Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
podaje przepis muguets i fotke;)
to nie ja robilam
ale ona;)
i wyglada tak bosko, ze kopiuje;p

-
2 podwójne piersi (ja dalam jedna podwojna, druga tylko pol bo wydawalo mi sie ze jakos za duzo tego miesa)
-watrobka drobiowa ok300g
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 jajka
-4 białka
-kilka łyzek otrąb (z tego co pamietam to sypnelam moze z 5)
-troche mleka 0%
Ugotować piersi i watrobke w wywarze z jarzyn (ewentualnie na kostkach rosołowych) -ja gotowalam z jarzynami-marchew, seler, por - potem te warzywa tez zmielilam z miesem przez maszynke(powod-ladnie pachnialy i szkoda mi bylo wyrzucac). Pokroić cebulę i czosnek, podsmażyć na teflonie. Otręby namoczyć w mleku. Zemleć wszystko w maszynce, do masy dodać jajka i tyle wody, żeby masa była spoista, ale dość rzadka(co prawka dodalam troszke wody ale moja masa nie byla rzadka bo sie balam ze bedzie sie rozpadac po upieczeniu, wiec nie szalalam z wodą). Dodać przyprawy, ja dodałam sól, pieprz, czosnek granulowany, koperek, przyprawe do pasztetow,majeranek i galke muszkatalowa. Z białek ubić sztywną piane. Rozmieszać (reką) z masa mięsną. Foremkę wysmarować parafiną i oprószyć mąka kukurydzianą - ja po prostu wylozylam papierem. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Ja pieklam dluzej, ponad godzine ale na malym ogniu, nie wiem w ilu stopniach, bo u mnie piekarnik nie wskazuje;p ale to raczej na oko sie sprawdza.

pasztet muguets;)



Pasek wagi
ŁOSOŚ NA PORACH

1 por
dzwonek łososia
jogurt naturalny (gęsty - np Magda)

pora kroimy bardzo drobno i podsmażamy na patelni, jak już będzie gotowy to wykładamy go na duży kawałek folii aluminiowej (spory)
potem kładziemy na to też łososia (którego przedtem trzeba dobrze skropić cytryną) i na sam wierzch jogurt naturalny - który przedtem można troszkę ubić, nie będzie on bardzo gęsty jak śmietana ale zawsze da się go troszkę ubić.
Gdy już wszystko jest ułożone zawijamy folię tak aby ryba mogła w niej jeszcze "oddychać" czyli zostawiamy jej troszkę miejsca.

Piec w piekarniku ok 30 min

SMACZNEGO


uff.... przebrnęłam jak na razie w połowie przez przepisy:) Wydaje mi się, że sporo się powatarza albo są to po prostu wariacje na temat...... :) Dlatego oferuję nową formułę - przepis ze zdjęciem:) Ja ostatnio robiłam biszkopt z takiego przepisu (tu z forum):

3 jaja (osobno białka i żółtka)
7 łyżek skrobii kuku
łyżeczka proszku do pieczenia
trochę słodziku (wlewam na około łyżkę płynnego)
Ubić pianę z białek, w drugiej misce ubić żółtka z proszkiem i słodzikiem, dodać białka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszać energicznie i do foremki. Ja wrzucam w silikonową keksówkę - nie muszę używać papieru.....  Piekę w około160-170 C około 30minut. Porcja wychodzi na małą tortowniczkę, na większą trzeba by podwoić porcję..... Biszkopt wychodzi delikatniutki, nie opada, jest dość suchy, więc przełożenie jakąś wersją pianki jogurtowej wskazane:) Oto wypiek:

Znajoma zmodyfikowała trochę przepis Dukana na placki i zrobiła z niego chlebek w proporcjach:
2 łyżki stołowe otrąb owsianych
2 łyżki stołowe otrąb pszennych
1 jajko
1 łyżka stołowa serka homogenizowanego
Mieszamy otręby, serek i dodajemy żółtka, białka ubijamy na pianę i dopiero dodajemy do reszty. Dosolić do smaku.
Piec ok. 50 min w temp. 150oC (piekarnik z termoobiegiem)





Moje pytanie do Was w jakich ilościach można jeść otręby (i pszenne i owsiane) w I fazie i w kolejnych? Jest to jakoś ograniczone - w końcu dostarczają dużo węglowodanów... Myślę, że 2 kromki takiego "pieczywka" na śniadanie nie zaszkodzą - jak wam się wydaje?
zasada była, że placki to jedna dozwolona porcja otrąb na dzień w 1 fazie, czyli tj 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżka otrąb pszennych - razem 3 łyżki dziennie....... rozszerzę pytanie - czy mogę jeść otręby (np placki) i coś innego ze skrobią kuku (np kawałek tego biszkopta) jednego dnia???
A faktycznie jest przy śniadaniu Faza I - a co z proporcją otręby pszenne/owsiane?
pytania zadawajcie na innym forum np. DIETA PROTEINOWA, tu tylko przepisy:)
Sałatka Śmietnik  (nazwałam ją tak bo wrzuciła wszystko co miałam w lodówce)
1/2 główki zielonej sałaty
2 pomidory
pół zielonego ogórka
pół papryki czerwonej i zielonej
3 jajka
pół op. surimi
jogurt naturalny ( ja miałam 0,1%) małe opakowanie
czosnek, sól, pieprz

Sałatę porwać na małe kawałeczki, wkroić resztę warzyw. Jajka pokroić w spore kosteczki, surimi w plasterki.
Wszystko wrzucić do jednej dużej miski, zalać jogurtem, do którego wcześniej wgniatamy 2 ząbki czosnku, dodajemy sól i pieprz.
Dobrze wymieszać .... i gotowe :)

Mnie bardzo smakowało, własnie skończyłam jeść, zostało mi jeszcze pół na jutro.

Szaszłyki z wątróbką
kilka podwójnych wątróbek drobiowych, 
pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 papryka czerwona, 1 zieona
2 cebule
kilka pieczarek
czosnek, przyprawy do smaku

Mięsko z kurczaka kroję w kostkę, wrzucam do miseczki, zasypuję przyprawami i czosnkiem, zostawiam na kilka godzin.
Wątróbkę kroją na "pojedyńcze" kawałki.
Warzywa i pieczarki kroję na grube kawałki i nabijam po kolei na patyczek do szaszłyka - papryka, mięsko, cebulka, wątróbka, pieczarka... itd. itp.
Wrzucam do nagrzanego piekarnika na ok 30 min.
Można też zamiast zaprawiać mięsko wcześniej, posypać przyprawy na gotowe szaszłyki. Gdy tak zrobiłam to nawet wyszły lepsze bo warzywka też nimi przesiąknęły.
Naprawdę pycha i szybko się robi.


CIASTO MARCHEWKOWE

ja robilam bez otrab... moze i w sumie dobre...
ale lepiej jesc serniki, wiadomo nabial... wiec i odchudzi bardziej....

400g marchewki
4 jajka
Szczypta soli
3 łyżki otrębów
Łyżka skrobi kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, gałka muszkatołowa


Sposób wykonania:
Umyte i obrane marchewki drobno zetrzeć na tarce (nie tracąc soków) oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a do żółtek dodac proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć na jednolitą masę . Do natłuszczonej foremki wyłożyć masę (pamiętając że urośnie) wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 C i piec około 50 min

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.