- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2008-03-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1893
21 września 2009, 09:29
NUTELLA LIGHT
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie
1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.
21 września 2009, 22:12
A ja dorzucę
SER SMAŻONY
twaróg chudy
soda
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa - kto jak lubi)
A więc twaróg rozdrabniamy, można zmielić, albo po prostu rozkruszyć w rękach, zasypać sodą - tak z pół łyżeczki.( ja to robię już na patelni) Odstawić na 2 godz. Po tym czasie wrzucić na patelnię, dodać przyprawy, włączyć mały ogień i mieszać, ser zrobi się płyny. Cały czas mieszać nie dopuścić do wrzenia. Zlać do miseczki, wystudzić, do lodówki - jak zgęstnieje jest pycha. Ja lubię też gorący - taki płynny nieźle zapycha.
- Dołączył: 2008-04-01
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 7939
23 września 2009, 14:45
właśnie serek smażony muszę go sobie zrobić :)
a ja podam przepis na zmienione troszku placki proteinowe
2 jajka, ok 2-3 łyżek zmielonych otrąb, proszek do pieczenia tak troszkę na czubku łyżeczki, troszkę słodziku, łyżka serka homo 0%
jajka ubijamy (najlepiej ubić białka osobno i dodać na samym końcu) ze słodzikiem, dodajemy zmielone otręby, mieszamy, dodajemy serek, mieszamy , dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubite białko i mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z obu stron jak naleśniki. Do smaku można dodać 2 krople aromatu np waniliowego.
Smacznego!
- Dołączył: 2009-08-25
- Miasto: Forks
- Liczba postów: 594
23 września 2009, 14:46
a ja lubię ten przepis : (zamiast mięsa mielonego daje fileta z kurczaka)
Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
---------------------------------------
główka młodej kapusty, mogą być dwie
mięso mielone z indyka
pierś z kurczaka
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
kostka rosołowa
inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania
kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową.
Mięso mielone poddusić w rondelku
(oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego,
oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc.
Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić
w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek
granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z
indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko
razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier
pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać
przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w
kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego - Dołączył: 2009-08-25
- Miasto: Forks
- Liczba postów: 594
23 września 2009, 14:47
i nie używam kostki rosołowej
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1039
23 września 2009, 20:33
SERNIK DUKANOWSKI (wersja Ikusi) (P)
Ja
sernik robię tak: ser chudy 250g, 3 jajka, proszek do pieczenia, jogurt
naturalny mały, 2 łyżki mąki kukurydzianej, aromat, 3 łyżki słodziku
miksuję na masę. Do tego robię ciasto z 2 łyżek mąki kukurydzianej, 2
łyżek otrębów owsianych,łyżeczki kakao i jednego jajka oraz łyżki
jogurtu i slodziku- wyrabiam i wyklejam nim foremkę, wcześniej wyłożoną
pergaminem. Wlewam na tą kakaową "podłogę" serową masę, wkładam na 50
minut do pieca, na 180stopni. Wychodzi zawsze.
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1039
23 września 2009, 21:32
PTASIE MLECZKO
Składniki:
3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie miałam)
4 jaja
1 szklanka mleka
4 łyżeczki żelatyny
10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
ew. jakiś aromat
Wykonanie:
Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy aromat
(ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka ciągle ubijając masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy
również stopniowo do masy nadal ubijając. Na koniec dodajemy ubitą na
sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do pucharków. Wkładamy do
lodówki i za moment deser gotowy.
Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku możemy, przed dodaniem
ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną (rozpuszczoną w
odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy odrobiną gorącej wody,
wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie mieszamy na gładką, lekko
płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).