Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

LODY

- 500g jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 3 jajka
- słodzik (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
- 1-2 krople aromatu waniliowego (nie więcej bo lody wyjdą gorzkie! tym razem taki smak, spróbuję jeszcze kiedyś z kawą i kakao)
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Jogurt, serek homogenizowany, żółtka, słodzik i aromat miksujemy przez chwile razem. Dodajemy pianę z białek i mieszamy (nie miksujemy). Przekładamy do miseczek, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

 

NUTELLA

- 6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka 0%
- 2-3 krople aromatu (najlepiej orzechowy, ale jest mało dostępny w Polsce więc radzę migdałowy)

 

ZAPIEKANKA JAJECZNO-KURCZAKOWA

Składniki:
- 2-3 białka
- 1 żółtko
- 2 łyżki chudego twarogu
- pierś z kurczaka
- szczypta soli, pieprzu, przyprawy do pizzy
Sposób przyrządzania:
Ubić pianę z białek (2-3 szt) z dodatkiem soli, dodać 1 zółtko i
jeszcze trochę ubić. Następnie dodać 2 łyzki chudego twarogu, łyżeczkę musztardy i miksować to jeszcze chwilę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawami do pizzy. Dodać pieczoną lub duszoną pierś kurczaka pokrojoną w paseczki. Wykładać do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temp. 220 st. przez ok. 25 min.
wymieszać na jednolitą masę i gotowe

no i to by było na tyle :) Przepisy pochodzą głównie z forum na portalu dieta.pl. a ja osiwiałam podczas wklejania bo vitalia mi sie tak muliła że mało brakowało a bym komp przez okno wyrzuciła :/
Aż ślinka cieknie na te wszystkie frykaski ;)
Pasek wagi

OMLET WARZYWNO-MIĘSNY

 

 Składniki
* 1 całe jajo + 1 białko /surowe/
* 2 łyżki mielonych otrąb pszennych
* 2 łyżki czubate mięsa indyczego mielonego
* 0,5 niedużej marchewki
*  1 nieduża pieczarka
* 0,5 ogórka kwaszonego
* 2 plastry cebuli
* 1 łyżeczka natki zielonej
* pieprz, sól ,papryka mielona
     na sos do ewentualnego polania :
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
* 0,5 łyżeczki ostrej musztardy, czosnek granul., sól

warzywa, które są dodatkiem trzemy na tarce

* mięso indycze podsmażamy na patelni bez tłuszczu

* po przewróceniu mięsa dorzucamy warzywa i podlewamy odrobinką wody

* dusimy ok. 5 min. pod przykryciem, następnie ściągamy pokrywkę, aby cały płyn odparował ; mięso z dodatkami ma być suche !
 * ubijamy 2 białka z odrobinką soli a kiedy są sztywne dodajemy żółtka, otręby, przyprawy i ostudzone mięso z warzywami 

* wylewamy na teflonową patelnię

* na bardzo delikatnym ogniu podsmażamy z obu stron ; ja nie jestem biegła w przerzucaniu omletów, więc przełożyłam go na drugą identyczną, nagrzaną już patelnie.
                                   sos :
 * wymienione składniki mieszamy, próbując , czy sos jest odpowiednie pikantny.
 * polewamy omlecik sosem i posypujemy natką

 

 

DROBIOWA CHIŃSZCZYZNA

 

Składniki

 * 1 pierś drobiowa
 * 1 nieduża pieczarka
 *  0,5 marchewki
 * 2 łyżki pędów bambusa  / ja miałam ze słoiczka /
 * 1 łyżeczka poszatkowanej drobno papryki zielonej
 * 1 łyżeczka szczypiorku
 * 1 maleńka różyczka/ cząstka z ../ brokuła
 * 0,5 małej cebulki białej, lub jej część - 3 plastry
 * 0,5 łyżeczki przyprawy " do chińszczyzny "
 * pieprz ziołowy, szczypta curry, odrobinka soli

Przygotowujemy je całkowicie bez tłuszczu, na teflonowej patelni.
 * pierś kroimy w kostkę ok 1,5 x 1,5 cm
 * szczypiorek, cebulę białą, paprykę i pieczarkę kroimy drobno a marchewkę w malutkie słupki
* kawałki piersi podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu

* przewracamy na drugą stronę, dorzucamy warzywa i przyprawy, zalewamy ok.połową szklanki wody    * dusimy pod przykryciem  ok 15 minut   Podajemy tylko z surówką - ja jadłam z ogóreczkami konserwowymi - bez ziemniaków, ryżu czy makaronu

 

BABECZKI MIĘSNE NADZIEWANE

 

Składniki
 * 35 dkg mięsa drobiowego mielonego
 * 1 jajo / uwaga, jeśli mięso jest "lejące " dodać 0,5 jaja ! /
 * 2 łyżeczki otrąb
 * 6 łyżeczek ugotowanego szpinaku
 * 1 plaster chudego białego sera grubości 1 cm          
 * 1 ząbek czosnku
 * 1 łyżeczka szczypiorku
 * pieprz cytrynowy / jest kwaśniejszy /, sól

  dodatkowo : forma silikonowa, ew. kilka kropelek parafiny

* mięso łączymy z jajem, otrębami i ulubionymi przyprawami / nie przesadzamy z solą  /

* do foremek nakładamy mięso do 2/3 ich wysokości / wykładamy część mięsa, resztę zostawiamy do przykrycia /
* małą łyżeczką robimy wgłębienie, przesuwając mięso bliżej ścianek / taki dołek / i nakładamy do niego farsz 

* farsz : szpinak , rozdrobniony ser, pieprz , sól i zmiażdżony czosnek mieszamy w miseczce
 * po wyłożeniu farszu wykładamy do foremek resztę mięsa i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika
 * pieczemy ok. 40 min.

BEZIKI DESEROWE

 

Składniki

na ok. 35 bezików :
* 2 białka
* słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że 1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki

nastawiamy piekarnik na 130 st C
* sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia
* ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli

gdy białka są sztywne i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik
* napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki

* pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40  min

BIAŁA KIEŁBASA NIE TYLKO NA WIELKANOC

Składniki

2,3 kg udek drobiowych - nalezy obrać z kości i skórek
* 3 kg piersi kurzęcych
* 1,2 kg gulaszu indyczego - usunąć ew. niewielkie ilości tłuszczu
Uwaga ! Po oczyszczeniu, obraniu zostało mi 5,8 kg czystego mięsa.
* sól peklowa : każdy producent pisze na opakowaniu, ile należy dodać na 1 kg mięsa , dlatego trudno mi napisać ilość tej przyprawy
Ja miałam taką :
 i na opakowaniu jest napisane,że przy peklowaniu na sucho należy dodać tyle soli, aby stanowiła 2% masy , czyli na 1kg ok. 20g soli
* 5,5 łyzki majeranku
* 5 łyżeczek czosnku granulowanego
* 5 pełnych łyżeczek pieprzu mielonego

Będą niezbędne potrzebne : przegotowana chłodna woda, tzw. flaki, czyli jelita - można kupić zasolone w marketach, oraz maszynka do mielenia z nasadką do nadziewania kiełbas.

* udka drobiowe obieramy ze skórek i kości i kroimy w małe ok.2,5x2,5 cm kawałki

* piersi i mięso indycze kroimy w takie same kawałeczki
* pokrojone mięso conajmniej 3 godz.przed przystapieniem do wyrobu zaprawiamy solą peklową ; dobrze mieszamy masę mięsno- solną, aby do wszystkich kawałeczków przyprawa dotarła
* odstawiamy w chłodne miejsce a po ok. 1,5 godzinie jeszcze raz solidnie mieszamy
* w tym czasie szykujemy przyprawy, aby wszystko mieć pod ręką, składamy maszynkę i płuczemy pod bieżącą wodą jelita
* zagotowujemy w czajniku wodę, gdyż mięsku przed włożeniem w jelita trzeba się dać napić :) moje mięsko pochłonęło 4,5 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody , zanim nabrało konsystencji umożliwiającej łatwe jej mieszanie i nabijanie w jelita
* po 3 godz. zauważymy,że sól peklowa spowodowała " zagęszczenie " mięsa - ciężkawo będzie je oddzielać od siebie.Nie szkodzi, tak ma być.

* przystępujemy do mielenia mięsa - na największych oczkach maszynki
* zmielone mięso mieszamy bardzo dokładnie z przyprawami , dolewając partiami wodę, aż dość łatwo będzie się mieszało

* nadziewamy na końcówkę do nadziewania kiełbas ok. 1-1,2 m odcinek jelita i dość ciasno, ale nie za bardzo nabijamy ; co ok.12 cm skręcamy jelito, aby otrzymać krótkie odcinki kiełbasek

Należy pamiętać, że białej kiełbaski nie powinno się mocno gotować a raczej parzyć, aby pyrkotała z ew. przyprawami ( ja daję 1 liścia laurowego i z 3 ziarenka ziela angielskiego ), podobnie, jak rosól

* proponuję pierwszą partię natychmiast nastawić do zaparzenia, aby przekonać się, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona - jeśli za mało ,jest jeszcze czas dorzucić do reszty farszu troszkę przypraw

CHUDY BIGOS

 

 Składniki

 * 0,6 kg kapusty kwaszonej
 * 0,4 kg chudej wołowiny
 * 0,5 małej marchewki
 * 4 kapelusze grzybów suszonych / kto woli, mogą być  pieczarki /
 * 2 łyżeczki konc. pomidorowego
 * przyprawy : liść laurowy, ziele ang., pieprz, sól, sos sojowy / ew. maggi/
 Ja miałam jeszcze nieco chudego drobiowego mięsa z korpusu rosołowego, więc też dorzuciłam , aby urozmaicić bigosik.  

* kapustę kwaszoną z pokrojoną marchewką gotujemy z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego do półmiękkości, odcedzamy - chodzi o usunięcie nadmiaru soli
 * wołowinę kroimy na 4 kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy połamane kapelusze grzybów i gotujemy na wolnym ogniu

 * kiedy wołowina jest prawie miękka wykładamy na deseczkę i kroimy drobno
 * kapustę w garnku zalewamy wywarem z wołowiny / z grzybami/ i nadal gotujemy na wolnym ogniu dorzuciwszy przyprawy / ja dałam 4 ziela + 2 liście laurowe /
 * kiedy bigos nieco odparuje dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy do pożądanej konsystencji
* na koniec  dosmaczamy wg uznania

 

CIASTO BISZKOPTOWE

 

Składniki

na blaszkę keksówkę 25x10 cm :

*  6 białek + 4 żółtka
* szczypta soli do bicia białek
*  słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam 8 łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby ocenić słodzycz )
*  12 łyżeczek mąki kukurydzianej
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu waniliowego
także : kilka kropel parafiny i otręby pszenne do formy

* właczamy piekarnik na 180 st.C / termoobieg/
* smarujemy formę parafiną i wysypujemy otrębami pszennymi
* mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia

* ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli

* dodajemy żóltka i ubijamy na dość sztywną masę
* dodajemy makę z proszkiem i aromat - krótko miksujemy
* natychmiast przelewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
* pieczemy 20 min. na jasnobrązowy, czy raczej złoty kolor

* wyciągamy ciasto z piekarnika ,odwracamy blaszkę "do góry nogami" i zostawiamy do wystygnieciaCiasto po przestygnięciu mozna przełożyć np." deserem jogurtowym "   

CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z MIĘSEM

 

Składniki

 na dwie łodeczki :
* 1 mała cukinia / nie ma pestek /
      nastawiamy piekarnik na 180 sy.C
* pieczarkę, cebulkę i paprykę trzemy na grubych oczkach, szczypiorek szatkujemy drobno
* do miski wkładamy mięso mielone, białko, otręby, sos sojowy i przyprawy wg gustu - mieszamy dokładnie, jak każde mielone
* 25 dkg mięsa drobiowego
* 1 białko
* 2 łyzeczki otrąb pszennych
* 4 krople sosu sojowego
* 0,5 większej pieczarki
* 0,5 małej cebulki
* 2 plasterki papryki
* 2 łyzeczki szczypiorku ; wystepuje on często w moich przepisach, gdyż hamuje uczucie głodu
* 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
* przyprawy :  sól, pieprz, papryka mielona
 Będzie także potrzebny 1 worek do pieczenia / piekarnik foliowy / z zapinką

* cukinię wydrążamy łyżeczką, uważając, aby nie przeciąć ścianek na wylot / miąższu nie wyrzucamy , zuzyjemy go jutro do papryki faszerowanej

* cukinię wydrążamy łyżeczką, uważając, aby nie przeciąć ścianek na wylot / miąższu nie wyrzucamy , zuzyjemy go jutro do papryki faszerowanej /

dwoma łyzeczkami jogurtu smarujemy rowki w cukiniach , leciutko przyprawiamy a następnie wykładamy starte pieczarki
* na pieczarki wykładamy mięso mielone  i smarujemy pozostałymi dwoma łyżkami jogurtu

* wkładamy łódeczki do piekarnika foliowego i zapinamy

pieczemy ok.35 min. w temp.180 st.C / termoob./ ; cukinia ma być wyraźnie miękka, ale nie ma rozmięknąć...na wierzchu polałam troszkę białym sosikiem z jogurtu i przyprawy tzaziki.

 

DESR JOGURTOWY

 

Składniki

 porcja na 6 szt.małych porcji
* 0,5 l jogurtu light owocowego / Dukan zezwala na max.2 sztuki dziennie /
* 5 łyżeczekżelatyny bez gotowania / 1łyżeczka na każde 100ml.jogurtu /
* słodzik - wg gustu, bo owocowe jogurciki są słodsze niż naturalne
                        lub:
* 0,4l jogurtu maturalnego bez cukru, z najmniejszą ilością tłuszczu
* 2 łyżeczki pokrojonych w kostkę, podduszonych  owoców / ja dałam kwaśne jabłka /
* 4 łyżeczki żelatyny b/g
* słodzik - ilość zależy od tego, ile "słodkości " Wam trzeba /ja dodałam 6 pastylek/
* 3 krople aromatu pomarańczowego
 będzie tez potrzebna foremka silikonowa, lub malutkie miseczki * żelatynę rozpuszczam w malusieńkiej ilości gorącej wody, dodaję wtedy ew. słodzik
*garnuszek z jogurtem połączonym z owocami i aromatem stawiam na ogniu - jogurt należy tylko trochę podgrzać, przy wyższej temperaturze zetnie się !
* wlewamy rozpuszczoną żelatynę wraz ze słodzikiem
* mieszamy...i już.Wlewamy do foremeczek silikonowych, lub miseczek - co kto tam ma i jak mu wygodnie.Wstawiamy do lodówki, aby deserek stężał. deser zrobiony z ...coli 0%, kardamonu, żelatyny i 2 łyżek jogurtu

 




DROBIOWA PIECZEŃ NIBY RZYMSKA

 

Składniki

* 1 kg mięsa chudego drobiowego / ja miałam indycze i zapeklowałam je lekko poprzedniego dnia /
 * 1 + 2 jaja/ te dwa , jako "nadzienie ", ale niekoniecznie
 * 1,5 łyżki otrąb pszennych /
 * 1 łyżeczka szczypiorku lub natki
 * 0,5 małej cebulki
 * 3 ząbki czosnku - zmiażdżone
 *  sól i dowolne przyprawy : pieprz mielony, papryka czerwona itp

* 2 jaja gotujemy na twardo , obieramy ze skorupek i kroimy na pół
* mięso, resztę składników i przyprawy wyrabiamy dobrze w misce

* mięso wkładamy do blaszki, robimy rowek i wciskamy połówki jaj

* pieczemy ok.35-40 min. w temp.200 st. C
* gotowa pieczeń powinna być zrumieniona i lekko odchodzić od blaszki

 

GALARETKA BROKUŁOWA Z DROBIU

 

 Składniki

na porcję dla dwóch osób / 6 serduszek/  :
 * 0,5 piersi drobiowej
 * 0, 5 marchewki
 * 0,5 pietruszki
 * kawałeczek selera
 * 2 gałązki natki
 * przyprawy : pieprz i sól
 * ok. 10 dkg brokuła      
 * 3 łyżeczki żelatyny / zależy ile chcecie galarety : 1 łyżeczka na 100 - 150 ml. wywaru /

* pierś drobiową płuczemy i nastawiamy w garnku z zimną wodą / malutki gaz - wywar ma tylko "pyrkotać "/
 *  dodajemy warzywa i umiarkowanie przyprawy
 *  gotujemy aż do miękkości piersi
 *  w osobnym garnku gotujemy kawałki brokuła
* po wyciągnięciu piersi  pozostało w garnku ok. 0,4l wywaru , rozrobiłam więc 4 łyżeczki żelatyny : zebrałam maleńkie ilości tłuszczu, które wytopiły się w trakcie gotowania
*  pierś pokroiłam na maleńkie kawałeczki a brokuła " podziabałam" widelcem
* mocno ciepły wywar łączymy z rozdrobnioną piersią, brokułami , 1 rozdrobnionym plasterkiem marchewki i żelatyną

* sprawdzamy , czy galaretka jest dostatecznie pikantna i wlewamy do foremek

* gdy przestygnie, wstawiamy do lodówki na ok.1 godz.

 

GYROS Z PIERSI DROBIOWEJ Z SAŁATĄ

 

Składniki

na danie główne dla 1 osoby :
  - 1 porcja pojedynczej piersi drobiowej
  - 1,5 łyżeczki przyprawy gyros
  - część brokuła ok. 2 małych różyczek
  - plasterek czerwonej papryki
  - 0,5 niedużej cebuli
  - 2 ogórki konserwowe
  - pieprz cytrynowy, sól / niezbędne minimum/ - do smaku proponowany dodatek :
  - sałata 0,5 środka - poszarpać
  - 0,5 małego opakowania jogurtu naturalnego 0% tł.
  - 4 plasterki zielonego ogórka
  - 1 łyżeczka przyprawy "tzaziki"
   ewentualnie inne przyprawy do smaku wg gustu

danie główne :
* przygotowujemy warzywa do mięsa : cebulę i rózyczki brokuła dzielimy na maleńkie ok. 1 cm kawałeczki, paprykę i ogórki konserwowe kroimy jeszcze troszkę drobniej
* kroimy pierś drobiową w wąskie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię; obsmażamy z jednej strony
* po przewróceniu paseczków mięsa na drugą stronę zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką

* po ok. 3 min. mięsko "puści" nieco wody, wtedy wrzucamy przyprawę gyros, pieprz ,nieco soli i warzywa ; dusimy - dolewając troszkę wody - ok.10-15 min..
* po tym czasie ściągamy przykrywkę i odparowujemy potrawkę ; powinno zostać nieco własnego sosu, aby mięsko nie było "zapychające"
   w międzyczasie szykujemy sałatę :
* listki środka sałaty rwiemy na małe kawałeczki - wrzucamy do miseczki
* do 0,5 op. jogurtu wrzucamy pokrojone drobno ogóreczki zielone i przyprawy - ilość wg gustu; mieszamy
*wylewamy na zieloną sałatę
"Gyrosa" podajemy na talerzu oczywiście bez ziemniaków i chleba , ponieważ są całkowicie zabronione w diecie "Protal".

KIESZONKI DORBIOWE Z PATELNI

 

Składniki

  kieszonki - porcja na 2 osoby :

* 2 pojedyncze piersi drobiowe
* 1 płaska łyżeczka soli peklowej
* 2 łyżeczki przyprawy gyros, sól, pieprz
* 1 mała cebula
* 1 łyżeczka natki zielonej
* 1 pieczarka średnia
* 1/3 marchewki / może być z rosołu/
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
            do duszenia na patelni :

 * 1 cebula - dowolna ilość
 * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 * przyprawy : sól, pieprz, woda
 *   będą tez potrzebne - na 2 porcje- 4 szpilki do rolad , lub nitka do związania kieszonek ; polecam jednak szpilki, lub z ich braku ,wykałaczki

przygotowanie mięsa :
 
  Dzień wcześniej przed przygotowaniem kieszonek, mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką 1 płaskiej łyżeczki soli peklowej i przyprawy gyros. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc

kieszonki :
 * przygotowujemy farsz : cebulkę, natkę , pieczarkę i marchewką drobno kroimy ; ja dodałam tez ścinki z piersi, które deformowały jej kształt
* wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu

* podsmażone zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy też przecier pomidorowy i ew, przyprawy, jeśli odparowany farsz nie jest dla nas dostatecznie pikantny

* po odparowaniu odstawiamy do przestygnięcia
* tymczasem piersi płuczemy, osuszamy i przecinamy w połowie tworząc kieszonkę ; uważamy przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot

* po przestygnięciu farszu kieszonki napełniamy farszem i spinamy 2 szpilkami do rolad

* patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy i wkładamy na nią kieszonki

* po odwróceniu na druga stronę, na patelnię wrzucamy pokrojona cebulę i po chwili podlewamy 3/4  szkl. wody, dodajemy koncentrat i delikatnie przyprawy ; mnie zostało trochę farszu z kieszonek , więc tez dorzuciłam do " sosiku"
 * dusimy ok. 25 min., stopniowo doprowadzając do odparowania wody ; potrawa ma być dość wilgotna, ale nie ma pływać w wodzie

 

KULECZKI RYBNE Z KWAŚNYM SOSEM

 

Składniki

na kuleczki :
 * 1 płat ryby mrożonej - ja miałam dużego dorsza, ponieważ na diecie są  dwie osoby         
 * plasterek papryki świeżej
 * 0,25 małej cebulki
 * 1 ogórek konserwowy
 * 1,5 łyżeczki otrąb pszennych
 * 1 białko
 *  kilka gałązek koperku zielonego
 *  sól, pieprz cytrynowy
        na sos :
 * 1,5 jogurtu naturalnego o małej zaw. tłuszczu i bez cukru
 * 1 łyżeczka ostrej musztardy np. dijon
 * 0,5 łyżeczki soku z cytryny
 * 0,5 pęczka koperku zielonego bez grubych łodyg
* przyprawy, jak wyżej + ew. odrobinka chilli

* rybę mielimy razem z cebulą
* warzywa tarkujemy , koper kroimy drobniutko
* do miski wrzucamy rybę, warzywa, koperek ,białko , otręby i przyprawy
* odczekujemy chwilkę, aby otręby nawilgły i wyrabiamy jak każde inne mielone               

* formujemy kulki , układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem
 ...ja posypałam jeszcze papryką po wierzchu - dla koloru :
kwaśny sos :
 * jogurt mieszamy z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny i koperkiem - nie przesadzamy z ostrościa, bo sos mimo przykrycia odparuje !
 * pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 200st. C z termoobiegiem

 

KULKI DORBIOWE Z PIECZARKAMI

 

Składniki

 na 6 sporych pulpecików
 * 60 dkg mięsa drobiowego mielonego
 * 1 małe jajko , lub 1 białko i część żółtka
 * 2 łyżeczki otrąb pszennych
 * 2 łodyżki szczypiorku
 * przyprawy : sól / ostrożnie /, pieprz mielony
 * 1 duża pieczarka / 0,5 do mielonych, 0,5 do sosu /
 * 2 nieduże ogóreczki konserwowe
                          na sos :
 * 1,5 małego op. chudego jogurtu
 * przyprawy : sól. pieprz
   sałata lodowa na winno - słodko :

* 0,5 gł sałaty lodowej
* ok. 100ml jogurtu naturalnego odtł.
* 2 -3 pastylki słodzika / rozgnieść/
* 2 - 3 łyzki octu jabłkowego
Łączymy jogurt, słodzik i ocet jabłkowy , zalewamy sałatę i mieszamy dokładnie.

* włączamy piekarnik na 180 st.C / termoobieg./
* pieczarkę ścieramy na grubych oczkach, ogórki konserwowe kroimy w ćwiartki a potem jeszcze na pół / kawałki 1x 2cm/, szczypiorek także rozdrabniamy
* do miski wkładamy mięso, otręby, szczypiorek , przyprawy i jajko : wyrabiamy, jak każde mielone
*  na dłoni rozpłaszczamy 1/6 porcji mięsa, w środek kładziemy ok.łyżeczki startych pieczarek i kawałek ogórka konserwowego* farsz owijamy mięsem i toczymy w rękach kulkę 

* układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem ; ponieważ zostało mi kilka kawałeczków ogórka, położyłam je na wierzchu kulek

sos :
 * jogurty, pozostałe starte pieczarki i przyprawy / nie za dużo, bo sos odparuje / mieszamy i wylewamy na pulpeciki
 * pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 st C

 

KWAŚNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SURIMI

 

Składniki

na dwie spore porcje :
 * 10 dkg łososia wędzonego
 * 0,5 średniej sałaty lodowej / może być pekińska /      
 * 5 plastrów ukrojonych z białej części pora
 * 4 kawałki surimi
 * 4 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
 * 3 małe ogóreczki konserwowe
 * 5 ząbków marynowanego czosnku
 * 10 marynowanych cebulek szalotek

 * 0,5 łyżeczki soku z cytryny
 * przyprawy : pieprz, sól / ostrożnie /, papryka słodka mielona

sałatę lodową kroimy w drobne ok.1x1 cm kawałeczki, por kroimy drobniutko - wrzucamy do miski
* łososia kroimy z nieduże paseczki - do miski

 * mieszamy delikatnie i zalewamy sose
                        sos :
 * surimi z dodatkiem 2 łyżek jogurtu miażdżymy odpowiednią końcówką mixera ew. blenderem           
 * cebulki i czosnek marynowany kroimy bardzo drobniutko
 * ogóreczki konserwowe trzemy na grubych oczkach tarki
 * dodajemy pozostałą część jogurtu i drobniutko posiekane szalotki, czosnek i ogórki konserwowe - sos ma być dość gęsty
* doprawiamy wg gustu przyprawami i odrobiną soku z cytryny

* po dokładnym wymieszaniu,ubijamy lekko w miseczce i odstawiamy na ok.15-30 min. do lodówki, aby sałatka się  " przegryzła ".

MAKARON DO ZUP LUB MIĘSKA

 

Składniki

na porcję " makaronu" dla 2-ch osób
* drożdże kosteczka 1x1 cm
* mleko ok. 100 ml
* maka kukurydziana 5 łyzeczek
* 1/2 rozbełtanego jaja
* szczypta soli* 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem
* mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków
* drożdze z odrobinką soli zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy makę kukurydzianą i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na nalesniki
* wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron
* po wystygnięciu kroimy w paseczki, lub kwadraciki
* dodajemy do ugotowanej i ew. zabielonej łyżką chudego jogurtu zupy

 

MIELONA RYBA Z PODROBAMI

 

Składniki

na blaszkę keksową 35x10 :
* 1,2 chudego mięsa mielonego drobiowego / ja zapeklowałam poprzedniego dnia-wtedy mięso ładniej wygląda po upieczeniu/
* 4 łyzeczki otrąb pszennych
* 1 jajo + 1 białko
* 2 łyżki chudego odtłuszczonego jogurtu
* przyprawy : pieprz, sól
 na nadzienie :
* 6 szt drobiowych wątróbek
* 6 szt drobiowych żołądków
* 5 gałązek natki zielonej
* 2 małe ogórki konserwowe
* 0,5 sporej cebuli / zetrzeć drobniutko /
* 2 łyżeczki jogurtu jw.
* przyprawy -standardowo
Bedzie też potrzebna : foremka keksówka i kawałek papieru do pieczenia

*  żołądki oczyszczamy z ew.tłuszczu i gotujemy na wolnym ogniu ; gdy są dość miękkie dorzucamy wątróbki i gotujemy ok.10-15 min na wolnym ogniu
* po ostudzeniu mielimy, lub siekamy podroby drobniutko ,dodajemy natkę ,cebulkę, starte na grubych oczkach ogóreczki kons.i jogurt                    
* doprawiamy do smaku pieprzem, solą ew. innymi ulubionymi przyprawami
* nastawiamy piekarnik na 180 stC / termoob./
* do miski wkładamy mięso drobiowe, otręby, białko i jajo, oraz jogurt ; przyprawiamy i wyrabiamy, jak każde inne mielone
* rozkładamy papier do pieczenia / dostosowany wielkością do długości blaszki/ i wykładamy równomiernie mięso mielone
* na mięso wykładamy farsz, czyli podroby, mozna też dać cienkie paski marchewki, lub ogórka konserwowego , aby "robiły" za kolorowy srodek                   
* roladę zwijamy unosząc papier do góry i ew. pomagając sobie nożem / mięso jest lość lepkie i będzie trochę

przywierać                
* podkładamy poziomo blaszkę...                  
...i przerzucamy do niej jednym ruchem mięso...
..i wtedy ściagamy całkowicie papier                    
* wygładzamy lekko powierzchnię i smarujemy 2 łyzeczkami jogurtu                      
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.35-40 min.; upieczona rolada powinna mieć lekko przypieczony wierzch i powinna odchodzić od boków formy

PODUDZIE INDYCZE ZAPIEKANE Z CEBULKĄ

 

Składniki

* 1 podudzie indycze / moje ważyło ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego, chudego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / 4 krople/
także : " piekarnik foliowy " z zapinkąściagamy skórę z całości mięsa 
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku w stosunku 1 : 1,5 : 3 ; odstawiłam na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowegoi majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem ...           
  ...i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsemz odwracamy  na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 stC

* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosiku
* cebulkę układamy obok, gdyż w czasie fazy pw, mozemy ją spokojnie i ze smakiem zjeść.
* po wyjęciu rolady z piekarnika delikatnie przechylamy blaszkę i do miseczki odlewamy płyn, który się zebrał w blaszce w trakcie pieczenia ; u mnie się nie zmarnował - mąż zjadł z chlebem / zrobiła się z tego galaretka /                         
* zostawiamy do wystygnięcia, chyba,że zamierzamy kawałek zjeść jako ciepły posiłek

PULPETY Z SOSEM POMIDOROWYM

 

Składniki
 - 0,5 kg mięsa drobiowego, mielonego / najlepiej samemu zmielić, bo wtedy wiadomo, co w nim faktycznie jest/
 - 1 białko surowe
 - pieprz, papryka mielona , ew. inne lubiane przyprawy + sól
                na sosik pomidorowy:
 - 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
 - 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego z najmniejszą zawartością cukru i tłuszczu
 - 1łyżeczka natki siekanej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i inne przyprawy do smaku; uwaga na sól
   na kapustkę kwaszoną "zasmażaną" z tymiankiem :
- ok.15 dkg kapusty na osobę
- tymianek, pieprz , sól itp

Uwaga dotycząca zbyt luźnego / płynącego / mięsa : dodać tylko 0,5 białka, aby mięso dało się utoczyć w kulki.  
* nastawiamy garnek na ogień - lepiej, aby garnek był węższy niż szerszy; wlewamy wodę/ok.2szkl./ , dodajemy koncentrat pomidorowy, wrzucamy natkę, listek laurowy, ziele angielskie, troszkę pieprzu i soli              
* w miseczce mieszamy mięsko mielone, białko i ulubione przyprawy; formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gotującą się wodę z przecierem i przyprawami
* gotujemy ok. 15 minut i pozwalamy odparować wodzie, aby nie było jej zbyt dużo 
* przygotowujemy " zabielkę" - mieszamy odrobinkę wody, jogurt
naturalny i mąką kukurydzianą i wlewamy na gotujące się pulpety
* zestawiamy po ok.2 minutowym gotowaniu
* kapustkę kwaszoną gotujemy a po lekkim ostudzeniu drobniutko kroimy / kapusty nie gotować zbyt długo, aby nie straciła całego kwasu /
* wrzucamy na patelnię teflonową, wsypujemy przyprawy i dusimy na lekkim gazie, aż niektóre z "pasemek" kapusty podbrązowieją

RYBA ZAPIEKANA Z SOSEM JOGURYOWYM

 

Składniki
* 2 płaty ryby surowej / ja miałam pangę/
* czosnek granulowany, pieprz cytrynowy lub zwykły , odrobinka soli - do smaku
  na sos do zapiekania :
* 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru i z najmniejszą zawartością tłuszczu
* 2 łyżki czubate szpinaku
*
2 łyżeczki czosnku granulowanego, odrobinka pieprzu
* łyżeczka natki zielonejWykonuje się ją bez kropli tłuszczu, w naczyniu żaroodpornym.
 - rybę myjemy, osuszamy lekko i przekrawamy na pól, aby kawałki nie były zbyt duże
 - posypujemy odrobinką soli, sporą ilością pieprzu cytrynowego i czosnku granulowanego
 - układamy w naczyniu żaroodpornym i włączamy piekarnik na 180 st.C / ja z termoobiegiem /
-  sos :do jogurtu wrzucamy wymienione przyprawy oraz szpinak, mieszamy dokładnie, ew. możemy spróbować "liznąć", czy ilość przypraw - szczególnie czosnku - będzie nam odpowiadać
 - wylewamy sos na ryby ułożone w naczyniu żaroodpornym ; ja nie przykrywałam
 - piekłam 15 min. w 180 st.C i 15 min. w 200 st

Jako dodatek proponuję coś o łagodniejszym smaku np. buraczki, ale w ilości nieco ograniczonej, gdyż buraki mają sporą zawartość cukrów. Na zdjęciu widać tez surówkę z tartych ogóreczków kwaszonych, ale nie pasowała mi do tej potrawy - była już zbyt kwaśna.

SERNICZEK NA ZIMNO

 

Składniki

 * 20 dkg serka homogenizowanego odtłuszczonego
  * 20 dkg sera białego chudego
  * 2 żółtka
  * 4 łyżeczki żelatyny bez gotowania
  * 5 pestek słodziku / rozgnieść /
  * kilka kropelek aromatu np.cytrynowego
  ...ja dodałam ,zamiast zabronionych bakalii - aby "ożywić" serniczek -2 łyżeczki startej na średnich oczkach marchewki
 Będą tez potrzebne foremeczki - ja użyłam silikonowychser biały rozgniatamy widelcem na drobniutko
 * żelatynę zalewamy odrobinką gorącej wody i dodajemy słodzik
 * żółtka ubijamy mikserem , następnie dodajemy serek homogenizowany ,zwykły dodajemy żelatynę i marchewkę - i miksujemy
 * nakładamy do foremeczek - mi wyszło 5 szt
 * wkładamy do lodówki na ok. 40 min.                 
  Serniczki z wisienkami dodatkowo posiadają " nadlewkę " z deserku jogurtowego .

SERNIK Z MARCHEWKĄ

 

Składniki

* 25 dkg sera białego chudego - zmielić
* 25 dkg serka homogenizowanego, ja dałam waniliowy
*   2 łyżki jogurtu odtłuszczonego
 * 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
 * 2 łyżki parafiny
 * 3-4 łyżki słodziku do pieczenia / dziewczyny, mały dopisek...jeśli chcecie , aby sernik był słodszy dajcie więcej łyżek słodziku ; ja zrobiłam taki bardziej "winny "/
 * 4 jaja
 * 0,5 startej marchewki, która ożywi sernik i zastąpi bakalie
 * szczypta soli
 * kilka kropelek aromatu - ja dałam pomarańczowy
  do formy : parafina do natarcia, otręby do wysypania

piekarnik nastawiamy na 180st C z termoobiegiem
 * na formę wylewamy kilka kropelek parafiny i smarujemy, najlepiej palcami
 * wsypujemy trochę otrąb, aby pokryły dno i boczki formy
sernik :
 * ser mielimy, lub drobniutko rozdziabujemy widelcem , ja właśnie tak zrobiłam
 * do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
 * kiedy białka są sztywne dodajemy żółtka, sery, słodzik, mąkę kukurydzianą, jogurt, parafinę  i aromat
 * na końcu wrzucamy startą marchewkę i mieszamy łyżką

 * wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika
 * pieczemy ok.40 min. na lekko brązowawy kolor
 * po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia

TORTILLA

 

Składniki

na 2 placki tortilli :
* drożdże - kosteczka 1x1 cm
*ok. 100 ml mleka - podgrzać nieco
*4 łyżeczki mąki kukurydzianej
*1 łyżeczka otrąb
* 1/2 rozbełtanego w szklance jajka

 na nadzienie mięsne do 2-ch placków:
* 20 - 30 dkg mięsa mielonego indyczego lub 1 pierś drobiowa -łatwiej i szybciej robi się z mięsa mielonego, ale zdjecie robiłam z piersia smażoną
* warzywa : jakie kto lubi ; ja zazwyczaj dodaję : paprykę konserwową, ogórek zielony, konserwowy, pomidor , kapustę czerwoną konserwową, kapustkę pekińską .Jeśli chodzi o ilość, to też rzecz umowna , ale dosłownie po kilka plasterków
dla nieprotalowców, którzy jedzą razem z nami jw.+ ser żółty, fasolka kons. czerwona, kukurydza
*odrobinka soli
 na sos do 2-ch placków:
* 1 jogurt mały naturalny, chudy
* 1 ząbek czosnku, lub czosnek granulowany
* 3 plasterki ogórka zielonego
* pieprz ( ja jak zawsze dałam cytrynowy ), sól, ew. papryka w proszku
* mozna dodać 1-2 łyzeczki sosu w proszku "Tzaziki"Wszystkie składniki do tortilli przygotowujemy bez tłuszczu !
* mięso wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy ok. 8-12 min., przewracając energicznie;
zestawiamy i studzimy
* 1 jajko wbijamy do szklanki i dobrze bełtamy widelcem
* mleko podgrzewamy odrobnikę - drożdże nie lubią zimnych dodatków
* drożdze z odrobinka soli zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy makę kukurydzianą, otręby i 1/2 rozbełtanego jaja ; powinno wyjść ciasto jak na nalesniki
* wylewamy na rozgrzana patelnię teflonową i smażymy z obu stron
* szykujemy kawałek papieru do pieczenia - ciut większy od wielkości placka, układamy tortillę i kładziemy nadzienie : mięsko i dodatki, jakie lubimy
* teraz zwijamy placek, tak jak krokieta
* teraz owijamy tortillę papierem - kładziemy nasze zawiniatko na środku i zawijamy papier tak samo jak placek

...nożyczki są do tego oczywiscie niepotrzebne, ja uzyłam ich, kiedy brakowało mi 3-ciej ręki przy robieniu zdjęć :)
* wstawiamy na talerzyku do mikrofali na 2 minuty              
* po wyciągnieciu odwijamy z papieru i polewamy sosem
                      sos jogurtowo- czosnkowy
:
* czosnek miażdżymy i dodajemy do jogurtu                
* kroimy drobniutko ogórka zielonego i dorzucamy razem z przyprawami do jogurtu ; mieszmy i polewamy gorącą tortillę

WOŁOWINA Z GRZYBAMI NA OSTRO

 

Składniki

na porcję dla 1 osoby :
 * chuda wołowina ok.25 dkg
 * 2 kapelusze prawdziwka suszonego
 * 1 pieczarka
 * 3 plastry cebuli
 * 2 spore ogórki kwaszone
 * 0,5 malutkiej marchewki
 * 1 liść laurowy
 * 2 kulki ziela angielskiego
 * przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz mielony - w ilości dostosowanej do gustu  - ja przyprawiałam na końcu duszenia, ponieważ ciężko "wyczuć " potrzebną ilość przypraw, kiedy mięso jeszcze pływa w wodzie.Generalnie potrawa ma być nieco pikantniejsza niż inne, przedstawiane przeze mnie !
surówka z kwaszonych ogórków :
 * 2 ogórki kwaszone spore
 * mały kawałeczek cebuli
 * kilka listków natki zielonej
 * czosnek granulowany i pieprz cytrynowykapelusze prawdziwków gotujemy na wolnym ogniu, dolewając wyparowana wodę , a kiedy są już dość miękkie, dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę i blanszujemy ją
* po wyjęciu z wywaru , kapelusze  kroimy w paseczki
* warzywa kroimy w spore ok.1,5x1,5 cm kawałki
* wołowinę kroimy na kawałki 2x2 cm i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
* po odwróceniu mięsa na drugą stronę dodajemy przyprawy / delikatnie, bo woda ma odparować/, dość grubo pokrojone warzywa , zalewamy wywarem z grzybów ...                 
...i dusimy pod przykryciem do miękkości wołowiny ; u mnie to trwało w sumie ok. 45 min.
* kiedy wołowina jest dość miękka odkrywamy patelnię i odparowujemy nadmiar wody ; potrawa ma być wilgotna, ale nie pływać w wodzie
                 surówka z ogórków kwaszonych :
 * ogórki trzemy na grubych oczkach tarki wraz z cebulą / odlewamy nadmiar słonej wody , jak wypłynęła w trakcie tarcia      
* dodajemy przyprawy  i mieszamy

RURECZKI FRANCCUSKIE Z KREMEM ŁOSOSIOWYM

 

Składniki

na rureczki:

 * 1 płat gotowego ciasta francuskiego / np. z "Biedronki"/
 * 1 roztrzepane białko
 * odrobinka maku lub poppingu z amarantusa
 na nadzienie:
 * 1 ser ricotta
 * 0,5 serka mascarpone
 * 3 łyżki tartego łososia
 * 3 ogórki konserwowe
 * 2 łyżeczki zielonego konserwowanego pieprzu
 * pieprz do smaku, ew. odrobinka soli /uwaga - łosoś tarty bywa    słony!/
 Będą także potrzebne:
* foremeczki - rureczki
* szpryca z szeroką końcówką

rureczki :
 - nastawiamy piekarnik na 220 st C
 - tniemy z gotowego ciasta paski szerokości ok.0,8-1,2 cm
 - owijamy foremki ciastem i zamaczamy jedną stroną w białku
 - "ubiałczoną" stronę surowej rureczki posypujemy lekko makiem lub poppingiem i układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia                   
 - wstawiamy do gorącego piekarnika
 - pieczemy ok 10 min. aż ciasto się zarumieni
 - po wyciągnięciu z piekarnika lekko studzimy i ściągamy delikatnie gotowe rureczki z foremek

  krem łososiowy :
- ogórki konserwowe trzemy na tarce / średnie oczka/
- do miseczki wrzucamy serki, dodajemy tartego łososia, starte
  ogórki konserwowe i zielony pieprz / dobrze osaczony/
- dosmaczamy ew. pieprzem mielonym - ja używam cytrynowego / jest kwaśniejszy /
  Rureczki z ciasta nadziewamy dość gęstą masą z większymi kawałeczkami ogórka i pieprzem zielonym, więc końcówka szprycy, którą będziemy się posługiwać musi być szeroka !

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.