- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2010-01-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 49
30 marca 2010, 09:44
ja do zagęszczania używam też błonnika, tylko trzea mieć taki bezsmakowy i bezzapachowy, nie zawiera cukru, tłuszczu ani węglowodanów czysty błonnik, wymieszany z wodą powstaje taka bezsmakowa galaretka
31 marca 2010, 11:51
Piernik
Najlepszy dukanowy, jaki jadłam do tej pory :) Ładnie rośnie i nie opada :)
(Nie jestem pewna, czy ten przepis już był - mam nadzieję, że się nie powtarzam...:))
Składniki:
4 jajka
8 łyżek mleka odtłuszczonego w płynie
8 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
6 łyżek otrąb (wg uznania 4 owsiane + 2 pszenne lub same owsiane)
1 opakowanie (lub 2 łyżki) przyprawy do piernika (lub cynamonu)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (albo jedna czubata)
2-3 łyżki (lub ok. 12 tabletek) słodzika do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na pianę, resztę składników wymieszać na gładką masę mikserem. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy (np. keksówki). Piec okolo 35-45 minut w 160*C bez termoobiegu.
SMACZNEGO! :)
Edytowany przez MargaretM 31 marca 2010, 12:11
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
1 kwietnia 2010, 08:46
Kurczak piekielny
Składniki:
pierś z kurczaka
sok z cytryny
pół szklanki wywaru z bardzo mocnej herbaty (ja użyłam 2 torebek Sagi)
przyprawa do kurczaka
pieprz cayenne
curry
lub inne ostre przyprawy
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy mocno sokiem z cytrtny, posypujemy przyprawami, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na minimum 2 godziny
Po tym czasie, podsmażamy kurczaka na rozgrzanej patelnii teflonowej
Lekko podsmażonego kurczaka zalewamy herbatą i gotujemy pod przykryciem, aż kurczak będzie gotów, a sos się zredukuje
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
1 kwietnia 2010, 08:46
Rattatouille z białkiem
Składniki:
50g bakłażana
50g cukinii
50g papryki czerwonej
50g pomidorów krojonych z puszki
30g białka
20g cebuli dymki (można użyć innej, ja taką akurat miałam po ręką)
tymianek, oregano, bazylia, lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki
Na patelni teflonowej gotujemy wodę i podsmażamy na niej cebulkę
Do podsmażonej cebulki dodajemy paprykę i chwilę gotujemy
Dodajemy bakłażana i cukinię, mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut
Dodajemy pomidory i przyprawy, mieszamy i znowu dusimy przez ok. 7 minut
Na warzywa dajemy białko. Ja wszystko mieszałam do momentu, aż białko się ścięło, ale w wersji bardziej artystycznej można poczekać 4-5 minut aż białko się zetnie.
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
1 kwietnia 2010, 08:48
Faszerowana papryka
- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona
- filet z kurczaka
- cebulka
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól
- koperek
Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia.
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
1 kwietnia 2010, 08:47
Sernik Jogurtowy
400 g jogurtu naturalnego
500 chudego serka homo (ja używam tego z Netto)
4 jaja
1 łyżka skrobi kukurydzianej (proszku budyniowego ze skrobią kukurydzianą)
aromat cytrynowy
5 łyżek słodzika
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować, wymieszać z pianą. Piec około 40 minut w temp. 180 st.
Zimny sernik posypać leciutko kakao.
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 192
1 kwietnia 2010, 08:48
Zupa krem pieczarkowapieczarki
kostka rosołowa
cebulka
jogurt 0%
Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
Sałatka brokułowa
paczka brokułów mrożonych (mogą być świeże)
trzy lub nawet cztery jajka na twardo
serek feta light
jogurt
czosnek i przyprawy
Brokuły gotujemy tak, by były lekko twardawe i układamy na dnie salaterki. Następnie kładziemy pokrojone na ćwiartki ugotowane na twardo jajka. Dodajemy serek feta i polewamy sosem czosnkowym (jogurt+czosnek+przyprawy).
1 kwietnia 2010, 16:50
placek wieśniaczy otręby -
2łyżki, 2 jajka-u mnie białka, połowa serka rnwiejskiego
+
warzywka-w dni PW
wszystko wymieszać i smażyć na patelni bez dodatku
tłuszczu
1 kwietnia 2010, 16:50
placuszki
otrębowe z wędliną
2jajka (lub same białka), 2łyżki otrębów, łyżka serka
homogenizowanego + wędlina drobiowa pokrojona w kosteczkę
wszystko
wymieszać i smażyć bez tłuszczu
+sos musztardowy
![]()
1 kwietnia 2010, 16:50
placuszki rybne w kwaśnym sosie 1filet rybny zmiksować z niewielką
ilością cebulki, dodać łyżkę skrobi kukurydzianej (ew.mąki
kukurydzianej), 2białka (ew. całe jajka) i serek wiejski - wszystko
wymieszać
+ warzywka- w dni PW
sos: jogurt, musztarda-najlepiej
rnostrzejsza. trochę soku z cytryny