Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
golabki z  pieczarkami
0.5 kg miesa mielonego (ja uzylam cielece)
0.5 kg pieczarek
1 duza cebula
1 jajo
2-3 zabki czosnku
2 sloiki sosu pomidorowego (u mnie 700 g lacznie)
kapusta z duzymi listkami ;) (ja znalazlam tylko wloska, ale normalne jest jak najbardziej ok)

Sparzyc liscie kapusty, schlodzic i odciac twarde nerwy.
Pieczarki oczyscic ( ja nie mysle tylko sciagam nozykiem skorke) i pokroic w cienkie paseczki (uzylam strone tarki do krojenie ogorkow- mam regulowanie grubosci). Patelnie wysmarowac oliwa, podsmazyc cebulke posiekana drobno, dodac  czosnek posiekany i na koniec pieczarki. Posolic popierprzyc i dusic dopoki pieczarki nie puszcza soku. Woda musi odparowac lub wrzucic na sitko, ostudzic
mieso mielone posoli itp, dodac 1 jajko , pieczarki i wymieszac
Ukladac na lisciach i zawijac (ja dla pewnosci zwiazalam nicia ;)
Ulozyc w garnku i zalac sosem pomidorowym  (gotowac okolo 40min) lub w formie zaroodpornej i do piekarnika nagrzanego na 180 na 30min. Ja jestem zwolennikiem garnka ;)
wychodzi okolo 12 golabkow , czyli na 4 osoby ;)




Niech ktoś poda przepis na chlebek lub bułki proteinowe,bo nie mogę znależć przepisu!

klik 
Co dobrego robicie na swieta?Macie jakies przepisy dukana ktore by pasowaly na ten okres?

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM

Produkty:
Piers z kurczaka - moze byc swieza lub juz ugotowana/upieczona z dnia poprzedniego, pozostala z wielkiej porcji itp. jak komu pasuje (mi pasowala pozostala)
Cebulka zielona
Pieprz, odrobinka soli, papryka slodka

Ciasto:
2 jajka
1 lyzka maki 
2 lyzki otrebow owsianych
2 lyzki jogurtu naturalnego 0%
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

Mieso kroimy drobno, wrzucamy do naczynia zaroodpornego lub garnka (w przypadku piekarnikow itp), sypiemy na wyczucie przyprawy, dodajemy posiekana cebulke i mieszamy.
Ciasto - wrzucilam wszystko naraz do 0,5 l kubka i pomiksowalam mikserem chwileczke. 
Gotowym ciastem zalewamy, przykrywamy pokrywka i do piekarnika na 
170 stopni na jakies 20 - 30 minut (mozna nizsza temp. i poczekac dluzej.
Wazne, zeby wszystko ladnie sie scielo w srodku.
Mozna podawac z sosem jogurtowo czosnkowym, lub samym jogurtem, albo solo, jak komu pasuje
Jesli przygotowujemy z miesa surowego tez trzeba bedzie dluzej potrzymac w piekarniku). Nie mam pojecia ile potrzeba by bylo czasu w mikrofali - tu byc moze wiolqn bedzie mogla powiedziec jako specjalistka od gotowania w mikro.


cześć dziewczyny mam pytanie... bo niewiem czym zagęścić bigosik z młodej kapusty????? moze wiecie bo mąhą nie mozna prawda>????
skrobia kukurydziana ;) zwana mazeina
poszukaj w necie ... albo sklepach ze zdrowa zywnoscia

a mąka kukurydziana moze być??

 

nie , to sa dwie rozne rzeczy

mozesz zaciagna zmielonymi otrebami owsianymi

SOS WIOSENNY do jajek, wedlinki itp.

- 1/2 litra jogurtu naturalnego (dobry kremowy, polecam Jogovita 1% firmy Zott)
- peczek szczypiorku
- peczek koperku
- 3 cebulki dymki
- 2 ogorki konserwowe
- jajko ugotowane na twardo
- lyzeczka musztardy, sol, pieprz
Do miski wrzucic posiekana drobniutko zielenine, ogorki konserwowe i bialko jajka pokrojone na kaszke. W kubeczku rozetrzec na krem zoltko z musztarda, dodajac po troche jogurtu. Nastepnie polaczyc mase jogurtowa z zielenina. Doprawic do smaku.



Rolada z piersi kurczaka

Składniki:
filet czyli podwójna pierś z kurczaka
kilka plastrów drobiowej wędliny
musztarda 
dowolne przyprawy
folia aluminiowa

Wykonanie: piersi z kurczaka rozbijamy tak jak na kotleta (mogą być dwa lub jeden duży) smarujemy musztardą , na to kładziemy plastry wędliny i zawijamy w rulon. Po wierzchu posypujemy przyprawami i następnie rulon zawijamy w folię aluminiową, co najmniej w dwie warstwy. Folię skręcamy po bokach tak że całość wygląda jak srebrny baton. Wkładamy do piekarnika w jakiejś foremce i pieczemy ok. 60 min. 
Rolada wychodzi pyszna i co najważniejsze nie jest sucha.

PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA


*25dkg twarogu chudego
*4-5 jajek ugotowanych na twardo
*1 pęczek rzodkiewek
*1 pęczek szczypioru
*jogurt naturalny
*sól,pieprz

Ser rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa.

quichta

6 łyżek fromage Blanc (w Polsce to chyba serek homo 0%)
3 jajka wymieszane jak na omlet
2 plastry chudej szynki
pół cebuli pokrojonej drobno
sol
pieprz

składniki mieszamy ze sobą ,wylewamy na blaszkę delikatnie natłuszczona olejem parafin. ja wyłożyłam pergaminem bez tłuszczu
piec w temp 240 stopni 20min.





© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.