Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
pinacolada ale jak mama zmiksowac piers z kurczaka? pokroic na małe kawałeczki i wrzucic do tego ? ;d
Pasek wagi
ja kroję na kawałeczki i wrzucam do blendera z resztą skłądników
a czy do ciasta jogurtowego zamiast maki kukurydzianej mozna dodac otreby zmielone w proszek? bo maka kukurydziana a dokladnie skrobia jest tylko dopuszczalna?jak przeliczyc 10 tabletek slodiku na lyzeczki?bo ja mam slodzik w proszku
leniwe

proporcje na 2 bardzo glodne osoby Składniki:
  • 0,5kg chudego twarogu
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki otrab (lub aby uzyskac wlasciwa konsystencje)
  • 2 jajka
  • cynamon,słodzik
uwagi dla posiadaczyricotty..
*jest to ser o rzadszej konsystencji w porownaniu do twarogu wiec albo czlek sie zadowoli bardziej miekkim "leniwym" albo dorzuci otreb lub maki ktorej mu wolno ;)
** nastepnym razem dodam same zoltko
***ja zostawilam konsystencje ciapkowata ;) i wrzucalam do wody lyzka - trzymalo sie kupy

przygotowanie
W garnku zagotować wodę z odrobina soli.Twaróg przecisnąć przez praskę,dodać mąkę, otreby i jajka(jezeli leniwe na slodko dodac odrobine slodzika).Wyrobić na jednolitą masę. Odstawic na 5min. Formować wałeczki (kuleczki lub zrzucac z lyzeczki)  i wrzucać partiami do gotującej się wody.Gotować aż do wypłynięcia i jeszcze ze 2-3 min.Wyłowić łyżką cedzakową i odsączyć.Podawać posypane cynamonem i słodzikiem w proszku.
Ja lubie sobie jeszcze polac jogurtem naturalnym light (rowniez w wersji owocowej)


Panna Cotta w wersji proteinowej

Początkowa nazwa brzmiała "Proteinowa legumina" - jest to domowy wymysł, ale okazuje się, że w kuchni włoskiej już coś podobnego wymyślili, jednakże tamtejsza "Panna Cotta", to bomba kaloryczna - śmietana kremówka, pełne mleko, cukier puder, żelatyna i przeróżne dodatki...

Składniki:
0,5l zsiadłego mleka
duży jogurt (ok.350ml) lub kefir
mleko
żelatyna - ilość na 1l płynu
6 łyżeczek słodzika w proszku (w zależności od upodobań)
aromat śmietankowy lub waniliowy

Zsiadłe mleko miksujemy z jogurtem, dodajemy słodzik i aromat.
Odrobinę (ok. 150 ml) mleka (jest ono tylko potrzebne do rozpuszczenia ż.) gotujemy razem z żelatyną, do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy do masy - cały czas miksując. Przelewamy do niezbyt głębokiego naczynia lub miseczek.
Dla urozmaicenia można dodać odrobinę mrożonych owoców, u mnie dodana odrobina mieszanki kompotowej, czyli owoców nie za słodkich... Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.



Legumina zrobiona z maślanki smakuje zupełnie inaczej. Ma konsystencję Ptasiego Mleczka, jest o wiele delikatniejsza i mniej sycąca. Ot taka pianka dla rozkoszy podniebienia... :) 

Co się tyczy OWOCÓW: jakiś czas temu zakupiłam mrożone owoce do mieszania z jogurtem naturalnym (1-2 łyżki na duży kubek). Decyzja taka padła, ponieważ Dukan dopuszcza jedzenie do 2 odtłuszczonych jogurtów owocowych dziennie, ale nie słodzonych cukrem, a aspartamem - takich w Polsce nie znalazłam jeszcze (jedynie Jogobella light, ale ona ma oprócz aspartamu również cukier - nie wiadomo po co).
Na razie używamy do "leguminki" podczas fazy PW i chudniemy dalej.

AKTUALIZACJA:
Nie będę tworzyć nowego off-topowego posta, więc edytuję ten. Cytat z "Nie potrafię schudnąć":
"Kilka lat temu producenci nabiału wprowadzili na rynek nową generację chudych jogurtów słodzonych aspartamem i aromatyzowanych lub wzbogaconych pulpą owocową. O ile słodzik i aromaty są tylko wabikami pozbawionymi wartości kalorycznej, wzbogacenie jogurtów i serów w owoce wprowadza niewielką ilość niepożądanych węglowodanów. Niedogodność tę w dużym stopniu rekompensujemy tym, że te smaczne i lubiane produkty mogą być spożywane jako deser, ułatwiając przestrzeganie diety."

Jeśli ktoś nie wie, co to jest pulpa owocowa to odsyłam do Encyklopedii PWN, gdzie definicja brzmi:
półprodukt z umytych i oczyszczonych owoców (gł. truskawek, malin, śliwek, porzeczek), utrwalony metodą chem. (np. sulfitacja) lub przez mrożenie, pasteryzację; przerabiana gł. na dżem.

A teraz wróćmy do tematu: napisałam, że na razie nie przeszkadza to nam w chudnięciu, a pomaga w utrzymaniu diety. Jeśli będzie jakiś zastój, to pewnie będziemy wcinać samą masę. :)

Umieszczam też przepisy, które wypróbowałam na nie-potrafie-schudnac.blogspot.com
ale jogurt owocowy dopuszczany przez Dukana nie ma owoców, tylko chemię zapewniająca smak identyczny z naturalnym. On nie pisze o jogurtach jako połączeniu jogurtu i owoców, tylko jogurtach łączonych z owocami w przetwórniach
Banny chyba napisała wystarczające uzasadnienie do swojego przepisu i wyboru, nie wiem po co to "ale"... post fiony.smutnej jest bez sensu, więc dobrze by bylo zgłosić do moderacji...
choćby po to, że przyjdą nowe w diecie i zaczną od owoców......
pierwszy głos, zero pamiętnika....
Yasodara......pokaż się z ładniejszej strony:)))
Dukan dopuszcza do dwóch jogurtów z aromatem owocowym, niestety NIE owocowych (tj. jogobella light tez jest zakazana, bo zawiera kawalki owoców). Widziałam dyskusje gdzies na ten temat i tam jedna dziewczyna napisala na oficjalna stronę Dukana (zna francuski) i uzyskala taka odpowiedz. Fiona.smutna ma rację.
CIASTO MARCHEWKOWE

400g marchewki
4 jajka
Szczypta soli
3 łyżki otrębów
Łyżka skrobi kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, gałka muszkatołowa

ciasto piekę w formie silikonowej, więc nie potrzeba masła do wysmarowania blachy

Sposób wykonania:
Umyte i obrane marchewki drobno zetrzeć na tarce (nie tracąc soków) oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a do żółtek dodac proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć na jednolitą masę . Do natłuszczonej foremki wyłożyć masę (pamiętając że urośnie) wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 C i piec około 50 min

ciasto piekę w formie silikonowej, więc nie potrzeba masła do wysmarowania blachy

smacznego!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.