- Dołączył: 2009-07-17
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 129
28 lipca 2009, 12:20
A może stworzymy post na którym będzie można wpisywać przepisy do diety proteinowej :) Na każdą z faz ;) Kto sie przyłączy i pomoże mi w poszukiwaniu lepiej smakujących potrwa :)Zapraszam
- Dołączył: 2009-08-25
- Miasto: Forks
- Liczba postów: 594
19 października 2009, 19:00
Chlebek z surimi (z książki Dukana)* 300g surimi
* 8 jajek
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki stołowe beztłuszczowego twarożku
* kilka gałązek natki pietruszki
* sól,pieprz
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać. Wlać do formy do pieczenia i piec 30
minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Podawać na zimno
Moje modyfikacje:
- dałam tylko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- piekłam godzinę; te dukanowskie 30 minut, to chyba za krótko - mi chlebek po tym czasie jeszcze "pływał"
Edytowany przez LiLoo1994 19 października 2009, 19:00
- Dołączył: 2009-08-25
- Miasto: Forks
- Liczba postów: 594
19 października 2009, 19:05
Drobiowe falbanki:
2 łyżki przyprawy w płynie maggi (nie ma węglowodanów w tym, bo sprawdzałam)
500g filetów drobiowych
pieprz
chilli
curry
(niby ma być 3 łyżki oleju, ale sądzę, że można się bez tego obejść)
filety pokroić w długie paski, każdy cienko rozbić. Nadziewać
dekoracyjnie (w falbanki) na (posmarowane olejem) patyki. Dodać Maggi,
oprószyć pieprzem, chilli i curry. (skropić olejem) i pozostawić na 30
minut. Piec na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku przez 10-15 minut.
- Dołączył: 2009-08-25
- Miasto: Forks
- Liczba postów: 594
19 października 2009, 19:05
Zapiekanka obiadowa
1 pierś z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokuła
20-30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
1 pomidor
mały jogurt naturalny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy gyros-kebab
czosnek granulowany lub surowy
Fileta kroimy w paseczki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę. Kalafior i
brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w paski i dusimy na
niewielkiej ilości wody. Fileta z cebulą i papryką smażymy na teflonie
z przyprawą gyros-kebab, w razie potrzeby podlewając odrobina wody.
Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy, na to ułożyć różyczki
kalafiora i brokuła, posypać uduszonymi odparowanymi pieczarkami. Na
wierzch ułożyc pokrojonego w ósemki pomidora. Jogurt wymieszać z
chrzanem, przecierem i czosnkiem. Zalać danie. Zapiekać 30 min w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
19 października 2009, 19:07
GOŁĄBKI NINKI
Składniki :
Kilka liści kapusty oderwanych od głąba- duzych
Mielona piers
przyprawy
kawałek pora
cebula
Wykonanie:
liście zalać wrzatkiem i chwilę gotować, żeby były prawie miękkie, por kroimy w pól plasterki a cebulę w piórka, podsmazamy na mocnym ogniu mieszając , mozna podlac wodą ale niedużo, mieszamy z doprawioną zmieloną piersią.
na dnie garnka kładziemy 3 duże surowe liscie kapusty, pna podgotowane liscie kapus. kładziemy łyzką farsz i zwijamy , gołąbki układamy ciasno na liściach w garnku , podlewamy wodą i przykrywamy 3 surowymi liśćmi, przykrywamo pokrywką i dusimy na malutkim ogniu .
A... do zmielonej piersi i podsmazonej cebuli i pora dodajemy 1 białko.
smacznego
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
19 października 2009, 19:42
NADZIEWANE PIERSI
Piersi ostroznie przekrawamy wzdłuż i wkładamy czastki cebuli i talarki pora, zamykamy wnękę , można użyć wykałaczek, obsypujemy przyprawami, w folię i do piekarnika.
SAŁATKA do piersi
pora kroimy w coeniutkie talarki dodajemy 3 łyżki jogurti , sól i pieprz do smaku, wymieszać.Podawać z pieczoną piersią.
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
19 października 2009, 21:23
DESER ŚMIETANOWO- CYNAMONOWY
wersja 100% BIAŁKA , prawie bez węgli
SKŁADNIKI:
200 g rera białego chudego
12 g żelatyny
słodzik
6 łyżek mleka
trochę mniej niż połowa szklanki zimnej wody
1 kropla aromatu
cynamon 3 białka
WYKONANIE:
do dużej miski włożyć ser, 6 łyzek mleka, i wodę dodac cynamon i aromat, ugnieść i wymieszać łyżką.
do garnuszka wsypać żelatynę zalać ok pół szklanki wrzątku i rozpuscić potem wsypać słodzik i wymieszać, przestudzić.
W tym czasie na max obrotach ugijamy mase serową, trzeba długo aż będzie gęsta, nastepnie ubic pianę z białek ze szczyptą soli na bardzo sztywno i przełożyc do masy serowj i delikatnie wymieszać. Rozłozyc do pucharków i do lodówki, po ok 15 min można jeść.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
- Dołączył: 2009-03-02
- Miasto: gdzieś
- Liczba postów: 13226
20 października 2009, 15:29
Z podrobów polecam żołądki z warzywami. Czyszczę i drobno kroję żołądki
i duszę je, podlewając wodą. Kiedy będą miękkie, dodaję starte na tarce
seler, pietruszkę i marchew lub wersja leniwa - mrożoną włoszczyznę.
Kiedy zmięknie podlewam mlekiem i zaciągam mąką kukurydzianą. Z
przypraw tylko szczypta vegety i dużo pieprzu. Trochę się gotuje, ale
bardzo smaczne.
20 października 2009, 21:22
![]()
moja zupka
20 października 2009, 21:23
pyszne naleśniki z twarożkiem
- Dołączył: 2008-08-31
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 20477
20 października 2009, 22:15
KOLOROWA PIANKA
Przygotować galaretkę na orenzadzie rubinowej "Lift"( wg. przepisu na galaretkę z ciasta "Lodowiec", zmiksować ją z duzym jogurtem , napełnic pucharki i do lodówki.
SMACZNEGO