- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
27 grudnia 2009, 20:28
30 grudnia 2009, 08:16
1 stycznia 2010, 22:28
Dziewczyny a jakie stosujecie słodziki do tych waszych potraw. Tyle się teraz słyszy, że słodziki a zwłaszcza zawarty w nich aspartan są rakotwórcze, że aż boje się ich stosować (a używałam ich od 2 miesięcy ) Podajcie mi proszę jakieś nazwy.
Ja czytam wasze przepisy i też zamierzam spróbować tej diety, tak więc chcę zakupić wszystkie potrzebne mi składniki
Edytowany przez afrodyta80 1 stycznia 2010, 22:29
1 stycznia 2010, 22:34
> Znalazłam niedawno bardzo ciekawy przepis na deser
> śląski - SZWAJZĘ. Lekko go zmodyfikowałam na
> proteinowy ;)4 jajkasłodzik (ja sypnęłam na oko, a
> w przepisie było 20 dag cukru)4 łyżeczki
> żelatynysok wyciśnięty z 1/2 cytryny20 ml wody (w
> oryginale czystej wódki)1 łyżka kakaoUbij pianę z
> białek. Oddzielnie utrzyj żółtka ze słodzikiem.
> Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana
> nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną
W oryginale bez ulepszeń Dukanowskich smakuje o niebo lepiej.... :) Tyle, że my to nazywamy "szpajzą"... no ale cóż ile prpisó tyle nazw...:) Pozdrawiam serdecznie
> żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2
> równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i
> dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao
> rozpuszczone w wodzie, również wymieszaj. Obie
> masy wkładaj na przemian do pucharków
> koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką.
> Możesz udekorować np. posypując kakao (w przepisie
> oryginalnym - wisienką z konfitury albo wiśnią
> koktajlową). SMACZNEGO!!!
1 stycznia 2010, 22:35
> Znalazłam niedawno bardzo ciekawy przepis na deser
> śląski - SZWAJZĘ. Lekko go zmodyfikowałam na
> proteinowy ;)4 jajkasłodzik (ja sypnęłam na oko, a
> w przepisie było 20 dag cukru)4 łyżeczki
> żelatynysok wyciśnięty z 1/2 cytryny20 ml wody (w
> oryginale czystej wódki)1 łyżka kakaoUbij pianę z
> białek. Oddzielnie utrzyj żółtka ze słodzikiem.
> Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana
> nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną
W oryginale bez ulepszeń Dukanowskich smakuje o niebo lepiej.... :) Tyle, że my to nazywamy "szpajzą"... no ale cóż ile prpisó tyle nazw...:) Pozdrawiam serdecznie
> żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2
> równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i
> dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao
> rozpuszczone w wodzie, również wymieszaj. Obie
> masy wkładaj na przemian do pucharków
> koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką.
> Możesz udekorować np. posypując kakao (w przepisie
> oryginalnym - wisienką z konfitury albo wiśnią
> koktajlową). SMACZNEGO!!!
1 stycznia 2010, 22:35
2 stycznia 2010, 22:20
3 stycznia 2010, 12:13
Zupa grzybowa
Dni PW II faza
Wywar:
Gotujemy wywar z prawdziwych (nie szatańskich) suszonych grzybów z dodatkiem odrobiny soli, jakieś dwie godzinki. Dodajemy włoszczyznę i po pół godzinie odstawiamy wywar. Zupę zabielamy jogurtem naturalnym (grecki ma konsystencje śmietany, więc polecam) już po ugotowaniu, na talerzu.
Lane kluski:
Wstawiamy wodę lekko osoloną w garnku. 1 jajo wpijamy do miseczki i dodajemy tyle mąki kukurydzianej, aby było geste, takie jak na "kładzione łyżką". Mięszamy oczywiście łyżką. Czysta i mokrą łyzką "kładziemy", czyli odcinamy nią ciasto z miski aby spadło do wrzątku.... wielkość dowolna..... Nie rozleci się.... Gotować do 3 minut. Odcedzić i na talerz....
Smacznego życzę