- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 lipca 2009, 12:20
3 listopada 2009, 18:35
4 listopada 2009, 11:40
na forum wizażu znalazłam przepis na Chipsy, tak tak Chipsy:)
jeszcze sama nie robiłam, ale to tylko kwestia czasu:)
cytując za wizażanką wiolqn:
CHIPSY
15-20 sztuk
2 czubate lyzki otrab owsianych lub 1.5 lyzki otrab owsianych i pol lyzki pszennych
1 lyzka skrobii kukurydzianej
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 bialka
1 lyzka slodzika
30-40ml cieplej wody
50g jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Aromat (ziola, musztartda, przyprawy)
Miksowac otreby, skrobie, proszek I slodzik przez 5 minut do otrzymania drobnego pudru. Dodac bialka I ubijac przez minute. Dodac jogurt, ciepla wode, aromat i ubijac do utrzymania jednolitej masy.
Blache wyscielic folia aluminiowa (dla lepszego efektu), klasc male plaski lyzeczka, zostawiajac odstep pomiedzy nimi. Odstawic na 5 minut.
Piec na najnizszej polce przez 15-20 min w 160C. Gdy tylko sie przyrumienia wyjac z piekarnika.
Pozostawic do wystygniecia, ostroznie zdjac folie. Jezeli nie sa dostatecznie chrupiace, ulozyc na tacce I pozostawic do wyschniecia. Mozna przechowywac w hermetycznym naczyniu przez 3 miesiace.
źródło:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=15067652&postcount=4659
Edytowany przez niezapominajkaB 4 listopada 2009, 11:41
4 listopada 2009, 11:45
CHIPSY Z SELERA
seler obrać i pokroić na bardzo cieniuteńkie plasterki , na patelnie wylać dużo parafiny i smażyć selerki na złoto , wyjąć posypać solą i pozostawić do ostygniecia i gotowe.
SMACZNEGO CHRUPANIA
4 listopada 2009, 11:54
7 listopada 2009, 18:30
chlebek surimi ala NINKA :
250g surimi pokrojonych na pół
100g sera białego
5 białek jaj
na czubeczek noża pr. do pieczenia ( ja mam taki co na 100g ma 39 g białka i 20 g wegli)
przyprawa , ja dałam do kurczaka po węgiersku
Wszystko mieszamy w misce i do małej blaszki wyłozonej papierem do piekarnika 160 st. czas pieczenia ok. 40 min- trzeba zagladać .
Refleksja po : dół papieru i boki warto posmarować parafiną bo lepiej odejdzie
7 listopada 2009, 19:44
DESER NINKA 2 o smaku zimnego kisielu
20 g żelatyny, rozpuszcz. w minimalnej ilości wody + słodzik
0,6 l lifta , najlepiej malinowy- odgazowany
2 ubite białka jaja
Najpierw trzeba zrobić galaretkę : do rozpuszczonej zelatyny ze słodzikiem wlewamy lifta i do lodówki do całkowitego stężenia.
Jak galaretka bedzie gotowa wyłozyć ją do miski łyżką i dodać 100g jogurtu, wszystko zmiazdżyć grzybkiem na jednolitą masę -jeśli jest bardzo gęsta dolać troszkę wody i domiażdżyć grzybkiem. Następnie dodać ubitą pianę i energicznie wymieszać ,żeby nie było "białkowych" grudek, nałozyć do kubków i do lodówki. Smakuje jak kisiel na zimno