- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2009-03-02
- Miasto: gdzieś
- Liczba postów: 13225
12 stycznia 2010, 13:51
Raczej powinno się stosować skrobię kukurydzianą, mąkę stosujemy w bardzo małych ilościach sporadycznie.
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 6546
13 stycznia 2010, 20:22
Dziewczyny a ja mam problem, robie krem waniliowy, ciasto jogurtowe z przepisów dukana i smierdzi wszystko jajkiem na twardo, no porazka jakas! Tyle jajek do kosza. Czy to normalne??
- Dołączył: 2007-06-07
- Miasto: Rio De Janeiro
- Liczba postów: 4503
14 stycznia 2010, 11:11
U mnie nie śmierdzi:)
Może jakiegoś zapachu na bazie alkoholu dodaj np waniliowego,śmietankowego, cytrynowego lub pomarańczowego.
Albo dawaj mniej żółtek.
Ja pomimo, ze mam ksiązki Dukana z przepisami to jeszcze nic z nich nie robiłam, wolę korzystać z przepisów na forum, bo przynajmniej sprawdzone albo sama coś wymyślam:)
- Dołączył: 2007-02-23
- Miasto:
- Liczba postów: 78
14 stycznia 2010, 12:40
Dziewczyny napiszczie czy jecie serki homogenizowane i jakie. Te które oglądaółam w sklepach miały cukier (DANIO itp.) ale mało tłuszczu 4% i nie wiem czy można je jeść czy lepiej dać sobie spokój
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
14 stycznia 2010, 14:11
tu tylko przepisy-pytajcie KOCHANE na innych wątkach np. DIETA PROTEINOWA
- Dołączył: 2010-01-11
- Miasto: Konstancin-Jeziorna
- Liczba postów: 161
14 stycznia 2010, 20:30
Mam prośbę o dopisywanie przy przepisach jakiej fazy dotyczą. Ja również wolę korzystac z Waszych sprawdzonych przepisów. Jednak dopiero zaczynam i często muszę zaglądać do książki co mażna jesć w I fazie.
Wielkie dzięki.
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
14 stycznia 2010, 20:32
Proste-jesli sa warzywa to 2 faza a jak nie to 1
- Dołączył: 2010-01-12
- Miasto: Jaworzno
- Liczba postów: 274
14 stycznia 2010, 21:41
Kurczak w greckiej marynacie1 filet z piersi kurczaka
chudy jogurt naturalny
pieprz
czosnek
oregano, bazylia
Kurczaka pokroić w kosteczkę, włożyć do miseczki, do której dosypujemy do smaku zioła i przyprawy. Następnie zalewamy jogurtem naturalnym, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
Następnie na nagrzaną patelnię teflonową (bez żadnego tłuszczu) wykładamy kurczaka z marynatą i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Nie trzeba dodawać wody bo kurczak puści sok, a jeśli dusimy pod przykryciem to wystarczy go aż do zmięknięcia.
Gdy kurczak jest miękki resztę wody odparowujemy i podsmażamy kurczaka na złoto.
Mówię wam PYCHA!
Smacznego :)
Edytowany przez Aneczka0023 14 stycznia 2010, 21:45
- Dołączył: 2009-09-06
- Miasto: .
- Liczba postów: 13557
17 stycznia 2010, 10:18
FAZA 3 KLOPSIKI Z JAJEK!
SKŁADNIKI: 1 grahamka (namoczona w wodzie), [[+ ew bułka
tarta -ja bez]], mała cebula, 10 jajek (6 ugotowanych na twardo i 2 surowe) -
jeśli jajka są duże, wystarczą 4 ugotowanych na twardo, pieprz i sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę, dokładnie
odsączamy bułkę z wody. 2. Jajka kroimy przez specjalną kratkę lub w kosteczkę. 3. Do jajek dodajemy cebuli. 4. Dodajemy
odsączoną bułkę. 5. Dodajemy 2 surowe jajka. 6. Wsypujemy ok. pół
szklanki bułki tartej. 7. Zagniatamy na spójną masę. 8. Formujemy z
masy jajecznej klopsy i obtaczamy w bułce tartej. 9. Smażymy na
gorącym oleju.
10. Klopsy gotowe! Smacznego! Do masy jajecznej można dodać także szczypiorku, pietruszki lub pieczarek.
- Dołączył: 2005-07-16
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 2
17 stycznia 2010, 12:13
Witajcie!
Ja nie jestem taka nowa, choć do tej pory moja aktywność na tym forum ograniczała się do przeglądania postów. Odchudzam się już od 12.11.2009. Dieta bardzo mi się podoba, a potrawy nie są monotonne dzięki temu forum. Postanowiłam więc dodać i coś od siebie w podziękowaniu za Wasze pomysły.
Podam dwa moje sprawdzone przepisy na
II fazęFLACZKI DROBIOWE
1 kurczak
1-2 papryki, ja używam czerwonej
groszek konserwowy
seler
sól, pieprz, tymianek, majeranek
koperek
Z 1 kurczaka (podzielić go wcześniej na porcje) ugotować rosół.
Ja dodaję kostki rosołowe-drobiową i wołową, ziele ang., liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, przypaloną na ogniu cebulkę.
Gdy mięsko się ugotuje, wyjąć, ostudzić i rozdrobnić.
Dodać z powrotem do rosołu. Dodać również pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i starty na tarce i podsmażony na odrobinie oleju seler (ja daję tylko pół).
Wszystko gotować aż zmięknie. Doprawić przyprawami i koperkiem i się zajadać z ogromną przyjemnością![]()
A teraz przepis na sałatkę, wprawdzie podobne przepisy już są, ale tu mamy inne składniki.
SAŁATKA KRABOWA
Opakowanie paluszków krabowych 16 szt (ja kupuję w Lidlu, bo bardzo mi smakują)
8 ugotowanych na twardo jajek
groszek konserwowy mini (a w innych przepisach jakie znalazłam był zamiast groszku
seler
naciowy lub świeży ogórek-na pewno też dobre)
1 cebulka- drobno pokrojona w kosteczkę i solidnie osolona (niech puści soki;)
pęczek koperku
jogurt naturalny
Kraby i jajka pokroić w kosteczkę. Dodać groszek mini, cebulkę i dużo koperku. Wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem w zależności od potrzeb i upodobań. Na koniec dodać jogurt. I delektować się cudownym smakiem.![]()
(przyznam się, że jak robiłam tą sałatkę na imprezę to kupiłam majonez JogoMajo z Winiar, połączyłam pól na pół z jogurtem i było rewelacyjne, ale nam nie można:)
Pozdrawiam i życzę smacznego![]()
Edytowany przez kotek2225 17 stycznia 2010, 12:22