- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
1 lutego 2010, 09:25
Omlet z bazylią
Bazylię namoczyć w mleku. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać widelcem jednocześnie dodając namoczoną Bazylię, doprawić Solą i Pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gdy na wierzchu powstanie delikatna "galaretka" nałożyć pomidory na połowę omleta. Omlet złożyć na pół i jeszcze chwilę smażyć, bez przykrycia, do całkowitego ścięcia białka.
1 lutego 2010, 15:18
BIGOS JAK PRAWDZIWY :
puszka tunego w sosie własnym
pieczarki podsmażone na teflonie
kapucha kiszona(400g) długo gotowana z połową kostki rosołowej
pół cebuli
1 papryka czerwona
przyprawa 5 smaków
obcjonalnie 1 trójkacik sera chochland light śmietanowy
WYKONANIE :
NA PATELNIĘ Z PIECZARKAMI WRZUCIĆ UGOTOWANĄ KAPUCHĘ ,WKROIĆ PAPRYKĘ , POSYPAĆ OBFICIE PRZYPRAWA 5 SMAKÓW I DUSIĆ AŻ WODA CAŁKOWICIE ODPARUJE-NASTEPNIE DODAĆ TUŃCZYKA I CEBULĘ I MIESZAJĄC CHWILĘ PODSMAŻAĆ. GOTOWE. MOŻNA DODAĆ KONCENTRATU POMID.
SMACZNEGO,smakuje jak bigos prawdziwy,polecam z waflami ryzowymi
1 lutego 2010, 22:16
2 lutego 2010, 10:38
> Omlet z bazylią Bazylię namoczyć w mleku. Pomidora
> sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na plasterki.
> Jaja roztrzepać widelcem jednocześnie dodając
> namoczoną Bazylię, doprawić Solą i Pieprzem. Na
> patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć
> pod przykryciem na małym ogniu. Gdy na wierzchu
> powstanie delikatna "galaretka" nałożyć pomidory
> na połowę omleta. Omlet złożyć na pół i jeszcze
> chwilę smażyć, bez przykrycia, do całkowitego
> ścięcia białka. Lista zakupów 2 jaja 1 pomidor 1
> łyżeczka Bazylii 3 łyżki mleka Sól Morska w młynku
> 1 łyżka masła Pieprz
Zastanawia mnie troche to maslo, na Dunkanie to chyba nie bardzo sczegolnie w pierwszej fazie.
Polecam patelnie teflonowa, usmazycie wszystko bez jakiego kolwiek tluszczu :)
2 lutego 2010, 21:21
tunczyk po tatarsku :
*1 puszka tunczyka w s.wlasnym
*1 korniszonek
*1/4 malej cebuli
*natka pietruszki - wg. upodoban
*twarozek 0%- 2 lyzki
*-opcjonalnie- czosnek
*sol/pieprz do smaku
tunczyka odcedzic, cebulke ,korniszona,pietruszke pokroic drobniutko,dodac twarozek i czosnek, sol i pieprz do smaku,
wszystko dokladnie wymieszac
smacznego
3 lutego 2010, 17:34
otręby na pierwszej i pozostałych etapach TRZEBA a nie tylko można jeść:)
Naleśniki:
250gr skrobii kuku
4 jaja
0,5l mleka (można ciut mniej)
szczypta soli
Wymieszać i smażyć na teflonie bez tłuszczu oczywiście. Wychodzi 10sztuk. Ciasto dość rzadkie ale i tak ładnie się ścina :)
3 lutego 2010, 18:03
3 lutego 2010, 18:16
Roladki drobiowe z sosem czosnkowym:
roladki :
2 piersi kurczaka
musztarda
korniszon
przyprawy
piersi przecinamy wzdluz w polowie ,rozbijamy, przyprawiamy sola i pieprzem z 2 stron, gore smarujemy lekko musztarda,kladziemy pol malego korniszona,zawijamy i zwiazujemy nitka.smazymy na patelni bez tluszczu, jak sie przyrumieni podlewamy wode i dusimy az roladki beda ok w srodku.
sos czosnkowy:
1 lyzka twarozku 0%
2 lyzki jogurtu 0%
odrobina cebulki
spory zabek czosnku
troche zielonej pietruszki
sol,pieprz do smaku