Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

No to jeszcze inne przepisy na słodkie przysmaki

Jogurtowe ptasie mleczko ;-)

2 duże jogurty naturalne
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
30 tabl. słodzika
kilka kropel aromatu waniliowego

Jogurt ubić - nie ubije się jak śmietana czy piana, ale zawsze trochę ;-). Dodać zmielony w młynku lub moździeżu słodzik i aromat. Wcześniej rozpuścić w wodzie żelatynę i lekko ostudzoną dodawać po trochu do jogurtu. Dopiero teraz zacznie tworzyć się fajna pianka.
Deser wylać do blaszki albo do pucharków.

Można go robić w różnych wersjach smakowych, w zależności od upodobań.



Tort serowy na zimno
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.

Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania

Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.





SERNIK

- 0,5 kg sera chudego (zmielilam blenderem)
- 4 jajka
- 4 lyzki slodziku w proszku
- 3 lyzki zmielonych na puch otrab
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka. Na koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac. (najlepiej dodac odrobine piany i energicznie ja wmieszac, nastepnie dodac reszte i mieszac bardzo delikatnie by nie zepsuc struktury)
Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 ok godziny w temperaturze 170 stopni.


Refleksja po zrobieniu: zdecydowanie wiecej sera. Bo smakuje troche papierowo.I wiecej slodzika. Foremka musi byc waska a wysoka bo po upieczeniu sernik opada. Ja zrobilam w szerokiej i wyszedl mi placek.Otreby musza byc zmielone na puch inaczej czuc sernik trocinami.


Pasek wagi

z portalu dieta.pl

PRZEPYSZNE!!!!!!

COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO

-4 lyzki otrab owsianych
-2 lyzki otrab pszennych
-2 lyzki maki kukurydzianej(Maizena)
-3 lyzki serka homo
-1 jogurt 0%
-2 jajka
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
-1 lyzka kawy rozpuszczalnej
-4 lyzki slodzika w proszku
-2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Blache do pieczenia wylozyc papierem. Ciasto nakladac lyzka. Porcja na okolo 20-25 malych ciasteczek.Piec okolo 20 minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjac gdy beda juz zimne

 

a jogurt do tych cookies jaki duży?
Pasek wagi
nie, mały. teraz lecę na spinning ale jak wróce przed 22 to wrzucę Wam mnóstwo moich wyszukanych na różnych stronach przepisów :)

Alida80 to czekamy na kolejne przepisy


ja od siebie chciałabym podać przepis na gofry proteinowe (2 szt)
1-2 jajka
łyżka serka homo 0%
2-3 łyżki zmielonych otrąb
słodzik (wg gustu)
aromat (waniliowy najlepszy)
proszek do pieczenia (dawałam na oko, tak ok czubek od łyżeczki)

żółtka utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek,otręby,słodzik, aromat, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka
piekłam w gofrownicy 10 min smacznego!


Pasek wagi

PSTRĄG W ZIOŁACH

-Filet z pstrąga
-Zioła prowansalskie
-Pieprz ziołowy
-Sól (minimalnie)
Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

-Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
-Jajka (2 szt.)
-Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)
Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa

 

 

KURCZAK A’LA SPAGHETTI

-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.


PASZTECIKI Z KURCZAKA I WĄTRÓBEK

- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 4 wątróbki drobiowe
- cebulka
- przyprawy, pieprz sól do smaku
Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.

 

 

SAŁATKA Z SURIMI

-paluszki surimi
-mała kapusta pekińska
-2 ząbki czosnku
-jogurt 0%
Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).

BIGOS

- biała lub włoska kapusta
- filet z kurczaka
- mała marchewka
Kapustę kroimy tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przypraw musztardą, jogurtem i gałką muszkatołową.

PLACUSZKI OTRĘBOWE Z ŁOSOSIEM

- 1 całe jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka 0% serka homogenizowanego
Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszków

- wędzony łosoś
- serek homogenizowany 0%
Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.

 

 

WOŁOWINA W SOSIE MUSZTARDOWYM

-Pokrojoną w plastry wołowinę ugotować w szybkowarze.
Sos (porcja na 1 osobę):
-1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura
-3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
-1 łyżeczka musztardy
-3 posiekane drobno korniszonki
Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos można również podgrzać w mikrofalówce.

 

 

HAMBURGERY

-placek wg Dukana
-mięso wołowe
-jajka
-"protomajonez"
-koncentrat pomidorowy lub pomidor
-ogórek konserwowy
-cebula
-sałata
Placki już były podane.
Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni".
Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezem, obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznego
P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie.

MIELONE Z INDYKA

-Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)
-Przyprawa do mielonego 1szt.
-Cebula 1 szt.
-Jajko 1 szt.
-Otręby pszenne
Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.
(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, Np do zupy w okresie warzywnym )

 

 

SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ
-1 porcja mięska ( najlepiej pierś z kurczaka)
-1 jajko
Ubijamy mięso jak to przy kotlecie schabowym kotleta obtaczamy w jajku i rzucamy na rozgrzana patelnie. Przyprawiamy i gotowe!

 

 

GALARETKA Z KURCZAKA

-1 podwójna pierś
-pęczek włoszczyzny
-kostka rosołowa (najlepiej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim)
-pieprz
-3 łyżeczki żelatyny
-ćwiartka cytryny
Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka).
Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salaterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mięso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę

 

 

PULPETY Z WOŁOWINY

-0,5 kg zmielonej wołowiny
-jajko
-cebula
Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą, doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki drobiowej. Wyjmujemy, kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego

 

 

FLACZKI

-żołądki kurze
-warzywa jak do rosołu
-rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo
-majeranek
-koncentrat pomidorowy
Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.