- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
24 września 2009, 08:39
No to jeszcze inne przepisy na słodkie przysmaki
Jogurtowe
ptasie mleczko ;-)
2 duże jogurty naturalne
1
czubata łyżka żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
30 tabl.
słodzika
kilka kropel aromatu waniliowego
Jogurt ubić -
nie ubije się jak śmietana czy piana, ale zawsze trochę ;-). Dodać
zmielony w młynku lub moździeżu słodzik i aromat. Wcześniej
rozpuścić w wodzie żelatynę i lekko ostudzoną dodawać po trochu
do jogurtu. Dopiero teraz zacznie tworzyć się fajna pianka.
Deser
wylać do blaszki albo do pucharków.
Można go robić w
różnych wersjach smakowych, w zależności od upodobań.
Tort
serowy na zimno
składniki
na tortownicę o średnicy 20 cm
6
serków 0% po 150 g
6
jajek
żelatyna
kawa
rozpuszczalna
kakao
aromat
waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
3
łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe
Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka
zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią
żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie
mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby
wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm
średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc
czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne
rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche
kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej
masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.
Mozna
zrobic blat bezowy na spod:
5
białek
słodzik
przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka
ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na
najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac
słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2
godziny.
SERNIK
- 0,5 kg sera chudego (zmielilam blenderem)
- 4
jajka
- 4 lyzki slodziku w proszku
- 3 lyzki zmielonych na puch
otrab
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
Ser,
zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac
po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka. Na koniec dodac ubite na
piane bialka i delikatnie wymieszac. (najlepiej dodac odrobine piany
i energicznie ja wmieszac, nastepnie dodac reszte i mieszac bardzo
delikatnie by nie zepsuc struktury)
Tortownice (najlepiej taka o
srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo,
do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 ok
godziny w temperaturze 170 stopni.
Refleksja
po zrobieniu: zdecydowanie wiecej sera. Bo smakuje troche papierowo.I
wiecej slodzika. Foremka musi byc waska a wysoka bo po upieczeniu
sernik opada. Ja zrobilam w szerokiej i wyszedl mi placek.Otreby
musza byc zmielone na puch inaczej czuc sernik trocinami.
24 września 2009, 18:23
z portalu dieta.pl
PRZEPYSZNE!!!!!!
COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO
-4 lyzki otrab
owsianych
-2 lyzki otrab pszennych
-2 lyzki maki kukurydzianej(Maizena)
-3 lyzki serka homo
-1 jogurt 0%
-2 jajka
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
-1 lyzka kawy rozpuszczalnej
-4 lyzki slodzika w proszku
-2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Blache do pieczenia wylozyc papierem.
Ciasto nakladac lyzka. Porcja na okolo 20-25 malych ciasteczek.Piec okolo 20
minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjac gdy beda juz zimne
24 września 2009, 19:46
24 września 2009, 21:17
24 września 2009, 22:38
PSTRĄG W ZIOŁACH
-Filet z pstrąga
-Zioła prowansalskie
-Pieprz ziołowy
-Sól (minimalnie)
Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i
na patelnię bez tłuszczu
24 września 2009, 22:41
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
-Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
-Jajka (2 szt.)
-Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)
Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i
przekąska do pracy gotowa
KURCZAK A’LA SPAGHETTI
-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na
teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i
podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do
podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.
PASZTECIKI Z KURCZAKA I WĄTRÓBEK
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 4 wątróbki drobiowe
- cebulka
- przyprawy, pieprz sól do smaku
Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku
wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno
pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię
aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan
upieczenia.
SAŁATKA Z SURIMI
-paluszki surimi24 września 2009, 22:50
BIGOS
- biała lub włoska kapusta
- filet z kurczaka
- mała marchewka
Kapustę kroimy tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach,
dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na
patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu.
Można doprawić wszystko oprócz standardowych przypraw musztardą, jogurtem i
gałką muszkatołową.
24 września 2009, 22:52
PLACUSZKI OTRĘBOWE Z ŁOSOSIEM
- 1 całe jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka 0% serka homogenizowanego
Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie
placuszków
- wędzony łosoś
- serek homogenizowany 0%
Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.
WOŁOWINA W SOSIE MUSZTARDOWYM
-Pokrojoną w plastry wołowinę ugotować w szybkowarze.
Sos (porcja na 1 osobę):
-1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura
-3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
-1 łyżeczka musztardy
-3 posiekane drobno korniszonki
Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i
posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos można
również podgrzać w mikrofalówce.
HAMBURGERY
-placek wg Dukana
-mięso wołowe
-jajka
-"protomajonez"
-koncentrat pomidorowy lub pomidor
-ogórek konserwowy
-cebula
-sałata
Placki już były podane.
Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem.
Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni".
Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę,
smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezem, obkładamy korniszonami lub
ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą,
kładziemy na to kotlet i smacznego
P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.
24 września 2009, 22:53
MIELONE Z INDYKA
-Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości
robiłam)
-Przyprawa do mielonego 1szt.
-Cebula 1 szt.
-Jajko 1 szt.
-Otręby pszenne
Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie
było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze
wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.
(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, Np do zupy w okresie warzywnym
)
SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ
-1 porcja mięska ( najlepiej pierś z kurczaka)
-1 jajko
Ubijamy mięso jak to przy kotlecie schabowym kotleta obtaczamy w jajku i
rzucamy na rozgrzana patelnie. Przyprawiamy i gotowe!
GALARETKA Z KURCZAKA
-1 podwójna pierś
-pęczek włoszczyzny
-kostka rosołowa (najlepiej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim)
-pieprz
-3 łyżeczki żelatyny
-ćwiartka cytryny
Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar
gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo
miękka).
Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salaterek.
W międzyczasie w 0,5 l
gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mięso w
salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed jedzeniem na galaretkę
wyciskamy cytrynę
PULPETY Z WOŁOWINY
-0,5 kg
zmielonej wołowiny
-jajko
-cebula
Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą, doprawiamy i gotujemy w wodzie z
dodatkiem kostki drobiowej. Wyjmujemy, kładziemy na talerz(mi wyszło 12
sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem
naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na
małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką
kukurydzianą) Smacznego
FLACZKI
-żołądki kurze
-warzywa jak do rosołu
-rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo
-majeranek
-koncentrat pomidorowy
Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w
plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według
własnego uznania.