* nastawiamy garnek na ogień - lepiej, aby garnek był węższy niż szerszy;
wlewamy wodę/ok.2szkl./ , dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy natkę,
listek laurowy, ziele angielskie, troszkę pieprzu i
soli
* w miseczce mieszamy mięsko mielone, białko i ulubione przyprawy; formujemy
małe pulpeciki i wrzucamy na gotującą się wodę z przecierem i przyprawami
* gotujemy ok. 15 minut i pozwalamy odparować wodzie, aby nie było jej zbyt
dużo
* przygotowujemy " zabielkę" - mieszamy odrobinkę wody, jogurt
naturalny i mąką kukurydzianą i wlewamy na gotujące się pulpety
* zestawiamy po ok.2 minutowym gotowaniu
* kapustkę kwaszoną gotujemy a po lekkim ostudzeniu drobniutko kroimy / kapusty
nie gotować zbyt długo, aby nie straciła całego kwasu /
* wrzucamy na patelnię teflonową, wsypujemy przyprawy i dusimy na lekkim gazie,
aż niektóre z "pasemek" kapusty podbrązowieją
Składniki
* 2 płaty ryby surowej / ja miałam pangę/
* czosnek granulowany, pieprz cytrynowy lub zwykły , odrobinka soli - do
smaku
na sos do zapiekania :
* 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru i z najmniejszą zawartością tłuszczu
* 2 łyżki czubate szpinaku
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego, odrobinka pieprzu
* łyżeczka natki zielonejWykonuje się ją bez kropli tłuszczu, w naczyniu
żaroodpornym.
- rybę myjemy, osuszamy lekko i przekrawamy na pól, aby kawałki nie były
zbyt duże
- posypujemy odrobinką soli, sporą ilością pieprzu cytrynowego i czosnku granulowanego
- układamy w naczyniu żaroodpornym i włączamy piekarnik na 180 st.C / ja
z termoobiegiem /
- sos :do jogurtu wrzucamy wymienione przyprawy oraz szpinak, mieszamy
dokładnie, ew. możemy spróbować "liznąć", czy ilość przypraw -
szczególnie czosnku - będzie nam odpowiadać
- wylewamy sos na ryby ułożone w naczyniu żaroodpornym ; ja nie
przykrywałam
- piekłam 15 min. w 180 st.C i 15 min. w 200 st
Jako dodatek proponuję coś o łagodniejszym smaku np. buraczki, ale w ilości nieco ograniczonej, gdyż buraki mają sporą zawartość cukrów. Na zdjęciu widać tez surówkę z tartych ogóreczków kwaszonych, ale nie pasowała mi do tej potrawy - była już zbyt kwaśna.
Składniki
* 20
dkg serka homogenizowanego odtłuszczonego
* 20 dkg sera białego chudego
* 2 żółtka
* 4 łyżeczki żelatyny bez gotowania
* 5 pestek słodziku / rozgnieść /
* kilka kropelek aromatu np.cytrynowego
...ja dodałam ,zamiast zabronionych bakalii - aby "ożywić"
serniczek -2 łyżeczki startej na średnich oczkach marchewki
Będą tez potrzebne foremeczki - ja
użyłam silikonowychser biały rozgniatamy widelcem na drobniutko
* żelatynę zalewamy odrobinką gorącej wody i dodajemy słodzik
* żółtka ubijamy mikserem , następnie dodajemy serek homogenizowany
,zwykły dodajemy żelatynę i marchewkę - i miksujemy
* nakładamy do foremeczek - mi wyszło 5 szt
* wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
Serniczki z wisienkami dodatkowo posiadają " nadlewkę " z
deserku jogurtowego .
Składniki
* 25 dkg sera białego chudego - zmielić
* 25 dkg serka homogenizowanego, ja dałam waniliowy
* 2 łyżki jogurtu odtłuszczonego
* 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki parafiny
* 3-4 łyżki słodziku do pieczenia / dziewczyny, mały dopisek...jeśli
chcecie , aby sernik był słodszy dajcie więcej łyżek słodziku ; ja zrobiłam
taki bardziej "winny "/
* 4 jaja
* 0,5 startej marchewki, która ożywi sernik i zastąpi bakalie
* szczypta soli
* kilka kropelek aromatu - ja dałam pomarańczowy
do formy : parafina do natarcia, otręby do wysypania
piekarnik nastawiamy na 180st C z
termoobiegiem
* na formę wylewamy kilka kropelek parafiny i smarujemy, najlepiej palcami
* wsypujemy trochę otrąb, aby pokryły dno i boczki formy
sernik :
* ser mielimy, lub drobniutko rozdziabujemy widelcem , ja właśnie tak
zrobiłam
* do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
* kiedy białka są sztywne dodajemy żółtka, sery, słodzik, mąkę kukurydzianą,
jogurt, parafinę i aromat
* na końcu wrzucamy startą marchewkę i mieszamy łyżką
* wlewamy do formy i wstawiamy do
piekarnika
* pieczemy ok.40
min. na lekko brązowawy kolor
* po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia
Składniki
na 2 placki tortilli :
* drożdże - kosteczka 1x1 cm
*ok. 100 ml mleka - podgrzać nieco
*4 łyżeczki mąki kukurydzianej
*1 łyżeczka otrąb
* 1/2 rozbełtanego w szklance jajka
na nadzienie mięsne do 2-ch placków:
* 20 - 30 dkg mięsa mielonego indyczego lub 1 pierś drobiowa -łatwiej i
szybciej robi się z mięsa mielonego, ale zdjecie robiłam z piersia smażoną
* warzywa : jakie kto lubi ; ja zazwyczaj dodaję : paprykę konserwową, ogórek
zielony, konserwowy, pomidor , kapustę czerwoną konserwową, kapustkę pekińską
.Jeśli chodzi o ilość, to też rzecz umowna , ale dosłownie po kilka plasterków
dla nieprotalowców, którzy jedzą razem z nami jw.+ ser żółty, fasolka kons.
czerwona, kukurydza
*odrobinka soli
na sos do 2-ch placków:
* 1 jogurt mały naturalny, chudy
* 1 ząbek czosnku, lub czosnek granulowany
* 3 plasterki ogórka zielonego
* pieprz ( ja jak zawsze dałam cytrynowy ), sól, ew. papryka w proszku
* mozna dodać 1-2 łyzeczki sosu w proszku "Tzaziki"Wszystkie składniki do tortilli przygotowujemy bez tłuszczu !
* mięso wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy ok. 8-12 min.,
przewracając energicznie;
zestawiamy i studzimy
* 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem
* mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków
* drożdze z odrobinka soli zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy makę
kukurydzianą, otręby i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na
nalesniki
* wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron
* szykujemy kawałek papieru do pieczenia - ciut większy od wielkości placka,
układamy tortillę i kładziemy nadzienie : mięsko i dodatki, jakie lubimy
* teraz zwijamy placek, tak jak krokieta
* teraz owijamy tortillę papierem - kładziemy nasze zawiniatko na środku i
zawijamy papier tak samo jak placek
...nożyczki są do tego
oczywiscie niepotrzebne, ja uzyłam ich, kiedy brakowało mi 3-ciej ręki przy
robieniu zdjęć :)
* wstawiamy na talerzyku do mikrofali na 2 minuty
* po wyciągnieciu odwijamy z papieru i polewamy sosem
sos jogurtowo- czosnkowy :
* czosnek miażdżymy i dodajemy do
jogurtu
* kroimy drobniutko ogórka zielonego i dorzucamy razem z przyprawami do jogurtu
; mieszmy i polewamy gorącą tortillę
25 września 2009, 20:42
Składniki
na porcję dla 1 osoby :
* chuda wołowina ok.25 dkg
* 2 kapelusze prawdziwka suszonego
* 1 pieczarka
* 3 plastry cebuli
* 2 spore ogórki kwaszone
* 0,5 malutkiej marchewki
* 1 liść laurowy
* 2 kulki ziela angielskiego
* przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz mielony - w ilości dostosowanej
do gustu - ja przyprawiałam na końcu duszenia, ponieważ ciężko
"wyczuć " potrzebną ilość przypraw, kiedy mięso jeszcze pływa w
wodzie.Generalnie potrawa ma być nieco
pikantniejsza niż inne, przedstawiane przeze mnie !
surówka z kwaszonych ogórków :
* 2 ogórki kwaszone spore
* mały kawałeczek cebuli
* kilka listków natki zielonej
* czosnek granulowany i pieprz cytrynowykapelusze prawdziwków gotujemy na
wolnym ogniu, dolewając wyparowana wodę , a kiedy są już dość miękkie, dodajemy
pokrojoną w plastry pieczarkę i blanszujemy ją
* po wyjęciu z wywaru , kapelusze kroimy w paseczki
* warzywa kroimy w spore ok.1,5x1,5 cm kawałki
* wołowinę kroimy na kawałki 2x2 cm i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
* po odwróceniu mięsa na drugą stronę dodajemy przyprawy / delikatnie, bo woda
ma odparować/, dość grubo pokrojone warzywa , zalewamy wywarem z grzybów
...
...i dusimy pod przykryciem do miękkości wołowiny ; u mnie to trwało w sumie
ok. 45 min.
* kiedy wołowina jest dość miękka odkrywamy patelnię i odparowujemy nadmiar
wody ; potrawa ma być wilgotna, ale nie pływać w wodzie
surówka z ogórków kwaszonych :
* ogórki trzemy na grubych oczkach tarki wraz z cebulą / odlewamy nadmiar
słonej wody , jak wypłynęła w trakcie
tarcia
* dodajemy przyprawy i mieszamy
Składniki
na rureczki:
* 1 płat gotowego ciasta francuskiego / np. z "Biedronki"/
* 1 roztrzepane białko
* odrobinka maku lub poppingu z amarantusa
na nadzienie:
* 1 ser ricotta
* 0,5 serka mascarpone
* 3 łyżki tartego łososia
* 3 ogórki konserwowe
* 2 łyżeczki zielonego konserwowanego pieprzu
* pieprz do smaku, ew. odrobinka soli /uwaga - łosoś tarty
bywa słony!/
Będą także potrzebne:
* foremeczki - rureczki
* szpryca z szeroką końcówką
rureczki :
- nastawiamy piekarnik na 220 st C
- tniemy z gotowego ciasta paski szerokości ok.0,8-1,2 cm
- owijamy foremki ciastem i zamaczamy jedną stroną w białku
- "ubiałczoną" stronę surowej rureczki posypujemy lekko makiem
lub poppingiem i układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
- wstawiamy do gorącego piekarnika
- pieczemy ok 10 min. aż ciasto się zarumieni
- po wyciągnięciu z piekarnika lekko studzimy i ściągamy delikatnie
gotowe rureczki z foremek