- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
3 lutego 2010, 18:19
Sernik:
- 600g twarogu chudego
-5 jaj
-łyzka proszku do pieczenia
-25 słodzików(rozkruszyc na proszek)
(OPCJONALNIE-łyżka jogurtu nat.)- ja nie dawalam
bialka ubiłam z odrobina soli i 10 słodzikami, 15 pozostałych zmiksowałam z resztą składników.
Wylany na blachę ładnie rośnie i smakuje PRAWIE jak prawdziwy.piec ok.50 min.-zalezy od piekarnika , ja nie mam termoobiegu
i pieklam w 170 jakies 45 minut.Po wierzch posypalam cynamonem.
SMACZNEGO
3 lutego 2010, 22:06
4 lutego 2010, 15:28
Można
> zjeść max. 2 naleśniki na dzień, ale nie można
> wtedy jeść już otrąb.Pozdrawiam A.
no właśnie, przepis z forum i dygresja forumowa niezgodna z Dukanem - pierwsze primo ZAWSZE 2-3 łyżki otrąb owsianych do końca życia codziennie..... bez względu na mąkę kuku...... mąką kuku = skorbia kukurydziana tzw maizena, a ona nie zawiera ani grama otrąb.
5 lutego 2010, 15:15
6 lutego 2010, 16:22
6 lutego 2010, 22:29
Witam,
Mam pytanko co jadłyście dokładnie w pierwsze fazie? i ogólnie ak były proteiny? ja jem serek wieski lekki, ser biały chudy, jogurt natralny 0% inne rzeczy nie podchodzą mi smakowo, a zaczyna mnie to nudzić, a obiadach nie wspomne:( byłabym wdzięczna na jaką pomoc kulinarną
7 lutego 2010, 12:53
Edytowany przez 7 lutego 2010, 13:41
7 lutego 2010, 20:22
Sernik może nie do końca dukanowy, ale jak zamienicie cukier na słodzik i zrezygnujecie z brzoskwin to będzie dukanowy w 100% 1 kg sera chudego 0% | |||||||
8 jajek | |||||||
niecała szklanka cukru nie wiem ile słodzików | |||||||
2 budynie waniliowe bez cukru | |||||||
1 cukier waniliowy | |||||||
opcjonalnie brzoskwinie w puszce | |||||||
całe jajka ubijamy na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym | |||||||
gdy już będzie kogel-mogel to dodajemy do tego po łyżce zmielonego sera białego | |||||||
na koniec wsypac budyń w proszku ja dodalam jeszcze kilka kropel soku z cytryny | |||||||
wszystko wymieszac delikatnie | |||||||
jeśli chcecie z brzoskwiniami to dodajemy teraz 4 pokrojone w kostkę brzoskwinie | |||||||
i delikatnie mieszamy | |||||||
wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem (nie smarujemy tluszczem) | |||||||
pieczemy ok. 45-50 minut w temp.185 st. | |||||||
składniki | light | tradycyjny | |||||
maslo | 0 | 1488 | |||||
ser | 680 | 1260 | koszt | ||||
jajka | 384 | 384 | ok. 27zl | ||||
budyn | 80 | 80 | |||||
cukier | 800 | 800 | |||||
c.w. | 45 | 45 | |||||
brzoskwinie | 200 | 200 | |||||
suma kcal | 2189 | 4257 | |||||
16 porcji | |||||||
1 porcja | 137 kcal | 266 kcal | |||||
ps. A jak dodamy jeszcze spód czyli kruche ciasto to doliczcie kolejne kalorie!!! | |||||||
czyli wtedy porcja będzie wynosila 335 kcal więc w porównaniu z 137 to i tak niezły | |||||||
wynik nawet z tym cukrem i brzoskwiniami!!!!! | |||||||
ps. Jeśli chodzi o smak to…trzeba się liczyc z tym, że ma on inny smak w porównaniu | |||||||
z tradycyjnym - wiadomo, ser półtłusty też smakuje inaczej niż chudy, no i jednak | |||||||
dodatek tłuszczu do sera też ma wpływ na smak, więc powiem tak od czasu do czasu | |||||||
nie zaszkodzi komuś kawalątek serniczka domowego, a jeśli masz ochotę na kawał | |||||||
to zjedz ten light też ma ciekawy smak zwłaszcza na drugi dzień |