Temat: Dieta Proteinowa - przepisy

A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
Chlebek z surimi (z książki Dukana)

* 300g surimi
* 8 jajek
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki stołowe beztłuszczowego twarożku
* kilka gałązek natki pietruszki
* sól,pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do formy do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Podawać na zimno

Moje modyfikacje:
- dałam tylko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- piekłam godzinę; te dukanowskie 30 minut, to chyba za krótko - mi chlebek po tym czasie jeszcze "pływał"



Drobiowe falbanki:

2 łyżki przyprawy w płynie maggi (nie ma węglowodanów w tym, bo sprawdzałam)
500g filetów drobiowych
pieprz
chilli
curry
(niby ma być 3 łyżki oleju, ale sądzę, że można się bez tego obejść)

filety pokroić w długie paski, każdy cienko rozbić. Nadziewać dekoracyjnie (w falbanki) na (posmarowane olejem) patyki. Dodać Maggi, oprószyć pieprzem, chilli i curry. (skropić olejem) i pozostawić na 30 minut. Piec na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku przez 10-15 minut.
Zapiekanka obiadowa

1 pierś z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
20-30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 pomidor
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy gyros-kebab
czosnek granulowany lub surowy


Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

GOŁĄBKI NINKI

Składniki :

Kilka liści kapusty oderwanych od głąba- duzych

Mielona piers

przyprawy

kawałek pora

cebula

Wykonanie:

liście zalać wrzatkiem i chwilę gotować, żeby były prawie miękkie, por kroimy w pól plasterki a cebulę w piórka, podsmazamy na mocnym ogniu mieszając , mozna podlac wodą ale niedużo, mieszamy z doprawioną zmieloną piersią.

na dnie garnka kładziemy 3 duże surowe liscie kapusty, pna podgotowane liscie kapus. kładziemy łyzką farsz i zwijamy  , gołąbki układamy ciasno na liściach w garnku , podlewamy wodą i przykrywamy 3 surowymi liśćmi, przykrywamo pokrywką i dusimy na malutkim ogniu .

A... do zmielonej piersi i podsmazonej cebuli i pora dodajemy 1 białko.

smacznego

NADZIEWANE PIERSI

Piersi ostroznie przekrawamy wzdłuż i wkładamy czastki cebuli i talarki pora, zamykamy wnękę , można użyć wykałaczek, obsypujemy przyprawami, w folię i do piekarnika.

SAŁATKA do piersi

pora kroimy w coeniutkie talarki dodajemy 3 łyżki jogurti , sól i pieprz do smaku, wymieszać.Podawać z pieczoną piersią.

DESER ŚMIETANOWO- CYNAMONOWY

wersja 100% BIAŁKA  ,  prawie bez węgli

SKŁADNIKI:

200 g rera białego chudego

12 g żelatyny

słodzik

6 łyżek mleka

trochę mniej niż połowa szklanki zimnej wody

1 kropla aromatu

cynamon 3 białka

WYKONANIE:

do dużej miski włożyć ser, 6 łyzek mleka, i wodę dodac cynamon i aromat, ugnieść i wymieszać łyżką.

do garnuszka wsypać żelatynę zalać ok pół szklanki wrzątku i rozpuscić potem wsypać słodzik i wymieszać, przestudzić.

W tym czasie na max obrotach ugijamy mase serową, trzeba długo aż będzie gęsta, nastepnie ubic pianę z białek ze szczyptą soli na bardzo sztywno i przełożyc do masy serowj i delikatnie wymieszać. Rozłozyc do pucharków i do lodówki, po  ok 15 min można jeść.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

Z podrobów polecam żołądki z warzywami. Czyszczę i drobno kroję żołądki i duszę je, podlewając wodą. Kiedy będą miękkie, dodaję starte na tarce seler, pietruszkę i marchew lub wersja leniwa - mrożoną włoszczyznę. Kiedy zmięknie podlewam mlekiem i zaciągam mąką kukurydzianą. Z przypraw tylko szczypta vegety i dużo pieprzu. Trochę się gotuje, ale bardzo smaczne.
Pasek wagi
moja zupka
pyszne naleśniki z twarożkiem

KOLOROWA PIANKA

Przygotować galaretkę na orenzadzie rubinowej "Lift"( wg. przepisu na galaretkę z ciasta "Lodowiec", zmiksować ją z duzym jogurtem , napełnic pucharki i do lodówki.

SMACZNEGO

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.