- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2007-02-05
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 34
8 stycznia 2010, 21:55
Witam,
Proszę napiszcie jakim olejem smarujecie patelnię, jestem nowa, dietę zaczynam od poniedziałku.
- Dołączył: 2009-05-11
- Miasto: Baku
- Liczba postów: 8366
9 stycznia 2010, 12:29
KROKIETY wg Szarloty (jak prawdziwe)
ciasto na naleśniki: (ok. 10 sztuk)
szklanka mąki kuku
4 jajka
2 szkl mleka 0 lub 0,5%
sól
farsz:
pół woreczka kapusty kiszonej
kilka pieczarek
cebulka
Kapustę gotujemy. Po ostudzeniu kroimy/ Wrzucamy na teflon z odrobiną oliwy. Dodajemy pieczarki. Na końcu cebulkę.
Ciasto na nalesniki ubijamy mikserem. Placki smażymy na teflonie z kroplą oliwy.
Po ostudzeniu placków przekładamy farszem i zawijamy.
Jak prawdziwe;)
SMACZNEGO:)
[pózniej wstawię foto]
- Dołączył: 2006-04-05
- Miasto: Domek z kryształu
- Liczba postów: 226
9 stycznia 2010, 19:12
Oszukane spaghetti
Składniki:
100g pora (bez długich zielonych liści, głównie biała, cała łodyga)
90g rozmrożonego filetu z mintaja
90g pomidorów krojonych z puszki
przyprawa do ryb i owoców morza
oregano, bazylia, tymianek, lub zioła prowansalskie
Vegeta (lub jakiś inny Kucharek)
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy wodę z Vegetą.
- Pora kroimy wzdłuż, na długie paski i wrzucamy do gotującej się przyprawionej wody
- Filet
z mintaja przyprawiamy przyprawą do ryb. Kroimy dość drobno i
podsmażamy na teflonowej patelni. Można go jeszcze rozgnieść widelcem
na masę (która nie wygląda zbyt apetycznie).
- Gdy ryba będzie
podsmażona, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i mieszamy.
Zostawiamy na małym ogniu, aby trochę pobulgotało, od czasu do czasu
mieszając.
- Gdy por będzie miękki, odcedzamy go i kładziemy na talerz.
- Dodajemy rybę i pomidora, można zamieszać.
Edytowany przez Rybenka204 9 stycznia 2010, 19:16
- Dołączył: 2009-05-11
- Miasto: Baku
- Liczba postów: 8366
10 stycznia 2010, 11:07
Kefirek śniadaniowy wf szarloty [Faza P]
1 kubek kefiru
1-2 łyżki otrąb
1 jajko na twardo
5 plasterków wędliny drobiowej lub puszka tuńczyka
przyprawy
do kefiru dodajemy otreby, jajko i wędlinę kroimy w kostkę i dodajemy;) do tego ulubione przyprawy;) mieszamy i gotowe;)
zapycha niezle;)
i jak zjemy na pusty żolądek to otręby wywolują sprawy kibelkowe;)
w Fazie P+W można zjeść z warzywami, np ogórkiem i pomidorem.
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Gorzów Wielkopolski
- Liczba postów: 2589
10 stycznia 2010, 19:27
> A więc o to mój przepis :) Na I fazę diety :) Nie
> nalezy do moich ale mam nadzieje ze nie popełniam
> plagiatu :)Sałatka z tuńczyka - tunczyk w sosie
> własnym- jajka ugotowane na twardo-serek wiejski-
> pieprzTunczyka odcedzić na sicie dodajemy jajko
> pokrojone wszystko mieszamy dodajemy pieprz i
> zioła do smaku lub podajemy z jogurtem
tuńczyk w sosie własnym???
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Gorzów Wielkopolski
- Liczba postów: 2589
10 stycznia 2010, 20:01
> tak-tu tylko przepisy !
naparwdę???????????? kurcze jak to dobrze, ze podążasz za mną, bo bym sie nie domysliła, że wątek
Dieta Proteinowa - przepisy
to przepisy................\
p.s moje pytanie poza tym nie dotyczyło tego, czy tu są przepisy, tylko tego, czy to ma być tunczyk w sosie własnym........
11 stycznia 2010, 17:49
FASOLADA ALICJI - kolejny własny, smaczny i wypróbowany przepis
Na 2-3 osoby potrzebujemy:
- 2 puszki fasoli różnych odmian(polecam taką

- 1 puszkę pomidorów w puszce
- 4-5 łyżek bulionu
- kawałek cebuli, ząbki czosnku (tyle ile lubimy) oraz łyżkę oliwy
- mięso mielone wołowe świeże (polecam z Lidla, aczkolwiek nie jest pozbawione dodatków)
- do przyprawienia: pieprz oraz zioła prowansalskie
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek. Wrzucamy do tego opłukaną i osączoną fasolkę. Po chwili dolewamy kilka łyżek bulionu. Dorzucamy mięso mielone porwane w kawałki lub uformowane w kuleczki (bardzo małe). Przyprawiamy. Trochę dusimy, dorzucamy zmiksowane pomidory. Dusimy tyle, aby było gęste i mięso zdążyło "dojść".
Smacznego! Zamiast mięsa, można wkroić chudej wędliny lub dorzucić drobno posiekaną pierś kurczaka.
Co do oleju/oliwy - można z niego zrezygnować i poddusić cebulę i czosnek na łyżce lub dwóch bulionu.
Dimara - jak można używać tuńczyka w oleju skoro Dukan tłuszcze każe wykluczyć? Chyba zbyt mało wiesz o tej diecie i burzysz wątek z przepisami...
Edytowany przez allle 11 stycznia 2010, 17:54
- Dołączył: 2007-02-23
- Miasto:
- Liczba postów: 78
12 stycznia 2010, 13:37
Przeglądając przepisy zauważyłam, że stosowana jest mąka kukurydziana. W książce są wymienione warzywa które są zabronione ponieważ zawierają skrobię:
- ziemniaki
- ryż
- kukurydza
- groch (zielony lub łuskany)
- bób
- soczewica
- fasola
- karczochy
Czyli mąka kukurydziana nie może być stosowana