Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
NUTELLA LIGHT
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie

1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.

Kurczak Marengo
Podgotować na małym ogniu w teflonowej patelni cebulę ułożoną na dnie podlaną kostką rosołową z drobiu rozpuszczoną w małej ilości wody. Dodać kilka pokrojonych w kawałki pomidorów, tymianek, pieprz, sól.
Ułożyć na tym miękkim, wonnym dywaniku kawałki kurczaka, podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem. Pół godziny przed końcem dodać dobrze umyte, pokrojone na kawałki pieczarki. Odparować na ostrym ogniu.

II faza diety proteinowej

Pieczeń niby rzymska
1,2 kg mielonej wołowiny, 2 surowe jaja, jaja na twardo, sól, pieprz, 1 starta cebula i 180 g białego serka homogenizowanego bez tłuszczu.
Rozbić jaja. Startą cebulę, serek, sól i pieprz wymieszać ze zmielonym mięsem. Posmarować oliwą i posypać mąką formę do keksu ze szkła żaroodpornego, wyłożyć do niej połowę masy. Pokroić jajka na twardo w plasterki i ułożyć je wzdłuż jeden przy drugim. Przykryć pozostałą masą.
Piec w piekarniku w temp.180 stopni ok 1 godz.
Podawać na zimno lub ciepło z dodatkiem sosu chrzanowego, zielonego lub z pomidorów.
A ja dorzucę

SER SMAŻONY

twaróg chudy
soda
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa - kto jak lubi)

A więc twaróg rozdrabniamy, można zmielić, albo po prostu rozkruszyć w rękach, zasypać sodą - tak z pół łyżeczki.( ja to robię już na patelni) Odstawić na 2 godz. Po tym czasie wrzucić na patelnię, dodać przyprawy, włączyć mały ogień i mieszać, ser zrobi się płyny. Cały czas mieszać nie dopuścić do wrzenia. Zlać do miseczki, wystudzić, do lodówki - jak zgęstnieje jest pycha. Ja lubię też gorący - taki płynny nieźle zapycha.
właśnie serek smażony muszę go sobie zrobić :)

a ja podam przepis na zmienione troszku placki proteinowe
 2 jajka, ok 2-3 łyżek zmielonych otrąb, proszek do pieczenia tak troszkę na czubku łyżeczki, troszkę słodziku, łyżka serka homo 0%

jajka ubijamy (najlepiej ubić białka osobno i dodać na samym końcu) ze słodzikiem, dodajemy zmielone otręby, mieszamy, dodajemy serek, mieszamy , dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubite białko i mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z obu stron jak naleśniki. Do smaku można dodać 2 krople aromatu np waniliowego.
Smacznego!
Pasek wagi
a ja lubię ten przepis : (zamiast mięsa mielonego daje fileta z kurczaka)
Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
---------------------------------------
główka młodej kapusty, mogą być dwie
mięso mielone z indyka
pierś z kurczaka
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
kostka rosołowa
inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania

kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową.
Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc.
Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego

i nie używam kostki rosołowej
PIZZA

Mąka kukurydziana (sypalam 'na oko' okolo pol szklanki moze)

Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich)
cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta
troche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki)
lyzeczka slodziku
dowolne dodatki
koncentrat pomidorowy

Drozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do maki, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.



Mam ochote wypróbować ale co z drożdżami ?? wolno czy nie??
SERNIK DUKANOWSKI (wersja Ikusi) (P)
Ja sernik robię tak: ser chudy 250g, 3 jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny mały, 2 łyżki mąki kukurydzianej, aromat, 3 łyżki słodziku miksuję na masę. Do tego robię ciasto z 2 łyżek mąki kukurydzianej, 2 łyżek otrębów owsianych,łyżeczki kakao i jednego jajka oraz łyżki jogurtu i slodziku- wyrabiam i wyklejam nim foremkę, wcześniej wyłożoną pergaminem. Wlewam na tą kakaową "podłogę" serową masę, wkładam na 50 minut do pieca, na 180stopni. Wychodzi zawsze.
PTASIE MLECZKO

Składniki:
3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie miałam)
4 jaja
1 szklanka mleka
4 łyżeczki żelatyny
10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
ew. jakiś aromat

Wykonanie:
Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy aromat (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka ciągle ubijając masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy również stopniowo do masy nadal ubijając. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do pucharków. Wkładamy do lodówki i za moment deser gotowy.

Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku możemy, przed dodaniem ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną (rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy odrobiną gorącej wody, wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie mieszamy na gładką, lekko płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.