Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
A OTO PRZEPIS NA DESER POWYŻEJ : Juz piszę to co niby pływa to kawa rozpuszczalna NESCAFE EXPRESSO po prostu łyzeczką leciutko posypałam na wierzchu i miedzy warstwami . A składniki tego to : 200 g sera białego zmiażdżonego grzybkiem, 500 g jogurtu ( 1 opak. z Lidla Linassea ) 20 g rozpuszczonej zelatyny w kilku łyzkach wody i słodzikiem i wystudzona troszkę , 3 ubite białka na sztywno za szczyptą soli ( najpierw trzeba je ubić i schować do lodówki i potem jak już wyrobi sie masę od razu delikatnie mieszać -pompując łychą powietrze ), szczypta cynamonu i owa kawa i 3 łyżki mleka. Ser , jogurt ( miazdżymy najpierw grzybkiem, dodajemy kawę , cynamon i rozposzcz. żelatynę ze słodzikiem i ubijamy już normalnie mikserem nie grzybkiem- trzeba długo ubijać od małych do max obrotów co jakiś czas zgarniając do środka masę z brzegów  .Jak będzie już tego dużo to dodajemy pianę i mieszmy (tak jak wyzej opisałam) , potem do kubków nakładamy i co warstwa to posypujemy delik. tą kawą i na wierzch też i robi się takie błyszczace. No i z niewielu składników strasznie duuuużo - mój apetyt słodyczowy zaspakaja.

na forum wizażu znalazłam przepis na Chipsy, tak tak Chipsy:)

jeszcze sama nie robiłam, ale to tylko kwestia czasu:)

cytując za wizażanką wiolqn:

CHIPSY
15-20 sztuk

2 czubate lyzki otrab owsianych lub 1.5 lyzki otrab owsianych i pol lyzki pszennych
1 lyzka skrobii kukurydzianej
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 bialka
1 lyzka slodzika
30-40ml cieplej wody
50g jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Aromat (ziola, musztartda, przyprawy)

Miksowac otreby, skrobie, proszek I slodzik przez 5 minut do otrzymania drobnego pudru. Dodac bialka I ubijac przez minute. Dodac jogurt, ciepla wode, aromat i ubijac do utrzymania jednolitej masy.
Blache wyscielic folia aluminiowa (dla lepszego efektu), klasc male plaski lyzeczka, zostawiajac odstep pomiedzy nimi. Odstawic na 5 minut.

Piec na najnizszej polce przez 15-20 min w 160C. Gdy tylko sie przyrumienia wyjac z piekarnika.
Pozostawic do wystygniecia, ostroznie zdjac folie. Jezeli nie sa dostatecznie chrupiace, ulozyc na tacce I pozostawic do wyschniecia. Mozna przechowywac w hermetycznym naczyniu przez 3 miesiace.

źródło:

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=15067652&postcount=4659

CHIPSY Z SELERA

 seler obrać i pokroić na bardzo cieniuteńkie plasterki , na patelnie wylać dużo parafiny i smażyć selerki na złoto , wyjąć posypać solą i pozostawić do ostygniecia i gotowe.

                                          SMACZNEGO CHRUPANIA

MIRUNA W SOSIE MUSZTARDOWYM

- mrożona miruna
- 200g jogurtu maturalnego
- musztarda [2-4 łyzki, jak kto woli]
- czosnek
- jajko
- przyprawy
- cytryna

do jogurtu dodajemy jajko, musztardę, wszystko miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cytrynę i przyprawy
mirunę nacieramy ziołami i kropimy cytrynką, wykładamy ją do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem
zapiekamy, az rybka bedzie dobra i sos zarumieni :)
Smacznego :)
miruna to ryba? ;)
Pasek wagi
tak :D
fajnie by tak do przepisów jeszcze dodawać zdjęcia:):):):)
Pasek wagi
jak bede jakies miala to dodam:)

 chlebek surimi ala NINKA :

250g surimi pokrojonych na pół

100g sera białego

5 białek jaj

na czubeczek noża pr. do pieczenia ( ja mam taki co na 100g ma 39 g białka i 20 g wegli)

przyprawa , ja dałam do kurczaka po węgiersku

Wszystko mieszamy w misce i do małej blaszki wyłozonej papierem do piekarnika 160 st. czas pieczenia ok. 40 min- trzeba zagladać .

 Refleksja po : dół papieru i boki warto posmarować parafiną bo lepiej odejdzie

 

DESER NINKA 2 o smaku zimnego kisielu

20 g żelatyny, rozpuszcz. w minimalnej ilości wody + słodzik

0,6 l lifta , najlepiej malinowy- odgazowany

2 ubite białka jaja

 Najpierw trzeba zrobić galaretkę : do rozpuszczonej zelatyny ze słodzikiem wlewamy lifta i do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak galaretka bedzie gotowa wyłozyć ją do miski łyżką i dodać 100g jogurtu, wszystko zmiazdżyć grzybkiem na jednolitą masę -jeśli jest bardzo gęsta dolać troszkę wody i domiażdżyć grzybkiem. Następnie dodać ubitą pianę i energicznie wymieszać ,żeby nie było "białkowych"  grudek, nałozyć do kubków i do lodówki. Smakuje jak kisiel na zimno

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.