- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
24 marca 2010, 17:27
25 marca 2010, 09:49
Niech ktoś poda przepis na chlebek lub bułki proteinowe,bo nie mogę znależć przepisu!
27 marca 2010, 18:29
29 marca 2010, 15:59
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM
Produkty:
Piers z kurczaka - moze byc swieza lub juz ugotowana/upieczona z dnia poprzedniego, pozostala z wielkiej porcji itp. jak komu pasuje (mi pasowala pozostala)
Cebulka zielona
Pieprz, odrobinka soli, papryka slodka
Ciasto:
2 jajka
1 lyzka maki
2 lyzki otrebow owsianych
2 lyzki jogurtu naturalnego 0%
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
Mieso kroimy drobno, wrzucamy do naczynia zaroodpornego lub garnka (w przypadku piekarnikow itp), sypiemy na wyczucie przyprawy, dodajemy posiekana cebulke i mieszamy.
Ciasto - wrzucilam wszystko naraz do 0,5 l kubka i pomiksowalam mikserem chwileczke.
Gotowym ciastem zalewamy, przykrywamy pokrywka i do piekarnika na
170 stopni na jakies 20 - 30 minut (mozna nizsza temp. i poczekac dluzej.
Wazne, zeby wszystko ladnie sie scielo w srodku.
Mozna podawac z sosem jogurtowo czosnkowym, lub samym jogurtem, albo solo, jak komu pasuje
Jesli przygotowujemy z miesa surowego tez trzeba bedzie dluzej potrzymac w piekarniku). Nie mam pojecia ile potrzeba by bylo czasu w mikrofali - tu byc moze wiolqn bedzie mogla powiedziec jako specjalistka od gotowania w mikro.
29 marca 2010, 18:27
29 marca 2010, 18:51
29 marca 2010, 19:16
Edytowany przez margotkak 29 marca 2010, 19:18
30 marca 2010, 09:15
SOS WIOSENNY do jajek, wedlinki itp.
- 1/2 litra jogurtu naturalnego (dobry kremowy, polecam Jogovita 1% firmy Zott)
- peczek szczypiorku
- peczek koperku
- 3 cebulki dymki
- 2 ogorki konserwowe
- jajko ugotowane na twardo
- lyzeczka musztardy, sol, pieprz
Do miski wrzucic posiekana drobniutko zielenine, ogorki konserwowe i bialko jajka pokrojone na kaszke. W kubeczku rozetrzec na krem zoltko z musztarda, dodajac po troche jogurtu. Nastepnie polaczyc mase jogurtowa z zielenina. Doprawic do smaku.
Rolada z piersi kurczaka
Składniki:
filet czyli podwójna pierś z kurczaka
kilka plastrów drobiowej wędliny
musztarda
dowolne przyprawy
folia aluminiowa
Wykonanie: piersi z kurczaka rozbijamy tak jak na kotleta (mogą być dwa lub jeden duży) smarujemy musztardą , na to kładziemy plastry wędliny i zawijamy w rulon. Po wierzchu posypujemy przyprawami i następnie rulon zawijamy w folię aluminiową, co najmniej w dwie warstwy. Folię skręcamy po bokach tak że całość wygląda jak srebrny baton. Wkładamy do piekarnika w jakiejś foremce i pieczemy ok. 60 min.
Rolada wychodzi pyszna i co najważniejsze nie jest sucha.
PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA
*25dkg twarogu chudego
*4-5 jajek ugotowanych na twardo
*1 pęczek rzodkiewek
*1 pęczek szczypioru
*jogurt naturalny
*sól,pieprz
Ser rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa.
quichta
6 łyżek fromage Blanc (w Polsce to chyba serek homo 0%)
3 jajka wymieszane jak na omlet
2 plastry chudej szynki
pół cebuli pokrojonej drobno
sol
pieprz
składniki mieszamy ze sobą ,wylewamy na blaszkę delikatnie natłuszczona olejem parafin. ja wyłożyłam pergaminem bez tłuszczu
piec w temp 240 stopni 20min.