Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
A ja mam pytanko  - co do mąk: Kukurydziana na pewno tak a co z np razową bądz żytnią?
Pasek wagi

pytania dziewczyny proszę na forum dieta proteinowa - tutaj tylko przepisy:)

 

Robiła któraś z Was sernik Dukana? Bo ja właśnie tak i wyszedł jakis średni i taki dmuchany bardzo. Może dlatego, że piekłam w piekarniku a nie mikrofali?
Mus cytrynowy
3 cytryny,
 3 jajka, 
3 łyzki słodziku, 
3 łyżki maki kuku, 
0,5 l mleka 
Obrać ze skórki 1 cytrynę, ze wszystkich wycisnąć sok, do rondelka włożyć skórkę ( ja starłam) i wlać sok. Dodać żółtka i słodzik, dokładnie wymieszać, i powoli dodawać makę ciągle mieszając aby się rozpuściła. Całość podgrzać, poczekać aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masa wyszła mi z grudkami to ją zmiksowałam żeby była jednolita. Białka upić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z przygotowana masą, rozłożyć do salaterek lub szklaneczek i wstawić do lodówki na 30 min.

Krem czekoladowy z Tofu
200g tofu
4 łyżki serka homo
2 jogurty
2 łyzki kakao
2 łyzki słodziku,
aromat waniliowy
Tofu, biały serek, kakao i słodzik zmiksować aż powstanie kremowa masa, przelać do szklanek i odstawić na 1h do lodówki.
Nie kupcie sobie przypadkiem tak jak ja Tofu sałatkowego tylko zwykłe. To, że tofu sałatkowe jest z solą zauważyłam, gdy po raz piwerwszy próbowałam mojego gotowego już deserku, i cały poszedł do kosza.

Obydwa przepisy pochodzą z książki "Metoda dr Dukana" i są na II fazę.
Nie było ich tu to wstawiłam bo wypróbowałam i sądzę ze są godne polecenia a nie wszyscy mają tą książkę.

Dziewczyny, proszę o radę :)
Chciałabym upiec na walentynki jakieś ciasteczka-serduszka ;) I tak się zastanawiam, czy któryś z tych naszych przepisów się nadaje :) Myślałam, żeby upiec proteinowy biszkopt i z niego powycinać małe serduszka. Tylko nie wiem, czy będzie smakował osobie niebędącej na naszej diecie... Wiecie, faceci bywają wybredni ;) Myślę jeszcze o jakichś otrębowych ciastkach, ale one nie zawsze ładnie wyglądają...
Czy może któraś z Was częstowała naszymi proteinowymi wypiekami osoby trzecie? ;) Macie może jakiś pomysł na przepis?
Zupa jarzynowa z kurczakiem i krewetkami
2 kostki rosołowe z małą zawartością tłuszczu
puszka pomidorów, 
2 ząbki czosnku, 
1 cebula, 
1 zielona papryka, 
0.5 czerwonej i 0.5 żółtej papryki, 
1 pojedyncza pierś z kurczaka, 
150 g krewetek mrożonych
natka pietruszki, 
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, łyżeczka przyprawy "5 smaków"

Zagotować 1 litr wody, wrzucić kostki rosołowe, ziele ang i liść laurowy, dodać pomidory z puszki i zagotować.
Dodać pokrojonego w drobna kostkę kurczaka. Pokroić drobno cebulę, czosnek, paprykę, natkę pietruszki dodać do zupy. Gotować ok. 5 min. Następnie dodać krewetki ( ja kupiłam opakowanie  w Biedronce. Bardzo smaczne, wyczyszczone, od razu wrzucałam do zupy), dodać przyprawy i gotować do miękkości (10-15 min). Podawać jako gęstą zupę.

> Robiła któraś z Was sernik Dukana? Bo ja właśnie
> tak i wyszedł jakis średni i taki dmuchany bardzo.
> Może dlatego, że piekłam w piekarniku a nie
> mikrofali?

Sernik w piekarniku!!!
Sernik
Spód:
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka kakao
1 jajko
2 łyżki jogurtu 0%
10 słodzików

Najpierw wymieszać mąkę, otręby, kakao i słodziki, a dopiero potem dodać jajko i jogurt.

Sernik:
1kg chudego twarogu (potrójnie mielony 2,5% tłuszczu)
6 jaj
Sernix dr Oetcera
100g jogurtu 0%
2 łyżki mąki kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki mleka 0%
aromat waniliowy
40 słodzików

Twaróg, żółtka, mąkę, słodziki, jogurt i Sernix zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę z białek, a na końcu mleko i aromat. Wszystko zmiksować, żeby nie było grudek

Najpierw na brytfankę, wyłożoną papierem, wykładamy kakaowy spód (jest on gęsty), potem dopiero sernik. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-stopni na godzinę, wyjąć i poczekać aż ostygnie.

Wygląda tak:


PS. Ten ciemny spód nie jest przypalony - na zdjęciu wyszedł bardzo ciemny, w rzeczywistości jest koloru "czekoladowego"...

Zdjecia nie umywaja sie do tych z blogow o gotowaniu ale uwierzcie mi, ze ciacho jest warte grzechu no i dukanowe :)

Ciasto budyniowe
3 lyzki otrab owsianych
1 lyzka skrobii kukurydzianej
2 lyzki slodzika
1 lyzka mleka w proszku
2 jajka
6 lyzek serka homo lub gestego jogurtu nat
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
pol lyzeczki zapachu pomaranczowego

Wszystkie skladniki wymieszac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciac w polowie.

krem

1/2l mleka
3 zoltka
2 lyzki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie)
2 lyzki skrobii kuku
2 lyzki zelatyny
zapach waniliowy

Zelatyne rozpuscic w malej ilosci wody. Mleko zagotowac, dodac zelatyne i wymieszac do rozpuszczenia. Reszte produktow wymieszac w miseczce, wlac do mleka i gotowac na wolnym ogniu ciagle mieszajac do zagotowania.Poniewaz masa nie chciala wymieszac sie na jednolita , zdjelam garnek z gazu i zblendowalam zawartosc.
 Schlodzic. Gdy masa zacznie tezec przelozyc ciasto. Posypac slodzikiem. Odstawic do lodowki do stezenia.


skopiowalam od jednej vitalijki bo booosko wyglada
Pasek wagi

spagetii na 2 fazę

750 g mięsa mielonego z indyka,

mix 3 papryk 500 g,

1,5 kg pomidorów,

1-2 cebule,

przyprawa do kuchni wloskiej, pieprz, sól, czosnek granulowany, bazylia

sparzyłam obrałam pomidory, wykroiłam zielone gniazdo, resztę pokroiłam na ćwiartki i do blendera - miksera... zmiksowałam (mniue z tych pomidorów wyszły 2 blendery do zmiksowania), potem przelałąm do garnka i gotowałam na wolnym ogniu aż woda wyparowała i pozostał gęsty sos.. wtedy posoliłam , dodałąm czosnek, pieprz, bazylię...

 

w czasie gotowania się sosu zesmażyłam na patelni (grube dno bez smarowania nawet oliwą)mięso mielone z indyka, doprawiłam solą, przyprawą do kuchni wloskiej

dodałam, pokrojoną cebulkę, paprykę, poczekałam aż zmiękną... 

gotowy os przelałam na patenię z mięsem, gotowałam jeszcze 10 minut, a że bardzo dużo wyszło i gęste, dolałam troszeczkę wody...i gotowałam 5-10 minut

rodzince podałam z makaronem i żółtym serem, sama zjadłam sos z mięsem.

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.