Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam

Sernik:


- 600g twarogu chudego
-5 jaj
-łyzka proszku do pieczenia
-25 słodzików(rozkruszyc na proszek)
(OPCJONALNIE-łyżka jogurtu nat.)- ja nie dawalam

bialka ubiłam z odrobina soli i 10 słodzikami, 15 pozostałych zmiksowałam z resztą składników.

Wylany na blachę ładnie rośnie i smakuje PRAWIE jak prawdziwy.piec ok.50 min.-zalezy od piekarnika , ja nie mam termoobiegu

i pieklam w 170 jakies 45 minut.Po wierzch posypalam cynamonem. 

SMACZNEGO



> > NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE
> CHRZANOWYM>Naleśniki jak z przepisu
> DukanaAneczka0023
> - powiedz mi proszę w której książce i w którym
> miejscu znajdę przepis na naleśniki, bo jakoś mi
> nie wychodzi szukane.ps. na zdj, to brokuły nie
> szpinak przecież :P

Szpinak jest w środku  brokuły tylko dla ozdoby, chociaż też je zjadłam.
Nie mam książki Dukana, znalazłam przepis na naleśniki tu na forum, o tej właśnie nazwie. 

Ciasto naleśnikowe:
250 g mąki kuku
4 jajka
1/2 l mleka 0%
słodzik lub sól do maku

Wszystko razem mieszamy mniej więcej jak na naleśniki, ja dodałam jeszcze troszkę proszku do pieczenia. Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni.
Można zjeść max. 2 naleśniki na dzień, ale nie można wtedy jeść już otrąb.
Pozdrawiam A.

przez przypadek wkleiłam masełko do tego przepisu.

Można
> zjeść max. 2 naleśniki na dzień, ale nie można
> wtedy jeść już otrąb.Pozdrawiam A.

no właśnie, przepis z forum i dygresja forumowa niezgodna z Dukanem - pierwsze primo ZAWSZE 2-3 łyżki otrąb owsianych do końca życia codziennie..... bez względu na mąkę kuku...... mąką kuku = skorbia kukurydziana tzw maizena, a ona nie zawiera ani grama otrąb.

Prawie pasztet ;)

*2piersi z kurczaka
*4 paleczki z kurczaka(miesko sciagnelam i wywalilam zbedne skory itp)
*1 cebula
*2 zabki czosnku

miesko kroimy na kawalki, wszystko 'podsmazamy' na patelni beztluszczu, podlewamy woda,dodajemy przyprawy(ja dalam sol, pieprz,papryke slodka i ostra, majeranek i oregano) i dusimy ok 15 minut

nastepnie mielimy to wszystko przez maszynke,ja mam moulinex-rozdrabniacz-

do powstalego farszu dodajemy:
*2 lyzki twarogu
*2lyzki jogurtu
*mozna dodac swieze ziola(ja dalam pietruszke i szczypiorek)

probujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku,
nastepnie oddzielamy bialka od zoltek z
* 3 jajek,

zoltka dodajemy do farszu i dokladnie mieszamy,
z bialek ubijamy piane (trzeba dodac do bialek szczepte soli)
powstala piane mieszamy delikatnie z farszem,
wylewamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia(ja mialam f.do babki 9x28cm)
pasztet pieczemy w 180° przez ok 60 minut(najlepiej zagladac co 15 min)

PYYYYYYYYYYYCHA :)-ja jadlam z sosem jogurtowym ;) -
Mniam...wygląda smakowicie ten pasztecik...chyba muszę go wypróbować :)
Zgadzam sie z Aneczka0023, pasztet wyglada bardzo apetycznie! :) Ja dzisiaj griluje lososia na obiad

Witam,

Mam pytanko co jadłyście dokładnie w pierwsze fazie? i ogólnie ak były proteiny? ja jem serek wieski lekki, ser biały chudy, jogurt natralny 0% inne rzeczy nie podchodzą mi smakowo, a zaczyna mnie to nudzić, a obiadach nie wspomne:( byłabym wdzięczna na jaką pomoc kulinarną

> Witam,Mam pytanko co jadłyście dokładnie w
> pierwsze fazie? i ogólnie ak były proteiny? ja jem
> serek wieski lekki, ser biały chudy, jogurt
> natralny 0% inne rzeczy nie podchodzą mi smakowo,
> a zaczyna mnie to nudzić, a obiadach nie wspomne:(
> byłabym wdzięczna na jaką pomoc kulinarną

zawsze możesz upiec proteinowy chlebek, placki, zjeść do tego jakąś rybę, pierś z kurczaka, etc.. poczytaj przepisy, na pewno Cię nakierują, a opcji wbrew pozorom jest niemało!:)

przepraszam za offtopa

Sernik może nie do końca dukanowy, ale jak zamienicie cukier na słodzik i zrezygnujecie z brzoskwin to będzie dukanowy w 100%

1 kg sera chudego 0%

8 jajek 
niecała szklanka cukru nie wiem ile słodzików
2 budynie waniliowe bez cukru 
1 cukier waniliowy
opcjonalnie brzoskwinie w puszce
całe jajka ubijamy na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym
gdy już będzie kogel-mogel to dodajemy do tego po łyżce zmielonego sera białego
na koniec wsypac budyń w proszku ja dodalam jeszcze kilka kropel soku z cytryny
wszystko wymieszac delikatnie
jeśli chcecie z brzoskwiniami to dodajemy teraz 4 pokrojone w kostkę brzoskwinie
i delikatnie mieszamy
wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem (nie smarujemy tluszczem)
pieczemy ok. 45-50 minut w temp.185 st.
składniki light tradycyjny
maslo 0 1488
ser 680 1260 koszt
jajka 384 384 ok. 27zl
budyn 80 80
cukier 800 800
c.w. 45 45
brzoskwinie 200 200
suma kcal 2189 4257
16 porcji
1 porcja 137 kcal 266 kcal
ps. A jak dodamy jeszcze spód czyli kruche ciasto to doliczcie kolejne kalorie!!!
czyli wtedy porcja będzie wynosila 335 kcal więc w porównaniu z 137 to i tak niezły
wynik nawet z tym cukrem i brzoskwiniami!!!!!
ps. Jeśli chodzi o smak to…trzeba się liczyc z tym, że ma on inny smak w porównaniu
z tradycyjnym - wiadomo, ser półtłusty też smakuje inaczej niż chudy, no i jednak 
dodatek tłuszczu do sera też ma wpływ na smak, więc powiem tak od czasu do czasu
nie zaszkodzi komuś kawalątek serniczka domowego, a jeśli masz ochotę na kawał

to zjedz ten light też ma ciekawy smak zwłaszcza na drugi dzień

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.